Národní galerie II.: vysoká hra PPF nejen o Karla Srpa

30. 5. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 18 minut

Asi čtrnáct dní před odvoláním Vladimíra Rösela z postu generálního ředitele Národní galerie mi jedna dávná kamarádka, která měla vždy zálibu v „lepší“ společnosti, vyprávěla o zábavné prohlídce Muchovy Slovanské epopeje ve Veletržním paláci jen pro zvané. Prý tam byla opravdu vybraná společnost a nejzábavnější na věci bylo, že Magdalena Juříková, ředitelka Galerie hl. m. Prahy, musela bezmocně přihlížet dlouhé přednášce kurátora Karla Srpa, kterého se jen obtížně dokázala zbavit o pouhé tři měsíce dřív. Tehdy jsem tu informaci pustil jedním uchem dovnitř a druhým ven. Po odvolání Vladimíra Rösela mi celá věc začala vrtat hlavou. Neuniklo mi totiž, že že údajným organizátorem celé akce byl Jan Třeštík. To mi vzhledem k odborné pověsti tohoto pořadatele spektakulárních výstav bez odborného významu připadalo podivné. A tak jsem začal pátrat po podrobnostech. Skutečnost překonala veškerá očekávání.

Pohrobci stařičkého mocnářství aneb együttélés

30. 5. 2013 / Ladislav Žák

čas čtení 12 minut

Tento text nemá být jakoukoliv obžalobou Maďarska nebo dokonce Maďarů. Existují tu vedle nás už více než tisíciletí a dá se očekávat, že jim to ještě nějakou dobu vydrží.

Je to známá skutečnost, že když se cestou po dálnici D1 na Brno vynoříte za Devíti kříži z lesa, teplota poskočí o stupínek až dva vzhůru, ať je jinak počasí v celku jakékoliv. Pohled z mnohých jihomoravských návrší směrem k jihovýchodu do Panonské nížiny dává tušit ohromnou prostoru. Podobně jako my se na ni dívali po tisíce let naši předkové, aniž by tušili, že tenhle prostor končí až kdesi za Velkou centrální stepí někde na březích jihovýchodní Asie.

Jak lvové v kleci jatí...

30. 5. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 11 minut

"Podmínkou fungování demokracie je, aby vítězové a poražení v soutěži o právo rozhodovat jménem celé společnosti byli jen marginálními vítězi a marginálními poraženými", píše mj. Václav Bělohradský v Právu (Miloš Zeman -- návod k použití, 28. 5. 2013). A dodává: "Jinak řečeno: aby vítězství jedné či druhé strany vedlo jen k okrajovým a návratným změnám, které nevyvolají vypovězení loajality poražených voličů k celku systému. Například zvýšení daní ano, vyvlastnění ne, abychom si rozuměli."

Čeho jiného jsme ale v naší společnosti v posledních letech svědky, než vypovězení loajality části společnosti k systému? Nepodnikla snad vláda Petra Nečase kroky, které výrazně zasáhly do života některých občanů, a které jsou buď nevratnými či jen obtížně upravitelnými?

Americké bezpilotní letadlo usmrtilo čtyři vedoucí představitele Talibanu

30. 5. 2013

čas čtení < 1 minuta

Pouhých několik dní poté, co Barack Obama oznámil nové omezení používání bezpilotních letadel k vraždění osob v třetích zemích, přicházejí zprávy, že americké bezpilotní letadlo, řízené CIA, usmrtilo zástupce vůdce pákistánského Talibanu. Je to za mnoho měsíců nejvýznamnější smrtící úder.

Byl to první americký vražedný úder bezpilotním letadlem od té doby, co Pákistánci 11. května drtivou většinou hlasovali pro politické strany, které se silně stavějí proti americkému užívání bezpilotních letadel k vraždění pákistánských občanů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Otevřený dopis ústavním soudcům k církevním restitucím

30. 5. 2013 / Viktor Vereš

čas čtení 1 minuta

Vážený soudci Ústavního soudu, důvodů pro zrušení tohoto ničím nepodloženého a neověřeného transferu stamiliard Vatikánu a zkorumpovaným komplicům i z řad politiků je mnoho, viz stížnost ČSSD. Hlavně nebyla vůbec prokázána oprávněnost požadovaných sum (ocenění nemovitostí a posouzení, zda je jejich zařazení oprávněné) - jedná se o trestný čin Porušování povinnosti při správě cizího majetku, píše Viktor Vereš.

Ono to bude s rasismem v ČR velmi podobné situaci v Maďarsku

29. 5. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Lidi jsou za to, co dělají, odpovědni INDIVIDUÁLNĚ. Rasismus je neférové přenášení činu nějakého jednotlivce na celou etnickou skupinu.

Jen se zatím ještě nezformovala žádná strana Jobbik, ale na násilné rasistické demonstrace už chodí stovky občanů. V Duchcově se pokusil dav lynčovat tamější Romy, protože se někteří dopustili fyzického útoku (ale jiní Romové jim v tom zase bránili).

