Vraždění a ničení po celé Gaze pokračuje

29. 7. 2014

čas čtení 5 minut



Moderátor Channel Four News Jon Snow: V úterý došlo v Gaze k nezuřivějšímu bombardování za celý třítýdenní konflikt. Desítky Palestinců byly usmrceny, jak izraelská armáda tvrdě ostřelovala na cíle po celé Gaze ze vzduchu, ze země i z moře. Vyřazena byla hlavní elektrárna v Gaze, a tak byla přerušena dodávka elektrického proudu do Gaza City. Postihlo to také vodárenskou strukturu, takže přestala téci pitná voda. Televizní studia organizace Hamas se taky staly terčem útoku. V přestřelkách s extremisty, kteří překročili hranice do Izraele, bylo usmrceno pět izraelských vojáků. Za okamžik budeme živě vysílat z Izraele. Ale nejprve k Paulu Masonovi v Gaze. Paule?

Paul Mason: Johne, pouhých pět kilometrů tímto směrem je fronta moderní války: tanky, bezpilotní letadla, dělostřelectvo, ostřelovači, vysoce motivovaní vojáci. Připraveni se navzájem usmrtit při nejbližší příležitosti.

Problém je, že tento svět je smísen se světem obchodů s domácími zvířaty, benzínových stanic, dětských školek, lidí vyhnaných ze svých domovů, kteří večeří na trávě, a když tyto oba světy smísíte, dostanete tohle: 1200 palestinských mrtvých a většina z nich byli civilisté. A na izraelské straně 53 mrtvých vojáků a 3 mrtvé civilisty. Dochází k masakrování prostě proto, že celá tato záležitost je stlačena do prostoru asi čtyř nebo pěti kilometrů naprosto zdevastované země.

Jon Snow: Sdílíme odpovědnost za ty mrtvé

29. 7. 2014

čas čtení 4 minuty

Tento video apel Jona Snowa zhlédlo na internetu už více než milion diváků. Nevysílal se však v samotném televizním zpravodajství Channel Four News. James Ball v deníku Guardian vysvětluje, že je to proto, že britské právo zakazuje televizním stanicím, aby jejich reportéři vyjadřovali na obrazovce osobní názor, a argumentuje, že je to zastaralé pojetí, které prý stejně televizní novináři často obcházejí a v době mísení internetu a televize je zejména mladá generace zvyklá na to, že analytici vyjadřují názor. Zasazuje se o to, aby měly uznávané autority, jako je Jon Snow, právo vystoupit na obrazovce se svědectvím o tom, co zažily a co si o tom myslí. (JČ)



Jon Snow, moderátor Channel Four News: Vrátil jsem se a v pohodlí tohoto studia je obtížné si představit, že jsem kdy byl v zahraničí. Nemusím si to ale představovat, protože to, co jsem viděl, je stále ještě vyryto v mé paměti.

Nevěděl jsem, co vím teď. Totiž, že ti lidé, kteří bydlí v Gaze, jsou většinou, neuvěřitelně, mladí. Jejich průměrný věk je 17 let. To znamená, že téměř čtvrt milionu jich je mladších deseti let.

A víte, jestliže znáte nějaké desetileté děti, sedmileté děti, pětileté, čtyřleté děti, představa, že v chaosu válečné zóny dokážete své děti zvládnout, že budou někde, kde mohou být zastřeleny, je - - prostě nepředstavitelná. Děti tohoto věku prostě není možné zvládnout a donutit je, aby byly na jednom místě.

A ve velmi silně přelidněné městské oblasti, jestliže se rozhodnete odpalovat rakety, dělostřelecké granáty a všechny ostatní zbraně, nevyhnutelně budete zabíjet děti. A to právě dělají.

Mně utkvěl v paměti jeden konkrétní okamžik, nade všechny ostatní. A to bylo, když střela pronikla na třetí patro nemocnice Šiva, na jedno z dvou pater, věnovaných léčení dětí. Tam jsem se seznámil s Mahou. Děsivým způsobem zraněnou šrapnelem, který zranil její páteř. Tady jsem viděl onu dva a půl letou holčičku, s obrovskými hnisavými ranami kolem jejích očí, které vypadaly jako oči pandy. Téměř vůbec nemohla otevřít oči.

Bylo to důsledkem prasklé lebky a zlomeného nosu.

Já se těch scén v mysli nemohu zbavit. A vy taky ne, protože ty záběry jsou všude.

Jsou podstatou toho, co se děje. V Gaze.

Samozřejmě Hamas zase střílí rakety do Izraele. Doufají, v ideálním případě, jak by oni řekli, že ty rakety budou zabíjet Izraelce. Jenže Izrael si za americké peníze vybudoval brilantní protiraketový štít, který zabraňuje raketám, aby doletěly do cíle.

A to je velký rozdíl. K utrpení dochází u pozemních jednotek, většinou jsou to dvacetiletí chlapci, kteří jsou zabíjeni.

Tak když jsem naposledy hovořil s norským lékařem, který je jedním ze zdravotníků, kteří odstraňují důsledky tohoto bombardování, zeptal jsem se ho, kolik dětí bylo zraněno.

Mají seznam 1310 zraněných dětí.

Kolik je dětí mrtvých? 166, ale ten počet neustále roste.

A tohle způsobuje, že jde o něco, s čím se musíme vyrovnat my všichni. Musíme vědět, že nějakým způsobem sdílíme odpovědnost za ty mrtvé. Protože pro nás to vůbec není prioritou, zastavit toto zabíjení.

Naše OSN, naše vláda, náš svět se o to zase tolik nezajímá.

To, že se vy na tohle díváte, že jste se rozhodli se na toto video podívat, znamená, že máte motivaci s tím něco udělat.

A to je, konec konců, největší naděje, kterou lidé v Gaze mají.

Nemůžeme dovolit, aby to pokračovalo.

