Pašeráci "záměrně potopili loď s imigranty a usmrtili 500 lidí"

16. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Přibližně 500 imigrantů zahynulo, když loď, která je vezla z Egypta na Maltu, úmyslně nabourali pašeráci lidí a potopili ji. Svědčili o tom dva Palestinci, kteří incident přežili, a to v den, kdy přišla zpráva o úmrtí dalších 200 osob, když se převrátila loď směřující s uprchlíky do Evropy nedaleko libyjského pobřeží.

Ženevská Mezinárodní organizace pro migraci uvedla, že nelze nezávisle verifikovat, co se stalo s lodí směřující na Maltu, protože katastrofu přežilo jen devět lidí. Zprávu o tom, co se stalo, poskytli dva Palestinci, které zachránila jiná loď a odvezla je na Sicílii.

Maltská armáda konstatovala, že několik osob, které přežily a které utrpěly podchlazení, dopravila do nemocnice na Krétě. Uvedla, že původní informace naznačovaly, že došlo k střetnutí lodě, které vezla až 400 přistěhovalců, s jinou lodí.

Pokud jsou informace od obou Palestinců správné, zahynulo už letos ve Středozemním moři asi 2900 osob. Za celý rok 2013 zahynulo ve Středozemním moři 700 imigrantů.

Pokud je svědectví Palestinců pravdivé, byla by to největší katastrofa za řadu let. Nebyla by to nehoda, ale masová vražda, spáchaná zločinci bez skrupulí a bez respektu pro lidské životy," praví se v prohlášení Mezinárodní organizace pro migraci.

Palestinci svědčili o tom, že nastoupili na loď pašující uprchlíky v Damiettě v Egyptě dne 6. září. Na půl cestě nařídili pašeráci lidí, kteří jeli na jiné lodi, aby uprchlíci, kteří pocházeli ze Sýrie, Súdánu a z Egypta, přestoupili na jinou, vratčí loď. Uprchlíci to odmítli učinit.

Podle svědectví Palestinců se pašeráci lidí tak rozzuřili, že došlo k hádce, k pračce, a pašeráci úmyslně potopili loď s imigranty tím, že do ní úmyslně narazili.

Jeden sedmadvacetiletý Palestinec uvedl, že se půl druhého dne držel bóje, původně s šesti dalšími cestujícími. Během následujících 24 hodin všichni zmizeli. Jedním z nich byl mladý Egypťan, který říkal, že odešel z domova, aby vydělal peníze a mohl zaplatit za léky na srdce pro svého otce.

Tohoto Palestince nakonec zachránila kontejnerová loď, registrovaná v Panamě, která už vezla dalších 386 zachráněných uprchlíků z jiného potopeného pašeráckého člunu, a odvezla ho na Sicílii. Tatáž loď zachránila i druhého Palestince, jemuž je 33. Mezinárodní organizace pro migraci nehovořila se sedmi dalšími přeživšími osobami.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7480

Diskuse

Obsah vydání | 17. 9. 2014