Takže, co pro nás kdy imigranti udělali, Thereso?

7. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

"Kromě toho, že založili 465 000 nových podniků, zaměstnávají 1,2 milionu lidí, pracují v 11 procentech zaměstnání v britském zdravotnictví (včetně 26 procent lékařů), a jen loni poskytli Británii 8183 registrovaných zdravotních sester - a od roku 2000 přispěli do britské ekonomiky mnoha miliardami liber...," píše deník Independent.

Britská konzervativní ministryně vnitra se stala terčem ostré kritiky po svém úterním polofašistickém protiimigrantském projevu - protože je dávno dokázáno, že přistěhovalci a uprchlíci jsou pro každou zemi obrovským prospěchem.

Taková je debata v Británii, zatímco v České republice média šíří xenofobní strach ze "zlých, agresivních, nevzdělaných cizinců". Hlupáci. Ale co by čeští novinářští prostituti neudělali pro zvýšení čtenosti svých publikací, i tím nejpofidérnějším způsobem.

Mezinárodní organizace poukazují na to, je pozoruhodné, že přestože přes Balkán v šílených podmínkách jdou pěšky desetitisíce lidí, nebyla zaznamenána žádná kriminalita. (JČ)

Bombardování skoro vždycky válečný konflikt rozšiřuje a zhoršuje

7. 10. 2015

čas čtení 3 minuty

Při pokusech americké armády usmrtit bezpilotními letadly 41 osob bylo usmrceno 1147 osob.

Tak argumentuje v deníku Guardian George Monbiot v souvislosti se sobotním americkým vybombardováním nemocnice v afghánském městě Kunduz. Píše: Skoro nikdy bomby - ať je shazují letadla či drony - americká, britská, ruská, izraelská, saúdskoarabská či jiná - válečnou situaci nezlepší, naopak ji skoro vždycky zhorší. Není pravda, že nikdy neexistuje argument pro leteckou válku, avšak její důsledky musejí být při její přípravě pečlivě zkoumány. Neustále však přicházejí nyní zprávy o leteckých úderech, které vypadají nepořádně a impulzivně.

Samozřejmě, Taliban, Isis a al Kajda zabíjejí civilisty bez skrupulí a také je záměrně vraždí. Avšak to přece posiluje argument, že by se Západ z morálních důvodů měl chovat jinak.

Riskoval jsem svůj život kvůli tomuhle?

Uprchlíci vznášejí zdrcující otázky. Mají evropští politikové odpovědi?

7. 10. 2015

čas čtení 5 minut

"Myslel jsem, že jsem přijel do svobody, do lidských práv, tady v Evropě, ale lidé s námi zacházejí jako se zvířaty a se zločinci," řekl jeden Iráčan, s nímž jsme hovořili v Maďarsku. "Riskoval jsem svůj život pro tohle? Co jsem udělal, že si takové zacházení zasloužím?" Jak mu evropští politikové odpovědí?

Tovarnik, Chorvatsko. "Buď zemřeme. Anebo budeme moci dál žít."

To je volba, kterou měli před sebou Samira a Omar, manželská dvojice z města Kobane v Sýri. Tak vzali své děti - ve věku devíti, osmi, tří let a 10 měsíců - a za pomoci osmnáctiletého bratrance se vydali na nebezpečnou cestu přes Středozemní moře do Evropy. "Na cestu smrti," jak ji charakterizovali uprchlíci, s nimiž jsme se sešli minulý týden, píší na prestižním serveru Politico Lydia Gall a Izza Leghtas.

Prosíme, nezapomínejte na finanční příspěvky pro Britské listy

8. 10. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Zdá se, že jde vážně do tuhého.

Veřejná diskuse v České republice byla za posledního čtvrt století po většinu doby vždycky do značné míry povážlivá, nikdy však natolik iracionální, nesmyslná a hysterická jako dnes. Bereme vážně varování některých pozorovatelů, že se Česko svou nynější veřejnou diskusí vrací do atmosféry někdejší pomnichovské Druhé republiky. Nesmysly a strach, jemuž v důsledku absence přístupu k normálnímu mezinárodnímu diskursu propadají v ČR i lidé, od nichž by to nikdo nečekal, dosahují rekordního počtu a intenzity.

