Uprchlíci & imigranti

29. 7. 2015 / Milan Daniel

čas čtení 9 minut

Všímavý občan zahlédl mezi obcemi Prachovice a Vápenný Podol na Chrudimsku z kabiny svého kamionu tři muže, kteří si v lese „stavěli něco na způsob bunkru nebo týpí“. Policii oznámil, že jde určitě o běžence, protože takové lidi viděl při svém pobytu v Anglii. Přivolaní strážci zákona na místě objevili lesní dělníky, kteří skládali na hromadu větve.

Xenofobii lze překonat posilováním lásky k vlasti

29. 7. 2015 / Adam Votruba

čas čtení 6 minut

Před časem jsem přestal do Britských listů přispívat, protože nabyl dojmu, že mé názory zde nejsou vítány. Dnes bych se však chtěl přesto na Vás obrátit prostřednictvím otevřeného dopisu. Britské listy jsem nepřestal sledovat, protože přináší řadu zajímavých příspěvků, které nelze nalézt jinde. V poslední době mě však zklamaly svou úrovní rozpravy týkající se problémů xenofobie v české společnosti.

Rozhovor Britských listů 15:

Jak poznat, že média lžou

24. 7. 2015

čas čtení < 1 minuta

Jak nám pomůže, abychom poznali, zda tvrzení, zveřejňovaná na internetu i jinde, jsou spolehlivá:

- Vyhýbat se tomu, co je anonymní, co vám tvrdí, že je jediné, že má tyto informace

- Vyhýbat se zdrojům, které spojují spoustu různých informací a dávají vám k nim výklad, aniž by vás nechaly přemýšlet, co ty jednotlivé informace samotné znamenají

- Pozor na emocionalitu






Rozhovor Jana Čulíka s analytikem České televize Milanem Krumlem o tom, podle čeho se dá poznat, že "informace", která nacházíme na internetu nebo jinde, jsou nepravdivé. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 24. července 2015.

Děsí mě politika vytváření "druhořadých lidí". To vedlo k vzniku plynových komor

29. 7. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Není možné ohrožovat legitimní právo pronásledovaných uprchlíků na ochranu - podle mezinárodních zákonů! - vyvoláváním hysterie, že jsou to vlastně teroristi. O ochranu země před terorismem se musejí postarat bezpečnostní služby, ale s uprchlíky to nemá moc společného.

Ve slušném státě obranu před potenciálními teroristy provádějí bezpečnostní služby, aniž by předem média vyvolávala hysterii, že všichni uprchlíci jsou teroristé, a veřejnost je věcně informována teprve, když nějaký terorista je zatčen.

"Češství" jako neuróza?

29. 7. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

V klasickém cestopise "Smutné tropy" francouzský antropolog Claude Lévi-Strauss zmiňuje hypotézu, proč jsou prý některé přírodní národy přímo posedlé geometrickými obrazci, jež zhmotňují v architektuře a malují si je dokonce i na tělo. Život v tropickém deštném pralese přináší podle něj takové množství tak málo strukturovaných smyslových podnětů, že může vážně ohrozit psychickou stabilitu lovce a sběrače. Geometrické symboly pak skýtají jakousi zjednodušující protézu, jež pomáhá stabilitu podpořit, podobně jako obvyklá ritualizace kmenového života vnášející do "chaosu" alespoň nějakou pravidelnost. Když Lévi-Strauss prchal před nacisty do Latinské Ameriky, patrně už nečetl Gehlenovu knihu "Der Mensch. Seine Natur und seine Stellung in der Welt" (1940), kde se objevil klíčový pojem Entlastung (odlehčení, zbavení se zátěže).

"Manželku nelze znásilnit!" Právník Donalda Trumpa hystericky vyhrožoval novináři

29. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Právník Michael Cohen, zastupující milionáře Donalda Trumpa, ostře kontroverzního kandidáta na nominaci Republikánské strany pro nadcházející prezidentské volby v USA, v pondělí hystericky zaútočil na kanadsko-amerického reportéra serveru Daily Beast Timu Makovi v reakci na jeho článek, že Trump kdysi znásilnil svou někdejší českou manželku Ivanu. Cohen novináři vyhrožoval trestním stíháním a tvrdil, zcela chybně, že "manželku nemůžete znásilnit".

