Vládní krize nás posunula k proměně politiky na způsob poměrů v Maďarsku a v Polsku

25. 5. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Tak konečně se objevil první průzkum předvolebních preferencí, konkrétně od agentury Median, a zdá se mi, že potvrzuje přesně to, čeho jsem se bál. Dovolím si pár poznámek, ačkoli úplnější obrázek budeme mít až v okamžiku, kdy se objeví průzkumy dalších agentur.

Ve srovnání duben vs. květen ANO ztratilo z 27,5% na 26%, nicméně je stále suverénně nejsilnější stranou. Jeho hlavní konkurent, sociální demokraté, ztratili 4% (z 18% na 14%). Ostatní strany drobně posílily (KSČM z 12,5% na 13,5%, ODS z 9% na 9,5%, TOP09 z 8% na 9%, KDU-ČSL z 6,5% na 7%, SPD ze 4% na 5%, piráti z 3,0% na 4,5%, zelení z 3% na 3,5%), nebo zůstaly na svém (STAN 2,5 %, svobodní 2%).

Rozhovor Britských listů 110:

Komunální politika není ideologická

19. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta



Bohumil Kartous hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů s Janem Čižinským, starostou Prahy 7 a představitelem hnutí Praha 7 sobě, které se dostalo k moci prostřednictvím lidového referenda proti předražené radnici a v důsledku systematické interakce s místními voliči. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 19. května 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Volební podpora konzervativců v Británii i po Manchesteru dále poklesla

25. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta

Předstih konzervativců před labouristy podle průzkumu veřejného mínění z této středy a čtvrtka (dva dny po atentátu v Manchesteru) poklesl na PĚT procent (minulý týden byl devět procent):



Trump zaútočil na 23 členů NATO, že neplatí dost na obranu

25. 5. 2017

čas čtení 1 minuta



Trump odstrkává černohorského premiéra, aby se dostal dopředu:

A zpomaleně:




Donald Trump učinil v Bruselu bezprecedentní krok v tom smyslu, že tam poučoval světové politiky, že neplatí dost na svou vlastní obranu a že to nechávají na "amerických daňových poplatnících".

Trump se sice zmínil o článku 5 smlouvy Severoatlantického společenství, který zaručuje, že členské země NATO se postaví na obranu každé členské země, která byla napadena, jako by byly napadeny samy, ale hlavně hovořil o tom, že chce donutit 23 z 28 členských zemí NATO, aby platily svůj plný podíl.

Prezidentův mluvčí Sean Spicer později řekl, že Trump plně podporuje článek 5, když se ho novináři dotazovali, proč to explicitně nezdůraznil ve svém projevu.

Projev byl přivítán chabým potleskem a byl ukončením problematického dne pro Trumpa, který se předtím dostal do konfliktu s vedoucími představiteli Evropské unie a v jedné chvíli zřejmě odstrčil černohorského premiéra Duška Markoviće, aby se dostal na pódiu do popředí.

Předseda Evropské rady Donald Tusk zdůraznil, že s Trumpem nedošlo k dohodě ani ohledně Ruska, ani ohledně klimatických změn, ani ohledně globálního obchodu. To zřejmě ztíží nadcházející jednání zemí skupiny G7.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Salman Abedi měl stejný profil jako ostatní extremisté

25. 5. 2017

čas čtení 1 minuta


Vyšetřovatelé a odborníci nalezli četné společné rysy v charakterových vlastnostech atentátníka z Manchesteru, jaké měli i předchozí atentátníci:

- Velké mládí. Výzkum potvrdil, že Islámský stát se snaží zmanipulovat a vycvičit adolescenty, a to mužského pohlaví. Od září 2014 do prosince 2016 zorganizovali teenageři, nebo dokonce i děti, celkem 34 teroristických spiknutí pro Isis.

Britská policie přestala sdílet své informace s USA

25. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta

Aktualizace: Američané se omluvili a ujistili Británii, že k vyzrazování dalších informací docházet nebude. Výzvědná spolupráce byla obnovena.


***

Policisté, vyšetřující atentát v Manchesteru, se rozhodli přestat sdílet své informace se Spojenými státy poté, co v USA došlo k vyzrazení celé řadě důvěrných informací.

Theresa Mayová zdůrazní ve čtvrtek odpoledne na summitu NATO Trumpovi, že USA nesmí prozrazovat důvěrné informace. Britské výzvědné služby byly šokovány, když New York Times zveřejnil fotografie bomby z Manchesteru.

Podrobnosti v angličtině ZDE


V Británii se vůbec o islamistickém terorismu nehovoří

25. 5. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty



Je ohromující, jak rozdílný je veřejný diskurs v Británii, kde došlo v pondělí večer v Manchesteru k teroristickému atentátu, a v České republice, kde k žádným útokům nedošlo, ale kde vznikla neuvěřitelná xenofobní antimuslimská hysterie - přestože je naprosto šílené předpokládat, že terorismus má něco společného s islámem a že půl druhé miliardy lidí na této planetě, kteří jsou muslimové jsou - podle Čechů :) vrazi a zločinci.

V Británii samozřejmě nikdo z manchesterského atentátu muslimy neobviňuje - všichni by takového člověka okamžitě považovali za šílence. Muslimové jsou v Británii integrovaní a žijí tam desítky let.

Je fascinující, že si tolik lidí v ČR vůbec neuvědomuje, že rasistická je už každá věta začínající výrokem "Muslimové jsou." Asi tak, jako jsou naprosto lživá tvrzení typu "Cikáni jsou..." "Židi jsou..." "Češi jsou..." Lidi jsou individua a jsou nesmírně rozrůznění. Žádný typ neexistuje.

V Británii ani v těchto dnech nevedou politikové svalnaté antiteroristické řeči. Celý veřejný diskurs se nese v duchu obrovské solidarity a vyjadřování sympatií a lítosti postiženým rodinám a občanům.  Hodně to připomíná atmosféru naprosté solidarity a jednoty, jakou projevovali Čechoslováci během Pražského jara a sovětské okupace v srpnu 1968 - jenže tahle solidarita je naprosto multikulturní. Lidé věnovali příbuzným raněných a mrtvých z Manchesteru do středečního večera - za  dva dny - více než 30 milionů českých korun. Manchester, dynamické, kulturní město hudby, se semknul v přátelství a solidaritě všech svých etnických skupin.

