Události ČT rozvíjí mravní vývoj dětí?

18. 10. 2013

čas čtení 3 minuty

Většina čtenářů si již určitě několik posledních měsíců všímá "občasných" tendencí České televize se stáčet k bulvárnějšímu pojetí prezentace informací veřejnosti, píše čtenář Pavel Sedláček.

I s tímto vědomím si občas v sedm večer pustíme Události na ČT.

Stejně tak i dne 17.10.2013 a celkem nezaujatě sledujeme každou reportáž.

V jedné chvíli redaktorka uvádí, že následují drastické obrázky a že nejsou vhodné pro děti.

Následuje reportáž o právě uvolněných záběrů z bezpečnostních kamer umístěných v nákupním centru v Nairobi, kde před několika dny došlo k útoku ozbrojenců na bezbranné civilisty. Celá reportáž byla v podstatě pouze okomentovaný sled několika záběrů, na kterých lidé v panice utíkají před střelbou a v jedné chvíli dokonce jeden ozbrojenec střílí do ležícího člověka. Žádný střih záběru před střelbou, žádné rozmazání obrazu.

Po skončení reportáže jsme zůstali relativně v šoku. Jaký byl přínos této reportáže? Je to vůbec reportáž? Ano, každý dnes ví, že se v TV mluví sprostě i před 22:00. Ano, jedním z hlavních taháků různých zpravodajských relací je násilí, krev a utrpení. Ano, tato videa jsou ke shlédnutí na Youtube, kdo chce, najde si je dnes velmi snadno. Ale přeci snad stále platí jistý morální kodex a nějaká pravidla! Nebo už to neplatí ani na veřejnoprávní televizi? V návalu "vzteku" a "šoku" neváháme a tentýž večer píšeme s partnerkou stížnost na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání pro porušení hned dvou bodů v zákoně o rozhlasovém a tel. vysílání:

1. zařazování částí vysílání, které bezdůvodně ukazují umírající, či lidi vystavené těžkému tělesnému utrpení

2. zařazování částí vysílání, které by mohly ohrozit fyzický, psychický, nebo mravní vývoj dětí a mladistvých

Citace stížnosti:

"Dne 17.10.2013 v rámci pořadu Udalosti na ČT1 došlo k odvysílání reportáže, ve které byly zobrazeny kruté záběry usmrcování lidí. Reportáž nesloužila k žádnému jinému sdělení, než k prostému odvysílání záběrů zobrazující násilí, zabíjení a smrt, odvysílání takových záběrů tak bylo zcela bezdůvodné. Tímto jednáním se Česká televize dopustila porušení zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, proto navrhuji, aby Rada pro rozhlasové a televizní vysílání rozhodla, že se Česká televize dopustila porušení povinnosti stanovené v § 32 zákona č. 231/2001 Sb., a to zejména dle § 32 odst. 1 písm. f) a písm. g) tohoto zákona a uložila České televizi pokutu dle § 60 tohoto zákona."

0
Vytisknout
11620

Diskuse

Obsah vydání | 18. 10. 2013