Německé ministerstvo obrany vyšetřuje ultrapravicové teroristy v armádě

3. 5. 2017

čas čtení 1 minuta
Poté co byl minulý týden zatčen německý voják podezřelý z plánování teroristického útoku s ultrapravicovými motivy, ministerstvo obrany je přesvědčeno, že patřil k teroristické buňce až pěti osob.


Přibývá důkazů o tom, že uvnitř Bundeswehru vznikla ultrapravicová teroristická buňka, informoval včera list Hannoversche Allgemeine Zeitung.

Zpráva tvrdí, že ministerstvo šetří podezření na existenci až pětičlenné buňky spolupracující s Francem A. zatčeným minulý týden.

Franco A. byl zadržen ve městě Hammelsburg v jižním Německu kvůli podezření, že plánuje útok střelnou zbraní, při němž se měl vydávat za syrského obchodníka s ovocem.

Ministerstvo mezitím objevilo nacistické suvenýry, svastiky a nacistické symboly v kasárnách Illkirch, kde byl dotyčný ubytován.

Během inspekce v kasárnách objevili vysoce postavení představitelé armády písmena HH (Heil Hitler) vyrytá na zdech. Nalezena byla i střelná zbraň s vyrytým hákovým křížem, což naznačuje, že v určitých částech kasáren byla tolerována krajně pravicová ideologie.

Ministryně obrany Ursula von der Leyen v úterý oznámila, že zrušila cestu do USA, aby se mohla věnovat skandálu osobně. V neděli prohlásila, že zčásti je na vině selhání vedení armády. Sdružení vojáků to označilo za "urážku".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7968

Diskuse

Obsah vydání | 5. 5. 2017