Znásilnění spáchané v manželství je v USA ve všech státech trestným činem od r. 1993. Ve státě New York bylo trestným činem už r. 1984, pět let předtím, než Trump údajně znásilnil svou českou manželku.

Pozorovatelé konstatují, že skandál, který začal jedním z četných Trumpových drze rasistických výroků, kdy se Trump vyjádřil, že "imigranti jsou sexuální násilníci", zřejmě nyní ohrozí Trumpovu kandidaturu.

Donald Trump se od výroků svého právníka posléze distancoval, ale nepropustil ho.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Obamova vláda odmítla petici požadující milost pro Edwarda Snowdena

29. 7. 2015

čas čtení < 1 minuta

Bilý dům odmítl petici, jejíž signatáři požadovali milost pro Edwarda Snowdena. Podepsalo ji 168 000 lidí. Bílý dům konstatoval, že to, co Snowden odhalil o americkém špehovacím aparátu, bylo "nebezpečné" a poškodilo to bezpečnost státu. Obamova vláda v úterý opakovala, že by se Snowden měl vrátit do USA a čelit tam trestnímu stíhání za špionáž a "neskrývat se v autoritářském režimu".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Znovu zoufalá prosba o finanční pomoc: český stát existenčně likviduje občany, kteří onemocní

27. 7. 2015 / Petr Hartman

čas čtení 3 minuty

Po velmi dlouhém přemýšlení jsem se rozhodl ještě naposledy požádat Vás o pomoc na účet 2110241859/2700 nebo o radu, práci, cokoliv… Jsem zoufalý.

Po posledním článku, kdy mi milí čtenáři Britských listů několikrát pomohli vyhnout se bezdomovectví, jsem doufal, že se po čase vrátím s happy endem. Nicméně jsem invalidní důchodce, žiji sám a žiji na severu Česka. Pro lidi jako já, zdá se, nejsou šťastné konce k mání. Naneštěstí, píše Petr Hartman a ke svému dopisu čtenářům Britských listů přiložil kompletní dokumentaci, která potvrzuje všechna fakta, jež uvádí.

Táhl jsem to pár měsíců, s prací na půl úvazku v Call centru, občasnou brigádou a důchodem, tip-top. Rozpočet: nájem, elektřina, jídlo, pes. Bohužel, když jste nucen fungovat tímto způsobem, stačí pár náhod, nečekaných událostí a celý rozpočet se zhroutí.

Je nepochopitelné, jak je možné, že český stát vás existečně zlikviduje a připraví o přístřeší, když onemocníte

27. 7. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Případ Petra Hartmana, jemuž, jak vděčně píše, čtenáři Britských listů finančně pomohli už v minulosti, není jediným případem, kdy se člověk na hranici svých existenčních možností dostal do katastrofální situace.

Nedávno jsme vás informovali o případu Jiřího Lofa, invalidy prvního stupně, který trpí arterosklerozou tepen a prodělal dvojitý bypass tepny . Na kotníku má bércový vřed cca 8 cm v průměru, který mu na chirurgii vyřezali a dodnes tuto ráno hojí. Panu Lofovi hrozilo, že skončí jako bezdomovec, protože jako nemocný neměl možnost vydělat prostředky na činži. Stát mu sice údajně uznal, že panu Lofovi náleží finanční podpora, ovšem prý ji může dostávat až od října 2015! Informoval jsem o jeho situaci ministryni sociálních věcí paní Marksovou-Tominovou, přislíbila, že případ dá k prošetření, zatím jsme od ní nedostali žádnou reakci. Přitom i pan Jiří Lof navzdory určité finanční pomoci, které se mu dostalo od našich čtenářů, stále stojí na pokraji finanční propasti.

