Putinova propaganda je "mimořádně úspěšná", uvádí studie Stratcomu

20. 1. 2017

čas čtení 2 minuty


Nová zpráva EU zdůrazňuje, že ruská státní propagandistická televize RT představuje jeden z nejdůležitějších nástrojů zkreslování názorů ve prospěch Vladimira Putina, napsal Julian Röpcke.


Trumpovo vítězství v prezidentské volbě v USA zřejmě znepokojuje EU. Ve čtvrtek unie vydala dokument, který představuje propagandistickou kampaň Kremlu bez příkras. Varuje před "útokem" ještě než začnou volby v Německu a ve Francii.

Moskva provádí dezinformační kampaň za účelem dosažení "politických cílů".

Kreml nevyužívá je "velká" média jako RT nebo Sputnik, ale i zdánlivě marginální zdroje, jako menší weby, blogy nebo stránky na Facebooku. Často jsou použity zjevné lži s cílem pomlouvat některé osoby, politické skupiny, vlády či mainstreamová média.

Kromě toho Moskva používá trolly, a to nejen pro zvýšení efektu dezinformací, ale také pro obtěžování těch, kdo mají dost odvahy postavit se šíření propagandy.

Odborníci z úkolového uskupení Stratcom ustaveného v roce 2015 při komisariátu EU pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku zkoumali 15 měsíců putinskou propagandu a prošli 2 500 případů v 18 jazycích, "které jsou v rozporu s veřejně dostupnými důkazy".

Zpráva výzkumníků z Bruselu dochází k jasnému závěru: "Cílem této dezinformační kampaně je oslabit Západ a destabilizovat jej využíváním stávajících dělících linií a uměle vytvářet nové."

"Strach z uprchlíků" je jen jedním z mnoha existujících konfliktů, který Kreml využívá proti západním vládám.

Studie končí alarmujícím přiznáním, že jsme nejen v informační válce s Ruskem, ale také hrozí, že ji prohrajeme. "Došli jsme k závěru, že dezinformační kampaň byla mimořádně úspěšná," píšou autoři. Průzkumy veřejného mínění ukazují, "kolik lidí přijímá zřejmé dezinformace zasévané prokremelskými médii".

Zdroj v němčině: ZDE

0
Vytisknout
7164

Diskuse

Obsah vydání | 23. 1. 2017