Jak stát "efektivně pomáhá" nemocným lidem:

Prosba o pomoc

10. 6. 2015

čas čtení 3 minuty

Aktualizace středa 21.03: Majitelé pražské ubytovny dovolili panu Lofovi v ubytovně zůstat poté, co prokázal emaily, že mu čtenáři Britských listů pomohli. Děkujeme jim všem, zejména panu Tomáši Fialovi, který přispěl na činži pana Lofa v ubytovně částkou 5000 Kč. Pan Tomáš Fiala konstatoval: "Považuji za neuvěřitelné, že se v zemi, která se považuje za civilizovanou, může něco takového vůbec dít."

Jiný čtenář, který si nepřeje, abychom uváděli jeho jméno, napsal: " Poslal jsem panu Lofovi příspěvek, ale obávám se, že spíš než chodit do práce by měl ležet v nemocnici. Aspoň při pohledu na jeho nohu. Můžete nějak zjistit, jak dlouho by trvala jeho léčba a zda by byli i další lidé ochotni ho dále podporovat, než bude schopen práce? Ne papírově, ale prakticky."

***

Aktualizace středa 19.31: Mnohokrát děkuji za pomoc v nouzi, celá situace se bude řešit ve 20.00, tak dám potom vědět, ale pevně doufám že i přesto že v současné chvíli nemám stále uhrazený celý nájem, nevyhodí mne a budu dál mít střechu nad hlavou. V tuto chvíli vím o přibližně 4500,- Kč které mi slíbili poslat různí lidē. Snad se podaří získat i zbývající peníze. Držte mi palce abych tu mohl být i zítra, píše Jiří Lof.

***

Dobrý den, obracím se na Vás všechny se žádostí o pomoc.

Od 2.6.2015 jsem oficiálně uznán jako invalida prvního stupně. Mám arterosklerozu tepen. Mám udělaný dvojitý bypass tepny . Na kotníku mám bércový vřed cca 8 cm v průměru, který mi na chirurgii vyřezali a dodnes tuto ráno hojím, k tomu nastaly komplikace a zahnisala mi šlacha vedoucí skrze tuto ránu, píše Jiří Lof.

Dělá ministryně Marksová vůbec něco?

10. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Jiří Lof píše, že žádost o invalidní důchod si na ČSSZ podával v lednu 2015 a má ho pobírat od října. Co je to proboha za lhůtu? Šéf příslušné Okresní správy by měl vyletět na hodinu, protože lhůta k vyřízení je maximálně šest měsíců, píše Radek Mokrý.

A Inspektorát práce? Při podání podnětu na delikventního zaměstnavatele tento úřad přislíbí, že do tří měsíců v místě provede kontrolu. A skutečnost? Po třech měsících stěžovateli přijde pouze dopis, že jeho případ dostal číslo jednací a v dalších třech měsících provede kontrolu.

Ne každý postižený nečinností úřadů paní Tominové - Marksové má dost znalostí i peněz na podání správní žaloby proti příslušnému úřadu.

Organizaci OSN pro uprchlíky v říjnu dojdou peníze

10. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Nový ředitel Organizace OSN pro uprchlíky (UNRWA) v Libanonu Matthias Schmale čelí drsným vyhlídkám: Pokud jeho organizace nezíská nové sponzory, peníze jí dojdou počátkem října. V tom případě nebude UNRWA schopna zaplatit mzdy asi 30 000 zaměstnanců, sdělil Schmale listu Daily Star.

Jarmark marnosti plus podpásovka kvůli prachům

10. 6. 2015 / Štefan Švec

čas čtení 12 minut

Poznámky ke Sjezdu spisovatelů

O víkendu se v Praze odehrál první polistopadový Sjezd spisovatelů. Vydupala ho ze země nově vznikající Asociace spisovatelů a patří jí za to dík. Setkání ukázalo, kde se dnes česká literatura nachází. Není to místo, které by bylo na těle vepředu.

Rozhovor Britských listů 8:

Dluhové otroctví ve společnosti blahobytu

5. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Rozhovor Jana Čulíka s bezdomovcem Petrem Bukalem. Jak lidi dokáže česká společnost zničit.



Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 5. června 2015.