Syrské ženy se snaží uniknout z uprchlických táborů za každou cenu. I za cenu účelového podřadného manželství

7. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

V tureckých provinciích Kilis a Manisa roste rozvodovost, protože syrské ženy se snaží uniknout obtížnému životu v uprchlických táborech třeba i za cenu účelového manželství. Řada z nich se stává druhými manželkami tureckých mužů. Byl zaznamenán i případ, kdy si padesátiletý muž vzal patnáctiletou Syřanku. Tento faktor vysvětluje prudký nárůst žádostí o rozvod v oblastech, kde se nacházejí uprchlické tábory.

EU zahájila operace proti libyjským pašerákům uprchlíků

7. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Námořní mise bude "prohledávat a konfiskovat plavidla v mezinárodních vodách", trvají však pochybnosti o efektivitě akcí proti pašerákům

Téměř půl roku poté, co se EU rozhodla zaměřit se na libyjské pašeráky uprchlíků, to má nyní začít dělat v praxi. Je to v době, kdy pašerácká sezóna v podstatě končí a kdy se primární migrační cesta přesunula z Libye do Turecka.

Britská ministryně vnitra chce radikálně omezit právo na azyl

7. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Plán britské ministryně vnitra byl ostře kritizován organizacemi pro uprchlíky a podnikatelské kruhy odmítly její restriktivní imigrační strategii

Konzervativní britská ministryně vnitra Theresa Mayová požadovala ve svém projevu na kongresu britské Konzervativní strany, aby žádosti lidí o azyl, přicházejících ze zemí, kde zuří válka a vládne útlak, byly hodnoceny v sousedních zemích a nikoliv v Británii, "kam se dostanou jen bohatí a zdraví lidé".

Její názor okamžitě ostře odsoudil Refugee Council, Rada pro uprchlíky, která její výroky charakterizovala jako "absolutně hrůzostrašné". Prestižní britský Institute of Directors, Ústav ředitelů podnikatelských firem, konstatoval, že ho "překvapuje neodpovědná rétorika ministryně vnitra", a obvinil ji, že se snaží podbízet protiimigračním náladám a dává přednost vnitrostranickému politikaření před zájmy Británie jako celku.

KONZERVATIVNÍ DAILY TELEGRAPH:

Projev britské ministryně vnitra proti imigraci je nebezpečný a věcně nesprávný

7. 10. 2015

čas čtení 3 minuty

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová rozdmychává plameny xenofobie v cynickém úsilí stát se šéfkou Konzervativní strany, píše britský konzervativní deník Daily Telegraph.

Je těžko říct, kde začít při reakci na děsivý, ošklivý, věcně chybný, cynický a neodpovědný projev Theresy Mayové pronesený v úterý na výročním sjezdu Konzervativní strany.

Její projev lze shrnout takto: "Imigranti vám kradou pracovní příležitosti, způsobují, že chudnete a ničí vaši zemi. Věcná fakta ignorujte, jen prostě nenáviďte cizince. A udělejte mě šéfkou Konzervativní strany."

Dva konzervativní soupeři britského premiéra požadují zákaz vstupu do Británie pro občany nových členských zemí EU

7. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Boris Johnson a Theresa May byli obviněni, že se snaží prosazováním uzavření britské hranice pro občany EU posílit svou kandidaturu na šéfa Konzervativní strany

Londýnský starosta Boris Johnson a ministryně vnitra Theresa Mayová vyvinuli na výročním sjezdu Konzervativní strany tlak na premiéra Davida Camerona a požadovali, aby vyjednal v Bruselu zákaz práce v Británii pro "cizince" z Evropské unie. Týká se to především občanů středo a východoevropských zemí, jako jsou Poláci, Maďaři a Češi.