Nedávno jsme v Britských listech publikovali informaci o tom, jak prospívají čeští a slovenští Romové v britských školách a ve víceméně rasově tolerantní britské společnosti.

Dnes nám k tomu poslal rasistický komentář jeden čtenář. Nepochopitelným způsobem spojil všechny Romy v Británii s útočníky z Duchcova. Je to odporný způsob myšlení. Zde je má odpověď:

Myslíte si, že když se někdo dopustí trestného činu, že je to barvou jeho kůže a můžou za to všichni ostatní lidé, kteří mají podobnou barvu kůže?

Pokud ano, jste tvrdý rasista.

Víte, mám kolegyni, která učí v Praze češtinu pro cizince. Jedním z jejích nejnadanějších žáků je pákistánský počítačový programátor. Protože je Asiat, vypadá samozřejmě jako Rom.

Říká: Ta země (Česko) je krásná, ale bez Čechů.

Potíž je, že se takhle chovají téměř bez rozdílu VŠICHNI Češi, s nimiž se dostane programátor do styku.

Ten intenzivní rasismus, s kterým se v ČR každodenně potkává, bych vám nepřál zažít. A mrzí mě, že si - právem - tento člověk po svých děsivých každodenních zážitcích v ČR - myslí o Češích jen to nejhorší.

Před několika lety byla na povinné stáži, aby se naučila plynně mluvit česky, jedna studentka bohemistky z Glasgow University. Byla to Britka, ale měla českou matku a pákistánského otce. Co během toho roku pobytu zažila v Čechách, bych vám taky nepřál zažít. Prostě ji považovali za Romku a byla terčem neuvěřitelného rasismu. Takového, s nímž se Romové, žijící v ČR, setkávají každodenně. Britové či jiní cizinci na to ovšem nejsou zvyklí a považují to za něco naprosto šokujícího.

Divím se, že Romové už nezahájili občanskou válku. Mají zřejmě obrovské množství tolerance a trpělivost s rasisty, jako jste vy.

Ale ona ta nádoba časem zřejmě přeteče.

Názor

30. 5. 2013

čas čtení < 1 minuta

Nechcete se už jít s těmi žvásty o rasismu vysrat? Ty Asiaty sem nikdo nezval, tak nevím, proč sem lezou, když je to tu tak hrozné, míní doc. Ing. Milan Javůrek, CSc. z Univerzity Pardubice.

Host do domu, Bůh do domu

30. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

K příspěvku p. M. Javůrka v BL ze dne 30.5.2013 pod názvem ""Názor".

Pane Javůrku, POKUD si pustím někoho do bytu, aniž by onen použil násilí nebo triku a přidělím mu tak DOBROVOLNĚ roli hosta, musím se k němu tak rovněž, pokud toho nezneužívá, chovat.Tedy POKUD PATŘÍM do civilizačního okruhu kam patří dnes ČR a kde, za našich předků, viselo na vstupních futrech "Host do domu, Bůh do domu", píše Karel Kmoch. Prostě civilizace! Nepřidělím mu postel ve sklepě,nepředložím mu stravu pro psa ani se nebudu chovat jako buran a okukovat jej ze všech stran a nasazovat na něj jenom proto, že má jinou pigmentaci, odlišně posazený oči nebo mluví jiným jazykem. POKUD toho schopen nejsem, do bytu jej nevpustím. POKUD tak budu činit, mohu doufat, že se tak ke mně bude chovat i můj host až k němu přijdu na návštěvu. Pokud se tak chovat nebudu, zřejmě mně nepozve a dá přednost někomu jinému. A jsou i tací, kteří by mně rovnou poslali, po svých předešlých zkušenostech, "se jít vy---t". A bohužel, třeba i moje děti. PS:Doporučuji Vám shlédnout film "Hořící Mississipi" s G.Hackmanem,1988.

Jak málo chybí k vraždění

30. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Vážený pane Čulíku,

chtěl bych Vám poděkovat za Váši odvahu a způsob se kterým přistupujete k otázce rasismu v České Republice na Britských listech, píše Tomáš Cirhan. Musím s Vámi v mnohem souhlasit, už pět let studují ve Skotsku (University of Aberdeen) a proto mohu také souhlasit, že způsob myšlení řady Čechů ohledně menšin je nepochopitelný pro kohokoliv žijícího mimo území ČR, zvláštně pro Brity, zvyklé na život v multikulturní společnosti.

Až je všechny vyženete, na koho budete nadávat?

30. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

"Nechcete se už jít s těmi žvásty o rasismu vysrat? Ty Asiaty sem nikdo nezval, tak nevím, proč sem lezou, když je to tu tak hrozné, míní M. Javůrek (mailto:Milan.Javurek@upce.cz)."