Je třeba mít na paměti motivaci teroristů

Teroristickým útokům v Manchesteru a jinde na Západě bylo a stále je možné předcházet

25. 5. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Vždy, když na Západě dojde k teroristickému útoku, k němuž se oportunisticky přihlásí Daeš či jiné džihádistické seskupení, je v první řadě nutno tyto nihilistické akty násilí nekompromisně odsoudit. Nic však neudělá islámským fundamentalistům větší radost než palcové titulky typu „Muslimští pedofilové prznící puberťačky. Stávají se z nás ovečky jdoucí na halal porážku. Spisovatel Kuras o terorismu v Manchesteru a o tom, jak otřesně to dnes vypadá v Anglii", "Vítači, ohrožujete moje děti. Vyřídím si to s vámi. Zbourat 22 mešit. I to zaznívá po masakru v Anglii", "Manchester? Muslimové úplně všude. Chtěli mě znásilnit. VIDEO svědectví od Čechů", které v den manchesterské tragédie otiskly Parlamentní listy. Extrapolace na základě rasistických předsudků je spolehlivou cestou do pekel, v jejichž přítmí to zavání plynovými komorami. Naopak je zapotřebí každý teroristický akt v ulicích evropských či amerických měst posuzovat individuálně, zasadit jej do širšího geopolitického rámce, a teprve pak dojdeme ke zjištění, že těmto otřesným zločinům bylo a stále je možné předcházet.

Solidarita jako v Československu za Pražského jara - jenže multikulturní

25. 5. 2017

čas čtení 2 minuty

Dívka, muslimka: "Jako muslimka, ne nemám pocit tady v Manchesteru nějakých záporných dopadů pondělního atentátu na mne. Jak vidíte, jsem tady (na vigilii za mrtvé), nebojím se tady být. Jsem otevřeně muslimka, jak vidíte. Protože tady vidím přátele. Vidím lidi, kteří se usmívají a kteří mě podporují. A já dělám totéž pro ně. Takže pro mě - být muslimkou je být muslimkou. Je to součástí mé totožnosti a druhou součástí mé totožnosti je, že pocházím z Manchesteru. A proto jsem tady na té vigilii dneska."

Jiná dívka, běloška: "Vždycky jsme se v době nouze spojili, jako při zdejším atentátu IRA před třiceti nebo čtyřiceti lety. Spojili jsme se tehdy a spojujeme se dnes. Myslím si, že je to opravdu důležité a že je vidět, jak těsně provázaná, přátelská komunita tu jsme. Jsou tu lidé nejrůznějších náboženských přesvědčení, etnik, všude. Všichni se dnes spojili a to opravdu ukazuje, jak mimořádné město je Manchester.

Další dívka, běloška: "Je to osobnější, když se to stane ve vašem městě. Nebyla jsem moc daleko. Viděla jsem mladé lidi, kteří byli nadšení, že jdou na ten koncert, a tak, takže to bylo opravdu divné. Bylo to jako jedna z těch situací, kdy si myslíte: "Tady se to nestane." A pak, když bylo potvrzeno, že to byl teroristický útok, je to děsivé."

Žena, muslimka: "Jsem zděšená z toho, co se stalo. Opravdu mě to zdrtilo. Od prvního interview, který jsem slyšela dnes ráno, s tou paní z Prestonu, pořád brečím, a pak, po dalších rozhovorech, když slyšíte to, co lidi zažili, nedovedu si představit, čím museli projít. Chtěla bych jim být k dispozici a pomoci jim. Jakýmkoliv způsobem potřebují."

Dívka, muslimka: "Chci říct tomu atentátníkovi: Myslím, že udělal velkou chybu. Že si vybral zrovna Manchester. To bych chtěla říct, ale nezaslouží si naší pozornosti. Nezaslouží si našeho respektu. Nezaslouží si vůbec ani zmínky. A ať se snažil udělat cokoliv, Manchester tedy vůbec nezlomil. A my se tady všichni vždycky budeme navzájem podporovat."

Libyjec z Manchesteru v BBC: Zdrojem extremismu je zahraniční politika Západu

25. 5. 2017

čas čtení 5 minut

Rozhlas BBC ve středu v podvečer interviewoval mladého Libyjce, člena libyjské komunity v Manchesteru, který znal atentátníka Salmana Abediho. Muž žádal o anonymitu. Zde je jeho nesmírně zajímavé svědectví:

"Viděl jsem ho několikrát ve fitku a občas se vyskytoval kolem Wally Range ve čtvrti Old Trafford. My jsme tady velmi silně provázaná komunita."

Reportérka: "Jaký byl?"

"Možná to většinu lidí bude šokovat, ale vůči mně osobně on byl přezdvořilý. Vůbec jsem tento atentát neočekával. Asi většina lidí ho neočekávala. Nebyl to kluk, který by na sebe nějak upozorňoval. Nebyl agresivní, nebyl násilný, ty tendence nikdy neprojevoval. Například, naposledy, co jsem s ním mluvil, bylo to asi před čtyřmi týdny, nezdálo se, že by měl jakékoliv starosti, byl uvolněný, ptal jsem se ho, kdy zase přijde do fitka, říkal mi, ano, přijdu brzo. Myslím, že mu úplně vymyli mozek, naprosto ho znecitlivěli vůči utrpení, které lidem v Británii způsobí, jenom proto, že je ostře proti britskému establishmentu, britské zahraniční politice.  

Reportérka: "Myslíte si, že zuřil ohledně britské zahraniční politiky?"

Svědectví rukojmího Islámského státu: Nemá smyslu teroristy zabíjet. Musíme zlikvidovat ten narativ

25. 5. 2017

čas čtení 11 minut


Vydáváme znovu svědectví francouzského rukojmího Nicolase Hénina, který poznal Islámský stát z první ruky, když jím byl dlouhé měsíce vězněn. Snad to mnohé vysvětlí. (Původně jsme článek vydali 22. prosince 2015.)

Nicolas Hénin: Já se jich nebojím. Myslím, že strach brání lidem v tom, aby reagovali racionálně. Proč nás terorizují? Protože chtějí, abychom reagovali iracionálním způsobem, z čehož nakonec budou mít oni prospěch. Úspěch teroristického činu nezávisí na jeho pachatelích. Závisí na jeho obětech. Jen blbec si může myslet, že al Kajda a bin Ladin byli invazí do Afghánistánu a do Iráku potrestáni. Ne, to byly opravdové úspěchy.

Reportér: Jakým způsobem je možné ochromit ten celý narativ? Protože samozřejmě neexistuje jen organizace zvaná Islámský stát.

Nicolas Hénin: Pomáháním uprchlíkům. Uprchlická krize letos v létě byla pro Islámský stát obrovskou ranou. Naprosto to zničilo jejich propagandu. Propaganda Islámského státu je totiž založená na tvrzení, že západní společnost není pro muslimy vhodná k životu a že muslimové na Západě jsou marginalizováni a že jsou terčem nenávisti. A letos v létě jsme byli svědky toho, jak statisíce muslimů opustily tuto údajně svatou zemi, zaslíbenou zemi, ten chalífát, a odešly do zemí nevěřících, do našich zemí, a ke všemu tam ještě byli přijati s otevřenou náručí. A to bylo naprostou ránou pro propagandu Islámského státu. Mimochodem, jedním z cílů pařížských útoků v listopadu bylo narušit tu pohostinnost vůči uprchlíkům.