Americká armáda už čtyřikrát změnila vysvětlení, proč bombardovala nemocnici v Kunduzu

7. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Letecký úder na nemocnici organizace Lékaři bez hranic v afghánském Kunduzu objednaly americké speciální jednotky - nikoliv jejich afgánští spojenci, přiznal nyní americký velitel. Krátce předtím, než generál John Campbell, velitel amerických jednotek a vojsk NATO v Afghánistánu svědčil v americkém Senátu, obvinil předseda organizace Lékaři bez hranic Spojené státy a Afghánistán, že se přiznali k "válečnému zločinu".

JINÝ KRAJ, JINÝ MRAV: Skotský ministr pro mezinárodní rozvoj:

Když se dívám na uprchlíky, uvědomuju si, jak obrovské máme štěstí, že to nejsme my

6. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Skotský ministr pro Evropu a mezinárodní rozvoj Humza Yousaf navštívil řecký ostrov Lesbos a pomáhal tam při přistávání uprchlíků. Jel se tam podívat, jaká je tam situace. Na Twitteru píše: "Setkal jsem se na Lesbosu s nádhernými dětmi. Většina z nich je zjevně traumatizována a mají před sebou ještě mnoho dní/týdnů dlouhou pěší cestu:"

Scény z Lesbosu mě budou traumatizovat ještě dlouho. Všichni bychom se měli stydět. Selhání Evropy stojí životy: Po návratu do Glasgow napsal toto: "Jsem zpět po čtyřiadvaceti hodinách na ostrově Lesbos: Radím: Obejměte své blízké a řekněte jim, jak silně je milujete. My jsme ti, co máme štěstí..." Zde skotský ministr z Řecka poděkoval Britským listům, že jeho článek vydaly česky:

Rusko v Sýrii: Strategie vykusování krajíce

7. 10. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Geolokace videozáběrů ze Sýrie publikovaných ruským ministerstvem obrany ukazuje, že "dosud neexistuje známka toho, že se ruské ministerstvo obrany zaměřuje na pozice ISIS, nebo zasáhlo cíle v Rakce (jednom z dvou "hlavních měst" islamistů), navzdory opačným tvrzením" ZDE.

Rozhovor Britských listů 25:

Neviditelná Strana zelených

2. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta




Dokáže se česká Strana zelených vyhrabat ze své neviditelnosti? Potenciálně by mohla mít podporu až 10 procent voličů, avšak dokážou její aktivisté voliče přesvědčit o svém praktickém programu a volitelnosti? S členem Strany zelených, filozofem Martinem Škabrahou, hovoří Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 2. října 2015.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Přečetli jsme:

Morální imperialismus

7. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Paradox uprchlické krize, o jejíž vážnosti žádný soudný člověk nemůže pochybovat, spočívá v tom, že českou a slovenskou společnost neohrožují sami uprchlíci, jejichž počet u nás je zanedbatelný – ale většinový postoj politické třídy a veřejnosti. Je totiž v rozporu s mravním řádem, jehož jsme se až dosud cítili být součástí. -

Papež i Merkelová jsou „morální imperialisté“, vnucují nám mravní řád, o němž jsme si nalhávali, že jej sdílíme, ale teď vidíme, že to tak není. Zuřivost veřejné debaty o uprchlících je průvodním projevem našeho traumatu z poznání, že náš mravní řád je jiný, ale ještě pořád nevíme, jaký vlastně je. -

Skutečné ohrožení české a slovenské společnosti spočívá v tom, že když odmítne ten křesťanský, humanistický a evropský, bude si muset vytvořit svůj vlastní. A vše nasvědčuje tomu, že bude založen na národním egoismu a odmítání čehokoli cizího.

Celý článek ZDE

Czech President Zeman: "If you approve of immigrants who have not applied for asylum in the first safe country, you are approving a crime."

7. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta

"People who approve of the arrival of immigrants who have not applied for asylum in the first safe country they have reached are approving of a crime," said Czech President Miloš Zeman to the Czech News Agency. "Czech society is united in its defiance of the immigrants," said Zeman. 90-95 per cent people are against the immigrants while only chronic complainers, i.e. Prague journalists, hold the opposite view.