Ne nechceme. Dokud budou existovat lidé jako vy, nemůžeme píše čtenář, který se podepsal jako J.C. Crikey. Lidé, kteří si své komplexy léčí ponižováním ostatních. Lidé, kteří vnímají odlišnost jako hrozbu. Stejně jako vy nemůžete za to, že jste se přinarodil do bílé, omezené a rasistické rodiny, Romové nemohou za to, že jsou Romy. Co bude, až všechny menšiny vyhostíte či povraždíte? Na kom si pak budete léčit své ego? Na postižených, starých, tlustých či kulhavých? Na svých rodičích, ženách a dětech? Co tyto skupiny obyvatel spojuje? Ano, jsou bezbranné a vždy v nevýhodě vůči bandě vyholených primátů, nadopovaných pivem. Až je všechny vyženete, kdo vám prodá v neděli večer pivo, kdo vám postaví domy za babku, zamete ulice? Na koho budete nadávat? Jak budete vědět, že vy jste ti civilizovaní a vyspělí, jediní povolaní obyvatelé střední Evropy, když vám bude chybět antagonista - líný a špinavý cikán? Co když jednou bude"těch jiných" víc a vy se stanete bledokoží menšinou? Uzavřete se do ostře hlídaných komunit jako v JAR? Jak budete hlídat čistotu rasy?

V Duchcově se konala pokojná demonstrace a nedošlo k rasismu

30. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

V Duchcově proběhla pokojná demonstrace občanů Duchcova. Možná nebudete věřit, ale přišlo demonstrovat i několik slušných Romů. Po její skončení se převážně mladí lidé chtěli projít problémovou čtvrtí (kde mimo jiné žije i několik slušných neromských rodin). Policie se jim v tom pokusila razantně zabránit.

Občané v Duchcově žijí vedle Romů desítky let. Toto soužití že by bylo ideální, ale v podstatě šlo o tichou toleranci (drobné krádeže a bordel v "jejich" části města se dá ještě zkousnout). Ale po návratu jedné rodiny Romů z Anglie tato rodina začala nejenom krást ale i fyzicky napadat pouze neromské občany Duchcova za půvabně mlčenlivého přihlížení městské policie, která má (jak ironické) kousek od jejich domu policejní služebnu s kamerovým systémem.

"Situace je daleko horší"

30. 5. 2013

čas čtení 4 minuty

Tato čtenářská reakce je varovnou ukázkou, jak extremistické postoje může plodit frustrace z nynější krize v České republice. Podobnost argumentaci maďarské extremistické strany Jobbik je čistě náhodná... (JČ)

Národ je ožebračován a urážen na každém kroku sionistickou bandou, ovládající policii, st. zastupitelství, soudy parlament a vládu. Ta si dnes už vytváří i zákony na míru a v zemi si dělá co chce. Je jen otázkou času, kdy těch pár policajtů ten tisícihlavý dav neudrží na uzdě a pak si ulice udělá pořádek po svém. Je přeci nemyslitelné, aby celý národ živořil na hranici bídy a grupa cikánů, pocházející z valné části ze Slovenska a zemí sousedících s ním, terorizovala nepřetržitě Čechy v jejich vlastním státě a ještě odčerpávala ze státního rozpočtu dvacet miliard korun ročně, píše V. Jetmar.

S každým kromě Cikánů se dá vyjít po dobrém

30. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

píše František Váňa, který se označil jako "běloch":

Pane Čulíku !

Až dosud jsem si vážil toho co děláte s BL, ale po přečtení Vaší "odpovědi" jsem doslova v šoku. Jak můžete, jak si dovolujete...Nic nevíte ! .. Až budete žít aspoň nějaký čas na cikánském sídlišti v Čechách, pak se vyjádřete, jinak jsou to kecy, navíc zavánějící naváděním cikánů k násilí na lidech ( jinak už to vážně nedokážu napsat ). Po chodníku téměř nechodíme, protože ten mají obsazený cikáni, když kolem nich už musíme projít, pokaždé si vyslechneme spoustu nadávek, občas nějaké to šťouchnutí atd...Všude bordel, hovna, napliváno... V podstatě se plížíme, abychom nějaké cikány nevyprovokovali.. Synovci zlomili ruku, menší děti okrádají, není možno vyjít před dům s nějakou hračkou, seberou i zmrzlinu... Neexistuje poslat po dítěti do školy třeba 50 Kč, nikdy je nedonese...

Jste rasistická bestie

30. 5. 2013

čas čtení < 1 minuta

Pane Čulíku, je neuvěřitelné jaká jste rasistická bestie. Vaše nehorázná drzost vyhrožovat nám (Čechům/ Evropanům) násilím je do nebe volající. Myslím si že by se na vás měli zaměřit odborníci na extrémismus.

pěkný den vám přát nebudu

Oldřich Mikulecký

"Vinu má vláda, ta Romy neférově podporuje na úkor ostatních"

30. 5. 2013

čas čtení 3 minuty

Jak se situace v ČR zhoršuje, roste i nenávist vůči odlišným etnickým skupinám... Všimněte si mýtů, že Romové dostávají na úkor ostatního obyvatelstva jakési zvláštní sociální dávky, a drsného, rasistického rozdělování společnosti na "my a oni". "Rom vůči našim". "Živeni jsou opravdu dobře" - jak známo, obezita je charakteristickým rysem sociální deprivace. JČ

Na vině nejsou Romové, ale naše vláda. Ona totiž dělá politiku, která je podporuje až za hranici. A také policie se bojí zasáhnout, když jde o tyto lidi, to bylo vidět v Duchcově. Na obrazovce musel policajt vidět, co se děje, nakonec to bylo dokonce před jejich úřadovnou. Ale tady není rovnost v řešení této situace, co si může dovolit Rom vůči našim (zdůraznila redakce BL), to si nemůžou obráceně naši dovolit vůči nim, protože by byli označeni za rasisty.

