Příměří v Gaze odhalilo, jak drasticky Izrael zničil Gazu

26. 7. 2014

čas čtení 3 minuty



Palestinci jsou ohromeni obrovských rozsahem ničení jejich domovů a množstvím mrtvých příbuzných

Tisíce lidí v Gaze se odvážily během sobotního dvanáctihodinového příměří z úkrytů do ulic a zjistily, že celé ulice a celé čtvrti byly minulý týden zničeny.

Izrael a Hamas souhlasily se žádostí OSN o humanitární příměři v sobotu od 8 ráno do 20 hodin večer. Krátce před zahájením příměří usmrtil Izrael více než 18 členů rodiny al-Najarových, včetně mnoha dětí, během úderu na Khan Younis na jihu pásma Gazy. Rodina se tam nedávno uchýlila před boji v blízké vesnici, uvedl palestinský zdravotník.

Osoby, které se v Gaze vrátily ke svým domovům, objevily scény naprosté zkázy. Desítky domovů byly proměněny v prach, silnice jsou zablokovány troskami a na ulicích visí potrhané kabely elektrického vedení.

Mnoho osob, které se pokusily zkontrolovat, v jakém stavu jsou jejich domovy, odnést si z nich věci a v některých případech i hledat mrtvoly příbuzných, bylo ohromeno tím, co nalezli. Někteří lidé, kteří se navzájem neviděli po mnoho dní, se objímali a dívali se po troskách kolem. V ulicích jsou houkající sanitky a vozíky tažené osly naložené matracemi a hrnci.

V Beit Hanounu, blízko hranice, stály izraelské tanky v nečinnost, zatímco se lidé probírali troskami a hledali v nich své věci. To, co našli - přikrývky, nábytek, šatstvo - odváželi taxíky, dodávkami, rikšami a na vozících.

Siham Kafarnech, 37, seděla na schodech malého hokynářství a plakala. Tato matka osmi dětí uvedla, že deset let šetřila na koupi tohoto domu, do něhož se nastěhovala teprve před dvěma měsíci. "Nic tu nezbylo. Všechno, co jsem měla, je pryč," řekla.

Někteří lidé byli plni vzdoru. Jedna žena vytáhla z trosek černobílý palestinský šátek a křičela: "Naši hrdost nám nevezmou. Budeme tohle mít na sobě, až půjdeme do Jeruzaléma a vítězství je nablízku."

Jiní byli rezignovaní. Zaki al-Masri tiše zaznamenal, že byl zničen jak jeho dům, tak dům jeho syna. "Izraelci se stáhnou, zítra nebo pozítří, a my jako obvykle zůstaneme v téhle šílené situaci."

V blízké nemocnici se šest pacientů a 33 zdravotníků skrývalo u rentgenu, protože čtvrť byla Izraelci ostřelována, řekl ředitel nemocnice Bassam Abu Warda. Výstřel z tanku zasáhl druhé patro nemocnice a udělal tam velkou díru, fasáda nemocnice je poškozena střelami vysokokalibrových kulek.

Izrael v noci v Beit Hanounu střílel na dvě sanitky Červeného půlměsíce. Usmrtil jednoho zdravotníka a zranil tři, jednoho z nich kriticky. Informace o tomto útoku pocházejí od Mezinárodního výboru Červeného kříže. V sobotu vytáhli záchranáři spálené tělo zdravotníka ze zničené sanitky, která byla zasažena 200 metrů od nemocnice.

"Střílení na sanitky, nemocnice a zdravotníky, je vážným porušením zákonů války," konstatoval Jacques de Maio, šéf delegace Mezinárodního červeného kříže pro Izrael a okupovaná území.

V oblastech, kde došlo k těžkým bojům, bylo vytaženo z trosek 85 mrtvol, mnohé z nich už v částečném rozkladu.

Izraelský ministr obrany Moše Ya'alon uvedl v pátek, že v nadcházejících dnech dojde ještě k většímu zintenzivnění útoků na Gazu. "Na konci této operace bude muset Hamas uvažovat velmi vážně, zda jim stojí za to útočit na nás v budoucnosti."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8795

Diskuse

Obsah vydání | 28. 7. 2014