Google odmítá francouzský návrh na globalizaci "práva být zapomenut"

31. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Americký internetový gigant Google se odmítl podřídit francouzskému nařízení a mazat globálně výsledky hledání zadávaných do svého vyhledávače jednotlivými uživateli - to, co je známo jako "právo být zapomenut". Společnost to oznámila ve čtvrtek a může jí hrozit pokuta.

Francouzský úřad CNIL (Commission nationale de l'informatique et des libertés) v červnu nařídil Googlu mazat na žádost uživatelů výsledky, které se objevují pod jejich jmény, ze všech webů, včetně mezinárodní verze Google.com.

Nařízení navázalo na rozhodnutí Evropského soudního dvora z května, že evropští uživatelé mají právo žádat provozovatele vyhledávačů jako Google, Yahoo! nebo Bing o smazání výsledků, které jsou staré, irelevantní nebo budí pohoršení, podle takzvané práva být zapomenut. Google se rozsudku podřídil a od té doby obdržel více než čtvrt milionu požadavků, z nichž 41 % akceptoval,

Nicméně společnost maže záznamy uživatelů pouze z evropských stránek a tvrdí, že více než 95 % hledání se uskutečňuje právě přes ně. Podle Googlu by žádná země neměla mít pravomoc nařizovat, co se má udělat v jiné zemi.

CNIL prohlásila, že Google může dostat pokutu, ačkoliv ta by byla ve srovnání s jeho zisky malá.

Google tvrdí, že pokud by na požadavek přistoupil, spustilo by to "závod ke dnu", po němž by internet byl globálně jen tak svobodný, jako na nejméně svobodných místech.

Nicméně evropští regulátoři a někteří právní experti se domnívají, že by Google měl aplikovat rozhodnutí soudu globálně, protože je příliš snadné je obejít přechodem z jedné verze Googlu na jinou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6572

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2015