Proč se represe míjí účinkem

16. 9. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty



Photo Credit: Thariqat Sarkubiyah via Compfight cc

(Polemika s Janem Čulíkem)

Ačkoliv se právnička Klára Samková a její kolegové s velkou pravděpodobností dopouštějí trestného činu hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob ZDE, jejich případný trestní postih by se zřejmě minul zamýšleným účinkem. Nejde jen o neprůhledné exotično právního prostředí České republiky, ale i o to, že by obdobné trestní sankce padly jako ulité jak na Miloše Zemana a nemálo čelných českých politiků, tak i na obrovský počet diskutujících na sociálních sítích. Bylo by snad možné, řečeno lidovým jazykem, zavřít polovinu národa do basy, či by jen stačilo pár jedinců exemplárně potrestat, anebo existuje účinnější řešení?

I když se laťka vulgarity veřejného diskurzu posunuje nebezpečně vysoko, neboť, jak se zdá, zábrany již dávno padly i v nejvyšších státních funkcích, represivní opatření v podobě podávání trestních oznámení jsou za situace, kdy se xenofobie stala pro značnou část společnosti modloslužebnictvím, podle mého soudu neefektivním prostředkem, jak bojovat proti rasismu a xenofobii.

Jistěže by lidé typu Zemana, Samkové či Konvičky měli za své nesnášenlivé soudy o islámu či uprchlících nést zodpovědnost, třeba v podobě trestního postihu v souladu s trestním zákoníkem ČR, avšak to by se mělo bez rozdílu týkat všech osob, jež se podobných výroků dopouštějí. To je ale naprosto nerealizovatelné. A samotná představa, že by se za mřížemi mohl ocitnout dokonce i český prezident, je absurdní již kvůli gloriole mučedníka, kterou bychom ho obdařili, a s velkou pravděpodobností by navíc vypukly masové protesty jeho početného elektorátu. Tudy cesta zřejmě nevede.

Podle Jana Čulíka by na Západě ve vězení skončili i redaktoři a vydavatelé Parlamentních listů. Toto bezesporu otevřeně xenofobní médium při své systematické dezinformační kampani proti islámu a uprchlíkům často čerpá ze západních bulvárních periodik, jako jsou Kronen Zeitung nebo Breitbart News. PL včera zveřejnily text o „rituální vraždě“ desítek ovcí v Rakousku, jíž se měli dopustit muslimové. Původním zdrojem je právě deník Kronen Zeitung, který mnozí jeho kritikové v souvislosti s imigrací obviňují ze šíření strachu a nenávisti. Čelí snad jeho vydavatelé a redaktoři trestním postihům a hrozí jim vězení?

Represivní opatření v podobě podávání trestních oznámení proti osobám hanobícím náboženství a šířícím poplašné zprávy navzdory trestnímu zákoníku platnému v České republice jsou při potírání xenofobie a rasismu v současnosti neefektivní, jelikož nemohou obsáhnout iracionalitu stále nepolevující xenofobie.

Metodou účinnější represe je především systematická a mravenčí kultivace veřejného klimatu, neustálé vyvracení fám a báchorek pomocí fakt, ačkoliv jde vpravdě o sisyfovskou fachu, neboť relativně malá média, jako jsou Britské listy, Deník Referendum nebo A2larm, nemohou dostatečně čelit české mediální klace, jíž dominuje Babišův tisk či Valentovy a Voráčkovy Parlamentní listy. Pokud ale i „největší seriózní deník v ČR“ vypustí bez problémů kachnu obřích rozměrů ZDE, jeví se toto úsilí jako boj s větrnými mlýny. Žel, jiné schůdné řešení neznám.

Zároveň je nutné adekvátně řešit mnohdy nepříznivou sociální situaci osob, které se obávají, že jim to málo, co mají k dispozici, někdo, navíc z „cizí nepřizpůsobivé civilizace“, sebere. Dlouhodobá litanie tuzemské mediální scény těmto lidem vtloukala do hlav, že si za svou neschopnost mohou sami, když nejsou s to uchytit se ve „volnotržním prostředí, kde má přece každý stejnou šanci“, a to je z jeden z důvodů, proč se obrovská masa vrhá k alarmistickým médiím, která předstírají zájem o jejich osudy.

0
Vytisknout
9368

Diskuse

Obsah vydání | 16. 9. 2016