EU zakáže transfer dat do Spojených států

17. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

V reakci na odhalení whistleblowera Edwarda Snowdena připravuje Evropská unie nové předpisy, které zakáží pochybné přesuny dat od evropských občanů do Spojených států. Nové předpisy o ochraně evropských dat mají být schváleny příslušnými výbory Evropského parlamentu v pondělí. Podle návrhu těchto předpisů by v budoucnosti mělo být obtížnější pro velké americké internetové servery a sociální sítě, aby předávaly evropská data do třetích zemí. Evropská data by byla podřízena evropskému právu a nikoliv příkazům tajných amerických soudů. Kdo předpisy nebude dodržovat, bude pokutován částkami ve výši mnoha miliard euro.

"Jako poslanci, politikové a vlády jsme ztratili kontrolu nad našimi výzvědnými službami. Musíme ji získat zpět," řekl Jan Philipp Albrecht, europoslanec ze strany německých zelených, který dohlíží na schvalovací proces nových předpisů v Evropském parlamentě.

Ochrana osobních údajů je dosud v kompetenci jednotlivých vlád zemí EU a úroveň této ochrany se radikálně odlišuje v jednotlivých zemích. Brusel argumentuje, že tuto individuální národní ochranu osobních údajů je pro velké americké firmy velmi lehké porušovat.

Nové předpisy mají zabránit transferu osobních dat do USA, pokud by to nepovolil zákon EU, anebo nový transatlantický pakt, podle něhož by USA musely dodržovat evropské právo.

Původně se o zavedení zákazu přenášet osobní data do USA jednalo před dvěma lety, avšak jednání bylo v důsledku intenzivního lobbování USA tehdy přerušeno. Nyní byla opatření vedoucí k zákazu přenosu osobních dat do USA obnovena v přímém důsledku skandálu způsobeném odhaleními Edwarda Snowdena ohledně špehování občanů americkou NSA a britskou GCHQ.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8720

Diskuse

Obsah vydání | 18. 10. 2013