Angličtí studenti protestovali v Londýně proti univerzitnímu školnému

19. 11. 2014

čas čtení < 1 minuta

Účastníci středeční londýnské demonstrace proti univerzitnímu školnému ve výši 9000 liber ročně, vybíranému na anglických vysokých školách, prorazili bariéry a pronikli na náměstí před Dolní sněmovnou. Došlo k potyčkám mezi studenty a policií. Fotografie jsou na serrveru BBC ZDE

Prezident Zeman říká nepravdu. Záměrně?

19. 11. 2014 / Milan Daniel

čas čtení 5 minut

Miloš Zeman je znám jako člověk, který míru své inteligence využívá ve spojení se sloní pamětí. Nezapomíná svým oponentům nejen takové ponížení, jehož se mu dostalo při parlamentní prezidentské volbě před jedenácti lety, ale i mnohem méně viditelnější „provinění“.

V rozhovoru pro Parlamentní listy se tak na otázku týkající se „disidentské šlechty“ opřel do Petra Uhla, který svého času jeho vládu přiměl k tomu, aby dala podnět k usnesení Poslanecké sněmovny, kterým zrušila usnesení zastupitelstva v Ústí nad Labem – Neštěmicích o povolení stavby zdi v tamní Matiční ulici.

Buďte sami sebou, ne tiskem ovládaným davem

19. 11. 2014 / Aleš Macháček

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Rozdávání letáků a materiálů pro demonstrace jsem provozoval od roku 1967 a mnoho z toho se dostalo do bolševického rozsudku na 3,5 roku nepodmíněně na Borech. Mnohokrát jsem do „občanské aktivity“ dal i svoje vlastní peníze. Ale tuším, jaké jsou rozpočty na skutečné akce, a věřte, že zdroje peněz jsou bohužel podstatné.

17.11.2014: Ostuda a plivnutí historii národa do tváře

19. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva Ne základnám

17.11.2014 jsme v 17.00 hodin prošli po třídě Pussy Riot (bývalá Národní třída) a z toho, co se tam dělo, byly smíšené pocity strachu, vyvolání žaludečních potíží, prezentace sprostoty (uvítal nás na plachtové zdi nápisů výraz - píča) a v řadě případů fanatické pohledy procházejících. Mluvit o pietě místa, mluvit o probíhajícím programu jako o pietě, by bylo asi jako mluvit o veřejně probíhajícím sexu.

BRITÁNIE:

Kandidát UKIPu vyvolal v předvečer doplňovacích voleb obrovskou kontroverzi o imigraci

19. 11. 2014

čas čtení < 1 minuta

Mark Reckless, bývalý konzervativní poslanec, který přeběhl od britských konzervativců k euroskeptické straně UKIP, vyvolal den před čtvrtečními doplňovacími volbami ve volebním okrsku Rochester a Strood, kde se uchází o zvolení, obrovskou kontroverzi, protože se vyjádřil, že "po odchodu Británie z Evropské unie by bylo polským instalatérům v zemi dovoleno tu zůstat jen po omezenou dobu". Jeho výroky strana UKIP odmítla a uvedla, že není její oficiální politikou deportovat středoevropské imigranty z Británie.

V předvolebních průzkumech Reckless zatím vítězí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Studie: V USA je bez domova více dětí než kdykoliv v historii

19. 11. 2014

čas čtení 2 minuty

Americké Národní centrum pro rodiny bez domova zpracovalo zprávu America’s Youngest Outcasts ZDE (pdf), která ukazuje, že kvůli vzestupu bídy a nerovnosti v posledních letech žilo v roce 2013 bez střechy nad hlavou přibližně 2,5 milionu amerických dětí. To v celostátním měřítku představuje každé třicáté dítě a znamená 8% nárůst proti roku 2012.

Protesty proti minulému režimu zotročeným lidem nepomůžeme

19. 11. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

S jistou melancholií jsem si poslechl (přes Youtube) včerejší vystoupení Jaroslava Hutky na Koncertu Znovu 89, kde oznámil, že v americkém Senátu bude odhalena busta Václava Havla a že k tomu bude Glen Hansard zpívat Hutkovu píseň Havlíčku, Havle.