Pokud má naše zpravodajství nějakou cenu, pokud jste vy ochotni se dívat a poslouchat a číst, dohromady můžeme situaci změnit.

Ukrajina "nasadila balistické rakety"

29. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Americké zpravodajské zdroje sdělily CNN, že v bojích na východě Ukrajiny došlo v posledních 48 hodinách k významné eskalaci nasazením balistických raket ze strany vládních sil. Lokalita ani rozsah nasazení nebyly upřesněny.

Je nutno zlikvidovat 11 izraelských mýtů o Gaze, Hamasu a o válečných zločinech

29. 7. 2014

čas čtení 11 minut

Na člověka opravdu dělá velký dojem izraelský vládní propagandista, mluvčí premiéra Netanjahua Mark Regev, píše v americkém deníku The Huffington Post jeho politický ředitel Mehdi Hasan. Tito lidé jsou opravdu mistry propagandy. Vlastně, jak o víkendu odhalil britský deník Independent a jeho komentátor Patrick Cockburn, "učebnice, kterou používají, je profesionální, na podrobném výzkumu založená a tajná studie o tom, jak ovlivňovat média a veřejné mínění v Americe a v Evropě".

Řekněme to jasně: nejsem žádným fanouškem Hamasu, brutální a antisemitské organizace, kterou obviňují Amnesty International a další nevládní organizace z porušování lidských práv lidí v Gaze a z válečných zločinů proti lidu Izraele. Odpalovat rakety do civilních oblastí není ospravedlnitelné podle mezinárodního práva, i když je to prezentováno jako součást (legitimního) boje proti cizí vojenské okupaci.

Avšak v posledních dnech debatuji se stoupenci Izraele o jeho nejnovějším útoku na Gazu v rozhlase a na Twitteru a překvapilo mě nejen, jak obrovské množství naprosto nepodložených tvrzení tito stoupenci Izraele šíří a s jakým to činí sebevědomím, elegancí a propagandistickou disciplínou. Podle proizraelských aktivistů, podporujících izraelskou armádu, nese vinu za všechno Hamas.

To je, samozřejmě, naprostý nesmysl. Abych citoval zemřelého amerického senátora Daniela Patricka Moynihana: "Máte právo na svůj názor. Ale nemáte právo na svá vlastní fakta."

Takže, v Moynihanově duchu, zde je 11 dementi, plně založených na faktech, je to 11 dementi 11 hlavních mýtů, polopravd a vlastním zájmům aktivistů sloužících "argumentů", které neustále šíří různí izraelští mluvčí, jak ve vysílání médií i na sociálních sítích:

Vedoucí politikové v Kosovu čelí stíhání za zločiny proti lidskosti

29. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Vedoucí politické osobnosti v Kosovu čelí žalobě u mimořádného soudu EU za zločiny proti lidskosti, včetně zabíjení, únosů, sexuálního násilí a dalších zločinů spáchaných na srbské a romské menšině. Vyplývá to z tři roky trvajícího vyšetřování, které vedl hlavní prokurátor soudu. Zprávu o něm v úterý zveřejnil v Bruselu Clint Williamson, americký prokurátor jmenovaný Evropskou unií v roce 2011, aby vyšetřoval etnické očišťování, k němuž docházelo v Kosovu poté, co r. 1999 ukončilo NATO tamější konflikt.

Williamson nejmenuje jednotlivé konkrétní osoby, ale charakterizuje je jako "vysoké činitele bývalé Kosovské osvobozovací armády, kteří bojovali proti srbskému režimu Slobodana Miloševiče. Mnoho bývalých velitelů UCK se dostalo po vyhlášení nezávislosti Kosova r. 2008 do vedení státu. Některé žaloby, vypracované mimořádným vyšetřovacím týmem EU se týkají osob, které jsou stále aktivní v kosovské politice.

Williamsonovo vyšetřování potvrdilo dřívější tvrzení, že v "několika" případech byly ilegálně prodávány orgány získané od popravených vězňů za účelem zisku, avšak 15 let po době, k níž ke zločinům došlo, se vyšetřovací jednotce EU nepodařilo shromáždit dostatečné množství důkazů pro realistické stíhání.

Žaloby za rozsáhlé porušování lidských práv budou mít vážný dopad na budoucnost Kosova a budou zdrojem velkého ztrapnění pro americkou vládu a vlády západoevropských zemí, které nadšeně během války v Jugoslávii Kosovskou osvobozeneckou armádu podporovaly, míní list Guardian.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Amnesty International: Vyřazení elektrárny v Gaze je dalším kolektivním trestem pro obyvatele Gazy

29. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

  • Izraelská armáda v úterý intenzivně bombardovala Gazu, ale bombardování ještě výrazně zesílilo za poslední půlhodinu, informovala reportérka britské televize Sky News Sherine Tadros v 16 hodin středoevropského času. Dodala, 8 osob bylo Izraelci usmrfceno a desítky byly zraněny v uprchlickém táboře Jabalia.
  • Organizace Amnesty International konstatuje, že vyřazení jediné elektrány v Gaze z provozu izraelskou dělostřeleckou palbou představuje "další kolektivní trest pro Palestince". Amnesty International vyzvala Velkou Británii, aby přestala vyzbrojovat
  • Palestinské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že v úterý bylo v Gaze usmrceno 100 osob, takže celkový počet mrtvých je 1200.
  • V Gaze byla vyřazena z provozu jediná elektrárna poté, co izraelská armáda vybombardovala její zásobárnu paliva. Už předtím měla Gaza omezenou dodávku elektrického proudu, protože elektrické vedení z Izraele bylo poškozeno nedávnými boji.
  • Izraelská armáda ve středu bombardovala také přístav, uprchlický tábor, čtyři mešity a příbytek vedoucího představitele Hamasu. Izraelská armáda tvrdí, že v mešitách byly skrývány zbraně.
  • OSN uvádí, že deset procent všech obyvatel Gazy nyní uprchlo ze svých domovů a hledá útočiště v krytech či ve školách OSN.
  • Zástupce Organizace pro osvobození Palestiny v úterý oznámil, že dvě extremistické organizace v Gaze - Islámský džihád a Hamas - údajně souhlasily s novým čtyřiadvacetihodinovým příměřím. Hamas to rychle dementoval.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Za posledních 24 hodin vyvraždila izraelská armáda dalších více než 110 osob

29. 7. 2014

čas čtení 3 minuty



Reportér Channel Four News Paul Mason u vybombardované nádrže s palivem jediné elektrárny v Gaze.

