Britští voliči jsou izolovaní, podvedení a frustrovaní

6. 5. 2017

čas čtení 4 minuty

Komunální volby, které se konaly v Británii tento čtvrtek, naznačují, že při předčasných všeobecných volbách 8. června konzervativci zvítězí drtivou většinou. Skutečnost? Theresa Mayová pravidelně nasazuje grimasu, která je kdesi na hranici mezi nucenou zdvořilostí a hlubokým strachem. Napovídá to něco jiného: klasické Pyrrhovo vítězství v zemi, která kolektivně absolutně nemá tušení, kam směřuje, píše John Harris, který prošel tento týden stejnou cestou jako v předvolební kampani Mayová - z Cornwallu v jihozápadní Anglii - který hlasoval pro brexit - do proevropského města Bristol.

Potkal jsem, píše autor, občasného přesvědčeného obdivovatele Theresy Mayové, ale většinou jsem potkával tři druhy voličů: izolované,  podvedené a frustrované. Všichni byli sjednoceni pocitem celonárodního pobavení.



V místě, kde se v cornwallském městě Camborne rozdávaly potravinové balíčky pro chudé na ně stála velká fronta - lidí, kteří si pro ně přišli nikoliv ze "složitých důvodů", jak Mayová tvrdila minulý týden, ale protože jsou zcela bez peněz a v nebezpečí, že budou hladovět. Jeden třicátník mi sděloval, že je zaměstnán v místní továrně na umělé hmoty na základě smlouvy bez konkrétního určení počtu pracovních hodin, takže nevydělává dost, aby mohl kupovat jídlo pro svou rodinu. Byl typickým příkladem toho, o čem Jeremy Corbyn říká, že je to hlavní problém s dnešní Británií. Avšak i když hlasoval pro Labouristickou stranu po celý život, nyní je tak nepřesvědčený novým šéfem Labouristické strany, že je nerozhodný.

Avšak ohledně zájmu o politiku byl tento muž naprostou výjimkou. Pro všechny ostatní, s nimiž jsem mluvil, byly všeobecné volby naprosto vzdálené a irelevantní. Jejich situace nemá na volby vliv a volby nijak neovlivní je. Vzdáleně to připomínalo americkou politiku: Toto byli právě lidé, do nichž politikové kopou. Lidé, natolik unavení svým každodenním životem, že představa, že hluk, pocházející z televize, by mohl jejich život nějak ovlivnit, je směšná.

Jinde ve městě jsem potkal lidi, kteří mají obrovské naděje v brexit, avšak nikdo z nich nedokázal vysvětlit, proč loni pro brexit hlasovali. Ani nedokázali vysvětlit, kam proces brexitu nyní směřuje a o čem budou nadcházející všeobecné volby. Stoupenci setrvání Británie v EU prosazovali kontinuitu. Brexit nyní hrozí bezprecedentním chaosem a možnou celonárodní katastrofou.

Ano, mnoho lidí hlasovalo pro brexit z pochopitelné zuřivosti a frustrace. Jenže, jak to dokazují rozhlasové pořady diskusí s posluchači a televizní debaty, mnoho lidí nyní jen opakuje mechanicky fráze, jako že "měli plné zuby diktátu z Bruselu", ale už nejsou schopni dát jediný příklad takového diktátu.

Co to všechno znamená? Politika zoufale potřebuje restrukturalizaci, která se ale neděje. Dříve nebo později se ukáže, že brexit byl katastrofou a země snad bude šokem přivedena k rozumu. Prožíváme nyní typický příklad často katastrofálních důsledků referend, v nichž lidé volí jednoduché odpovědi na složité otázky.

Máme dnes politiku, která se snaží řešit neřešitelné důsledky toho, co se stalo. Mezitím krize politické legitimity, která tak spektakulárně explodovala loni v červnu, pokračuje, ale tiše. Máme premiérku, která se tomuto okamžiku hodí: zjevně nemá tušení, jaký směrem jde a proč a stejně jako všichni ostatní nedokáže vysvětlit, co se děje.

Kompletní článek v angličtině ZDE


Děkujeme čtenářům, že výraznou měrou přispěli na provoz Britských listů od Trumpova zvolení do začátku roku 2017. Potřebujeme však trvalou finanční podporu. Chcete-li, aby Britské listy i nadále přinášely do českého prostředí věcné informace, které nejsou závislé na domácím mediálním provozu, přispějte. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
9401

Diskuse

Obsah vydání | 5. 5. 2017