Jiným případem byl případ pana Jana Posoldy ze Zlína, pacienta po mrtvici, který se těžce zadlužil, protože pomáhal synovi s problémy jeho firmy. Pan Posolda argumentoval, že by dluhy dokázal postupně splácet, avšak státní systém sociálního zabezpečení mu dlouho odpíral jakoukoliv pomoc. Nyní, když mu určitou pomoc už poskytl, pan Posolda skutečně pravidelně platí splátky z dluhů, ovšem jeho zdravotní stav a zdravotní stav jeho manželky se ve stresu, v němž žijí, výrazně zhoršuje.

Jsem si jist, že výše vyjmenované tři případy pana Lofa, pana Hartmanna a pana Posoldy jsou jen špičkou ledovce.

Jak je možné, že k takovýmto případům v České republice vůbec může docházet? A jak je možné, že se lidé zabývají nejrůznějšími pitomostmi - viz například nesmyslné ideologické řeže na facebooku - ale zásadní problémy, jako je lidskost a péče o lidi, kteří přece nemohou být necháni naprosto na pospas krutému osudu, je nezajímá?

Proč jsou mnozí Češi ve své pohodovosti tak nelidští?

28. 7. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 9 minut

Ideologické hašteření jim jde, ale ohledně opravdu důležitých věcí zůstávají v nečinnosti

Ve svém komentáři "Máme se dobře, děkujeme za optání. Ale nikomu to neříkejte" argumentuje šéfredaktor pražských Hospodářských novin Miloš Čermák, že Češi mají velké štěstí, že žijí zrovna v České republice, která podle něho patří k nejbohatším a nejbezpečnějším zemím světa:

Jsou schopni mě vnímat jako lidskou bytost?

28. 7. 2015

čas čtení 11 minut



"Snažíme se dostat na kamiony, ale nikdy se nám to nepodaří."

"Pokaždé, když se o to pokusíme, nás chytí policie."

"Byli jsme v Sýrii, kde spousta lidí umíralo."

"Moje maminka mě sem přivezla, aby mi vyléčili nohu."

Reportér: Jak se ti to stalo?

Dítě: "V Sýrii. Hrál jsem si venku. Přišli vojáci a řekli, že mi chtějí koupit dárek. Unesli mě a přejeli mě autem."

Jiné dítě: "Nevím, co mám říct. Jsem tu ztracená s maminkou."

Moderátor v televizi: V přístavu Calais roste napětí... Migranti v Calais dobíhají kamiony...

Reportér: Děje se to za denního světla!

Má tvrzení o změně režimu v České republice nějaké racionální jádro?

28. 7. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Ještě loni v lednu publikoval politolog Bohumil Doležal komentář, ve kterém stvrdil a rozvinul příležitostnou poznámku Václava Klause, že v České republice dochází ke změně režimu ZDE. Podle Doležala ovšem Klaus osobně ke změně režimu přispěl. Tvrzení, že se v ČR změnil režim, Doležal od té doby vícekrát zopakoval, v mnoha jiných souvislostech. Například, že k polistopadovému režimu s jeho zahraničněpolitickou orientací a hodnotovými základy pociťoval loajalitu, jakou k současnému již necítí.

Slyší Doležal trávu růst, nebo přece jen nalezneme určitý základ, který jeho postoj v něčem odůvodní?

Životy na pokraji zkázy: Pevnost Calais

28. 7. 2015

čas čtení 4 minuty

Na konci hřbitova na předměstí Calais hovoří tiše dva hrobníci a čekají u malé, čerstvě vykopané díry. Jejich rozhovor končí a připojí se k nim dva úředníci. Za okamžik později je přinesena z blízkého automobilu miniaturní rakev a umístěna do hrobu. Celá scéna trvá jen několik minut.

Samir Khedija, nemluvně, které se narodilo mrtvé, zemřel, když jeho maminka, dvacetiletá žena z Eritreje, potratila po 22 týdnech těhotenství, poté, co spadla z kamionu, když se snažila dostat do Británie.