Nicolas Hénin byl rukojmím organizace Islámský stát v Sýrii. Byla to noční můra, která trvala deset měsíců. Ve své knize Jihad Academy (Akademie džihádu) ale píše, že ta noční můra nebyla ničím závažným ve srovnání s utrpením, jímž prochází obyvatelé Sýrie a Iráku. Je to novinář, který byl propuštěn loni. Reportér Mark Mardell z rozhlasu BBC se ho zeptal, co si myslí o těch lidech, kteří ho mučili a zavraždili jeho přátele. Tento pozoruhodný rozhovor se vysílal v úterý 22. prosince na domácí britské rozhlasové stanici BBC Radio Four v pořadu The World at One.

Tank v hlavách českých bojovníků za nesvobodu myšlení

Nanananatřeme jim to aneb za svět zelenorůžový

25. 5. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Když výtvarník David Černý přemaloval v roce 1991 smíchovský tank, vpravdě militaristický památník k uctění pomoci Rudé armády při osvobození Československa od nacistické okupace, zachytil zeitgeist, ducha doby. Akt, který ukazuje, že český naturel nachází hrdinství vždy pět minut poté. Hrdinská imaginace dalších natěračů, kteří si domnívají, že tank má být zelený, je podobného zrna. Stejně jako Černý svým růžovým přelivem, i vyznavači zelené se štětečkem v ruce poukazují na to, že české hrdinství je z výprodeje. A hlavně že uvažování o složitějších společenských tématech vládne bigoterie, jak se ukazuje stále dokola.

Skutečné nebezpečí současného terorismu

Také vrah může cítit morální převahu

25. 5. 2017 / Roman Kanda

čas čtení 4 minuty

V románu Jonathana Littella Laskavé bohyně je scéna, v níž hlavní hrdina Maximilian Aue, esesácký vrah ukrajinských Židů, vyčítá Němcům v zázemí, že žijí pokrytecky. Všichni ti dobří nevinní Němci, spokojeně usazení v křeslech, v samém srdci klidné domácnosti, konzumují levnou ukrajinskou kukuřici a dojímají se nad zprávami o mrtvých německých vojácích, kteří padli na východní frontě, u Stalingradu. Přitom je ani nenapadne, že mezi levnou obilovinou a nacistickými válečnými zločiny na Ukrajině existuje nějaká souvislost. Určité myšlenky si prostě zapovídají, nepříjemné otázky si nekladou – jen aby nenarušili svou klidnou idylu, jíž se drží tím silněji, čím víc kolem zuří válka. Diví se, spravedlivě se rozhořčují, a především nic nechápou.

Hranice mezi terorismem a politikou, vraždou a ... vraždou

25. 5. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Představa teroristického útoku vyvolává hrůzné představy. Bezmocnost nevinných obětí a drastické scény okupují lidskou mysl, její primární úroveň, s intenzitou, které se nedá bránit. Představa toho, že jdete po ulici, stojíte v metru nebo jste s dětmi na koncertě a v příští vteřině jste vy nebo vaši blízcí mrtví či ležíte s utrženými nohami v tratolišti krve a zemřete pravdě podobně v příštích pár okamžicích je nesmírně vtíravá a mocná. Zvlášť když jste periodicky pod obrovským tlakem mediálních obrazů a výkřiků, které takový strach umocňují. Slyšel jsem tak českého bezpečnostního analytika s vážnou tváří tvrdit, že přece Staroměstské náměstí před orlojem je jedinečný prostor, kde by se dal provést teroristický útok. Bývalý diplomat mu přizvukoval...

Nejen pár súr, a nejen k doložení věroučných pohnutek ke stěží vysvětlitelnému tragickému činu v Manchestru

25. 5. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 15 minut

Ne že vždycky pravda přichází odněkud „od lesa“. Ale zdánlivě zprvu společně odbočíme. A to do několika vzájemně nikoli nutně provázaných oblastí. Uvědomme si, kolik se toho jenom během 20. a na počátku 21. století kolem nás změnilo. Aniž mám v úmyslu dosazovat do té charakteristiky učené termíny, nazvat to jinak než „exponenciálou“ nelze. Jde o křivku, která se na grafu vine nejdřív skoro stále vodorovně (tedy – jako horizontála – bez nápadných změn ve sledovaných ukazatelích v čase), aby se zakřivovala stále víc do vertikály (a tedy směrem k vrcholu vytčených mezí pro graf), a potom stále překotněji k většímu počtu a kvalitě těch předem dokonce netušených změn; a to ve stále kratších intervalech času. Jen pár letmo nadhozených, ale pádných a dnes již stěží adekvátně představitelných příkladů…

Textová analýza odhaluje, že násilí je běžnější v Bibli než v Koránu

29. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

Pozn.: V souvislosti s článkem Miloše Dokulila upozorňujeme na zjištění, o němž jsme publikovali v červenci 2016. Softwarový inženýr Tom Anderson se zabýval tím, zda je v Koránu obsaženo více násilí než v Bibli, a dospěl ke zjištění, že zabíjení a destrukce se častěji objevuje v křesťanských textech než v islámských. Anderson k tomuto účelu analyticky zpracovával texty svatých knih. Autor textové analýzy uvedl, že projekt byl inspirován právě probíhající veřejnou debatou, zda terorismus spojený s islámským fundamentalismem reflektuje domněnku, že islám je výrazněji agresivnější než ostatní významná náboženství.

Anderson s pomocí analytického softwaru s názvem Odin Text analyzoval jak novou mezinárodní verzi Starého a Nového zákona, tak anglickou verzi Koránu z roku 1957. Tím, že kategorizoval osm emotivně zabarvených slov – radost, očekávání, hněv, odpor, smutek, překvapení, strach/úzkost a důvěra – dospěl k poznatku, že v Bibli se objevuje slovo „hněv“ častěji než v Koránu. Naopak slovo „důvěra“ se v Bibli objevuje méně než v Koránu.

Další analýza zjistila, že Starý zákon je agresivnější než Nový zákon. Starý zákon je dokonce dvakrát agresivnější než Korán.

Anderson své poznatky shrnuje následovně: „Zabíjení a destrukce se v Novém zákoně objevuje o trochu více než v Koránu - 2,8 procenta v Novém zákoně a 2,1 procenta v Koránu. Avšak Starý zákon v tomto ohledu s 5,3 procenty jasně vede.“

Nicméně Anderson podotýká, že Starý a Nový zákon a Korán nejsou jedinou literaturou o judaismu, křesťanství a islámu, a tedy nepředstavují ucelenou sumarizaci těchto náboženských doktrín.

