ODS jako nostalgická strana minulosti, velmi podobná KSČM

18. 1. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Nějakou chvíli jsem váhal, zdali má vůbec smysl komentovat právě skončený sjezd ODS, strany, která byla hlavní budovatelkou českého kapitalismu a která dlouho představovala hlavní pravicovou stranu v soupeření s levicovou ČSSD. Dnes je ODS jedním ze dvou menších pravicových projektů, spolu s TOP09, které marginalizovalo Babišovo hnutí ANO.

Předseda TOP09 Miroslav Kalousek ve svém projevu na sjezdu ODS podle mne velmi dobře vystihl, co obě české pravicové strany spojuje a co rozděluje. Hlavní nepřítel je právě Babiš, tedy zosobnění českého kapitalismu, a hlavní spor je v přístupu k EU. Odpor proti Babišovi je defenzivní a nenabízí nic více než minulost, tedy český kapitalismus.

Neslučitelné postoje k západní Evropě jsou zase nezhojitelnou a stále se opakující ránou české pravice, kterou zdědil i Babišův projekt. Pokud se EU stane v budoucnosti základním tématem české politiky, třeba z důvodu uprchlické krize, ODS bude nejspíše směřovat k proruské alianci dvou předchozích prezidentů, komunistů a islamofobních politiků, naopak TOP09 bude asi blíže a blíže neslaně nemastné proevropské politice sociální demokracie.

ODS o sobě na sjezdu mluvila jako o osvědčené straně, která se zároveň očistila od minulosti a je připravena vládnout. Rozpor mezi rétorikou „osvědčenosti“ a rétorikou „proměny“ stejně jako zkamenělá ideologická východiska deregulovaného mafiánského kapitalismu ruského stylu dělají z ODS stranu nostalgickou, až podivuhodně podobnou KSČM.

Asi je to normální vývoj české společnosti, že po každé vývojové fázi, ať už jde o normalizaci, nebo privatizaci, zůstává jakási část lidí žít ve starém světě. S takovou nám ale hrozí, že se časem všechny významné české strany navždy otočí dozadu ve vzpomínkách na svou éru a naopak na přítomnost a budoucnost zcela zapomenou.

0
Vytisknout
7950

Diskuse

Obsah vydání | 21. 1. 2016