Romové nikdy nebudou pracovat, protože oni nejsou hloupí. Proč by pracovali, když mají děti a za to dostávají velmi štědré sociální dávky. Dostávají VŠECHNY dávky, na které je v naší republice nárok. Dostanou zaplacené ubytování, energie, ošacení, dostanou na jídlo ( a jsou živení opravdu dobře, na jejich postavách je to patrné, hlavně muži), bez cigarety je člověk nepotká. Za léky jim také hradí MĚÚ, domnívá se Daniela Ročáková.

PŘEČETLI JSME:

Nemám nič proti bielym, no predstavujú problém

30. 5. 2013

čas čtení < 1 minuta

Majú vôbec predstavu, čo bude zajtra? Že nemusí byť čo do úst? Niektorí by si vraj aj šetrili, ale nakoniec ich vedú tí, ktorí radia prejesť všetko hneď teraz.

Začína to byť vážne. Dvadsať rokov o tom každý len hovoril, ale nikto nič nevyriešil. Vymýšľali sa nové stratégie, akčné plány, protiopatrenia, ale nikomu sa to nepodarilo zastaviť. Už žiadne pekné rečičky a zbytočné konferencie.

Biely problém zašiel príliš ďaleko a treba ho konečne začať riešiť radikálne.

Celý článek: ZDE

Rozhovor s Přemyslem Janýrem

30. 5. 2013

čas čtení 11 minut

V reakci na článek pana Přemysla Janýra jsem si s ním vyměnil několik emailů, jejichž obsah se ani tolik netýkal faktů v sudetoněmecké otázce, ale spíš otázkou, proč je tohle téma pro Čechy tak citlivé, a proč nejsme schopní tohle období a události reflektovat s chladnou hlavou a konstruktivním přístupem. Korespondenci předkládám s menšími úpravami a se svolením pana Janýra, píše Jindřich Chmelař.

Skrytý boj o Národní galerii: co spojuje pátera Daniela Hermana a Jiřího Fajta?

27. 5. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 21 minut

Když se 17. května letošního roku dostalo nedopatřením (resp. negramotností) jedné úřednice ministerstva kultury na veřejnost složení další „tajné“ ministerské komise pro výběr generálního ředitele Národní galerie v Praze, na ministerstvu jistě nezavládla žádná velká radost. Ještě menší radost mají určitě elitní hráči této zákulisní hry. Protože skrytý boj se stává věcí veřejnou. Jde o miliony. A o českou uměleckou historii. Zda skončí v rukou veřejných galerijních institucí, v rukou církve, nebo v trezorech spekulantů.

Šest cestujících bylo v USA vykázáno z letadla, "protože mluvili cizím jazykem"

30. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Šest obyvatel amerického města San Diego bylo donuceno před odletem opustit letadlo společnosti Spirit Airlines, údajně protože na palubě mluvili rusky.

Těchto šest osob, mezi jinými podnikatel, učitel a účetní odborník, letěli minulý čtvrtek do Las Vegas na výroční party. Avšak deset minut poté, co si sedli na svá místa v letadle, byli z letadla opět vyvedeni.

Všichni to byli rodilí Rusové a v letadle spolu hovořili normálním hlasem rusky.

Zaměstnanec letecké společnosti je informoval, že letušky v letadle se bojí, protože cestující mluví cizím jazykem. Letecká společnost vrátila ruským cestujícím peníze, avšak do Las Vegas na výroční party se už nedostali.

Ruský server, který tuto informaci přinesl, se na leteckou společnost Spirit Airlines obrátil se žádostí o vysvětlení. Letecká společnost vydala krátké prohlášení, podle něhož se incident vyšetřuje, ale cestující prý byli z letadla vyvedeni, protože se chovali neukázněně a hovořili hlasitě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Česká televize: vyváženost jak z praku

27. 5. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 4 minuty

Česká televize zveřejnila minulý týden na tiskové konferenci něco, čemu říká "Průběžná měření prováděná v rámci hodnocení plnění úkolů vysílání veřejné služby Českou televizí". Školila novináře, že mají talíř před sebou vylízat dočista a mlaskat u toho blahem.

Ovšem to, co Česká televize sama na sebe zveřejnila, není plnění veřejné služby, jak tvrdí, ale její neplnění.

Slavný americký televizní moderátor bude vystupovat v ruské televizi

30. 5. 2013

čas čtení < 1 minuta

Larry King (79), známý americký televizní novinář, který r. 2010 odešel z CNN po po čtvrtstoletí na televizní obrazovce této stanice, bude moderovat v ruské státní televizi Russia Today, která vysílá globálně v angličtině, politický pořad "Politika s Larrym Kingem"-. V pořadu bude interviewovat vlivné americké politiky.