Více informací zde ZDE

(Shrnutí připravil D. Veselý)

Jak neseriozní česká média rejžují na vyvolávání iracionálního strachu veřejnosti

25. 5. 2017

čas čtení 2 minuty

Víte, proč bude terorismus v 21. století považován čím dál více za úspěšnou strategii vedení boje? Teroristům na prvním místě nejde o počet obětí. V první řadě jim jde o psychologický efekt. Bez médií a veřejného mínění jde vyvolat panický strach jen těžko.

Je 48 hodin po útoku v Manchesteru, na iDNES.cz je k tomuto tématu zveřejněno 17 článků, napsal Lukáš Hendrych na Facebooku.

Do 48 hodin od teroristického útoku v Paříži v listopadu 2015 bylo na iDNES.cz zveřejněno 36 článků k této události.

Do 48 hodin od teroristického útoku v Bruselu v březnu 2016 bylo na iDNES.cz zveřejněno 34 článků k tématu.

Do 48 hodin od útoku v Nice v červenci 2016 17 článků.

Do 48 hodin od útoku na redakci Charlie Hebdo v lednu 2015 to bylo 20 článků.

A to mluvím jen o prvních 48 hodinách, samotné téma se pak povětšinou intenzivně probírá týden, klidně dva.

Proč nevítat Miloše Zemana

25. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta

Snad to tu snese i malé politické prohlášení, píše na Facebooku Jiří Hlavenka, český podnikatel a toho času zastupitel Jihomoravského kraje. Příští týden přijede do Jihomoravského kraje prezident ČR Miloš Zeman a jako krajský zastupitel jsem byl vedením kraje vyzván, spolu s ostatními zastupiteli, k účasti na jeho přivítání. Nezúčastním se. Miloš Zeman opakovaně zostudil naši zemi, zostudil prezidentský úřad, zostudil sám sebe. Mnoho s tím už nenadělám, ale takto oznámenou neúčastí dám alespoň najevo, za jak vážné a nepřijatelné to považuji. Rodiče mě naučili, že je zdvořilé přivítat návštěvu, i když se k vám ohlásí sama a přijde nezvána. Jindy bych to neudělal, toto je ale výjimečný případ. Věřím, že naši voliči, které v Jihomoravském kraji zastupuji, to pochopí.

Bodláky Václava Duška

Jestli se rozzlobíme - budeme zlí

25. 5. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 7 minut

Fakta o minulosti i přítomnosti značně zkreslena. Svět má rakovinu, tou rakovinou je člověk – jak tvrdil znalec života běhu Eduard Pestel. Není nad milé povzbuzení, děkujeme uctivě, vážený pane. Být zlým, vědí nádhero, jest přetěžká profese. Trvalka zla z doby děsu, kdy Heinrich Franz Boblig von Edelstadt proháněl čarodějnice v mučírnách a odporně bohatl, připomínka běsnícím tyranům, jak snadné bývá pěstovat zlo – i dnes známe syčáky, co z hnusu uváleli páchlé kuličky a nahráli si prašule do děravých kapes; nakonec, hyeny v lidské podobě přežili obětiny, nasyceny, či zbroceny krví, hlasitě mlaskají, zdravě bzdí; vrahy omilostníme zlehka. V tu dobu excesů platily jiné zákony, hotovo!

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Nedovolte, aby psychopatičtí vrazi potlačili naše společné lidství

24. 5. 2017

čas čtení 2 minuty



Cílem terorismu, ať ho páchají vlci samotáři, organizace, nebo státy, je zdemoralizovat jeho oběti a zlikvidovat jejich lidství, píše George Monbiot. Také nám to ukazuje, jak máme reagovat. Teroristé chtějí mezi námi vytvořit konflikt, zasít podezření a strach, nahradit svobodu bezpečnostními opatřeními. Tak musíme dělat opak. Musíme se jim vzdorně postavit tím, že dokážeme, že takoví nejsme. A důkazy jsou všude.

Členové libyjské komunity v Británii poukazují na to, že opakovaně varovali britské úřady, že v Manchesteru operují verbíři pro terorismus

24. 5. 2017

čas čtení 1 minuta



Členové libyjské diaspory v Británii svědčí o tom, že po mnoho let opakovaně varovali britské úřady, že v Manchesteru dochází k radikalizaci některých jedinců. Salah Suhbi, poslanec v Libyi, který vyrostl v městě Sheffield nedaleko Manchesteru, informoval o tom, že Libyjci žijící v Manchesteru opakovaně varovali před teroristickými verbíři, otevřeně operujícími v tomto městě.

I po britské kritice prozradili Američané další důvěrné informace o útoku v Manchesteru

24. 5. 2017

čas čtení 1 minuta



Přestože britská ministryně vnitra Amber Rudd varovala Američany, aby nezveřejňovali informace o vyšetřování atentátu v Manchesteru, prozrazování důvěrných informací v USA - a ve Francii - pokračovalo. Ztěžuje to vyšetřování.

Několik hodin po britském varování, aby Američané drželi ústa, zveřejnil na Twitteru americký reportér Richard Engel z NBC další podrobnosti, nezveřejněné v Británii. Engel se dozvěděl od amerických výzvědných služeb, že rodinní příslušníci Salmana Abediho varovali britské bezpečnostní jednotky před ním a sdělili jim, že je nebezpečný. Dodal, že Abedimu zřejmě někdo pomohl "vyrobit velkou a sofistikovanou bombu". 

Lékaři v motolské nemocnici "neprovedou hloubkové vyšetření ledviny zraněné holčičky", protože jako cizinka nemá dokumentaci

24. 5. 2017

čas čtení 6 minut

Shrnutí případu: Pětiletá dcera Olega Vorotnikova a Natalie Sokol, dvou performerů a zakladatelů skupiny Vojna, které kriminalizuje ruský režim Vladimíra Putina, byla sražena v centru Prahy automobilem a letěla vzduchem dva metry. Byla odvezena do nemocnice Motol, kde jí bylo provedeno základní ošetření a vyšetření.

Podle níže uvedeného svědectví obou rodičů dívky jim lékaři konstatovali, že holčičce je nutno provést hloubkové vyšetření ledviny.  Podle svědectví rodičů však toto vyšetření není možno provést, neboť dítě nemá v ČR žádný právní status, žádnou dokumentaci, a tedy právo na zdravotní pojištění.

Rodiče zraněné holčičky byly posléze z nemocnice vyvedeni.