V noci z pondělí na úterý Izrael výrazně zintenzivnil své bombardování Gazy poté, co premiér Netanjahu varoval, že ofenzíva potrvá dlouho. Izraelská armáda vyvraždila podle palestinských úřadů dalších více než 110 osob. Podle informací britského rozhlasu byla vyřazena izraelským úderem jediná elektrárna v Gaze a Gaza je tak nyní bez dodávky elektrického proudu.

Izraaelské jednotky se zaměřily na klíčové strategické cíle, včetně domova předáka Hamasu v Gaze, Ismaila Haniyeha, a na budovu, dke sídlí sdělovací prostředky podporující Hamas. Jedenáct osob bylo usmrceno při úderu na dům v uprchlickém táboře Bureij v Gaza City. Izraelská armáda bombardovala přes noc 150 cílů v Gaze.

Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění drtivá většina Izraelců tvrdé vraždění Palestinců v Gaze izraelskou armádou podporuje. Jen 3-4 procenta Izraelců zastávají názor, že izraelská armáda používá v Gaze nepřiměřené síly. Naopak mnoho Izraelců si myslí (výsledky ze třech průzkumů ve dnech 14., 16. a 17. července: 45 procent, 57 procent a 33 procent) se izraelská armáda nepoužívá dostatečného množství palebních prostředků. Izraelská média nepřinášejí informace o zabíjených dětech a civilistech.

Izraelská morální porážka nás bude pronásledovat léta

29. 7. 2014

čas čtení 5 minut

Pokud se vítězství měří počtem mrtvých, pak jsou Izrael a jeho armáda velkými vítězi, píše v izraelském deníku Haaretz Amira Haas. V nedělí byl počet mrtvých už vyšší než 1000 (70-80 procent z nich byli civilisté).

Kolik dalších mrtvých? 10, 18? Tři další těhotné ženy? Pět mrtvých dětí, jejich oči napůl zavřené, otevřená ústa, v nich jejich mléčné zuby, jejich košile zakrvácené, všechny nesené na jediném nosítku? Pokud vítězství znamená, že nepřítel nahromadí několik zavražděných dětí na jedno nosítko, protože nemá dost nosítek, pak jste zvítězili, šéfe generálního štábu Benny Ganczi a ministře obrany Moše Ya'alone - vy i národ, který vás obdivuje.

Mezinárodní právníci:

Civilní obyvatelstvo Gazy je terčem útoků

29. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Desítky mezinárodních právních expertů, včetně Johna Dugarda a Richarda Falka, bývalých mimořádných pozorovatelů OSN pro lidská práva na okupovaných palestinských územích, konstatují, že "civilní obyvatelstvo Gazy je terčem útoků". Právníci dodávají, že odpalování raket z Gazy je podle mezinárodního práva protizákonné a morálně nepřijatelné, avšak že činy Izraele jsou "nesrovnatelného rozsahu". V prohlášení, které podepsalo 143 osob, se praví:

"Většina nedávného těžkého bombardování v Gaze nemá přijatelné vojenské ospravedlnění a namísto toho je, jak se zdá, jeho jediným účelem terorizovat civilní obyvatelstvo...

Navzdory tvrzení Izraele jsou chyby, jejichž důsledkem jsou civilní ranění a mrtví, neospravedlnitelné: V případech, kdy vládnou pochyby, zda je cíl vojenský či civilní, právo jasně určuje, že o budovách, které jsou normálně používány pro civilní účely (školy, příbytky, modlitebny a zdravotnická zařízení) se musí předpokládat, že nejsou používány k vojenským účelům.

Je svou podstatou protizákonné podle běžného mezinárodního práva se úmyslně zaměřovat na civilní objekt a porušování takového základního článku zákona může být válečným zločinem. Vydávání "varování - jako je klepání na střechu, které provádí izraelská armáda, anebo posílání esemesek pět minut před útokem, nezbavuje útočníky viny za zločin. Zůstává trestným činem zlovolně zaútočit na civilní příbytek, protože to porušuje zásadu proporcionality. Kromě toho, nejen že jsou tato varování všeobecně neefektivní a mohou dokonce vést k dalšímu zabíjení. Zdá se, že jsou to umělé výmluvy Izraele, které mu umožňují líčit lidi, kteří zůstanou ve svých příbytcích jako 'lidské štíty'".

Tragédie letu MH17: Kdo a jak nám lže

29. 7. 2014

čas čtení 5 minut

V programu Segodňa.Glavnoje na telekanálu RBK jsem řekl následující: "Od začátku všech ukrajinských událostí, které začaly v prosinci minulého roku, teď poprvé vznikla situace, kdy se objevil nezávislý mezinárodní arbitr nad proti sobě bojujícími stranami. Proto se chci obrátit k našim televizním divákům, aby si teď dobře zapamatovali: Kdo co říká a ve prospěch jaké verze. Protože až se objeví závěr komise... pak sami diváci, každý z nás, dokáže jasně poznat, kdo a jak nám lhal", píše na webu stanice Echo Moskvy expert na efektivitu zbraňových systémů Vadim Lukaševič.

Proč izraelská operace v Gaze bude pokračovat

29. 7. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Vždy je důležité pochopit perspektivu druhého, a to i v tom případě, že s ní naprosto nesouhlasíme. Neznamená to jeho perspektivu přijmout, a už vůbec ne přijmout a opakovat jeho propagandu; prostě jde o pochopení toho, proč druhý jedná tak, jak jedná.

