Skotsko vykazuje nejvyšší úmrtnost na předávkování drogami v Evropě

4. 7. 2018

čas čtení 1 minuta
Heroin a metadon byly zapleteny do 87 % případů úmrtí, informuje Severin Carrell. Tyto údaje jsou "absolutně šokující", tvrdí mluvčí skotské Labour Party Anas Sarwar.


Skotští ministři byli vyzváni, aby výrazně navýšili financování pomoci drogově závislým, poté co Skotsko vloni zaznamenalo nejvyšší úmrtnost na předávkování drogami v Evropě.

Čerstvé údaje ukazují rekordní počet 934 úmrtí ve Skotsku v přímém důsledku předávkování drogami, což je více jak dvojnásobek počtu zaznamenaného před deseti lety a dvouapůlnásobek celobritské úrovně.

Takřka 70 % úmrtí se týkalo závislých ve věku nad 35 let, což potvrzuje trend zvyšování úmrtnosti mezi dlouhodobými uživateli, přičemž opiáty jako heroin a metadon se týkaly 87 % všech případů.

Údaje opět naznačují, že závislí z tzv. Trainspottingové generace, kteří začali užívat drogy mezi roky 1980 a 1990, jsou ve statistice nadreprezentováni. Více než třetina byla starší 45 let, přičemž počet úmrtí mezi závislými mladšími 35 let zůstal relativně beze změny.

Mnozí zemřeli po použití koktejlu omamných látek, včetně sedativ a kokainu, a údaje ukázaly, že významný je podíl nových syntetických psychotropních drog. Ty byly zapojeny do 337 případů úmrtí.

Pracovníci charit a opoziční strany tvrdí, že data posilují volání po významných investicích a změně politiky. Dlouho očekávaná protidrogová strategie skotské vlády dosud nebyla publikována, ačkoliv oznámena byla již před rokem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6471

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2018