Studie: V USA je bez domova více dětí než kdykoliv v historii

19. 11. 2014

čas čtení 2 minuty

Americké Národní centrum pro rodiny bez domova zpracovalo zprávu America’s Youngest Outcasts ZDE (pdf), která ukazuje, že kvůli vzestupu bídy a nerovnosti v posledních letech žilo v roce 2013 bez střechy nad hlavou přibližně 2,5 milionu amerických dětí. To v celostátním měřítku představuje každé třicáté dítě a znamená 8% nárůst proti roku 2012.

"Dětské bezdomovectví dosáhlo v Americe epidemických proporcí," říká doktorka Carmela DeCandia, ředitelka zadavatelské organizace. "Děti jsou bez domova do noci v každém městě, okrese a státu - v každé části naší země."

Na základě údajů federálních úřadů a dalších zdrojů rozlišených podle států analýza ukázala, že bezdomovectví mezi dětmi se liší v závislosti na geografii. Zpráva zahrnuje indexové pořadí založené na čtyřech základních kritériích: 1) rozsah dětského bezdomovectví (adjustováno k počtu obyvatelstva); 2) obecný blahobyt dětí; 3) riziko rodinného bezdomovectví; 4) státní politika vůči danému problému. Státy jsou řazeny za sebe v pořadí 1-50, nejlépe se umístily Minnesota, Nebraska a Massachusetts. Mezi nejhořší se naopak řadí Alabama, Mississippi a Kalifornie.

Zpráva uvádí hlavní faktory způsobující krizi, které zahrnují: 1) celostátně vysokou míru chudoby; 2) nedostatek dostupného bydlení; 3) pokračující dopad Velké recese; 4) rasové nerovnosti; 5) výzvy spojené s výchovou jedním rodičem; 6) způsob, jakým traumatické zkušenosti, zejména s domácím násilím, předcházejí a prodlužují bezdomovectví rodin.

Podle souhrnu studie:

Výzkum ukazuje, že děti bez domova jsou častěji hladové a nemocné. Nevědí, zda budou mít v noci střechu nad hlavou a co se přihodí jejich rodinám. Mnoho dětí bez domova má problémy ve škole, vykazuje absence, opakuje ročníky a zcela ze vzdělávacího procesu vypadává. Až 25% předškolních dětí bez domova má psychické problémy vyžadující lékařské vyšetření a když dosáhnou školního věku, je takových už 40%ˇ.

Dopady bezdomovectví na děti, zejména na malé, mohou vyvolat změny ve stavbě mozku, které narušují schopnost učení, emoční regulaci, kognitivní dovednosti a sociální vztahy. Stres zažívaný rodiči může přispívat k nestálosti pobytu, nezaměstnanosti, neefektivnímu rodičovství a špatnému zdraví.

Federální úřady mají za cíl eliminovat bezdomovectví mezi dětmi do roku 2020. Jak ale připomíná DeCandia, stávající politika nefunguje a pokud se nic nezmění, naopak hrozí, že se problém stane zcela neodstranitelným.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8771

Diskuse

Obsah vydání | 20. 11. 2014