Nabízíme komerční reklamu na Regionální televizi

8. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Vážení čtenáři,

nabízíme vám možnost třicetivteřinového reklamního spotu na Regionální televizi, která je v ČR k dispozici na kabelu a na satelitu, pokaždé před vysíláním Rozhovoru Britských listů. Cena je 1000 Kč za jednou odvysílaný spot, celková cena za pět denních repríz (noční se přidávají zadarmo jako bonus) je 4000 Kč. Předpokládáme, že zájemce dodá třicetivteřinovou reklamu podle technické specifikace Regionální televize.

Kumulativní sledovanost Regionální televize je půl milionu diváků.

Zájemci o tuto televizní reklamu, prosíme, pište na tuto adresu redakce@blisty.cz.

Takto se chová kompetentně na globálním fóru politik z malého národa:

Skotská premiérka: Pokrok! Vy jste se zeptal, zda nás můžete okupovat kvůli ropě, to USA normálně nedělají

10. 6. 2015

čas čtení 1 minuta



Skotská premiérka Nicola Sturgeonová byla tento týden hostem amerického komika Jona Stewarta v jeho pořadu Daily Show.

Když Sturgeonová udělala vtip, že nařídila vyšetřování, proč skotští nacionalisté vyhráli v nedávných britských volbách "jen" 56 z 59 možných poslaneckých křesel, Jon Stewart reagoval: "Vy si myslíte, že jste Saddám Husejn, nebo co? Vy chcete 99 procent? Vždyť 56 z 59 křesel je dost dobré."

Sturgenová odpověděla, že vždycky je dobré snažit se o víc.

Jon Stewart se Sturgeonové také ptal na skotskou ropu: "Kolik té ropy ve Skotsku máte? Můžeme vás vojensky okupovat?"

Sturgeonová odpověděla za smíchu publika: "Tolik jí zase není, aby vám to za to stálo. Ale myslím si, že tohle je pokrok, protože jste právě tady Jona slyšeli požádat mě, předpokládám jménem Spojených států, jestli smějí vojensky okupovat zemi, která těží ropu. Normálně Spojené státy přece o svolení nežádají."

Rozhovor kritikové přijali velmi pozitivně.

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

1. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Motto:

"Ty budeš ty migranty živit že se jich tak zastáváš? ne? tak drž hubu zmrde..." Michal Maršík.

(Pozn. red. Přichod imigrantů do jiné země VŽDYCKY pro tu zemi znamená hospodářské oživení, protože přistěhovalci pracují daleko intenzivněji než místní lidé. Přinášejí také nové nápady a myšlenky. Např. mezi nejbohatšími Brity je celá řada přistěhovalců z třetího světa. V Británii také přistěhovalci působí ve vysoké politice, ku prospěchu země.)



Britský konzervativní ministr obchodu a průmyslu Savid Javid

Britský stínový labouristický ministr obchodu a průmyslu Chukka Umunna

Vážení čtenáři,

dovolím si vám opět po určité době připomenout, že provoz Britských listů není zadarmo. Financují si ho čtenáři sami, kteří tak určují, jestli má v českém prostředí fungovat nezávislý analytický deník.

Máme zato, že v šířící se hysterii v České republice (opakovaně mi píší čtenáři, že je správné, že Němci byli v roce 1945 v Československu vražděni a vyháněni z domovů, protože - včetně malých dětí - nesli kolektivní vinu za předchozí nacistická zvěrstva! - jiní se iracionálně děsí údajné "muslimské invaze", která "zničí naši kulturu"). Třetí, protože jsou - jistě právem - nespokojeni s postkomunistickým režimem v ČR, z toho nelogicky vyvozují, že musejí podporovat ruský agresivně autoritářský režim Vladimíra Putina.

Proti hysterické hrůze z jinakosti a iracionálnímu zkratkovitému myšlení musíme trpělivě předkládat věcné a racionální argumenty.

Myslíme si, že v rychle se destabilizující České republice i Evropě je Britských listů zapotřebí dnes více než během jejich celé dosavadní téměř dvacetileté existence.

Pokud s tím souhlasíte, přispějte prosím na jejich provoz finančně.

Podle Google Analytics si Britské listy měsíčně otevře cca 300 000 individuálních čtenářů (individuálních IP adres).

Finančně však přispívá cca 150 lidí.