Zeman added that if the European Union tries to force higher refugee quotas on the Czech Republic, the Czech government should take the EU to court.

Source in Czech HERE

50 per cent of Czechs are of the opinion that the Czech Republic should never receive refugees escaping war

7. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta

50 per cent of Czechs are of the opinion that the Czech Republic should not be receiving refugees from countries affected by war. 40 per cent of Czechs think that such refugees should be accepted temporarily until they are able to return home. Only 4 per cent of Czechs are of the opinion that the Czech Republic should accept the refugees permanently.

In September 2015, 69 per cent of Czech citizens above 15 years of age were against accepting refugees and migrants from the Middle East and from Africa. 49 per cent of Czech citizens were against accepting some refugees from Ukraine.

62 per cent of Slovaks and 38 per cent of Poles were against accepting refugees from war-torn countries.

The Czech polling agency CVVM interviewed 994 Czech respondents above 15 years of age. In Slovakia, 1003 Slovak respondents above 18 years of age were interviewed, in Poland 1040 respondents above 18 years of age were interviewed.

Source in Czech HERE

"Paraziti a výkaly u nepřizpůsobivých", "Romové zbili v Calypsu bílé"

6. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

MKC Praha zveřejnilo Analýzu způsobu zobrazování Romů v severočeských médiích

tisková zpráva

Praha, 1. 9. 2015. Analýza vytvořená Multikulturním centrem Praha v rámci projektu Společně proti rasismu mapuje, jak 17 regionálních mediálních titulů ze severu Čech psalo v roce 2014 o Romech. Ukazuje se, že média o Romech referovala převážně negativně (60 % mediálních výstupů), a to nejčastěji v souvislosti s problematikou sociálně vyloučených lokalit (22 % textů) a kriminalitou (21 % mediálních výstupů). Média dávala největší prostor k vyjádření politikům (30 % citovaných osob), pouze 9 % citovaných osob jsou samotní Romové.

Nežádoucí významové posuny, k nimž při mediálním zprostředkování informací dochází, odhaluje kritická analýza diskurzu vybraných mediálních výstupů.

Spojené státy shromažďováním digitálních dat "zasahují do osobních práv občanů"

6. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta

Skutečnost, že Spojené státy shromažďují digitální informace občanů, narušuje jejich právo na soukromí, rozhodl Evropský soudní dvůr.

Bude to mít rozsáhlé dopady na internetový průmysl a mnohé poskytovatele internetových služeb to donutí, aby přesunuli své firmy z USA do Evropské unie.

Rozsudek je vítězstvím pro rakouského aktivistu Maximiliana Schremse, který původně žaloval po odhaleních Edwarda Snowdena ohledně amerického špehování občanů na internetu Facebook v Irsku.

Americké firmy budou muset změnit svou praxi jak spravují a užívají data v Evropě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Politikové z EU žádají Erdoğana, aby podpořil radikální plán pro uprchlíky

6. 10. 2015

čas čtení 3 minuty

Turecký prezident ovšem za to bude od EU požadovat vysokou cenu

Evropští politikové prosí tureckého autoritářského prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana, aby podpořil jejich radikální plán, jehož cílem je omezit proud statisíců uprchlíků do Evropy.

Evropané nabízejí, že nakonec převezmou z nových uprchlických táborů, které by financovali a kde by se zpracovávaly žádosti o azyl, až půl milionu uprchlíků. Za to by Ankara měla začít střežit své hranice, aby lidé nebyli pašováni nebezpečnými čluny do Řecka, a mělo by souhlasit, že Turecko převezme zpět uprchlíky, jimž se podaří dostat se z Turecka "ilegálně" do Evropy.

Podvodná aféra koncernu VW ohrožuje jeho existenci

6. 10. 2015

čas čtení 3 minuty

Interní audit koncernu Volkswagen dosáhl pokroku při objasňování emisního skandálu. Někteří inženýři se podle mediální zprávy přiznali, že se podíleli na manipulacích. V aféře falšovaných hodnot emisí u Volkswagenu jsou k dispozici v rámci interního auditu společnosti první doznání. Informace ze serveru Spiegel přeložil pro Britské listy Milan Lelek.