Izrael nepovažuje svou mezinárodní reputaci za rozhodující. Jeho politická třída je navzájem prorostlá s armádou a hlavní váha spočívá na vojenské perspektivě. A v ní se to, co bylo podniknuto v Gaze až dosud, jeví jako neúplné a nedostatečné.

"Tento šokující útok na nemocnici způsobil Hamas"

28. 7. 2014

čas čtení 4 minuty



Moderátor Channel Four News Jon Snow: K dispozici jsou jen hluboce protikladné verze toho, co se stalo, ale zdá se být jisté, že deset Palestinců, většina z nich děti, bylo usmrceno, když nějaká střela explodovala v parku, v uprchlickém táboře Šaty v Gaza City. Desítky dalších osob byly zraněny a odvezeny do blízké nemocnice al Šifa, která se sama stala terčem výbuchu přibližně v tutéž dobu. Palestinské úřady uvádějí, že obojí bylo důsledkem izraelských leteckých úderů, Izrael obviňuje neřízené rakety Hamasu. Náš korespondent Paul Mason je u nemocnice v Gaze dnes večer, Paule?

Paul Mason: Johne, námořní kanonáda duní u pobřeží a sem jsou každou minutu přiváženi ranění a mrtví. Izrael znovuzahájil svou pozemní ofenzívu. Bude velmi intenzivní. Čtyři izraelští civilisté byli v městě Eškol dnes usmrceni a premiér Binjamin Netanjahu promluvil k národu, aby se připravil na dlouhou válku. Tady v nemocnici Šífa jsme se dověděli, že osm dětí a dva dospělí byli usmrceni v palestinském uprchlickém táboře, který je ve vzdálenosti jen pěti minut odsud. Také došlo k explozi na pokraji této nemocnice. To, co uvidíte v mé reportáži tohoto incidentu, obsahuje znepokojující záběry dětí.

Vladimir Putin chce prověřit informaci, kterou dostává od podřízených

29. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

V nizozemské Radě bezpečnosti oznámili, že data získaná rozšifrováním zápisnic malajsijského boeingu publikují až po zjištění příčin tragédie. S čím je takové rozhodnutí spojeno v radě neupřesnili. O tom, jak na data z "černých skříněk" budou reagovat v Rusku, uvažuje zvláštní dopisovatel listu Kommersant Andrej Kolesnikov.

Nejméně dalších 10 osob bylo usmrceno v táboře v Gaze a při útocích na nemocnice

28. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Čtyřletý chlapec v palestinské nemocnici. 20. července byl zraněn izraelským šrapnelem na hlavě a na oku >

  • Premiér Netanjahu sdělil v projevu izraelskému národu, že tvrdé vojenské operace proti Gaze budou pokračovat.
  • "Musíme být připraveni na dlouhou operaci, dokud nedosáhneme cíle," řekl Binjamin Netanjahu, izraelský premiér, na tiskové konferenci přenášené televizi. Vzdorně odmítl zintenzivňující se mezinárodní apely na bezprostřední a bezpodmínečné příměří. Netanjahu hovořil po celé řadě dramatických událostí, k nimž došlo v pondělí. Devět dětí, které si hrály v uprchlickém táboře v Gaze, bylo usmrceno, hlavní veřejná nemocnice se stala terčem vojenského útoku, čtyři izraelští vojáci byli usmrceni dělostřeleckým granátem a extremisté z Gazy pronikli do Izraele tunelem pod hranicí.
  • Benny Gantz, šéf izraelského vojenského štábu, varoval: "Obyvatelé Gazy by se měli odsunout z oblastí, v nichž operuje Hamas, protože my se tam dostaneme a bude to bolestivé."
  • Izraelská armáda varovala obyvatele čtvrtí v severní Gaze, včetně čtvrtí Šedžaja, kde v poslední době docházelo k intenzivním bojům, aby tyto oblasti okamžitě opustili, protože dojde k bezprostřední eskalaci izraelských vojenských akcí.
  • Činitelé Obamovy vlády v pondělí zuřili nad vlnou izraelské kritiky směřující proti americkému ministru zahraničí Johnu Kerrymu. Associated Press napsal: "Američtí činitelé použili nezvykle ostrého jazyka a konstatovali, že izraelská kritika Kerryho by mohla ohrozit vztahy mezi USA a Izraelem. Uvedli také, že osobní útoky proti Kerrymu jsou zvlášť velkým zklamáním v době, kdy probíhá aktivní konflikt. Izraelská média v posledních dnech ostře kritizují Kerryho za pokus přivést k vyjednávacímu stolu o příměří i Katar a Turecko, které Izrael považuje za velké stoupence organizace Hamas. Kerry je také obviňován, že během vyjednávání přestal hájit některé klíčové požadavky Izraele. "Velmi vysocí činitelé v Jeruzalémě označili Kerryho vyjednávací návrh, předložený v neděli, jako 'strategický teroristický útok'", napsal deník Haaretz.
  • OSN požaduje okamžité příměří v Gaze. Rada bezpečnosti OSN vydala těsně po půlnoci v New Yorku prohlášení svého předsedy, které požaduje vyhlášení okamžitého příměř
  • Zásah nedaleko nemocnice Šifa v Gaze a další izraelský útok proti uprchlickému táboru Šati usmrtil nejméně 10 Palestinců, včetně dětí, a zranil nejméně 46 Palestinců. Izraelská armáda ostře popřela, že by za útok nesla odpovědnost, avšak na místě byl reportér z NBC News, který byl svědkem útoku na nemocnic a uvedl, že na nemocnici střílel izraelský bezpilotní letoun.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Nejsou to bohové!

29. 7. 2014 / Lenka Procházková

čas čtení 11 minut

V příloze je text mého projevu ze včerejšího shromáždění občanů "Evropané proti válce"před ambasádou USA, píše Lenka Procházková.