Britské listy požádaly mluvčí motolské nemocnice o vyjádření.

Aktualizace:  Britským listům se ozvala lékařka, která pracuje na dětském oddělení nemocnice v Motole. Její totožnost je redakci známa. Konstatovala, že zraněné holčičce se dostalo základního ošetření a vyšetření. Odmítla odpovědět na otázku, zda bylo provedeno potřebné vyšetření poškozené ledviny:  "Lékařka z motolské nemocnice: Zraněnou holčičku jsme ošetřili, další informace jsou důvěrné". 


Milí přátelé,

včera jsem se dozvěděl, že malou dcerušku performerů a mých dobrých přátel Olega a Kozy (Olega Vorotnikova a Natalie Sokol, zakladatelů skupiny Vojna) srazilo v Praze auto, píše Milan Kohout.

Byla převezena do Motola, kde zjistili, že má zraněné ledviny (po nárazu letěla asi dva metry). Ale dnes jsem se dozvěděl další hrůzu a to, že čeští lékaři    odmítají provést další testy, aby se zjistil rozsah zranění, a odmítají poskytnout další léčbu!!!

To je naprosto neuvěřitelné a na blití!!!

Co se to do Česka nastěhovalo za hnusný, křupanský a bezohledný kapitalismus?? Nepomoci dítěti proto, že nemá legální status na území Česka???? Co je to za idiotský argument. I tady v kruté Americe by bez diskuzí ošetřili a léčili zraněné dítě bez ohledu na to, kdo to je a jaký má status!!! Možná by se potom snažili dostat z rodičů peníze za léčbu, ale určitě by neodmítli dítě léčit!!  To je hnus, co se v Česku děje!!

Nemůžete někdo pomoct????

Milan

Kdosi- možná z úřední moci? - si Facebooku na Vorotnikovou stránku na Facebooku stěžoval, takže byla vymazána, "že není legitimní".

Toto měla Koza na svém facebookovém profilu: (


):

Vzkaz Islámskému státu

24. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta

Milý Islámský státe,

posmívám se Angličanům tak silně, jako každý druhý Ir, ale chci vám něco ukázat. Na fotce dole je mlékař roznášející mléko v Anglii za druhé světové války, na vrcholu nacistického bombardování Británie. Ani Hitler nezabránil Angličanům, aby neměli mléko pro své cereálie na snídani, tak jakou šanci máte vy?


Abedi zřejmě odpálil bombu, kterou vyrobili profesionálně

24. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta



Britské bezpečnostní služby zavedly v Británii stav pohotovosti, protože se domnívají, že atentátník z Manchesteru nejednal sám.  Jeho bomba byla příliš technicky složitá na to, aby ji mohl zkonstruovat sám. Jinými slovy, byla to "mula, která přinesla bombu, kterou vyrobil někdo jiný". Ta osoba dosud nebyla zatčena, tak existuje možnost dalšího útoku. 

Abedi se před několika dny vrátil do Británie z Libye. 

Britská policie zatkla ve středu v Manchesteru tři muže. 

 Breaking: Armed forces are raiding a Manchester city centre buildinghttps://t.co/EfFJUD3RWv pic.twitter.com/s6sBwel1Os



Podrobnosti v angličtině ZDE 
 

Lékař: Zranění z Manchesteru jsou taková, jaká jsem viděl v Sýrii, ale v daleko větším měřítku

24. 5. 2017

čas čtení 1 minuta


Chirurg, který ošetřoval jednu z obětí manchesterského útoku, konstatoval, že její zranění byla podobná těm, která ošetřoval jako dobrovolník v nemocnicích ve vzbouřeneckých oblastech v Sýrii.

Mounir Hakimi, z fakultní nemocnice v Lancashiru, se ve středu dopoledne připravoval na operaci, v jejímž rámci bude odstraňoval úlomky šrapnelu z těla jedné ženy. Hakimi řídí organizaci Syria Relief, která poskytuje kvalifikační kursy pro syrské lékaře. Uvedl, že zranění této ženy jsou podobná zraněním lidí v Sýrii:

"Když jezdím do Sýrie, máme tam takováto zranění z výbuchů, ale v daleko větším měřítku. Ošetřoval jsem pacienty, kteří přišli o končetiny a měli daleko vážnější zranění. Také ošetřuji lidi s podobnými zraněními, jaká budu operovat dnes dopoledne. Rakety odpalované v Sýrii obsahují množství šrapnelu, hřebíků a dalšího materiálu, ale v Sýrii je to v daleko větším měřítku.

Chirurg vysvětlil, že v Sýrii ošetřuje také mnoho zranění způsobených rozdrcením těl. Dodal, že jeho lékaři léčí pacienty, kteří jsou silně ztraumatizováni. "Je to tak obtížné, když máte pacienta, který je mentálně a psychicky těžce postižen."

Podrobnosti v angličtině ZDE


Výzvědní odborníci: "Británie je možná ohrožena džihádisty, kteří se nemohou dostat do Sýrie"

24. 5. 2017

čas čtení 1 minuta



Jak Islámský stát, tak al Kajda vyzývají "frustrované džihádisty" ze Západu, aby zůstali doma a páchali atentáty ve svých zemích


Protiextremistické bezpečnostní organizace v Británii mají plné ruce práce, protože v zemi jsou jednak frustrovaní extremisté, kteří nemohou odjet do Sýrie, a dále extremisté, kteří se ze Sýrie už vrátili.

Hamza bin Ladin, syn Usáma bin Ladina, tento měsíc apeloval na extremisty, aby se "stali mučedníky" na Západě. Totéž požaduje Islámský stát, který je nyní pod intenzivním vojenským tlakem v Iráku i v Sýrii.

Američané předčasně prozradili jméno manchesterského atentátníka

24. 5. 2017

čas čtení 2 minuty


Zřejmě to  ohrozí sdílení výzvědných informací mezi Evropou a USA


Američtí činitelé prozradili jméno atentátníka z Manchesteru dvě hodiny předtím, než ho byla připravena zveřejnit britská policie. Jméno atentátníka "Salman Abedi" získaly sdělovací prostředky z amerických zdrojů dříve, než ho zveřejnily britské úřady. To se stalo terčem kritiky.

Uprchlíci ze subsaharské Afriky zůstávají v Maroku

24. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

Maroko je pro mnoho uprchlíků ze subsaharské Afriky tranzitní zemí na cestě do Evropy. Ale někteří se nyní rozhodují neriskovat životy při cestě přes Středozemní moře. Místo toho zkoušejí začít nový život v Maroku.

