Británie: Děsivá nekompetence konzervativní vlády vedla nyní ke kolapsu obří stavební firmy

16. 1. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty



V současnosti v Británii v důsledku absolutní nekompetence britské konzervativní vlády kolabuje absolutně všechno: Státní zdravotnictví je v důsledku drastických škrtů v oblasti sociální péče v naprosté krizi, protože nemocnice nemohou propouštět domů pacienty po operaci, protože se tam o ně nemá kdo starat, je zahlceno pacienty, kteří potřebují lékařskou péči a bylo nuceno zrušit od letošního ledna 50 000 (!) plánovaných operací. Rozkládá se věznictví, zprivatizované železniční služby, vláda si neví rady ohledně brexitu. Britské vysoké školy ničí komercializace a managerialismus i obscénně astronomické platy rektorů.

O víkendu zkolabovala obří stavební firma Carillion, kterou britská vláda používala pro velké stavební projekty, jako například stavbu vysokorychlostní tratě z Londýna na sever země HS2, na stavbu nemocnic, dálnic a dalších velkých projektů infrastruktury. I když byla firma předlužená a bylo to známo, nekompetentní britští ministři ji dál udíleli další a další stavební kontrakty. Tisíce zaměstnanců firmy nyní přestaly dostávat plat. Více než 30 000 malým subdodavatelům dluží firma Carillion nezaplacené faktury.

Politikové kritizují kolaps firmy Carillion jako typický příklad korupčních praktik, k nimž dochází, když ministerstva poskytují státní kontrakty soukromým firmám. Jako obvykle jde o obrovskou nekompetenci odměňovanou astronomickými platy. Bývalý generální ředitel firmy Carillion Richard Howson stále dostává plat ve výši 660 000 liber ročně (1 540 000 Kč měsíčně), přestože loni v červenci odešel ze své funkce v důsledku katastrofální situace podniku.

Firma Carillion prováděla kromě stavebních prací i celou řadu pomocných služeb, jako je například provoz školních jídelen či uklízecích firem ve vlacích či v podnicích. Po jejím kolapsu nyní byli povoláni hasiči, kteří ve školách v hrabství Oxfordshire nyní nouzově poskytují školní obědy. Absolutní chaos.

 



Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8420

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2018