Akce začala na Klárově, kde jsme se u budovy Úřadu vlády shromáždili v alegorickém průvodu. Vpředu jel Švejk na dobovém invalidním vozíku, s berlou v ruce a nápisem Na Bělehrad (přeškrtnuto) Moskvu! Přítomní policisté nám nebrátili v tom, abychom zazpívali několik protiválečných písní a pak nás doprovázeli na Tržiště k budově velvyslanectví USA. Tam jsme v hustém dešti předvedli program složený z divadelního výstupu, tří písní a projevů. V závěru byla přečtena Výzva občanům USA. Text výzvy v překladech do světových jazyků rozešleme zahraničním médiím. Videonahrávka ze shromáždění bude k dohledání na internetu pod názvem "Evropané proti válce".

Není výzva jako výzva

29. 7. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 10 minut

K výročí rozpoutání masakru, který známe pod pojmem první světová válka, vyšly nejméně dvě výzvy. Jedna je medializovaná a šíří se v některých médiích Evropou, o druhé zatím není ani vidu ani slechu.

Hospodářské noviny přetiskly apel Adama Michnika, kde vyzývá k semknutí proti zřetelně definovanému zlu, konkrétně V. Putinovi. Výzva byla publikována například i v německém deníku Die Welt

Skandální tahanice ve Sněmovně

29. 7. 2014 / Jiří Jírovec

čas čtení 4 minuty

Na první pohled to vypadá jednoduše: na sjetině výsledků hlasování se objeví jiný výsledek než poslanec údajně zvolil zmáčknutím tlačítka. Možnost, že "těchnika bolšaja" selže existuje. Nedá se samozřejmě dokázat, že si poslanec nevymýšlí a tak plénum takovou námitku většinou uzná.

To se stalo při právě probíhající 12. schůzi Sněmovny. Tam se hlasování nepovedlo současné koalici, takže byl schválen přílepek navržený poslancem Urbanem, podle kterého by se měla snížit spotřební daň na pohonné hmoty.

Ministryně práce a sociálních věcí Mgr. Marksová (ČSSD), tak v praxi vypadá trestání úspěšných!

29. 7. 2014 / František Štván

čas čtení 2 minuty

Mít dnes práci považuji za úspěch. Mít ji čtyřicet roků, považuji za mimořádný úspěch. Přesto i po tak dlouhé o ni lze přijít. Bohužel se mi to díky erudované (?) šetřivosti guvernéra ČNB Singera, který je rád, že dnes nemusí ve svém národohospodářském nadšení, jak mi z očí do očí řekl, myslet na lidi, ale jen na čísla, stalo.

S upřímnou jízlivostí dodávám, že pokud někde pan guvernér ušetřil, pak na propuštěných zaměstnancích, ale stát z toho, kromě většího počtu nezaměstnaných (dnešní národohospodáři za to paradoxně získávají slávu), nebude mít nic.

Expert potvrzuje ostřelování Ukrajiny z území Ruské federace a odmítá sestřelení boeingu letounem

28. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Ruský expert na efektivitu zbraňových systémů Vadim Lukaševič ve vysílání televize RBK-TV potvrdil průkaznost amerických satelitních snímků ukazujících ostřelování ukrajinského území z území Ruské federace. Současně vyjádřil naději, že to neznamená začátek války.

Zároveň se Lukaševič vyjádřil i k probíhajícímu šetření mezinárodních orgánů ve věci letu MH17. "Černé skříňky" zachytily masivní dekompresi na palubě letounu vyvolanou silnou explozí. To podle Lukaševiče jednoznačně vylučuje verzi sestřelení stroje palubním kanónem bojového letounu a verzi sestřelení leteckou raketou to velmi znevěrohodňuje.

Podle Lukaševiče je vyšetřování ve fázi, kdy začalo vylučování jednotlivých verzí katastrofy a nemá smysl vymýšlet stále další. V podobě mezinárodní komise vznikl orgán, který toto vylučování verzí na základě zpracování důkazů z místa katastrofy opravdu umožní.

OSN: Sestřelení MH17 "mohl být válečný zločin"

28. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Sestřelení letu MH17 Malajsijských aerolinií "mohl být válečným zločinem", prohlásila dnes OSN. Na východě Ukrajiny podle světové organizace zahynulo už přes 1 100 osob a obě strany konfliktu používají těžké zbraně v zastavěných oblastech.

Proč svět nenávidí Izrael?

28. 7. 2014

čas čtení 6 minut

"Proč svět nenávidí Izrael?" zašeptal ten voják.

Bylo mu asi dvacet, modlil se předtím v autobusové čekárně ve své šále. Přistoupil ke mně, zatímco jeho kapitán nám sděloval, proč je odložen náš vstup do Gazy. Ale nepotřebovali na to slova: vysvětlením bylo dunění dělostřelecké palby ve vzdálenosti asi pět kilometrů, píše reportér Channel Four News Paul Mason.

Ve vojákových očích byl autentický zmatek. Znovu zašeptal: "Proč nás svět nenávidí?"

Vysvětlil jsem, že velká část světa Izrael nenenávidí, ale vidí každý večer záběry zabíjení palestinských dětí a důkazy o obrovském množství civilních mrtvých, a tak dospěl k závěru - od OSN až po tisíce demonstrantů v londýnských ulicích - že Izrael používá nepřiměřené síly, a tak porušuje mezinárodní právo.

MH17: Holandští a australští experti se znovu pokoušejí dostat se na místo katastrofy

28. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Holandská a australská policie se v pondělí znovu pokusí dostat se na místo katastrofy malajského letadla MH17 v oblasti, ovládané proruskými vzbouřenci. Předchozí pokusy selhaly v důsledku těžkých bojů v oblasti.

Pokračující boje také vedly holandské úřady, které stojí v čele vyšetřování katastrofy, při níž zahynulo 298 osob na palubě letadla, k závěru, že je nerealistické vyslat na východní Ukrajinu ozbrojenou misi, která by zajistila místo katastrofy.