Za případný příspěvek děkujeme. Prosíme, pošlete ho na náš účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Jan Čulík

šéfredaktor

Západ potřebuje více rusofilů

9. 6. 2015

čas čtení 5 minut

Současný dialog mezi Ruskem a Západem skoro neexistuje. Je to prostě soutěž jednotlivých póz a přednes seznamu stížností. Obě strany se přidržují postojů, které byly zbaveny nuancí či možnosti kompromisu. To není dobré pro nikoho. Z mnoha důvodů potřebuje Západ více nesentimentálních rusofilů, píše v deníku Moscow Times Mark Galeotti, profesor mezinárodních vztahů na New York University.

Akce Fénix, čili Rozpočtové PR

9. 6. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Německo vloni vykázalo ze země šéfa pobočky CIA ZDE. Není v tom ani zdaleka výjimkou, protože třeba Kanada za poslední dekádu vyhostila hned pět amerických agentů, kteří ohrožovali její zájmy ZDE.

V České republice byste ovšem marně vzpomínali na to, kdy úřady chytily a vyhodily ze země amerického agenta. Je dokonce problém najít případy, kdy byli ze země vykázáni agenti zemí, s nimiž nás nepojí žádné spojenecké závazky a jejich kauzy jsou tedy mnohem méně kontroverzní. Přitom je známo, že Praha je podobně jako třeba Vídeň mraveništěm špionů. Jeden polovičatě provedený případ po mnoha letech vyznačujících se doslova nulovou aktivitou ZDE jaro nedělá. Česká republika je pro cizí agenty, kteří shromažďují informace, infiltrují občanskou společnost, ovlivňují politický proces i bezpečnostní složky, doslova rájem na zemi.

Nemůžeme mlčet!

9. 6. 2015 / Roman Kanda

čas čtení 2 minuty

Vážím si práce, již odvádějí Britské listy v souvislosti s vlnou české xenofobie a rasismu. Ta se v poslední době vzedmula do nebývalé výše a zdá se, že mainstreamová média si jí nehodlají kriticky povšimnout, nebo ji naopak ještě přiživují (další důkaz toho, že na Západ nepatříme).

Projev věnovaný padlým sovětským vojákům. Státnický projev...

Německý prezident Gauck k 70. výročí konce války

9. 6. 2015

čas čtení 16 minut

Zámek Holte-Stukenbrock, 06.5.2015 pietní akt u příležitosti 70. výročí konce druhé světové války. Projev německého prezidenta Joachima Gaucka na čestném hřbitově sovětských padlých vojáků na zámku Holte-Stukenbroc. Pro Britské listy přeložil Milan Lelek.

"Tady v zámku Holte-Stukenbrock, jsme si v této hodině vzpomněli na jeden z největších zločinů této války: miliony vojáků Rudé armády přišlo o život v německého zajetí - bídně umírali na různé nemoci, hynuli hlady, byli vražděni. Miliony válečných zajatců, kteří byli podle mezinárodního práva a dohod pod ochranou německého wehrmachtu."

Rozhovor s ředitelem Masarykova onkologického ústavu a senátorem Janem Žaloudíkem

Zdravotnictví v ČR je stabilní. Jako ekosystém džungle...

9. 6. 2015 / Milan Mundier

čas čtení 13 minut

Ve svých článcích pro Britské listy jsem často psal o tom, jak je důležité, aby v naší politice působily silné osobnosti, které jsou zároveň skutečnými morálními autoritami. Právě takovouto osobností a morální autoritou je pro mě pan profesor Jan Žaloudík, ředitel Masarykova onkologického ústavu a senátor za ČSSD. Jeho práci sleduji už dlouho a jelikož si jí nesmírně vážím, požádal jsem pana profesora, aby se se svými názory a zkušenostmi v oblasti zdravotnictví, sociální péče a politiky podělil také se čtenáři Britských listů. Pevně věřím, že pro ně budou stejně zajímavé a přínosné jako pro mě.

(...) média debaty o poplatcích přímo milovala a dosud se k nim rády vracejí. Byl jsem na to už alergický. Při občasných diskusích s novináři na jakékoli nosnější téma jsem nepochyboval, že řeč se zvrátí opět na poplatky. Vše ostatní bylo asi příliš složité, neznělé, nezajímavé. Ještě snad to občas přebily na chvíli otravy metylalkoholem, které se zdravotnictvím vlastně nesouvisely. (...)