USA nejsou schopny vysvětlit, jak mohlo dojít k bombardování nemocnice Lékařů bez hranic

6. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta

Letecký útok na nemocnici provozovanou v afghánském Kunduzu organizací Lékaři bez hranic, při němž zahynulo 22 lidí, měl být podle prvotních informací Pentagonu obranou amerických jednotek, které se dostaly pod tlak. Podle posledních informací amerického ministerstva obrany se však jednalo o akci provedenou na žádost Afghánistánu. Organizace Lékaři bez hranic, která se mezi tím z města stáhla a město tak přišlo o jedinou nemocnici schopnou ošetřovat těžce zraněné, požaduje při řádné vyšetření incidentu. Tragický omyl také značně ztěžuje Baracku Obamovi rozhodnutí, zda stáhnout 5 000 amerických vojáků, kteří mají podle plánu zůstat v Afghánistánu do konce roku 2015. Informaci přinesl Washington Post.

Podrobnosti v angličtiněZDE

Nejprve je třeba pomoci, teprve pak zjišťovat, kdo jsou ekonomičtí migranti

Ohromuje mě ten postoj

6. 10. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Je neuvěřitelné, jak sprostě se chová mnoho lidí neustále na základě svého iracionálního strachu a nenávisti vůči uprchlíkům, které nikdy osobně neviděli a nepoznali.

Normálním lidem přijde obscénní, když někomu shoří barák, nebo mu někdo zabije manželku, a on vás požádá o pomoc, a vy začnete namísto toho zjišťovat, jestli náhodou nebyl před rokem 1989 v KSČ nebo zda neukradl v samoobsluze na rohu tatranku. Anebo se dotazovat, co z toho budete vy mít, když mu pomůžete.

V první řadě se těm lidem musí pomoci, aby nemuseli spát s malými dětmi v pěti stupních Celsia v oranici a nemuseli hladovět a být nemocní. Jenže to je normální LIDSKÁ reakce, která se zdá být drtivé většině Čechů naprosto cizí.

Až po zabezpečení těchto základních havarijních potřeb se může zjišťovat, kolik z nich jsou "ekonomičtí migranti".

Odborníci ale poukazují na to, že ta hranice je velmi mlhavá. Už jsme o tom mnohokrát psali, jenže čeští zarytci neposlouchají, ignorují informace a melou si svoje nesmysly. Velká odbornice na Blízký východ, reportérka Channel Four News Lindsey Hilsum, na námitku, že "to přece všechno nejsou uprchlíci". o tom napsala toto:

Za poslední tři týdny cestování po Evropě bylo asi 80 procent lidí, s nimiž jsem se setkala, Syřani. Setkala jsem se také s Iráčany, Afghánci, Pákistánci a lidmi ze Senegalu. Syřané prchají před válkou - o tom není diskuse. Bangladešané a Senegálci pravděpodobně hledají lepší život v důsledku chudoby a nedostatku příležitostí v jejich vlasti. S ostatními je to složitější. Pokračující válka v částech Afghánistánu a Iráku znamená, že normální život je pro mnoho lidí nemožný, ale definice jsou tu mlhavé. Avšak pokud jste mladý muž, jehož otce zabila bomba umístěná v automobilu v Bagdádu a který nemůže najít práci, aby uživil svou matku a sestry, jste uprchlík nebo ekonomický migrant? Nejsem si tím jista.