Gaza, sociální demokracie a česká beznaděj bez konce

28. 7. 2014 / Radek Mikula

čas čtení 5 minut

Tak rok po deziluzi z rozhodnutí sociální demokracie podpořit Rusnokovu vládu, která jako první v polistopadovém období vznikla zcela mimo parlamentní mechanismy, znovu jako volič sociální demokracie cítím jako hlavní téma rozpor mezi sociálnědemokratickým étosem a praktickou politikou představitelů strany, jež si ho vtělila do volebního programu. V západní Evropě patří demokratická levice mezi hlavní kritiky izraelské brutality i nelegálních postupů židovského státu ať už jde o budování osad na okupovaných územích, nebo používání teroristických aktů proti příslušníkům palestinského odboje.

Recenze:

Sovětské letkyně ve Velké vlastenecké válce

28. 7. 2014

čas čtení 5 minut

Vydalo nakladatelství Grada Publishing a.s. v roce 2104
Autor: Milanetti, Gian Piero
Z anglického originálu přeložil: Ing. Zbyněk Hruška
Zodpovědná redaktorka: PhDr. Danuše Martinová

Dostává se nám do rukou svým způsobem ojedinělá práce italského autora Giana Piera Milanettiho, který se do hloubky zabývá u nás prakticky neprobádaným tématem pilotek a letovodek (navigátorek) Vojenských vzdušných sil Rudé armády z období 2. světové války.

Robert Fisk: Co kdyby to bylo 35 palestinských mrtvých a 800 Izraelců?

28. 7. 2014

čas čtení 4 minuty

Beztrestnost je slovo, které člověka napadá. Osm set mrtvých Palestinců. To je více než dvojnásobek mrtvých v letadle MH17 nad Ukrajinou. A i počet jen "nevinných" mrtvých - tedy žádných bojovníků Hamasu, jejich mladých sympatizantů či zkorumpovaných úředníků Hamasu, s nimiž Izraelci nakonec, samozřejmě, budou muset vyjednávat - pak je počet žen, dětí a starců, kteří byli v Gaze zmasakrováni, stále ještě vyšší než celkový počet obětí z letadla MH17.

Otevřený dopis lékařů na obranu obyvatelů Gazy

27. 7. 2014

čas čtení 9 minut

Tento otevřený dopis publikoval vědecký časopis britských lékařů The Lancet

Jsme lékaři a vědci, kteří tráví svůj život rozvíjením prostředků péče a ochrany zdraví a životů. Jsme také informovaní lidé, vyučujeme etice našich profesí, spolu se znalostmi a praxí etiky. Všichni už mnoho let pracujeme v Gaze a známe zdejší situaci.

Na základě naší etiky a praxe odsuzujeme to, čeho jsme svědky při agresi Izraele v Gaze.

Žádáme své kolegy, staré a mladé profesní odborníky, aby odsoudili izraelskou agresi. Odmítáme perverznost propagandy, která ospravedlňuje vytvoření mimořádné situace, aby jím mohla zamaskovat masakr, takzvanou "defenzivní agresi". Ve skutečnosti je to krutý útok neomezeného trvání, rozsahu a intenzity. Chceme informovat o faktech tak, jak je vidíme a o jejich dopadu na životy lidí.

IZRAELSKO-PALESTINSKÁ KRIZE:

Proč tento konflikt není okrajový

28. 7. 2014

čas čtení 6 minut

Na Blízkém východě nyní dochází k rozpadu tamějšího regionálního uspořádání. Izraelsko-palestinský konflikt je nutno nyní hodnotit v tomto kontextu, píše Rosemary Hollis v britském týdeníku Observer.

Mnoho Palestinců a Izraelců předvídalo, že letos v létě dojde v Gaze k dalšímu konfliktu. Někteří Izraelci dokonce zastávají názor, že se jim podaří udržovat nynější status quo na Západním břehu i v Gaze kombinací zadržování a periodického užívání síly, zatímco budou používat rétoriku o tom, že "někdy v budoucnu" svolí s vytvořením palestinského státu.

Lidé se v Izraeli bojí mluvit

27. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Hrstky demonstrantů, protestujících proti hrůzám, páchaným izraelskou armádou v Gaze, se stávají terčem verbálního i fyzického násilí. Jiní občané na ně křičí "zrádci" a "vraťte se do Gazy!". Ženám se nadává do kurev a děvek. Rodiče se snaží chránit děti před těmito útoky.

O minulém víkendu se demonstranti proti násilí v Gaze v Haifě stali terčem útoků pravicových aktivistů, kteří zmlátili arabského náměstka starosty a jeho syna. Policie byla nucena chránit mírové pochody v Tel Avivu, jeden z nich se stal terčem útoků vajíčky a lahvemi z umělé hmoty.

Morální právo na existenci

27. 7. 2014 / Lubomír Brožek

čas čtení 4 minuty

Hoď kamenem, kdo jsi bez viny.

Janovo evangelium

Nezabiješ.

Desatero přikázání

Není to tak dlouho, kdy jistý literární historik prohlásil, že Obec spisovatelů nemá morální právo na existenci. Nevím, co tím přesně myslel, a už vůbec nemíním soudit ani posuzovat Obec spisovatelů. Daleko více mě zajímá ono "morální právo na existenci". Co to, proboha, znamená? Může být vůbec právo morální? Kolik šílených věcí se v tomto světě děje podle formálního práva, v němž není místo pro soucit a empatii. Má morální právo na existenci bezdomovec? A co ten, který z něho bezdomovce udělal -- má morální právo na existenci? Má morální právo na existenci kazatel morálky, která nerespektuje jinakost a lidský život pro ni neznamená více než nutnou daň na cestě k momentálnímu vlastnímu prosazení, moci, vlivu a budoucímu pofidérnímu profitu.