Podrobnosti v angličtiněZDE

Sýrie a Blízký Východ: Naše největší chyba od vzestupu fašismu

29. 5. 2013

čas čtení 5 minut

Západ pomohl na Blízkém Východě zlikvidovat sekulární poliitku. Vyvolal tak konflikt mezi šiity a sunnity, v jehož důsledku je tamější region nyní trhán na kusy

Není strašlivějšího nápadu než dodávat do sektářské války, která nyní stravuje Sýrii, další zbraně, míni konzervativní komentátor Simon Jenkins v deníku Guardian. To přesně chce však nyní britská vláda udělat.

Už dva roky předvídají komentátoři, že každou chvíli bude svržen syrský prezident Assad. Nestalo se tak. Assad je stále u moci, drží ho tam vražedné muslimské schisma, které se vynořilo na povrch po pádu sekularistických diktátorů v tomto regionu. Tito diktátoři měli své chyby, ale dařilo se jim potlačovat náboženské konflikty, vnutit svým zemím základní míru snášenlivosti a udržovat region víceméně v pořádku. To bylo v zájmu Západu a tito vládci byli proto podporováni.

D. Duka má sice pravdu, ale na potlesk to rozhodně není

29. 5. 2013 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

O podivuhodných a odsouzeníhodných praktikách některých prodejců a pořadatelů prodejních předváděcích akcí toho bylo napsáno a v TV odvysíláno mnoho. Že to je někdy marný, je to marný je to marný nasvědčují skutečnosti, že jsou nepolepšitelní nejen aktéři ze strany prodejců, ale i obětí (převážně starší osoby a důchodci) těchto nekalých praktik. Snad v těchto dnech přijatá opatření vůči předváděcím firmám přinese kýžené ovoce.

Extremismus za českými humny

S maďarskou stranou Jobbik v ulicích

28. 5. 2013

čas čtení 4 minuty



Evropa se rychle destabilizuje. V řadě zemí vznikají ultrapravicové strany a hnutí. Snad nejvážnější situace je v nedalekém Maďarsku, jak zdokumentovala v pondělí reportáž Channel Four News. V ČR se o tom neví a vláda nemá pro budoucí destabilizovanou Evropu žádnou strategii...

K tomu: Jan Čulík, Česká republika nemá v obyvatelstvu západních zemí informované, strategické spojence

Jan Čulík, Vážné myšlenky z Francie

Maďarská ultrapravicová strana Jobbik doufá, že se příští rok při všeobecných volbách stane druhou největší politickou stranou. Její politický program je plný nenávistných útoků proti Romům a židům. Aktivisté strany Jobbik jsou přesvědčeni, že světu vládne prostřednictvím Spojených států a Západu globální židovské spiknutí, které záměrně během dvaceti let od pádu komunismu ožebračilo Maďarsko. Činitelé strany Jobbik plánují mimo jiné zakázat vlastnictví pozemků v Maďarsku cizincům a za jejich vlády vypracuje tajná policie seznamy všech občanů, kteří mají kromě maďarského občanství také občanství Izraele. Strana Jobbik ostře útočí i proti Romům. V televizi si nedává vysílat ostře rasistické politické reklamy. Jobbik je dobře organizován. Má vlastní uniformy i vlastní národní gardu.

Varovnou reportáž o straně Jobbik vysílaly v pondělí večer v rámci seriálu o radikalizujících se extremistech v Evropě britské Channel Four News.

Mohl by v poslanecké sněmovně zasedat kůň?

29. 5. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 5 minut

Kůň, který ztratil svobodu, strká se o místo u žlabu.
Jacob van Blom

Otázka, zda by mohl kůň zasedat v parlamentu, je možná bláznivá, ale v blázinci není nic nemožné a historie už takový případ zaznamenala. Ctihodný senátor byl bílý hřebec jménem Incitatus. Císař Botička (Caligula) na něm jednoho krásného dne roku čtyřicátého po Kristu vjel do senátu a představil ho zkoprnělým zákonodárcům coby budoucího kolegu. Nikdo se nesmál. Nikdo neprotestoval. Nesvéprávný, vyděšený senát odměnil (za nápad udělat z bílého koně zákonodárce) císařského šílence potleskem. Kůň se tak zhostil svého nového úřadu, který, u žlabu ze slonoviny, opečováván osmnácti sluhy, vykonával ku císařově spokojenosti, dokud korunovaného blázna Botičku nezavraždila jeho vlastní garda pretoriánů, čímž zabránila (kromě jiného), aby se kůň stal konzulem.

Sýrie: pro Západ žádná výhra

29. 5. 2013 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 7 minut

Spojeným státům a západní Evropě jde o to, aby měly situaci "pod kontrolou". To ale není v jejich silách. Proto ten křik "intervencionistů" a chození "opatrníků" kolem horké kaše.