ZdrojZDE

Kde se najednou bere ta solidarita

Češi našli empatii v xenofobii

6. 10. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty



V ranním pořadu televize veřejné služby moderátorka přemlouvala diváky, aby přispěli na charitativní akci podporující postižené děti v ČR, Na stránce Britských listů na Facebooku umístil jeden čtenář odkaz na článek o případu malého českého dítěte, na jehož léčbu údajně nejsou peníze a k tomu doplnil dotaz, jak je možné, že máme peníze pro uprchlíky a ne pro české děti. Ve večerním diskusním pořadu ČT Hyde park položila "divačka z Prahy" dotaz Ivanu Gabalovi, jak to, že chceme vynakládat peníze na cizí, když v ČR žije tolik lidí na hranici chudoby. S evidentní potřebou zdůraznit to dodala, že rozhodně není žádná levičačka. Kde se najednou v těchto lidech, kteří problém světa okolo sebe více méně ignorují, bere tak silná vlna solidarity s bližními? 

O zaříkávání Vladimira Putina

6. 10. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

NATO vyzvalo Rusko, aby zanechalo náletů na syrskou opozici a přestalo narušovat turecký vzdušný prostor ZDE. Zaříkávání jsou ovšem k ničemu, ať už je provádí velekněz Obama osobně, nebo celý sbor ministrantů. NATO buď Putina zastaví silou, nebo bude přihlížet tomu, jak se z postupu vyzkoušeného na Ukrajině a nyní v Sýrii stává rutinně opakovaný vzorec řešení mezinárodních sporů, podle nějž si Putin v libovolné situaci dělá, cokoliv se mu zlíbí ZDE.

Predátorské časopisy ohrožují vědecké publikace rostoucím tempem

6. 10. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Na serveru Retraction Watch, který se zabývá otázkami kolem kvality vědeckého publikování a zejména informováním o tom, které vědecké články byly staženy jako z nějakého důvodu nedůvěryhodné, vyšla šokující zpráva o tom, že v tzv. „predatory journals“, kde bylo v roce 2010 publikováno 53 tisíc článků, jich vyšlo loni 420 tisíc.

Bodláky Václava Duška

Oceloví ptáci

6. 10. 2015 / Václav Dušek

čas čtení 2 minuty

Pamětníci mají snad v paměti ještě uložený text písně, kterou pěli hrdí příslušníci bojového letectva v letech nesmlouvavých bojovníků pracujícího lidu: My letci, máme ocelové ptáky! My máme naše ptáky z ocele, lítáme nad oblaky vesele...Technika, jak se zdá, není samospasitelným nástrojem vítězů. Poslední omyl stál životy lékařů bez hranic v Afganistánu, zemi zmítané za pomoci neschopných vojenských lobbistů a dalších mameluků hrabajících odměny z armádních zdrojů. V hnojišti zrůdností se hrabou i nevojáci, proč si nezaválčit daleko... na daleké hlídce míváme titánská ramena?!

Václav Kalus ml. je typickou "success story" inkluze. Trpí úplnou ztrátou sebereflexe?

Kterak okázale pokousat ruku, která mě nakrmila

6. 10. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Strávil jsem týden v Norsku a Finsku. Byl jsem zjistit, jak tamní školy přistupují k dětem, které se nějakým způsobem vymykají "normálu", tzn. potřebují nějakou zvláštní péči. Patří mezi ně děti postižené tělesně nebo smyslově, mentálně, děti sociálně zanedbané, děti imigrantů, které neumí vyučovací jazyk. Norský a ani finský systém tyto děti nepovažuje za "nenormální", neseparuje je mimo hlavní vzdělávací proud a potřebnou péči se jim snaží poskytovat v rámci běžného vzdělávání. Václav Klaus ml., který by mohl sloužit jako případová studie úspěšnosti takového přístupu, si z nepochopitelného důvodu myslí, že to takto nefunguje. Není schopen elementární úvahy?

Pohlednice Krušné hory (Erzgebirge)

6. 10. 2015 / Václav Dušek

čas čtení 2 minuty

Ráno bývá v horách viditelnost k závisti; pole, železnice, lomy, zatopené oprámy, sídliště, vísky, lesy, obory, silnice, remízky, mosty, lávky, pasoucí se vysoká, ptáci vystřelují k nebi, vítr šumí a pohazuje klasy; pohlednice ze sudetské krajiny pořízena panem fotografem Sudkem, namalovaná z lásky nesmírné k divoké přírodě a hořícím uhelným slojím Bogdanem Kopeckým, Vladimírem Šavlem, opěvována básníky, pamatující odsud českých rodin a vyhnání rodin německých...