Toto byl manchesterský atentátník

24. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta



Salman Ramadan Abedi, 22, byl znám bezpečnostním službám, ale nebyl považován za velké riziko. Byl považován za periferní postavu. Salman se narodil v Manchesteru r. 1994. Byl tichý a zdvořilý. "Jeho bratr Isamil je extrover, ale Salman byl velmi tichý. Je to tak netypické, že udělal něco takového," konstatoval soused.

Salman a jeho bratr Ismail se chodili modlit do mešity v Didsbury, kde jejich otec, který je v komunitě znám jako Abu Ismail, je známou osobností. "Dělal pět a vyvolával adhan. Má naprosto nádherný hlas. A jeho chlapci uměli korán zpaměti."

"Abu Ismail bude z tohoto naprosto zoufalý. Vždycky se stavěl velmi konfrontačně proti džihádistické ideologii, a tahle věc s Islámským státem, není ani džihád, to je čistá zločinnost. Rodina bude naprosto zničená."

Zdroj v angličtině ZDE

 

Pondělí, katastrofální den pro britské konzervativce skončil mediální popravou Theresy Mayové

23. 5. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut

V pondělí se britská konzervativní premiérka Theresa Mayová rozhodla učinit obrat o 180 stupňů ve své politické strategii týkající se sociální péče pro přestárlé osoby trpící demencí. Minulý týden publikovala - bez předchozí konzultace s kýmkoliv - ve konzervativním programu pro nadcházející britské předčasné volby, které se budou konat 8. června, návrh, že - nákladnou - pečovatelskou službu pro přestárlé občany trpící demencí si občané budou muset hradit sami, dokud jim z jejich majetku nezůstane jen 100 000 liber. Vzhledem k tomu, že většina britských domů a bytů má hodnotu větší než 100 000 liber, znamenalo to, že nejméně 90 procent takto postižených občanů bude muset svou nemovitost prodat a financovat z ní tak svou sociální péči. Není divu, že návrh této strategie vyvolal v Británii zejména od starších občanů vlnu zuřivosti.

Ta přiměla premiérku Mayovou, aby v pondělí na tiskové konferenci ve Walesu svou strategii modifikovala. Oznámila, že částka, kterou budou přestárlí občané postižení demencí muset hradit, nebude neomezená, ale bude omezena nějakým blíže neurčeným limitem. Tím si rozezlila novináře a veřejnost ještě více protože, celá záležitost byla ještě více znejistěna a zmatena.

Mayová si neposloužila, když na tiskové konferenci opakovala jako robot, že "K žádné změně nedošlo! K žádné změně nedošlo!" přestože o méně než 24 hodin předem její předchozí - údajně neměnnou - strategii potvrdili hned dva ministři její vlády (včetně potrhlíka Borise Johnsona).

Katastrofální den pro Mayovou skončil v 19 hodin, kdy Mayovou půl hodiny interviewoval na televizní stanici BBC 1 v hlavním vysílacím čase nestor britských televizních inkvizitorů, někdejší šéfredaktor týdeníku Sunday Times Andrew Neil. Zde je ten - naprosto pozoruhodný, děsivý rozhovor.

Otázkou je, jaký bude mít toto kataklysmatické pondělí dopad na názory britských voličů. Mnozí poukazují na to, že pokud Mayová nezvládne ani televizní rozhovor, těžko bude efektivně vyjednávat v Bruselu o brexitu. Jiní poukazují na to, že její mantra "strong and stable" (silná a stabilní vláda, tedy její) byla od tohoto víkendu poněkud zrušena.

Mayová se normálně skrývá před veřejností, nenechává se interviewovat a v žádném případě se neúčastní debat s politiky. Teď už všichni vědí proč:

Neil jako vynikající moderátor pronesl v rozhovoru vlastně jen pár vět. Všechny z nich šly tvrdě na tělo. Mayová neodpověděla na VŮBEC ŽÁDNOU OTÁZKU a po celou půlhodinu blekotala znovu a znovu, opakovaně, tytéž nesmysly.

Deník Guardian vybral z té půl hodiny naprostých blábolů pět Neilových otázek s blábolivými odpověďmi Mayové:

Obrovská solidarita mezi muslimy i nemuslimy zavládla v Manchesteru po teroristickém atentátu

23. 5. 2017

čas čtení 7 minut

Aktualizace 18.30:

V Manchesteru se pokusila demonstrovat fašistická English Defence League. Střetla se s policií, ale především se proti jejich nenávisti postavilo množství manchesterských občanů, kteří EDL zabránili v demonstraci:


Je životně důležité, aby všechny ty různé komunity v Manchesteru "odmítly nenávist" - šéf manchesterské policie Ian Hopkins:

Lidé v Manchesteru sjednoceni proti terorismu:





Aktualizace 18:00:

Dvaadvacetiletý atentátník z Manchesteru se jmenoval Salman Abedi. Narodil se v Manchesteru. Jeho rodiče jsou imigranti z Libye. Jeho sousedé v Manchesteru svědčili o jeho podivném chování v týdnech před atentátem. "Zpíval nahlas na ulici islámské modlitby." Lina Ahmedová, 21,  muslimka, konstatovala: "Je to rodina z Libye a chovali se divně. Před dvěma měsící on (Salman) zpíval na ulici první kalmu (islámskou modlitbu) opravdu nahlas. Zpíval v arabštině."

Z malé oblasti v Manchesteru pocházelo nejméně 16 odsouzených nebo mrtvých džihadistických teroristů a někteří tamější občané byli trvale pod policejním dohledem.

Aktualizace 14.00: 

Tzv. "islámský stát" si přisvojil odpovědnost za manchesterský útok. Prohlášení je pochybné, mimo jiné i proto, že údaje, v něm uvedené, se neshodují s tím, co se stalo.

Útočník byl podle policie Brit, anebo žil v Británii.


 
Manchesterská policie informovala, že v souvislosti s včerejším incidentem v Manchesterské aréně byl zatčen v jižním Manchesteru třiadvacetiletý muž.

- Komentátorka listu Daily Mail Kate Hopkins byla udána policii za to, že požadovala v okamžicích po atentátu v Manchesteru  "konečné řešení". Hopkinsová posléze tento svůj výrok na twitteru vymazala

- Předáci náboženských a komunitních organizací po celé Británii, stejně jako politikové, útoky odsoudili. Harun Khan, generální tajemník Muslimské rady Británie, se vyjádřil: "Toto je děsivé, je to zločin. Nechť pachatelé čelí plné síle spravedlnosti v tomto životě i v životě příštím." 

- Donald Trump odsoudil "zlé losery", kteří spáchali tento útok: "Tato zlovolná ideologie musí být zničena - míním úplně zničena - a nevinné životy musejí být ochráněny." 