Není výmluvnější doklad omezenosti moci Západu, než nynější veřejný spor jeho elit o to, co mají dělat Spojené státy a také západní Evropa ve věci občanské války v Sýrii. Proti sobě stojí dvě skupiny, kterým říkám intervencionisté a opatrníci. Navzájem se dost vehementně obviňují, že prosazují politiku, která poškodí geopolitickou moc USA a západní Evropy. Věc je v tom, že obě mají pravdu. Ať udělají USA a západoevropské státy cokoliv, bude to mít pro ně neblahé důsledky. Dominantní světové síly se nacházejí v situaci, kdy mohou jen prohrát.

Syrští povstalci se distancují od prozápadních představitelů

29. 5. 2013

čas čtení < 1 minuta

Povstalci bojující v Sýrii se dnes distancovali od politických představitelů opozice v zahraničí, které preferují západní mocnosti. "Revoluční hnutí v Sýrii" tvrdí, že prozápadní koalice nedokáže reprezentovat "syrskou revoluci".

Kritika přichází poté, co Rusko a USA začaly organizovat mírovou konferenci. Západní mocnosti uvažují o podpoře "demokratických sil" v syrské opozici, ty jsou však vesměs tvořeny politiky v zahraničí, zatímco v bojových oddílech dominují fundamentalističtí islamisté.

Izrael varuje Rusko před dodávkami zbraní Sýrii

29. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Izraelský ministr obrany v úterý večer označil ruský plán na dodávku sofistikovaných protiletadlových střel Sýrii za "hrozbu". Současně signalizoval, že jeho země je připravena dodávce zabránit s použitím síly.

Moše Jalon vystupňoval napětí ve vztahu k Moskvě kvůli plánovan dodávce zbraňového systému S-300 do Sýrie. Krátce předtím proniklo do médií vyjádření náměstka ruského ministra zahraničí Sergeje Rjabkova, podle nějž Moskva Západu neustoupí a trvá její závazek vůči dohodě s Damaškem o dodávce zbraní.

Cožpak Tomáš Halík neví, co je "bolševik"?

28. 5. 2013 / Václav Hořejší

čas čtení 2 minuty

Tomáš Halík je bezesporu jedním z nejvýznačnějších českých intelektuálů. Většina jeho veřejných projevů, ať již kázání, knih či novinových rozhovorů a článků, svědčí o jeho intelektuálních kvalitách a moudrosti.

Proto mě nepříjemně překvapují jeho opakovaná prohlášení směrem k ČSSD. V recentním rozhovou pro Českou pozici říká, že se "ČSSD zřetelně vydala cestou bolševizace a populismu a pomalu splývá s KSČM."

Tomáš Halík: Je lepší, když občané státníka i nenávidí, než když se mu smějí ZDE

V Anglii došlo k deseti útokům na mešity

28. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

V Yorku nakonec na protimuslimskou demonstraci zorganizovanou English Defence League přišlo jen 7 lidí a 4 z nich pak přijali pozvání do mešity na čaj a sušenky.

Po usmrcení jednoho anglického vojáka extremistou v Londýně minulý týden - vraždu důrazně odsoudily všechny britské muslimské organizace - došlo v Británii k dramatickému nárůstu násilných útoků proti muslimům. Předáci muslimských organizací varovali, že pokusy podpálit několik britských mešit pocházejí od ultrapravicových organizací.

V Londýně se konala demonstrace ultrapravicové organizace English Defence League (Anglická obranná liga), jejíž aktivisté jsou většinou násilníci a opilci. Za posledních šest dnů došlo v Anglii k 193 útokům proti muslimům, z toho k 10 útokům proti mešitám. Před vraždou anglického vojáka v Londýně došlo za poslední rok v Anglii k 642 islamofobním incidentům - za posledních šest dní tedy se jejich počet zvýšil patnáckrát.

V Řecku soutěží zahraniční investoři o pozice v této bráně do Evropy

28. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Tři roky po záchranném balíčku se předhánějí investoři z Ruska, z Činy a z Kataru ve snaze získat v Řecku předpolí pro vstup do Evropy

Číňané mají zájem o letiště, přístavy a železnice. Rusové se snaží infiltrovat trh s energiemi. Investoři z Kataru mají zájem o nemovitosti.

Tři roky po záchranném balíčku pro Řecko od Evropské unie, Evropské ústřední banky a Mezinárodního měnového fondu zahájilo nyní Řecko konečně svůj privatizační program. Tím se Řecko stalo bojištěm pro země, které chtějí proniknout do evropského obchodního bloku.

Premiér Antonis Samaras navštívil tento měsíc Peking, kde přesvědčoval investory, aby vložili své peníze do "úspěšných Atén". Mezinárodní investoři mezitím poskytli řecké ekonomice dalších 8,8 miliarad euro, ratingová agentura Fitch zvýšila rating Řecka a úroky na desetileté obligace v květnu poklesly na nejnižší úroveň od začátku krize.