Podejte trestní oznámení na Marka Zuckerberga

9. 6. 2015

čas čtení 5 minut

Aktualizace úterý 16.31: Facebook po medializaci obou nacistických obrázků je v úterý odpoledne odstranil.

Pokud máte jen trochu čas (já bohužel ne), podejte trestní oznámení, píše Jan Rovenský.

Nejen na autora tohoto obrázku (to je v tomto kontextu sekundární), ale především na firmu Facebook a jejího, dosud neznámého, zaměstnance, a to podle § 24 odst. 1 písm. c ve formě spolupachatelství (pomocník), a to na některém z trestných činů podle § 352, 355 nebo 356 trestního zákoníku (viz níže - kvalifikaci bych nechal na nich).

Je fakt neslýchané, že zatímco ze soukromých alb lidem mažou fotky s bradavkami, otevřenou nacistickou propagandu pravidelně tolerují.

Háček je samozřejmě v tom, že pachatele česká policie těžko chytne.

Jde nicméně jednoznačně o trestný čin podle českého trestního zákoníku a postižitelný v českém trestním řízení (účinky zasáhly na území ČR ve smyslu § 4 trestního zákoníku ). Byla by opravdu legrace, kdyby pana Zuckerberga při případné návštěvě v ČR odchytili na letišti a obvinili...

Policajti to tutově odloží, pak je třeba podat stížnost ke státnímu zástupci - a medializovat. Mohlo by jít o zajímavý precedent.

Pozn. šéfredaktora Britských listů: Paragrafy českého trestního zákoníku, které cituje Jan Rovenský níže, platí samozřejmě i na facebookové stránky IVČRN a na nesčetné množství dalších rasistických stránek, zveřeněných na Facebooku v češtině . - Britské listy se neúčastní aktivistických akcí. Jsme noviny, proto o věcech informujeme. Je na veřejnosti, aby jednala, pokud to uzná za vhodné.

Pravidelný týdenní přehled o událostech ve vzdělávání

Mladí lidé do 25 let by měli mít garantovánu práci, nebo vzdělávání

9. 6. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

V Paříži na výročním OECD Fóru, které proběhlo minulý týden, padaly na český diskurs velmi "radikální" myšlenky. Švédská ministryně pro strategický rozvoj Kristina Perssonová např. otevřeně prohlásila, že sociální nerovnost je pevně spojena s ideologií neoliberalismu a požadovala, aby mladí lidé do 25 let měli garantovánu práci, nebo vzdělání. Hledání nové ministryně školství bylo krátké, Bohuslav Sobotka měl pravděpodobně už dopředu vybráno. Kateřina Valachová se už stihla uvést sebevědomým výrokem o tom, že zajistí učitelům zvýšení mezd. Ministr financí Babiš ovšem nedávno oznámil, že sníží rozpočet MŠMT o 4 mld. Právě rozpočet, inkluze, maturity a zejména stabilizace ministerstva budou hlavní prubířské kameny nové ministryně. Více v pravidelném týdenním souhrnu Beduin, připravovaném vzdělávacím think-tankem EDUin.

Jak děsivě se argumentuje nacismem

9. 6. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Boj proti nacismu dneska opravdu slouží pro argumenty se stále podivnější logikou. Nejen že se používá k tomu, aby se ospravedlňovala nutnost zlikvidovat nějakou náboženskou či etnickou menšinu, tedy boj proti nacismu je použit jako důvod pro podporu nacistické ideologie, nýbrž boj proti nacismu může být použit také jako argument pro totalitní stát. Argument vypadá zhruba takto: tak jako většina lidí volila v hitlerovském Německu vyhlazení židů v koncentrácích, tak není možné brát ohled na většinu lidí a je třeba dbát vyšší, opravdové pravdy.