Americký generál nyní tvrdí, že letecké údery proti nemocnici v Kunduzu si objednali Afghánci

5. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Americký generál, který nese konečnou odpovědnost za letecký úder proti nemocnici Lékařů bez hranic v městě Kunduz, přestal tvrdit, že cílem úderu bylo ochránit americké jednotky pod palbou. Trvdí nyní, že se případ vyšetřuje. Dodal, že letecký úder si objednali Afgánci.

Organizace Lékaři bez hranic důrazně zpochybnila vysvětlení leteckého úderu od americké i od afghánské armády, při němž zahynulo nejméně 12 jejích zaměstnanců a 10 pacientů, z toho tři děti.

Lékaři bez hranic zdůraznili, že všem stranám konfliktu poskytli koordináty nemocnice, což bezprostředně vyvolalo otázky ohledně amerického rozhodování co bombardovat. Organizace uvedla, že hlavní budova nemocnice "byla opakovaně zasažena precizními útoky, zatímco obklopující budovy zůstaly nedotčené. Naznačila tím, že americké letecké údery byly záměrně zacíleny na civilní lékařskou budovu.

V neděli řekl mluvčí afghánského ministerstva vnitra Sediq Sediqi, že se "v nemocnici skrývalo 10 nebo více teroristů". Lékaři bez hranic označili toto tvrzení za lživé a zároveň za "přiznání k válečnému zločinu", protože z něho vyplývá, že byla nemocnice záměrným cílem opakovaných leteckých úderů.

Lajos Zoltan Jecs, zdravotník, kterému se podařilo uniknout, svědčil o tom, že když se ohlédl, viděl šest pacientů na jednotce intenzivní péče, jak "hoří v postelích".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britský ministr: Lidem musíme sebrat sociální dávky, aby se naučili pracovat jako v Číně

5. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta

Během letošního výročního kongresu Konzervativní strany konstatoval ministr zdravotnictví Jeremy Hunt: "Musíme lidem v zaměstnání zrušit podpůrné sociální dávky, protože je to velmi důležitý kulturní signál. Chceme, aby se Británie stala za 20, 30, 40 let jednou z nejúspěšnějších zemí. Existuje zásadní otázka, kterou musíme zodpovědět. A ta v podstatě zní: Staneme se zemí, kde lidé budou ochotni pracovat tak usilovně, jak se pracuje v asijských ekonomikách, tak usilovně, jak jsou ochotni pracovat Američané? Proto musíme vytvořit kulturu, kde bude práce jádrem našeho úspěchu."

Zdroj: ZDE

Ve Středozemí dále umírají děti - už nejsou fotografie, tak Evropa zůstává nevzrušena

5. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta

Řecká policie nalezla na pláži nedaleko hotelu na ostrově Kos dvě silně rozložené mrtvoly dětí. Jedna byla nemluvně, mladší než jeden rok, měla na sobě zelené kalhoty a bílé tričko. Druhá mrtvola byla dítě ve věku od tří do pěti let, měla modré kalhoty a růžové tričko. Mrtvoly byly odvezeny do nemocnice k pitvě a k testů DNA.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘEČETLI JSME:

V Duchcově zakázali piknik Romům - protože ho uspořádali Romové

5. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Pevnou půdu pod nohama získal znovu při odpovědi na otázku jedné z piknikujících: „A vy jste tady proč?“

Policista: „No, vidíme tady větší počet lidí.“

Piknikující: „A to je důvod? Parky jsou přece od toho, aby se tam lidé potkávali...“

Policista: „No, dobrý, ale ne v takovémhle počtu. Na jednom místě. To je nezvyklý.“

A aby potvrdil přechod do ofenzivy, stvrdil fundamentalistickou protigrilovací taktiku: „Neříkejte mi, že je normální, abyste si grilovali, kde se vám zalíbí. To tak nejde.“

Piknikující: „No, nezlobte se, ale to je normální.“

Policista: „To možná někde jinde ale ne v Duchcově.“

Tady se ovšem dostal do bodu, který už i jemu samotnému zřejmě nezněl úplně přesvědčivě...