Doky a přístav v Piraeu se staly operační základnou pro čínské investory. Minulý týden navštívil Atény ředitel ruského Gazpromu Alexej Miller. Rusové mají zájem o koupi firmy Depa, řecké korporace obchodující se zemním plynem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britští euroskeptikové ohrožují obchodní dohodu EU s USA

28. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Obamova vláda varovala Británii, že jestliže Británie opustí Evropskou unii, vyloučí se z připravované obchodní a investiční dohody mezi USA a EU, která má hodnotu stovek miliard liber ročně. Podle Američanů je velmi nepravděpodobné, že by Washington byl ochoten uzavřít s Británii samostatnou obchodní a investiční smlouvu.

Varování přichází po nedávné návštěvě premiéra Camerona ve Washingtonu, jejímž účelem bylo právě prosazovat u Baracka Obamy nové Transatlantické obchodní a investiční partnersrtví (TTIP) mezi USA a EU. Jenže Cameronovu návštěvu ve Washingtonu zastínila rebelie euroskeptických konzervativních poslanců v Londýně.

Udávejte své sousedy, vyzývá Brity bývalá šéfka rozvědky

28. 5. 2013

čas čtení < 1 minuta

Lidé, kteří podezřívají své sousedy z extremismu, musejí informovat bezpečnostní orgány, protože "nepřítel je všude", tvrdí bývalá šéfka britské rozvědky MI5 Stella Rimingtonová (78) po nedávné vraždě anglického vojáka v Londýně.

Veřejnost má podle ní v "boji proti terorismu" povinnost jednat jako "oči a uši" bezpečnostních služeb. Rimingtonová, která byla šéfkou MI5 v letech 1992-1996, podporuje plány konzervativní ministryně vnitra Teresy Mayové monitorovat všechny telefonní rozhovory, emaily i návštěvy všech internetových stránek.

Další drobný důkaz o tom, jak se v Británii nepozorovaně šíří totalitní praktiky komunistického režimu, aniž by o tom Britové, kteří s východoevropskými režimy nemají žádné zkušenosti, měli nejmenší ponětí, poznamenává Jan Čulík a dodává: Každý další násilný útok je bohužel samozřejmě zneužit jako záminka pro další omezování občanských svobod.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Nečinnost Ministerstva zdravotnictví

27. 5. 2013 / Marek Steiner

čas čtení 7 minut

Vyhláška č. 440/2001 Sb. Ministerstva zdravotnictví stanoví výši, do které se poskytuje náhrada škody za bolestné nebo za trvalé ztížení společenského uplatnění. Tyto škody vznikají v důsledku úrazů a jiných poškození zdraví. Výši škody určuje příslušný lékař podle položek, tj. sazeb, u jednotlivých diagnóz stanovených v přílohách vyhlášky. Každá položka má určitý počet bodů. (Například vážné mozkové poruchy pro těžké poranění hlavy 500 až 3000 bodů, oboustranná hluchota 3000 bodů, porucha řeči centrálního původu po úrazu 1000 až 2000 bodů atd.) Podle ustanovení § 7 odst. 2 vyhlášky hodnota jednoho bodu činí 120 Kč.

Energetická křižovatka:

Nature: Všichni by měli podpořit Německo v jeho velkém experimentu v oblasti obnovitelné energie

27. 5. 2013

čas čtení 5 minut

Dcera východoněmeckého pastora, německá kancléřka Angela Merkelová vděčí za svou politickou kariéru pokojné revoluci z podzimu 1989, která vedla k sjednocení Německa. A na Merkelovou bude svět zřejmě vzpomínat i v důsledku jiného obratu v poválečné historii Německa - die Energiewende - energetického obratu.

Merkelová je už dlouho hlavní silou podporující úsilí bojovat proti globálnímu oteplování. Die Energiewende, energetický obrat, samostatné úsilí Německa radikálně restrukturalizovat svou ekonomiku tak, aby jí dominovaly obnovitelné zdroje energie, je pragmatickou alternativou k víceméně neúspěšným pokusům v oblasti mezinárodní diplomacie týkající se globálního oteplování. Pokud samostatné úsilí Německa přeorientovat se na obnovitelnou energii ponese ovoce, bylo by to důvodem pro obnovený optimismus v boji proti antropogenním podnebným změnám.

Redakční komentář časopisu Nature

Nature: Německá energetická revoluce

27. 5. 2013

čas čtení 7 minut

Na předměstí Stuttgartu funguje pilotní projekt: síť nádrží z nerez oceli využívá elektřiny k výrobě metanu z vody a kysličníku uhličitého. Tento pilotní projekt power-to-gas (P2G) je největší svého druhu na světě a Německo by se tak mohlo octnout v popředí závodu o čistou energii. Vědci, kteří tento projekt v hodnotě 3,5 milionu euro rozvíjejí, uvádějí, že technologie P2G je ideální způsob, jak se vyrovnat s nespolehlivostí zdrojů sluneční a větrné energie. Během slunečných či větrných dnů je možno vyrobit z nadbytku elektřiny metan, který lze uložit a pak spálit na výrobu elektřiny pro dobu, kdy není vítr a nesvítí slunce.