Když totiž Hutka tu píseň o střetu Havlíčka či Havla s mocnými pány začal sám zpívat na tom Václavském náměstí, nemohl jsem se zbavit pocitu jakési nepatřičnosti, nesouzvuku s náladou ve společnosti i ve světě. Před 25 lety to bylo jasné: mocní páni byli vůdci KSČ, mafiánské organizace, ovládající celou společnost. Kdo jsou ti mocní páni dnes? Dnes kdy více než 35 milionů lidí na světě žije v otroctví…

Zeman cituje Piťhu: VŠ je jen pro 20 % populace

19. 11. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Omezovat přístup k vysokoškolskému vzdělání bude mít důsledky pro naši konkurenceschopnost, prezident Zeman ale soudí jinak. Novela školského zákona dál nese riziko udržování nerovnosti ve vzdělávání, školský výbor sněmovny ji bude projednávat ve čtvrtek 20. 11. Jak snadné je stát se obětí i pachatelem kyberšikany a co s tím? Přijďte diskutovat o Národní radě pro vzdělávání a hlasujte o devíti finalistech ceny Eduína. Více v pravidelném týdenním souhrnu Beduin (10. 11. – 17. 11. 2014), připravovaném spolkem EDUin.

Britské listy se bez finančních příspěvků neobejdou

19. 11. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, krátce k nově nastaveným formátům reklamy a k souvislostem, které z toho vyvstávají jak pro BL, tak pro vás. BL nejsou komerční projekt, ale peníze potřebují. Proto se v současnosti bez reklamy neobejdou. V rámci nového designu jsme se snažili najít kompromis mezi její „otravností“ a užitečným přínosem.

Odmítli jsme formáty zcela běžné na většině českých mediálních portálů, drželi jsme se formátů běžných na britských a amerických médiích. I tak se určitě najdou lidé, které to bude obtěžovat. Pochopte prosím, že bez reklamy to nejde.

Vypustilo Rusko bojový satelit?

19. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

Kosmické agentury sledují záhadný ruský objekt, který oživil obavy ze zbrojení v blízkém kosmu. Satelit označený Objekt 2014-28E upoutal pozornost oficiálních i amatérských pozorovatelů, protože se pohybuje po podivné dráze a nebyl zveřejněn jeho účel.

Sametová neporozumění

19. 11. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Také mne neminula předvčerejší masová onanie rozlícených davů, na něž prezident Zeman působil jako rudý hadr na býka, nicméně mne pobavily žabomyší půtky související s celým tyjátrem. Chtěl bych uvést jen několik svých postřehů k hedonistickým oslavám listopadových událostí před čtvrtstoletím, protože to vydatně uskutečnili jiní.

Jak používat nové Britské listy

17. 11. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Nepodceňujeme čtenáře Britských listů, domníváme se, že se s novou podobou stránek sžijí. Ostatně kvůli čtenářům a přehlednosti webu jsme k redesignu webu přistoupili. Přesto bychom rádi shrnuli zásadní změny, ke kterým došlo. Zvyk je železná košile a „převléknout“ ji nemusí být vždy snadné. Ujišťujeme vás, že žádný dotaz ani připomínka nejsou hloupé. V případě, že vám nebude něco jasné nebo budete mít dojem, že nemůžete najít to, na co jste zvyklí, dejte nám o tom vědět na redakce@blisty.cz.

Miloš Zeman – politická diagnóza

19. 11. 2014 / Petr Žantovský

čas čtení 7 minut

1. Občan Zeman

Miloš Zeman je typický homo politicus. Osobnost s velmi silným občanským pudem. Co to znamená? Velmi silně se zajímá o stav společnosti, vnímá pozitivní i negativní vývojové trendy a věří, že je jeho povinností zúčastnit se aktivně procesu pozitivního ovlivňování věcí veřejných v širším slova smyslu, a tedy politiky v užším, praktickém slova smyslu.

Miloš Zeman médiem české nekritičnosti

19. 11. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Sejít se Národní třídě s červenými kartami a výzvou k diskusi s Milošem Zemanem je plnoprávný projev občanské nespokojenosti. Taková je demokracie. Házet na Miloše Zemana vajíčka v okamžiku, kdy na výzvu přistoupí a chce vést dialog, je nedůstojnou parodií na občanskou nespokojenost. Nejen že takové jednání dialog popírá, podporuje úvahy, že neprotestují nespokojení občané, ale najatá lůza. Podporuje ty, kdo nekriticky hájí Zemana, byť ho nekriticky hájit nelze (a koho ano).

PŘEČETLI JSME:

Sláva vítězům

18. 11. 2014

čas čtení < 1 minuta

Potíž s vítězi je, že se potřebují ve svém vítězství ujišťovat. Není- li po ruce vhodný nepřítel režimu, nezbývá jim než vzít zavděk aspoň reprezentantem režimu. Třešničkou na dortu k pětadvacetinám svobody a demokracie se tak stalo spílání prezidentovi, ve kterém slavící vítězové zdá se nespatřují svého prezidenta, nýbrž v něm vidí prezidenta poražené většiny, která si ho k jejich nelibosti zvolila. Aby to ale nebylo tak jednoduché, ty červené karty v rukou vítězů vypovídají o jejich poraženecké frustraci. Sečteno podtrženo žádná sláva, žádná čest.

