Americká vláda bude opět plně fungovat, ale bitva mezi demokraty a republikány nekončí

23. 1. 2018

čas čtení 1 minuta
Částečné zastavení činnosti amerických vládních orgánů se chýlí ke konci poté, co republikánští a demokratičtí senátoři schválili návrh zákona na jejich dočasné financování. Demokraté pro návrh zákona odmítali zvednout ruku, dokud nebude zajištěna ochrana 700 000 recipientů programu DACA (program zajištuje právní ochranu některým osobám, které do Spojených států přišly v dětském věku).

Lídr demokratů v Senátu Chuck Shumer prohlásil, že vláda bude opět plně fungovat v úterý asi ve tři hodiny ráno středoevropského času. Schumer americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi vytkl, že při řešení krize senátorům nepomáhal. „Prezident, který je mistrem v uzavírání skvělých obchodů, zůstal tentokrát na druhé koleji,“ poznamenal sarkasticky Schumer. 

Nicméně rozpory týkající se imigrace a státního rozpočtu nadále přetrvávají a jak republikáni, tak demokraté tvrdí, že dosáhli vítězství. Demokratičtí senátoři a někteří republikánští senátoři si stěžovali, že se prezident Trump nedokázal ke krizi jasně vyjádřit a že nebyl schopen formulovat své priority. Americká veřejnost patrně brzy zapomene, že jejich vláda několik dnů fungovala jen zčásti. Avšak další bitva mezi republikány a demokraty se odehraje jen za několik týdnů a tentokrát může být vše jinak.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6660

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2018