Samir je nejnovější obětí drsné humanitární krize, která zahltila francouzských přístav a ještě se prohloubila v důsledku stávky pracovníků přívozu mezi Francií a Británií.

Zachrání čeští policisté v Maďarsku křesťanskou civilizaci?

28. 7. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Titulek se čte jako parodie na vážně míněnou argumentaci, parodií však bohužel není. Celé široké spektrum veřejně činných osob v České republice, včetně různých "levicových" politiků a komentátorů, hájí v "diskursu" extrémně konzervativní postoje. Včetně ministra vnitra Chovance, který nejnověji navrhuje, aby čeští policisté, technika a peníze v Maďarsku "chránili křesťanskou civilizaci", na níž ministrovi údajně tak záleží ZDE, před uprchlíky.

Přidejte důchodcům

28. 7. 2015 / Jan Posolda

čas čtení 1 minuta

Co je císařovo, dejte císaři, co je Boží, dejte Bohu. Zatímco jednomu je od narození souzeno poroučet, druhý musí celý život poslouchat. Zatímco jeden rozhazuje pro svou potěchu tisíce, druhý je spokojen, když si vydělá na živobytí.To je stará pravda, která se vztahuje i na nadprůměrné platy lékařů. Co by za to daly tisíce důchodců. Kteří pobírají 5-6 tisíc Kč, kdyby jim bylo přidáno tisíc Kč., co by za to daly tisíce fyzicky pracujících, kteří berou minimální plat a musí živit rodinu a děti, kdyby jim zaměstnavatel zvýšil plat o tisíc Kč.

Kapitalismus zatím nekončí

28. 7. 2015 / Johan Bartoš

čas čtení 7 minut

V posledních několika dnech probíhá na Britských listech s pouze omezenou pozorností možná jedna z nejvýznamnějších debat, jaká se kdy vyskytla na českém internetu. Přežití či konec kapitalismu a jeho nahrazení něčím novým je natolik důležitým tématem, protože je s ním jakožto celosvětovým společenským systémem svázán osud celého lidstva. Ačkoliv Karel Dolejší i Bohumil Kartous v reakci na výňatky z knihy Paula Masona mají ve svých tvrzeních částečně oba pravdu, jsem přesvědčen, že jejich hlavní sdělení jsou mylná.

Mediální obraz duševně nemocných v ČR

27. 7. 2015 / Kateřina Duchoňová

čas čtení 12 minut

Motto : „V mých očích jsou zdi, oddělující zdravé a nemocné, jen výrazem slepoty vůči skutečné hodnotě člověka, která je tam i zde stejná..“ Franz Kafka

Během posledního roku se v českých médiích velmi často objevují pojmy jako duševní porucha, psychiatrie, psychicky nemocný člověk v úzkém spojení se slovy agrese, nebezpečnost, nevyzpytatelnost a dokonce vražda. Zvláště se potom bez uvedení hlubších souvislostí hovoří o schizofrenii. Přitom se v psychiatrických ambulancích z velké části pohybují lidé, kteří řeší potíže v osobním nebo pracovním životě, někdy jsou to úzkosti spojené s osamělostí, jindy z vyčerpávajícího zaměstnání, starosti o fyzické zdraví, strach z nedostatečné naplněnosti života, obavy ze smrti své nebo svých blízkých.

"Nacisté se tajně krmí falafelem", tvrdí němečtí umělci

27. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Umělecká skupina Dies Irae se snaží v malém saském městě Freital zbavit ulice přítomnosti neonacistů. Zvolila k tomu jako prostředek billboardovou kampaň ve stylu "adbusters", podobně jako když si dělá legraci ze sexistických reklam v Berlíně.

Jenže minulou středu se vydala do Freitalu, který se v minulých měsících stal synonymem pravicového extrémismu, když zde neonacisté protestovali proti vznikajícím ubytovacím kapacitám pro žadatele o azyl.