Zdroj: Ivan Hoffmann ZDE

Poradci nenutí Miloše Zemana vykládat nesmysly…

17. 11. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Jan Čulík píše o zcestných názorech Miloše Zemana a vysvětluje je, mimo jiné, vlivem špatných poradců, kteří prezidenta obklopují. Jakkoliv by měl pravdu, na odpovědnosti prezidenta to nic nemění. Vybral si je sám a rozumný, neřkuli moudrý prezident si umí vybrat rozumné, neřkuli moudré poradce. Žel, vše nasvědčuje podezření, že se Miloš Zeman chová jako neřízená střela a že ti skutečně rozumní poradci, jako třeba Hynek Kmoníček následně jen korigují mediální dopad jednotlivých nepromyšlených "explozí".

Antimytologie je také mytologie

18. 11. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Národní společenství si pěstují rozličné zakládací mýty. Tam, kde je takový mýtus očividně nesmyslem a odporuje známým faktům, je namístě se ozvat - jako to udělal Masaryk v kauze Rukopisů. Jiná situace ovšem nastává, jestliže se nějaká událost demytologizuje prostě tak, že se - mytologizuje, jen s opačným znaménkem, a o fakta přitom v nejmenším nejde. A to je právě případ vyjádření, která předvedl v předvečer oslav 25. výročí změny režimu prezident Zeman.

Zatím se v ČR ještě nechodí s pochodněmi a nepálí se knihy

18. 11. 2014

čas čtení 2 minuty

Patrně se přiblížila doba, kdy demokratické volby již budou zbytečné. Kdy obdobně jako v Německu 30. let, bude o tom, kdo má být na Hradě i jinde, rozhodovat zfanatizovaný zdivočelý dav na náměstích, v tomto případě těch pražských. Musím říci, že včera média potvrdila své naprosté selhání. Místo co by nastavovala zrcadlo realitě, tak se pasovala do role soudců, kteří určují kdo je ten správný a kdo nikoliv, co je správné a co ne, píše čtenář Karel Kameník.

Čtyři věřící byli usmrceni při útoku na synagogu v Jeruzalémě

18. 11. 2014

čas čtení < 1 minuta

Dva muži ozbrojení sekyrami, noži a pistolí usmrtili čtyři Izraelce a zranili několik dalších při útoku na synagogu v ultra-ortodoxní čtvrti Har Nof v západním Jeruzalémě, kde se shromáždilo 25 věřících na ranní bohoslužby. Dva palestinští útočníci byli usmrceni policií. Jeden policista byl při přestřelce zraněn.

V posledních několika týdnech dochází ke zvýšení násilí v Izraeli i na palestinských územích. Avšak útoky na synagogy jsou nezvyklé.

Izraelský premiér Binyamin Netanyahu uvedl, že Izrael na útok bude reagovat "tvrdou odvetou".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zuřivé protesty v Dublinu proti zavádění vodného

18. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

V irském hlavním městě Dublinu probíhají v posledních dnech zuřivé demonstrace tisíců aktivistů proti novému zavádění poplatků za vodu. Náměstkyně irského premiéra Joan Burtonová se nemohla během protestů, kdy byla obklopena demonstranty, dostat ze svého automobilu celé dvě hodiny. Burtonová byla také v sobotu zasažena ve tváři balónkem naplněným vodou, který hodili demonstranti.

Evropští politikové se začínají obávat vlivu Ruska v zahraničí

18. 11. 2014

čas čtení 4 minuty

Angela Merkelová kritizovala Putinovu destabilizační strategii a jeho úsilí vytvářet "ruskou sféru vlivu" mimo bývalé státy sovětského bloku

Evropské země začínají být silně znepokojeny, že Vladimír Putin staví na své destabilizaci Ukrajiny a snaží se rozšířit ruskou moc a vliv do Evropské unie. Zaměřuje se na země bývalého sovětského bloku a bývalé Jugoslávie, které se snaží vstoupit do EU.

Putin: "Za vznikající studenou válku může Západ"

18. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

Vladimír Putin řekl v rozhovoru pro německou televizi, že Západ provokuje Rusko, aby zahájilo novou studenou válku. Rusko také odvetou za vyhoštění ruských diplomatů vyhostilo ze svého území německé a polské diplomaty a deportovalo Lotyše, obviněného z údajně špionáže.

Putin zdůraznil, že dvě kola rozšiřování Severoatlantického společenství do středovýchodní Evropy byla "podstatnou geopolitickou změnou", která donutila Rusko reagovat.

