Šok v koloniálu

6. 10. 2017 / Marek Haltuf

čas čtení 2 minuty

Nedávno jsem na svém FB profilu sdílel komentář Jakuba Kodyma, týkající se Romů, kteří mají nárok na máslo zdarma po předložení jakési poukázky od „sociálky“. Tento příspěvek mi přišel jako velice vtipná parodie na všemožné hoaxy, šířené xenofoby. Prostě do očí bijící nesmysl. Co se ovšem nestalo. Příspěvek ovšem měl a stále má, zvláštní dohru – během deseti dnů byl sdílen cca 1500x.

Zde je znění onoho postu:

„Šok v koloniálu, INFORMUJ VŠECHNY!!!!!! Do minulého týdne jsem to netušil, ale romové nemusí platit za máslo. Byl jsem v obchodě koupit dětem gothaj a tavený sýr atd. Přede mnou byla menšina, vybrali si máslo a pak vytáhli papír ze sociálky ... prodavačka ho potvrdila a odešli. Ptal jsem se, co to bylo a ona mi sdělila, že jsou sociálně slabí, tak jim stát platí máslo. Málem to se mnou seklo, zaplatil jsem 80,- Kč a naštvaně šel domů. Pracuji, platím SP, ZP, daně - a to všechno na ně a jim podobným. PROSÍM, SDÍLEJTE TO DÁL,S TÍM UŽ SE MUSÍ NĚCO UDĚLAT!!!!!!!!!!!!!!“

Autor perfektně imitoval pravopisné chyby, absenci mezer za čárkami, nadbytek vykřičníků i Caps Lock, stejně jako používají tvůrci hoaxů. Zajímal jsem se tedy, kdo příspěvek sdílí a soustředil se na komentáře. Posuďte sami.






















Také mi přišlo nezvykle mnoho žádostí o přátelství od osob, které jsem v životě neviděl. Ti lidé mají společné například to, že sdílejí příspěvky pana Okamury nebo konspiračních webů.

Otázka zní, kdo a proč má potřebu sdílet zcela evidentní nesmysl a ještě k tomu přidává nenávistné komentáře. Opravdu se cítí ohroženi romskou menšinou? Nebo jde jen o momentální upuštění ventilu vlastní frustrace vybitím se na tom slabším? Doufejme, že jde jen o plané výkřiky na bezpečné půdě sociálních sítí.

0
Vytisknout
24830

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2017