Řecko zabránilo Evropské unii, aby zkritizovala porušování lidských práv v Číně

19. 6. 2017

čas čtení 1 minuta


Řecko vetovalo pokus EU kritizovat v OSN čínské porušování lidských práv. Rozzuřilo tak diplomaty a organizace hájící lidská práva. Ti poukazují, že to ochromuje pověst EU jako obránce lidských práv.

Řecké ministerstvo zahraničí se vyjádřilo, že mezi "EU a Čínou vzniká o lidských právech dialog a my se domníváme, že to je efektivnější a konstruktivnější způsob jak dosáhnout lepších výsledků."


Organizace na ochranu lidských práv včetně Amnesty International konstatovaly, že to je poprvé, co EU není schopna vydat své prohlášení o Číně v OSN. Diplomaté jsou zvlášť rozhněváni, protože to Řecko udělalo těsné poté, co ministři financí eurozóny mu poskytli dalších 8,5 miliard euro půjčky, která má zabránit bankrotu aténské vlády. Ta musí příští měsíc splatit 7,4 miliard euro.

Rozhodnutí Řecka zablokovat kritiku porušování lidských práv v Číně se zřejmě váže na obrovské čínské investice v Řecku. Čínská největší loďařská společnost Cosco koupila 51 procentní podíl v největším řeckém přístavu Pireus.

Pod vedením levicové vlády Alexise Tsiprase se v posledních letech výrazně zlepšily řecko-čínské vztahy. Čína se minulý týden vyjádřila, že chce povýšit strategické partnerství s Řeckem "na novou úroveň".

Podrobnosti v angličtině ZDE



0
Vytisknout
8995

Diskuse

Obsah vydání | 21. 6. 2017