900

V Německu korelují vlny nenávisti vůči uprchlíkům s počty fyzických útoků proti nim

16. 1. 2018

čas čtení 1 minuta


Navzdory úsilí německé vlády se na sociálních sítích v Německu stále šíří obrovské množství nenávisti vůči migrantům z Blízkého východu a ze severní Afriky, většina z nichž jsou muslimové, píše britský týdeník Economist.  Vědecký článek   autorů Karsten Müllerové a  Carlo Schwarze  z univerzity ve Warwicku zjistil, že existuje silná korelance mezi ultrapravicovými, protiuprchlickými nenávistnými výroky zveřejňovanými na sociálních sítích v Německu a násilnými zločiny, páchanými na uprchlících.  

Autoři studie analyzovali data z facebookové stránky ultrapravicové politické strany Alternative fuer Deutschland. Srovnali je se statistikami trestných činů, páchaných proti uprchlíkům. Zjistili, že na každé čtyři nové nenávistné výroky zveřejněné na Facebooku proti uprchlíkům došlo k jednomu novému fyzickému útoku proti uprchlíkům, nejčastěji k zakládání požárů a k fyzickým útokům.  



Zajímavé je, že výroky na Facebooku, které šířily nenávist a obsahovaly slova "muslim", "islám" či "židi", ale nehovořilo se v nich vysloveně o uprchlících, nekorelovaly se zvýšenými počty násilných trestných činů. Týkalo se to pouze výroků o uprchlících. Dále vědci zjistili, že v oblastech, kde je v Německu špatný přístup k internetu, tato korelace mezi nenávistnými výroky na sociálních sítích a násilnými činy proti uprchlíkům byla jen slabá.

Muellerová a Schwarz zjistili, že v letech 2015 a 2016 nenávistné výroky vůči uprchlíkům na facebookové stránce strany AfD vedly k nárůstu násilných trestných činů vůči uprchlíkům v Německu o 13 procent - k dalším 437 incidentům.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9484

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2018