Kdo vlastně bojuje v Gaze?

27. 7. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Co se v minulých dnech dělo v Gaze a co nejspíše ještě neskončilo vyvolává řadu otázek a pochybností ohledně oficiální izraelské válečné politiky. Ta navenek deklaruje jako jeden z cílů ochranu civilistů během konfliktu a na čistě byrokratické úrovni navzdory šílené doktríně opravdu podniká řadu opatření odpovídajícího charakteru. Když ale přijde na skutečné chování vojáků k palestinskému civilnímu obyvatelstvu, a to i během přestávek ve válčení, obrázek často vypadá úplně jinak. Částečně lze pochopit, proč k uvedenému dochází, když se podíváme zblízka na to, jaká armáda vlastně v Gaze bojuje.

Proč si mě už nebude vážit Jeho Excelence

25. 7. 2014 / Štěpán Steiger

čas čtení 4 minuty

Až do dnešního úterka jsem netušil, že si mě váží Jeho Excelence pan Gary Koren, velvyslanec Státu Izrael v ČR. Důvod? "Vážím si všech, komu není situace lhostejná, ať už podporují Izrael, nebo Palestince a jejich cíle." Tak to aspoň píše v Právu 24. tm. v článku, který má poněkud šálivý titul Izrael usiluje o klid a bezpečí. Jelikož patřím k těm, jimž "tato situace" -- čímž míní "tento desítky let trvající konflikt mezi Izraelci a Palestinci" -- není lhostejná, mohl bych se domnívat, že jsem poctěn rovněž. Ovšem až do chvíle, kdyby pan velvyslanec zjistil, že se zřejmě naprosto rozcházíme pokud jde o pohled na "tuto situaci".

Vysmívat se hrdosti prezidenta Putina a provokovat jeho paranoiu - to dělají jen pitomci

26. 7. 2014

čas čtení 7 minut

Sestřelení letadla MH17 byla jasně nešťastná náhoda. Tato tragedie by neměla být zneužívána jako výmluva k tomu, jak potrestat Rusko, píše konzervativní komentátor Simon Jenkins.

Kdy se zahraniční politika začíná chovat idiotsky? Od chvíle, kdy jsme se dověděli, že malajské letadlo bylo sestřeleno nad Ukrajinou, bylo jasné, že je to nešťastná náhoda. Ať stiskl spoušť kdokoliv, nikdo nemohl tuto tragédii zamýšlet. Nebylo to další 11. září. Byla to chyba, nikoliv spiknutí.

Avšak zahraniční politika miluje spiknutí. Vladimír Putin obvinil ukrajinskou vládu. Ukrajina obvinila proruské vzbouřence. Americká velvyslankyně u OSN Samantha Power, "nemůže vyloučit" odpovědnost Moskvy. Londýn řval "vražda". Došlo ke krveprolití. Někdo za to musí vést vinu.

To, k čemu ve skutečně došlo, byla katastrofální chyba v krajině banditů, to, co bylo nutné udělat, bylo co nejrychleji obnovit důstojnost pro oběti. Avšak ještě dřív, než začaly být sbírány mrtvoly, politikové se začali předhánět v utužování sankcí, rušení obchodu, v deportaci oligarchů a ve zmrazování bankovních účtů. Brzo se začali prát jak krysy v pytli. Barack Obama je slaboch. François Hollande se chová jak za Mnichova. David Cameron je pokrytec. Filozof Bernard-Henri Lévy začal vrhat blesky po všech: "Toto je duch Mnichova. Je to mnichovanství. A je to hanba."

Stejně jako ruští senátoři, i čeští poslanci podpořili vraždění v Gaze

26. 7. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Skupina poslanců českého parlamentu navštívila Izrael, aby tam vyjádřila podporu vraždění, které provádí izraelská armáda na území Gazy. Učinila to v tutéž dobu, kdy podporu izraelskému vraždění civilistů v Gaze vyjádřila i delegace senátorů z Rady Ruské federace. Při návštěvě izraelského města Sderot napsal šéf delegace ruských senátorů Michail Margelov do návštěvní knihy: ""Восхищен мужеством и жизнестойкостью житителей Сдерота! Я не первый раз у вас в гостях. Вы - молодцы!" ("Jsem nadšen odvahou a hrdinstvím obyvatel Sderotu. Nejsem u vás na návštěvě poprvé. Jste molodci!!")

Nemocnice plné raněných žen a dětí v Gaze ani ruští senátoři, ani čeští poslanci nenavštívili.

Válečnými zločiny je nejen odpalování raket Hamasu na civilní obyvatelstvo Izraele, ale i vraždění dětí, žen a starců, které provádí na území Gazy izraelská armáda. Potíž je, jak svědčí nezávislí pozorovatelé, že rakety Hamasu skoro nikoho nezasáhnou, kdežto Izraelci už vyvraždili 900 lidí, většinu civilistů a mnoho z nich malých dětí. Jen naprostý cynik může podpořit izraelské vraždění, i vzhledem k tomu, že silové řešení je nesmyslné a slouží jen vnitropolitickému divadýlku. Kvůli vnitropolitické "popularitě" jsou vyvražďováni nevinní lidé.

K výtečníkům, kteří toto podpořili, patřili místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík (TOP 09), místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL), Robin Böhnisch (ČSSD) a Daniel Korte (TOP 09). Je toto skutečně rozumné vydávání peněz daňových poplatníků na takovéto "výlety"? Může klesnout úroveň a morálka českých politiků ještě hlouběji? Doufejme, že až někdo bude bombardovat jejich příbytky a zabije jim jejich děti, poslanci některé jiné země nepojedou vyjádřit podporu jejich vrahům. (JČ)

Podrobnosti ZDE

Na okraj jedné konspirační teorie

26. 7. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 21 minut

Homo homini lupus est.
Plautus

Východiska mého přístupu k sestřelení letu MH17 jsou následující: 1) Zajímá mě na prvním místě, co se se sestřeleným letounem Boeing 777 stalo, pravděpodobnost jednotlivých verzí jeho zničení (především jejich technická možnost či nemožnost), 2) Nepovažuji za právě vhodné tuto otázku propojovat s žánrem ideologických spekulací založených na předpokládaných motivech jednání, natož tyto spekulace věcné analýze nadřazovat a tvarovat jimi dopředu možné pole zkoumání.