Řecko řeší "skandál" "tajného plánu" využít rezerv bank k návratu k drachmě

27. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Někteří členové současné řecké vlády prý chtěli zkonfiskovat rezervy ústřední banky a účet daňových poplatníků v rámci příprav návratu k drachmě. Není jasné, jak vážně připrovala Tsiprasova vláda tento plán, který prý připravili bývalý ministr energetiky Panagiotis Lafazanis a bývalý ministr financí Janis Varoufakis. Avšak opoziční strany nyní vyžadují vysvětlení.

Jak velký vliv má Kreml na Evropský parlament?

27. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

Mnoho prostoru na komentářových stránkách bylo věnováno financování francouzské Národní fronty z Moskvy. Sérii půjček pro krajně pravicovou stranu před prezidentskými volbami v roce 2017 mnozí vnímají jako odměnu pro Marine Le Penovou za podporu ruské anexe Krymu.

Čínská burza ztrácí nejvíce za osm let

27. 7. 2015

čas čtení < 1 minuta

V Šanghaji byl dnes zaznamenán největší pokles kurzů čínských akcií za osm let, o 8,5 %, a vyvolal odezvu na burzách a komoditních trzích po celém světě. Burzy ve Frankfurtu, Londýně a Paříži se propadly o více než 1 %, o něco nižší propad je očekáván v New Yorku. Dolar oslabuje, naopak euro kvůli lepším než očekávaným výsledkům německé ekonomiky sílí.

Tunisko zavedlo protiteroristický zákon. Vrací se k trestu smrti a může ohrozit demokracii

27. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Tuniský parlament velkou většinou schválil nový protiteroristický zákon. Kritici se ovšem obávají, že může ohrozit svobodu získanou v důsledku Arabského jara. Jedině Tunisko mezi zeměmi, v nichž v roce 2011 došlo k protivládním demonstracím, zavedlo demokracii, avšak rostoucí počet útoků islámských radikálů vede k nadřazování stability a bezpečnosti nad osobní svobodu.

BRITÁNIE:

Stiglitz: Nejsem překvapen, že největší podporu má levičák Jeremy Corbyn

27. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Po debaklu britské Labouristické strany v květnových všeobecných volbách se na podzim budou konat volby nového šéfa strany. Centristické a pravicové křídlo Labouristické strany, včetně bývalého šéfa Tonyho Blaira, je šokováno, že daleko nejpopulárnějším kandidátem na šéfa strany se stal Jeremy Corbyn, představitel velmi tradicionalistického levicového labouristického křídla. Centrum a pravice v Labouristické straně se obává, že pokud by Corbyn vyhrál, Labouristická strana se stane nevolitelnou tak, jak to bylo za jejího levicového šéfa Michaela Foota v osmdesátých letech, kdy vládla nepřerušeně Margaret Thatcherová.

Obama hájil v Keni práva žen

"Špatné tradice je nutno změnit"

27. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Během své návštěvy v Keni americký prezident Barack Obama silně odsoudil ženskou obřízku a další "špatné tradice", v jejichž důsledku se s ženami zachází jako s druhořadými bytostmi. 4500 Keňanů mu bouřlivě tleskalo, když řekl: "Každá země a každá kultura má tradice, které jsou jedinečné a pomáhají činit tu zemi tím, co je, ale prostě jen proto, že něco je součástí vaší minulosti, neznamená, že je to správné, neznamená to, že to definuje vaši budoucnost," řekl Obama a poukázal na nedávnou americkou debatu o vlajce Konfederace.

"Po celém světě existuje tradice utlačování žen a odpírání jim příležitostí, a tradice manželů, bijících své manželky, a tradice dětí neposílaných do školy. To jsou tradice. Zacházení s ženami a dívkami jako s druhořadými občany. To jsou špatné tradice. Musejí se změnit."

Podle OSN je v subsaharské Africe odpíráno 31 milionům dívkám základní vzdělání a 32 milionům dívkám nižší středoškolské vzdělání.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2015

17. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

V čeervnu 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 150 564,80 Kč. Příjem z reklamy byl 13 996 Kč.

Zůstatek byl koncem června 2015 209 875,59 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
25982