PŘEČETLI JSME: NELIDSKOST V IDNES

Ostudy Brna: Hezkou tvář historického centra kazí bezdomovci

9. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Ideálních míst pro odpočinek s kávou či zmrzlinou je v Brně spousta. Turisty nejhojněji navštěvované náměstí Svobody mezi ně ale nepatří. Neodradí-li vás v parnu od posezení na lavičce chybějící stín, bezdomovci už zaručeně. Bezdomovci okupující lavičky působí nejvíc vrásek obsluze podniků. „Zkoušejí to na hosty na zahrádkách, natahují ruce a chtějí drobné či cigarety. Vyhazujeme je,“ líčí číšník z restaurace v objektu Omega Tomáš Soldán. Trpí tím i restaurace na Veselé, na schodišti poblíž hotelu Internacional se lidé bez domova také často srocují. "Strážníci je několikrát denně vykazují, pokutují, a u opakovaných prohřešků informují úřady,“ popsal iDNES.cz mluvčí strážníků Jakub Ghanem. Nejpřísnějším trestem za opakovaný přestupek je v takovém případě zákaz pobytu. „Přistihli jsme už osoby, které ho porušily. Víme o některých lidech, v jejichž případě už stihl rozhodnout i soud a skončili ve vězení,“ dodává.

Zdroj: ZDE

Západ se smiřuje s tím, že jeho civilizační vrchol už pominul

Vážení staří, kopete příštím generacím hrob

8. 6. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Jestliže je současná generace mladých lidí skutečně normalizovaná, sociálně apatická a s ohledem na technologický vývoj a zastarávající model společenské smlouvy odsouzená k velké nejistotě v budoucnosti, není to její vina. Je to jednoznačně vina těch, kdo mladou generaci vychovávají a kdo mají tu neuvěřitelnou moc ovlivňovat budoucnost právě prostřednictvím těch dospívajících. Vážení staří (řekněme 35 a výš), pokud škodolibě, se zadostiučiněním pokyvujete hlavou nad tím, jak ztracená je současná generace dvacetiletých, vysmíváte se sami sobě.

Jako poprvé Havla, i Klause zvolili komunisti, a přitom je to Zeman, který nejčastěji čelí kritice

Jak zastydlý antikomunismus brání pokroku

8. 6. 2015 / Amelie Horská

čas čtení 7 minut

Tohle téma mi leží v hlavě dlouho, i když by vlastně dávno nemělo být aktuální. A přece. V průměru každé tři měsíce někde vyplave. Naposledy to sousoší v Bruselu. Jak jste si jistě všimli i vy, minulý režim a jeho dopady jsou kontinuálně jedním z nejdiskutovanějších témat nejen v médiích, ale i na internetu. Jak je možné, že nás to pořád baví? Proč se raději nesoustředíme na budoucnost? Copak se za celý můj život neobjevilo zajímavější téma? Vezměte si třeba Babiše, proč se před jmenováním vlády daleko více skloňovala jeho (tehdy ještě soudem nevyřešená) spolupráce s StB než jeho současný a velmi reálný střet zájmů?

Jak si Češi upevňují své vylhané stereotpy

Češi pořád smrdí...

8. 6. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Tenhle znáte? Přijde Arab ve Francii k lékaři a říká: "Pane doktore, mně je poslední dobou nějak zle, nevíte, co mám dělat?" Lékař ho prohlédne a říká: "Běžte domů, smíchejte do nějaké větší nádoby fekálie, moč, přidejte mrtvou rybu a několik dní inhalujte." Arab přijde za týden a říká "pane doktore, stal se zázrak, mně se velmi ulevilo, čím to?" Doktor odvětí: "To bylo tím, že se vám stýskalo po domově..." Humor je dvousečná, velmi nebezpečná zbraň. Podobnými vtipy mezi sebou Češi šíří své vylhané předsudky a stereotypy. Humorná forma totiž ulehčuje identifikaci a zároveň velmi efektivně brání možnost opozice: jde přece jen o vtip, že...

Osobní zkušenost může i fašistu přimět k sebereflexi

Fuck islam?

8. 6. 2015 / Lukáš Stříteský

čas čtení 3 minuty

Dav ozbrojený pistolemi, brokovnicemi a samopaly, zdobený SS runami a tričky s nápisem: "FUCK ISLAM!" se sešel minulý týden před mešitou ve Phoenixu, kde vítal nadávkami věřící. Organizátoři "protestu" však byli přátelsky pozváni dovnitř mešity, aby navštívili večerní modlitbu. Ke svému úžasu shlédli mírumilovné lidi při náboženském obřadu. "Už nikdy si to (FUCK) tričko neobleču," říkal po návštěvě "protestující".