Policista, po dalších otázkách na téma, proč není možno na veřejném prostranství grilovat: „Tady nikdo nemáme právní výklad.“

Piknikující: "Takže vy to sám vlastně taky nevíte.“

Policista: "Nevim.“

Celý článek ZDE

Czech Republic has opened a new prison-like refugee detention centre

5. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta

A new secure detention centre has been opened by the Czech authorities in a former prison in the village of Drahonice, west of Prague. 240 male refugees will be held here.

In all, the Czech Republic illegally and irrationally imprisons some 750 refugees. Most of them are held in the secure detention centres in Zastávka near Brno and Vyšní Lhoty in Northern Moravia.

Source in Czech HERE

Moře vyplavilo v Libyi mrtvoly 95 uprchlíků, Evropě je to jedno

5. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Za posledních pět dní vyplavilo moře v Libyi mrtvoly nejméně 95 uprchlíků, konstatoval v neděli mluvčí organizace Červený půlměsíc.

Mohamed al-Masrati uvedl, že hlídky Červeného půlměsíce nalezly nedaleko libyjského hlavního města Tripolisu 85 mrtval a nedaleko Sabarthy, města, odkud většinou vyplouvají pašerácké čluny s imigranty, dalších 10 mrtvol.

Jak Francie zachránila z moře 120 000 uprchlíků

5. 10. 2015

čas čtení 5 minut

V roce 1979 francouzští politici a intelektuálové odložili neshody a přivítali více než 120 000 vietnamských a kambodžských uprchlíků. V současné krizi ve Středomoří je něco takového nepředstavitelné.

Lidská práva už nejsou pro Velkou Británii prioritou, konstatuje vysoký činitel britského ministerstva zahraničí

5. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Podle tajemníka britského ministra zahraničí má nyní pro britskou vládu podnikatelská "agenda pro prosperitu" přednost před bojem proti bezpráví

Simon McDonald, tajemník britského ministra zahraničí, sdělil listu Independent, že lidská práva už nejsou na jeho ministerstvu tak důležitá, jak bývala v minulosti. Daleko důležitější je prý dnes vládní "agenda pro prosperitu", na niž nyní ministerstvo soustřeďuje své tvrdě seškrtané zdroje. Lidskoprávní organizace označily McDonaldův výrok za "překvapující a znepokojující" a charakterizovaly tuto změnu strategie britské vlády jako "hluboce politováníhodnou".

Důležitější než hájit lidská práva je podle McDonalda podporovat zájmy britských firem v zahraničí. McDonald to řekl před cestou britského ministra financí George Osborna do Číny, kde Osborne v zájmu "obchodu" podlézal činitelům čínské komunistické strany a byl kritizován, že veřejně s Číňany nehovořil o lidských právech.

Alan Hogarth, šéf organizace Amnesty International pro strategické a vládní záležitosti, uvedl, že jeho organizace je těmito výroky hluboce znepokojena a bude o nich bezodkladně hovořit s britskými ministry. "Když hoří velká část Blízkého východu a v Evropě zuří uprchlická krize, McDonaldovy výroky jsou překvapující a znepokojující. Za obchodní zájmy nelze nikdy zaprodat životy a svobodu lidí. Budeme o tom s ministerstvem zahraničí jednat na nejvyšších místech."

David Mepham, britský ředitel organizace Human Rights Watch, dodal: "Tato neochota plně podporovat lidská práva a základní svobody je v rozporu s nejlepšími tradicemi britské historie a globálně to oslabuje britskou pověst a britský vliv."

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2015

11. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

V červenci 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 26 669,32 Kč. Příjem z reklamy byl 19 211 Kč.

Zůstatek byl koncem července 2015 164 494,76 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
29310