Taxikáři celou noc vozili lidi zadarmo: 

Taxíkář: "Snažím se všude pomáhat, jak můžu. Vezl jsem lidi, kteří potřebovali najít členy své rodiny, odvezl jsem je do nemocnice, neměli žádné peníze, uvízli tady. V Manchesteru není žádná veřejná doprava, všechny ulice jsou uzavřeny, je opravdu obtížné tudy jezdit. Musíme, víte, vyjít na veřejnost a ukázat, víte, že ať tohle udělal kdokoliv, že na tom nezáleží, protože Manchester, my jsme všichni spolu, a držíme se spolu, kdykoliv na tom záleží. Někteří byli celí zakrvácení, někteří měli jizvy, víte, vypadalo to jako ve válečné zóně. Je to děsné, že jsme to zažili v Manchesteru. Je to jedna z těch situací, o níž si nemyslíte, že by k ní mohlo kdy dojít ve vašem domovském městě."

 Taxi drivers, hotel workers and the emergency services have worked through the night to help those caught up in the Manchester attack pic.twitter.com/9FhngeMReO

Politikové vyjadřují solidaritu. Např. skotský ministr dopravy, muslim Humza Yousaf:

"Naprosto zdrcující zprávy z Manchesteru. Nádherné město plné nádherných lidí. Tohle překonají - solidaritu s nimi se všemi"


V pondělních večerních hodinách došlo v koncertní hale v Manchester Arena v Manchesteru, kde se konal koncert americké zpěvačky Ariany Grande, k výbuchu. Policie oznámila, že došlo k obětem, a apelovala na veřejnost, aby se do oblasti nepřibližovali. 

Do rána bylo zjištěno, že zahynulo 22 osob a 59 bylo zraněno. Mezi obětmi jsou děti.  Policie atentát považuje za teroristický útok, "pokud nezíská jiné informace". Bomba vybuchla ve foyeru koncertní haly ve 23.33 středoevropského času.

Manchesterská policie uvedla, že útočník byl sám a odpálil amatérsky zkonstruovanou bombu.

Britská média neprojevují hysterii z atentátu, spíš lítost a solidaritu. O motivaci útoku není dosud nic známo.


Šéf manchesterské policie Ian Hopkins v úterý ráno uvedl:

"Považujeme toto za teroristický incident a jsme přesvědčeni, že ho spáchal jeden muž. Prioritou je určit, zda jednal sám, anebo jako součást sítě. 

Útočník, mohu potvrdit, v aréně zemřel. Jsme přesvědčeni, že útočník měl u sebe improvizovaný výbušný stroj, který detonoval, a způsobil tak tento masakr. 

Žádáme veřejnost, aby nespekulovala o jeho podrobnostech a aby ani nesdílela jména. Toto je složité a rozsáhlé vyšetřování, které teprve probíhá. Naší prioritou je spolupracovat s celostátní protiteroristickou policejní sítí a britskými výzvědnými službami ve snaze získat další podrobnosti o člověku, který provedl tento útok."

Manchesterští muslimští lékaři pracovali po celou noc, manchesterští muslimští taxikáři vozili lidi domů zadarmo. Vy Manchester neznáte:


Celý Manchester projevil účastníkům koncertu obrovskou solidaritu. Lidé nabízeli ubytování zadarmo, taxíkáři je zdarma vozili domů:

"Když někdo potřebuje odvézt z Manchesterské arény či ubytovat. pošlete tweet" #roomformanchester. Přepošlete na twitteru, ať se do dostane do popředí a ať to lidem pomůže:"

 Obyvatelé Manchesteru otevírají své domovy lidem, kteří tu uvízli, podniky nabízejí svezení zadarmo. Tohle je Manchester, který miluju:


Taxíky v centru Manchesteru nabízejí svezení ZADARMO každému, kdo se dnes nemůže dostat domů. Přepošlete na twitteru a rozšiřte tuto informaci: 

Donald Trump na Blízkém východě aneb Mír se odkládá na neurčito

23. 5. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Americký prezident Donald Trump spolu s ministrem zahraničí Rexem Tillersonem zamířil na Blízký východ, aby ujistil své klíčové spojence v Rijádu a Tel Avivu o své neochvějné podpoře a aby lál Íránu a jeho šíitským spojencům. O víkendu Spojené státy a Saúdská Arábie uzavřely vojenský kontrakt v hodnotě 110 miliard dolarů (očekává se, že do této monarchie v průběhu následujících 10 let doputují zbraně za astronomických 350 miliard dolarů), a to navzdory pokračující agresi Rijádu a spol. v Jemenu, který je na pokraji hladomoru. Trump posléze navštívil Izrael, kde právě probíhá protestní hladovka palestinských vězňů, zatímco na Izraelem okupovaném Západním břehu vypukly masové protesty. Ani příliš nepřekvapí, že si americký prezident na horké blízkovýchodní půdě počíná jako pověstný slon v porcelánu, jenž se navíc zasazuje o prohloubení tamních konfliktů nejen po sektářské linii.

Trump požádal dva šéfy amerických výzvědných služeb, aby popřeli vazby jeho týmu na Rusko

23. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta





Poté, co šéf FBI James Comey informoval dne 20. března výbor amerického Kongresu o existenci vyšetřování možných vazeb Trumpova předvolebního týmu na Rusko, Donald Trump pak naléhal na dva vysoké americké výzvědné činitele, aby se veřejně vyjádřili, že žádné takové vazby mezi jeho týmem a Ruskem nejsou. Požádal o to ředitele národních výzvědných služeb Daniela Coatse a admirála Michaela S. Rogerse, šéfa National Security Agency (NSA). Oba tito činitelé odmítli učinit takové prohlášení jako nevhodné. 

Známý manchesterský zpěvák: Manchester má multikulturní historii, proto je to tak úspěšné město

23. 5. 2017

čas čtení 2 minuty

Guy Garvey, zpěvák známé manchesterské skupiny Elbow o situaci v Manchesteru:

Tu Manchesterskou arénu znám velmi dobře. Znám ji zvnějšku, když jsem byl mladý a hrál jsem tam na ulici, znám ji, protože jsem tam byl na mnoha koncertech, a znám ji, protože jsme tam hráli se skupinou Elbow. Znám množství lidí, kteří tam pracují. Je to součást srdce města. Hudba je součástí totožnosti Manchesteru. Lidé přicházejí do Manchesteru studovat částečně kvůli jeho univerzitě, ale také kvůli jeho kultuře, jejíž součástí je hudební dědictví a historie. Nejen pop music, ale také Hallé Orchestra. V pozadí všech záběrů dnes vidíte Chatham School of Music. Je to strašně smutná věc.
U té Arény, každý večer, když lidé odtamud odjíždějí, trochu to způsobuje zácpu, a to vám jde na nervy. Díváte se na lidí, kteří odjíždějí, a snažíte se posoudit, podle toho, jak jsou oblečení, kdo tam zrovna hrál. Často jsou to obrovské skupiny mladých dívek. Jako včera večer. Je to naprosto srdcervoucí.