Zítřejší den je můj, aneb Válka č. 3

8. 6. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Zatímco se zprávy z bojů na Ukrajině pomalu vracejí do médií, ačkoliv ještě stále v rámci nesmyslného narativu "příměří", důležitější než sledování jednotlivých denních událostí se teď stává udržení širší perspektivy.

Moskva odeslala EU seznam sankcionovaných osob a ve zřejmém rozporu s Minskem II provedla promyšlený masivní, i když neúspěšný útok na ukrajinskou Marjinku. Oba kroky zanechaly zmatek v hlavách západních přímluvců, kteří dál tvrdošíjně podsouvají Kremlu vlastní priority a žebříček hodnot. Copak to nejsou "nesmysly", které zabránily zrušení západních sankcí? - Ale copak Kreml nemá něco mnohem důležitějšího na práci - ze svého hlediska - než nějaké ekonomické sankce?

Proč se pražská kulturní obec nepostaví proti vlně xenofobie?

8. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Co dělá Marta Issová?

"Nedávno jsem si vzpomněl na klip "Přemluv bábu" - zajímala by mě aktuální angažovanost Marthy Issové v otázce přijímání migrantů z rodné země jejího otce. Nikdy se netajila tím, že Sýrie je zemí svobodomyslných, vzdělaných a tolerantních lidí. Tak je mi líto, že podobnou iniciativu jako předvedla ve výše uvedeném klipu, nevyvíjí proti IvČRN a dalším fašistickým organizacím, jež jsou pro demokracii daleko větším nebezpečím než tehdy Paroubek s Filipem...", konstatuje Miroslav Kozelský...

Prosíme, protestujte u Facebooku proti otevřené nacistické propagandě

8. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Anonymní správci Facebooku v České republice trvale tolerují rasistické stránky a stránky obsahující hate speech. Dalším šokujícím příkladem je tento obrázek:


Zdroj: ZDE ZDE

Domníváme se, že slušní lidé by neměli tyto věci nečinně tolerovat.

K tomu napsal Denis Forman:

Na Vaši výzvu jsem nahlásil Vámi uvedený obsah na fb z 8. 6. a fb mi odpověděl takto:

- Děkujeme, že jste si našli čas a nahlásili nám obsah, který podle vašeho mínění porušuje naše Zásady komunity. Taková hlášení tvoří důležitou součást naší snahy učinit z Facebooku bezpečné a příjemné prostředí. Zkontrolovali jsme fotku, kterou jste nahlásili jako obsahující nenávistný jazyk nebo symboly, a zjistili jsme, že neporušuje naše Zásady komunity.

Svoboda bez vzdělání byla podle něj nebezpečná a vzdělání bez svobody zbytečné

Proč Kennedy tak zoufale chybí světu

8. 6. 2015 / Milan Mundier

čas čtení 8 minut

Před pětapadesáti lety zažily Spojené státy jednu z nejnapínavějších předvolebních kampaní. V boji o Bílý dům proti sobě stanuli John Fitzgerald Kennedy a Richard Milhous Nixon. Šance obou kandidátů byly prakticky vyrovnané, rozhodnout mohla každá televizní debata...

Podotek k pavlačové antikultuře

Hulvátov v opojení

8. 6. 2015 / Václav Dušek

čas čtení < 1 minuta

Šťavnaté odposlechy předhozeny ulici – prokurátoři, soudci, kati, svíčkové báby a pivní strejčci jásali, protože měli o zábavu postaráno. Intimní hovory premiéra s milenkou, nádhera. U nás v Hulvátově je tradicí, že kopeme do vybraných a povolených k mediálnímu odstřelu. Hnusota z lidí stvůry činí a všemu velí bratr strach. Hrabat se v soukromí druhých je koníčkem mnohých bytostí, zralých k návštěvě psychušky. Jinak je ale u nás v Hulvátově milo, teplo, smrádečku jsme uvyklí. Nu, není přesto, když je hustý těsto. Koho si dáme příště, aby ustalo pnutí z nepnutí?!