Několik čtenářů mě upozornilo na trojdílnou "částečnou polemiku" s mými texty od blogera vystupujícího pod nickem Vlk. Z mého pohledu takový text nesplňuje základní předpoklady věcného a nezaujatého zkoumání kauzy MH17. A to právě proto, že nejen nepreferuje otázku co se stalo před všemi ostatními, ale předesílá samotné "analýze" velmi subjektivní ideologizující předpoklady, které si nakonec - "kupodivu" - také potvrzuje.

Gaza, velké vězení

26. 7. 2014

čas čtení 5 minut

Ve středu uprostřed Gaza City jsem viděl nohy jednoho muže a jeho střeva, jak visí z rozbombardovaného věžáku, který zničily dvě izraelské rakety. V té budově zemřela desetičlenná rodina. Předtím uprchla ze čtvrti Šedžaja, aby se vyhnula bojům. Někteří z nich dokonce uprchli dvakrát. Válka je prostě sledovala, kamkoliv šli. Nebylo úniku.

Toto je reportáž Paula Adamse, který zná Gazu velmi dobře. Vysílala se v pořadu rozhlasu BBC From Our Own Correspondent v sobotu dopoledne.

Během svého posledního večera v Gaze jsem ležel v posteli pozdě v noci vzhůru a poslouchal jsem vzdálené dunění. Nebyly to přirozené hromy a blesky. Někde tam v dálce byla bombardována další část pásma Gazy. Byl to, uvědomil jsem si, zvuk zpráv příštího dne. Já už tady ale pro práci se zprávami příštího dne nebudu, odjíždím. Ráno vyzvedl autobus společnosti s nepravděpodobným názvem Sweet Tours skupinu unavených novinářů v neprůstřelných vestách z našich hotelů na plážích a odvezl nás prašnými ulicemi v Gaza City. Jak jsme míjeli, obyvatelé Gazy k nám vzhlíželi s mírnou zvědavostí a obávám se, i určitou mírou pohrdání, konec konců, my vždycky přepadneme Gaza City s téměř divošskou intenzitou, kdykoliv se tady bojuje, avšak po většinu času toto město necháváme se dál hnisavě rozkládat. Odrazuje nás konflikt, který se zdá být tak nekonečný a cyklický.

O nesmyslné válce v Gaze

22. 7. 2014

čas čtení 3 minuty

Toto není konflikt s vojenskými cíli, jde v něm o prestiž, hrdost a národní mytologii, míní redakční komentář deníku Guardian.

Jestliže se zeptáte, jak to ospravedlňuje zabíjení žen a dětí, nebo i uniformovaných vojáků, tak to neospravedlňuje, jenže takto často násilí mezi Palestinci a Izraelci funguje.

Cílem je dosáhnout psychologické nadvlády nad nepřítelem a plnou kontrolu nad vlastními občany. Jak izraelská hypermoderní armáda i chudá armáda Hamasu fungují daleko hůře na bojišti než na politickém, mytologickém divadle. Účelem vojenských akcí je prokázat, že armády hájí vlastní lidi.

Gaza není jenom o nich, je i o nás

26. 7. 2014

čas čtení 6 minut

Toto napsal po návratu z Gazy Jon Snow, jeden z nejslavnějších britských televizních novinářů současnosti, bývalý válečný reportér, posléze dlouholetý moderátor vynikajících nezávislých Channel Four News, padesátiminutové zpravodajské relace, která se vysílá na britské celostátní komerční kulturní stanici Channel Four každý všední den of 19 hodin už přes třicet let.

Ležela mi v náručí. Bylo jí jen několik týdnů, bylo to malinké děťátko. Její palestinský otec mi ji předal u pekelné ocelové hranice u východu z Gazy do Izraele. Neplakala. Jen se na mě dívala svýma velkýma, černýma očima.

Demokracie, nebo plutokracie?

25. 7. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Kdysi dávno existoval v různých zemích tzv. volební cenzus, který dával volební právo pouze bohatým lidem. Bylo tak nějak jasné, že normální, chudí lidé, jichž je většina, by mohla zvolit lidi sobě podobné, kteří by prosazovali jejich zájmy. Proto všeobecné volební právo (postupně přiznané i ženám) vedlo k velkému posunu politické agendy a to, co bylo kdysi pravicově konzervativní hodnotou (třeba šlechtická privilegia nebo laissez faire kapitalismus bez právní ochrany zaměstnanců či důchodového systému), už nemohly zastávat ani ty nejpravicovější strany, pokud chtěly uspět ve volbách.

Evropská unie hledá novou podobu i smysl

25. 7. 2014 / Michael Kroh

čas čtení 19 minut

Kampaň i výsledky jarních voleb do Evropského parlamentu spolu s krvavým konfliktem na Ukrajině nutí k zamyšlení, zda jsou současná podoba a fungování Evropské unie i přes určitá zlepšení v rámci Lisabonské smlouvy životaschopné a trvale udržitelné. Navzdory vykazovaným úspěchům v procesu integrace posilují nacionalistické a euroskeptické formace a to ještě nechci ani pomyslet, jaký by byl výsledek při větší účasti voličů.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2014

2. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

V červnu 2014 přispělo 625 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 223 279,10 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v dubnu 2014 částkou 1991,75 Kč. Příjem z reklamy byl v červnu 2014 celkem 140 000 Kč.

Zůstatek byl koncem června 2014 403 628,99 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Ukrajina | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Noam Chomsky v České republice | Otrokářský stát Česká republika | 17. listopad | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
35613