Rasové násilí v USA: Fakta jsou ničím, percepce je vším

12. 7. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Lidé nepřipisují záležitostem význam na základě racionální úvahy, například obyčejné kalkulace rizik. Kdyby tomu tak bylo, například Američané by museli věnovat každý rok mnohem více pozornosti dopravním nehodám nebo konzumaci nevhodné stravy - místo toho, aby byli posedlí několika případy terorismu, které se občas v jejich zemi objeví. Měsíčně zahyne při dopravních nehodách 2 - 3 000 občanů USA ZDE - takže spíše než trpět strachem z teroristů by se vyplatilo třást se hrůzou, kdykoliv sedáte za volant...


Hlavní příčinou smrti mladých Afroameričanů však nejsou ani autonehody, ani terorismus, a už vůbec ne policejní násilí. Nejvíce mladých černých životů si každoročně vyžádá násilí uvnitř černé komunity samotné ZDE.

Všimli jste si ale někde v médiích, jak afroameričtí aktivisté vystupují s kampaní, která by usilovala o potlačení subkultury gangů, která by se snažila, aby gangster představoval spíše cosi zavrženíhodného (jak by bylo logické) než kulturní ikonu ZDE (pdf)? Že ne? Já také ne. Zatímco z policejního násilí vůči černým se stalo obrovské politikum podporované samotným prezidentem ZDE, gangsterské násilí uvnitř samotné černé komunity politickým tématem takřka vůbec není. Jestliže ale "na černých životech záleží" (jak říká název sdružení Black Lives Matter vystupujícího proti policejnímu násilí), priority by měly být nastaveny tak, aby se těchto životů skutečně co nejvíce zachránilo. Bojovat s policejním násilím není ani zdaleka tak efektivní, jako kdyby se mladí černí Američané konečně přestali zabíjet mezi sebou navzájem. Koneckonců i chování policie ovlivňuje vědomí, že v gangsterské subkultuře se velice často zabíjí a pro nějakou tu kulku není třeba chodit moc daleko.

Na životech, nejen černých, ovšem záleží v každém případě. Bez ohledu na to co životy ohrožuje. Nedává žádný smysl požadovat pouze, aby životy chránili policisté - a zároveň sami vyjadřovat pohrdání životy druhých ZDE.

V subkultuře která násilí a zabíjení řadí ke svému "alternativnímu" modelu mužnosti sotva někoho přesvědčíte, že na nějakém tom životě záleží. Na kterémkoliv.

0
Vytisknout
8571

Diskuse

Obsah vydání | 14. 7. 2016