Šokující provázanost globální politiky a mezinárodního fotbalu

Německý kancléř Schröder údajně vyměnil zbraně za pořádání MS ve fotbale

8. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Poté, co FBI obvinila několik vysoce postavených představitelů Mezinárodní fotbalové asociace z korupce, defraudace, praní špinavých peněz a řady dalších kriminálních činů vycházejí najevo mnohé nové, často naprosto neuvěřitelné informace o tom, kde všude docházelo k podobným případům. Většina hlasování o pořádání mistrovství světa se ve světle nových informací zdají být zkorumpovaná, minimálně jsou předmětem vyšetřování (1998, 2006, 2010, 2018 and 2022). Masivní prorůstání fotbalu do politiky a zbrojení ilustruje obvinění zveřejněné v Die Zeit, že Gerhard Schröder údajně vyměnil pořádání MS v roce 2006 za dodávku zbraní pro Saúdskou Arábii.

Šest Maďarů bylo zatčeno, protože poničili vládní protiuprchlické plakáty

8. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Šest maďarských občanů vzala maďarská policie do vazby za to, že poničili v centru Budapešti vládní protiuprchlické plakáty s nápisem "Přijdete-li do Maďarska, nemůžete brát práci Maďarům". Šlo o šest aktivistů z opoziční strany Együtt (Společně). Policie uvedla, že pět zatčených osob se přiznalo, že spáchali "vandalský čin".

Proč čeští spisovatelé raději nemluví ke čtenářům?

„Velké sněmování“ aneb proč nevstoupíme do stejné řeky

8. 6. 2015 / Miroslav Tejkl

čas čtení 4 minuty

Spisovatelé si pod názvem Asociace obnovili nedávno svůj svaz, 5. a 6. 6. 2015 se sešli na ustavujícím sjezdu a jejich předseda, Jan Němec (ročník 1981) si v úvodním projevu (otištěném v sobotní příloze Lidovek Orientace) zavzdychal o všem bagatelně známé skutečnosti a samozřejmosti, že jsou bezmocní, že můžou říkat všechno, ale že to nemá žádný efekt. Tuto samozřejmost rozvedl na celou novinovou stranu, což je hezkých pár normostran. Holt, rádi by zřejmě byli tím "svědomím národa" a on národ nějak nefunguje, jako by byli tím jeho svědomím.

OSN: V Eritreji "Vládne strach, ne zákon"

8. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Každý měsíc se pokusí překročit Středozemní moře přibližně 5 000 Eritrejců, kteří tvoří druhou největší skupinu migrantů do Evropy, hned po Syřanech. Jejich vláda se mohla dopustit zločinů proti lidskosti, včetně politiky střílení uprchlíků na hranici, tvrdí vyšetřovatelé OSN.

Petice za obnovení železniční dopravy na celé trati Rakovník – Kralovice – Mladotice

8. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

My, níže podepsaní občané České republiky, prostřednictvím této petice žádáme vládu a poslance České republiky, aby se co nejúčinněji zasadili za rekonstrukci a obnovení provozu na celé trati Rakovník – Kralovice – Mladotice. Tato trať je klíčovou pro dopravní obslužnost našich obcí a celého regionu. Umožňuje dostupnost pracovních příležitostí ve spádových aglomeracích a současně zpřístupňuje náš atraktivní region na hranicích dvou krajů pro udržitelný rozvoj turistického ruchu.

Monitor Jana Paula: Rozhovor s malířem Janem Bačkovským

8. 6. 2015 / Jan Paul

čas čtení 16 minut



Jan Bačkovský, nar. 11. 6 1957 v Hradci Králové, vystavuje od 1.5 do 21.6.2015 své obrazy v galerii Václava Špály na Národní třídě 30, Praha 1. V letech 1979 až 1985 vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze v ateliéru monumentální malby Arnošta Paderlíka. V počátcích své tvorby se věnoval figurální malbě, nyní maluje převážně rozměrné abstraktní obrazy. Na české výtvarné scéně je nepřehlédnutelným solitérem, který se na veřejnosti presentuje velmi obezřetně a sporadicky. U příležitosti výstavy jsem ho požádal o rozhovor.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2015

2. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

V květnu 2015 přispělo 146 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 35 258,16 Kč. Příjem z reklamy byl 23 115 Kč.

Zůstatek byl koncem května 2015 165 038,78 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
29143