Ruský nálet v Sýrii zabil velitele uskupení podporovaného Západem

21. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Během dne intenzívních náletů v Sýrii zemřelo 57 osob, včetně jednoho z velitelů povstalců, který dezertoval z Asadovy armády, tvrdí opoziční aktivisté.

Útoky, které zranily nejméně 30 dalších osob, proběhly v oblastech, ze kterých povstalci ostřelovali sídla v provincii Latakíja, jež je centrem alávitské menšiny. Ta tvoří vládnoucí vrstvu v Sýrii a pochází z ní i prezident Bašár Asad.

Podle zpráv v Británii sídlící opoziční skupiny Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) a Místních koordinačních výborů došlo k zabití Basila Zimma, "náčelníka štábu" 1. pobřežní divize, což je střechová organizace sekulární Syrské svobodné armády.

Aktivisté se neshodují, pokud jde o význam Zimma pro opoziční síly. Podle některých si jej Rusové vybrali, aby ochromili obranu, podle jiných povstalci význam této postavy přehánějí, aby demonstrovali, že dochází k eliminaci "umírněných".

K zabití Zimma došlo den po smrti operačního náčelníka brigády Núreddína al-Zinkiho, Ismajla Nasifa, v Aleppu. Tuto jednotku podporovaly USA a Saúdská Arábie.

Podle aktivistů SOHRu při ruských náletech v minulých týdnech zemřelo 370 osob, z toho 127 civilistů, 36 dětí a 34 žen. Zabití bojovníci pocházeli z radikálních i umírněných uskupení.

Vedle toho Írán oznámil minulý týden smrt čtyř vysoce postavených velitelů svých Islámských revolučních gard v Sýrii, včetně brigádního generála Hosejna Hamedáního.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6370

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2015