Je to tak matoucí a tak smutné. Že tohle mohl někdo udělat. To, co se stalo, je něčím, co budeme muset řešit, co budeme muset zkoumat. A lidé v Manchesteru se budou bát. Budou se bát ti skuteční muslimové, ti, kteří opravdu věří, ti, kteří nepodporují násilí, Manchester má multikulturní historii, právě proto je to tak úspěšné město. Je tady snad největší počet mezinárodních studentů v Evropě. V ulicích Manchesteru se mluví všemi jazyky světa. To je, proč se Manchester v posledních desetiletích stal tak vynikajícím městem.

Ta obrovská solidarita, která ve městě dnes vznikla, vůbec není překvapující, protože to je atmosférou tohoto města. Oslavujeme a nejvíc si ceníme toho, že všichni tady spolu spolupracujeme. Občané Manchesteru se považují za součást celku a spolupracují, aby dohromady něčeho dosáhli. Proto je to město, které v tolika oblastech se dostalo na první místo.

Podrobnosti v angličtině ZDE (audio)  (od minuty 38) 

Kdo jsou noví džihádisté?

23. 5. 2017

čas čtení 13 minut

V souvislosti s atentátem v Manchesteru vydáváme znovu analýzu o motivech atentátníků, kterou jsme původně vydali letos v dubnu.

Ze životopisů "domácích" evropských teroristů vyplývá, že to jsou násilní nihilisté, kteří přijali islám, nikoliv náboženští fundamentalisté, kteří páchají násilí.

Musíme pochopit, že terorismus nevzniká radikalizací islámu, ale islamizací radikalismu.


Jak terorismus, tak džihádismus existují už mnoho let a globalizovaný teror bez ohledu na národní hranice nejméně od anarchistického hnutí z konce 19. století. Bezprecedentní ale je, že teroristé dnes úmyslně usilují o vlastní smrt, píše Olivier Roy.

Za posledních dvacet let se téměř všichni teroristé ve Francii buď sami vyhodili do povětří, anebo se nechali zabít policií. Smrt je dnes ústřední součástí teroristova plánu.

Systematická volba smrti je nová věc. Pachatelé teroristických útoků ve Francii v sedmdesátých a v osmdesátých letech pečlivě plánovali svůj únik. Muslimská tradice sice uznává smrt mučedníka, který zemře v boji, nikoliv však sebevraha, protože sebevrah se protiví Boží vůli.

Muž zatčen za to, že pozvedl hlas proti Mayové

22. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta

Britská policie brutálně zatkla muže protestujícího před příjezdem Theresy Mayové do Wrexhamu proti jejímu rozhodnutí obnovit hony na lišku. Posléze ho propustila, aniž byl z čehokoliv obviněn.

 

This just happened. Everyone. Please stop for a moment to watch this. Then share. pic.twitter.com/xj2hCU2AF0 #ImWithConnor #ToriesOut

 


29704

Monitor Jana Paula: Má Panský Dvůr v Dolních Počernicích zapotřebí vyžadovat od hostů 65 Kč za litr vody?

22. 5. 2017 / Jan Paul

čas čtení 4 minuty

 

 Pokud nemusím, tak do snobského komplexu Panský Dvůr v Dolních Počernicích nechodím, pouze výjimečně, a jen na přání některé z mých návštěv, kterým se líbí počernický park s přilehlým rybníkem a posezením u kávy. Panský Dvůr s restaurací Léta páně, pizzerií Al Mulino, Počernickým pivovarem s restaurací, a penzionem s lázněmi u Hastrmana je totiž situován právě v tzv. exklusivní lokalitě, klidové zóně, a exklusivní jsou i ceny. Však oni si to návštěvníci z přilehlých sídlišť rádi zaplatí.

Tajné předpisy Facebooku (ne)regulující násilí a sex odhaleny

22. 5. 2017

čas čtení 3 minuty



Deník Guardian konstatuje, že Facebook nestačí regulovat výroky a videomateriál zveřejňovaný dvěma miliardami uživatelů na Facebooku. Podle jednoho dokumentu Facebook každý týden zkoumá 6,5 milionů udání ohledně možných falešných účtů.

Složité a kontroverzní jsou zejména instrukce jak cenzurovat sexuálně explicitní materiál.

Cenzurní zásady Facebooku jsou nejasné a měla by o nich proběhnout veřejná diskuse, neměly by se utajovat.

Toto jsou některé instrukce Facebooku pro jeho moderátory:

Vnitřní potíže ČSSD a čekání na preference po tzv. vládní krizi

22. 5. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Podle České televize místopředseda a volební manažer ČSSD Jan Birke vyjádřil naději, že sociální demokraté nakonec společně naleznou nejlepší řešení předvolební vnitrostranické třenice na jihu Čech, neboť „máme stejný cíl, a to vyhrát volby“. Zdá se však, že ten stejný cíl je jiný a vzájemně rozdělující: každý, kdo jen trochu může, se chce dostat do Sněmovny.

Je pravda, že Jiří Zimola, čerstvě bývalý hejtman Jihočeského kraje, se sám v důsledku své „kauzy“ nechal napsat až na poslední místo kandidátky. Měl to být test u voličů, zda jej podpoří a vytáhnou preferenčními hlasy nahoru. A vzhledem k jeho výbornému výsledku v krajských volbách, který tak kontrastoval s osudem ČSSD v jiných krajích (vzpomeňme na pana Haška), je to zřejmě i pravděpodobné. Vedení strany ovšem zasáhlo a Zimolu prostě z kandidátky odstranilo.

Saúdská Arábie blokovala u Američanů zařazení saúdské pobočky Islámského státu mezi teroristické organizace

22. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta




Saúdská Arábie, kterou Donald Trump chválí jako klíčového spojence v boji proti Islámskému státu, zablokovala pokus Trumpovy vlády zavést sankce proti saúdské pobočce Islámského státu, píše Washington Post.

Plán přidat saúdskou pobočku Islámského státu na seznam teroristických organizací OSN byl před čtrnácti dny v Radě bezpečnosti OSN zlikvidován. Saúdská Arábie protestovala proti veřejnému přiznání, že v tomto království existuje saúdská pobočka Islámského státu.

"Nechtějí přiznat, že mají na svém vlastním území problém," konstatoval nejmenovaný americký činitel.

Zdroj v angličtině ZDE

 

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2017

6. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

V dubnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 49 606.77.  Výdaje na provoz Britských listů byly 68 363.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem dubna 2017 146 373.43 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

21590