Rusko se možná nevrátí do Evropy po celou generaci

18. 11. 2014

čas čtení 5 minut

V těchto dnech zřejmě skončí poslední nezávislá rozhlasová stanice Echo Moskvy. Od té doby, co v ní získal většinový podíl státní konglomerát Gazprom, bojuje stanice s cenzurou. Nyní stanice dostala poslední varování, za to, že odvysílala diskusi o Ukrajině, která podle mediálního regulačního orgánu "ospravedlňovala válečné zločiny".

Osud stanice Echo Moskvy je symptomatický pro Rusko, zemi, kde mafie politických, finančních a bezpečnostních zájmů likviduje všechno ostatní, píše v deníku Guardian John Kampfner. Autorem neštěstí Ruska je jediný muž, Vladimír Putin.

Nový design a trvalá chuť ukazovat kontroverzi reality

Skutečnost je vždy složitější

17. 11. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Britské listy vycházejí od roku 1996, též ZDE ZDE . V témž roce vznikl i vyhledávač Google. Z původní rubriky, vycházející v rámci jiného portálu, se vydělil svébytný internetový deník. Bylo to v době, kdy byl internet v plenkách a kdy projekty vznikaly a zanikaly v řádech měsíců či let. Je to téměř k nevíře, ale Britské listy jsou tu pořád a pořád zajímají statisíce čtenářů. Dozrál čas obléct je do nového hávu.

"Kavárnu" musejí být občané ochotni následovat

17. 11. 2014 / Miroslav Tejkl

čas čtení 2 minuty

Jiří Pehe pochválil na Novinkách "kavárnu" a její "roznětkovou" roli v dějinách. Zdůraznil, že lid je pasívní a musí být v přelomových okamžicích uveden do pohybu aktivisty - jako je v Čechách například právě taková intelektuální kavárna umělců atd. Bylo to tak v roce 1989 a jistě i změna toho, co tu máme dnes, bude iniciována zase nějakou tou kavárnou, píše Miroslav Tejkl.

Listopad 1989:

Jiří Pehe hrubě přeceňuje vliv českých aktivistů na pád komunismu v Československu

17. 11. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

V komentáři na Novinkách poukazuje Jiří Pehe na to, že katalyzátorem pádu komunismu v listopadu 1989 v Československu byla prý podle něho "pražská kavárna". Je to přesně ten přístup, který kritizuje James Krapfl, když poukazuje, že skoro všechny interpretace revolucí se starají jen o to, co dělaly elity či mocní ve společnosti. Ale Peheho mystifikace spočívá v něčem jiném:

Listopad 1989

BBC: Česko je čtvrt století po revoluci v deziluzi

17. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

Rob Cameron, pracovník zahraničního vysílání Českého rozhlasu v Praze a volný spolupracovník společnosti BBC, natočil pro televizi BBC dvou a půl minutový šot, rekapitulující demokratickou revoluci z listopadu 1989 a nynější postoje Čechů vůči ní, které jsou, jak Cameron uvádí, víceméně postojem deziluzivním. V Praze jsou nyní přítomny globální multinacionální firmy, Češi mají nejmodernější mobily a západní auta jako občané každé jiné země, pokud si je mohou dovolit koupit, avšak v politice se neúčastní. Dnes by bylo obtížné naplnit Václavské náměstí tak, jak se to stalo v listopadu 1989. Monika Pajerová v šotu argumentuje, že se lidé v každodennosti politicky neangažují. Tři roky po smrti Václava Havla se však stává někdejší ikona revoluce terčem ostré kritiky, uvádí Cameron a nechává v té věci promluvit Petra Hájka, bývalého kancléře prezidenta Václava Klause. Hlas lidu, údržbář Jiří Pospíšil, poukazuje v reportáži na to, že "bědování je český národní koníček, ale nikdy nic aktivního proti tomu, co se nám nelíbí, neuděláme."

Videoreportáž Roba Camerona ZDE

Více než 35 milionů lidí žije v otroctví

18. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

V pěti zemích světa včetně Indie, Číny a Ruska žije 61 procent dnešních otroků

Více než 35 milionů lidí světa je obětí moderní formy otroctví, podle zprávy, která analyzovala výskyt nucených prací, pašování lidských bytostí, nucené sňatky, otroctví dlužníků a komerční sexuální vykořisťování.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za říjen 2014

11. 11. 2014

čas čtení 2 minuty

V říjnu 2014 přispělo 195 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 36 037 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v srpnu 2014 částkou 974.62 Kč. Příjem z reklamy byl 11 080 Kč.

Zůstatek byl koncem října 2014 308 885.56 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Ukrajina | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
45995