Generální tajemník aliance tvrdí, že společně lze čelit ruské "hybridní válce"

Jens Stoltenberg vyzval k větší spolupráci NATO s Evropskou unií

31. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Evropská unie a NATO musí najít způsob, jak ještě těsněji spolupracovat, a je zásadně důležité, aby evropské země věnovaly více na obranu, prohlásil v pondělí generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Navzdory novým bezpečnostním hrozbám někteří evropští představitelé vyjadřují znepokojení nad potenciálním zdvojením úsilí, když EU usiluje o posílení obrany kvůli asertivnímu Rusku a terbulentnímu Blízkému východu.

Avšak Stoltenberg prohlásil v Evropském parlamentu, že EU a NATO jsou dvě organizace, jejichž členové sdílejí území a hodnoty a musejí čelit novým hrozbám společně.

Mohou společnými silami postupovat proti ruské "hybridní válce", která zahrnuje propagandu a tajné operace, stejně jako posilovat vztahy se zeměmi jako Gruzie a Jordánsko a zvyšovat výdaje na obranu.

"Sdílíme stejné bezpečnostní prostředí. Čelíme stejným výzvám a stejným hrozbám," prohlásil Stoltenberg s poukazem na to, že 22 řelnů EU je současně členskými státy NATO. Avšak připustil, "Musíme se vyhnuot duplicitě a musíme zajistit, že to co dělá Evropská unie je komplementární k tomu, co dělá NATO."

Přesto byly zjevné neshody, zejména když Stoltenberg vyzval, aby evropské země splnily cíl NATO vydávat na obranu alespoň 2% HDP, což velká většina nedělá.

Německý poslanec Elmar Brok, který předsedá Výboru pro zahraniční vztahy, namítl, že když si USA stěžují, že by evropské státy měly více utrácet na obranu, ignorují, kolik Evropa vydává na nevojenskou pomoc. Dočkal se aplausu, když prohlásil, že prioritou by mělo být "dostat víc za peníze, které jsou k dispozici".

Stoltenberg, který je bývalým norským ministrem financí a premiérem, vyjádřil sympatie k tomuto přístupu v době ekonomických potíží.

"Musím k vám být upřímný a říci, že když jsem byl ministrem financí, měl jsem zodpovědnost za seškrtání vojenských výdajů a dělal jsem to s velkým nadšením," prohlásil. A dodal: "Nikdo nečeká, že bychom 2% dosáhli zítra."

Upozornil ovšem, že bezpečnostní prostředí v Evropě se dramaticky zhoršuje a to vyžaduje nové odpovědi. "V roce 2014 hrozby vzrostly, ale vojenské výdaje spojenců v NATO poklesly o 3%," dodal Stoltenberg. "To nemůže pokračovat."

Současně Stoltenberg upozornil, že evropské země musejí nalézt odpověď na ruský narativ, který Západ obviňuje z vyvolání současného napětí.

"Jsem velmi silně přesvědčen, že bychom neměli čelit propagandě propagandou," řekl generální tajemník NATO. "Měli bychom říkat pravdu a v delší perspektivě pravda nad propagandou zvítězí."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7203

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2015