Německo doufá, že bude do roku 2020 vyrábět aspoň pětatřicet procent své elektřiny z ekologických zdrojů, do roku 2050 má toto procento stoupnout na 80 procent. Tuto energetickou změnu podporují všechny německé politické strany a většina obyvatelstva. "Německý program energetické změny může mobilizovat globální energetickou revoluci," konstatuje Harry Lehmann, generální ředitel Světové rady pro obnovitelnou energii v Dessau v Německu.

Zdrojem nepokojů ve Švédsku "jsou sociální problémy"

26. 5. 2013

čas čtení 5 minut

Švédské hlavní město Stockholm bylo postiženo po dobu šesti nocí vážnými nepokoji. Bylo vypáleno až 200 automobilů, byly podpáleny školy, policejní stanice a restaurace a přes deset policistů bylo zraněno. Policie odhaduje, že nepokoje páchá asi 300 mladých lidí. Z nich bylo 30 zatčeno.

Nepokoje, které začaly na stockholmském předměstí Husby, se rozšířily na předměstí více než desítky dalších švédských měst.

Švédsko má snad nejliberálnější imigrační politiku ze všech zemí světa. Od roku 2012 přijalo více než 11 000 uprchlíků ze Sýrie a za poslední dvě desetiletí přijalo více než 100 000 Iráčanů a 40 000 Somálců. Švédsko má 9,5 milionu obyvatel. 1,8 milionu z nich jsou přistěhovalci první či druhé generace.

"Tohle je země, která zachází s přistěhovalci snad nejlépe," říká Mohammed Hassan, Bangladéšan, který studuje v nové knihovně ve čtvrti Husby. "Je to tu daleko lepší než v jakékoliv jiné evropské zemi."

Nacionalismus jako řešení

11. 2. 2013 / Přemysl Janýr

čas čtení 23 minut

Všechny historické zvraty s výjimkou Pražského jara probíhají podle ustáleného scénáře: malá samozvaná elita se upíše zahraniční mocnosti, s její pomocí a v jejích intencích provede puč, rozvrátí stávající uspořádání, nahradí dosavadní elitu a instaluje nový řád v intencích spojence. Takhle v roce 1918 vzniklo a v roce 1945 bylo obnoveno Československo, takhle v roce 1948 převzali a po roce 1968 svou moc obnovili komunisté, takhle se po roce 1989 probojovala k moci i současná elita. Národ přijímá zvraty s tu větším, tu menším nadšením, ale že by se alespoň nakrátko pokusil vzepřít se dosud stalo jen jedinkrát, po srpnu 1968. Podle ustáleného scénáře pak probíhá i následná dvacetiletka. Nový řád nevzešel z organického domácího vývoje, nýbrž mu byl uměle naimplementován vnějšími zájmy. Pučisté proto musejí deficit své legitimity kompenzovat démonizací předchozího řádu, hysterickou štvanicí na jeho poražené proponenty a ideologickou přehorlivostí, překračující i intence spojenců. Změny či revize podmínek, za kterých se k moci dostali, pro ně představují existenční hrozbu a jsou proto popírány a ignorovány. Naše nové řády tak po celou svou dvacetiletou životnost zůstávají obdivuhodně rigidní ideologickou konstrukcí z dob svých počátků, zcela odtrženou od reality následného vývoje. Pak přijde otřes, moci se chopí nová elita a začínáme tlustou červenou čarou znovu od nuly.

Možná to někomu vzhledem k mým častým komentářům na adresu národa bude znít jako ironie. Není. Stále více se utvrzuji, že naším akutním i chronickým problémem není přebytek, ale naopak absence národního. Nepotěším ovšem ani Klause a Zemana, ani české národovce, ani Dělnickou stranu, protože nacionalismus, který postrádáme je vzdálený tomu, co pod ním chápou oni. Nacionalismus jako řešení začíná otázkami kdo vlastně je to my, čím se vyznačujeme a jaké je naše místo mezi druhými? A především tou nejnaléhavější: proč jako národ zjevně nefungujeme?

Používám-li (často) my, čtenáře, ale ani mne zpravidla nenapadne pozastavit se nad tím, koho tím vlastně myslím. My -- Češi je pro většinu z nás samozřejmá množina, nevyžadující další pozornosti. Pozastaví se leda ti, kdo se přednostně cítí jako Moravané, Slezané, Romové, Němci, Poláci, Maďaři, Židé, Vietnamci, Rusové, Ukrajinci, Rusíni... a kdo tu -- někteří od nedávna, jiní desítky generací - žijí s námi. A já se ptám: jsou to také naši? Jsou to také Češi? A pokud ano, kdo jsou pak oni Češi - obyvatelé Čech? A pokud ne, kdo tedy jsou, když se narodili a žijí v Česku a jiný domov nemají?

An English version of this article is in CLICK HERE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2013

25. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

V dubnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 186 osob bankovním příkazem celkovou částkou 38 474,44 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v lednu 2013 částkou 5277.48 Kč.

Zůstatek byl koncem dubna 2013 160 981.38 Kč, z toho má být částka v rezervě na exekutorský projekt 166 375,59 Kč, takže výdaje na provoz Britských listů do ní zasáhly a Britské listy dlužily exekutorskému projektu 5394.21 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

36981