Musíme respektovat demokratické principy

14. 2. 2013

čas čtení 2 minuty

Dovolím si krátce reagovat na články Radka Mikuly počínaje "Kdyby byl Baborov, co jsou Budějice...",píše Milan Vintrlík. To, co autor ve svých článcích předvádí, se nedá nazvat jinak než demagogií. Když se na věc podíváme z jiné stránky, je možné konstatovat, že Radek Mikula de facto omlouvá i těch 242 popravených pro politické trestné činy v období 1948-1989. Vždyť ČSSR přece mělo ve své ústavě zakotvenou vedoucí úlohu KSČ! Tedy cokoli kdo prováděl v rozporu s politikou KSČ, prováděl proti ústavě a zákonům této země. Je možné dnes nazývat KSČ zločineckou organizací? I v tomto případě lze použít argument, že "přece šlo o politický boj. Pravda vedený prostředky spíše (pozor zde změna!) institucionálními než pouličními, to ale vůbec neznamená, že nelegitimními".

Nebudu lkát nad "slušně vychovanou odbornicí, která nikomu neublížila". Paní Baborovou neznám a je mi srdečně jedno, zda je členkou KSČM, TOP09, Strany přátel piva či Strany mírného pokroku v mezích zákona. Dovolím si tvrdit, že v každé skupině lidí se najdou "křišťálově čisté duše", stejně jako "padouši" a házet všechny do jednoho pytle, je první zásadní chybou, kterou člověk může udělat v kontaktu s druhými.

Ale chceme-li po roce 1989 tvrdit, že "nejsme jako oni", tak bychom především měli obhajovat demokratické principy a určitou kulturu politického boje. Ta spočívá v první řadě v tom, že svoji vůli vyjádříme ve volbách a poté jejich výsledek respektujeme. Jihočeští voliči se ve většině rozhodli ke krajským volbám nejít, čímž rozhodně nevyjádřili, že "si zástupce této strany v krajském zastupitelstvu, natož v radě kraje nepřejí". Ve většině dali najevo, že jim je přinejmenším lhostejné, kdo tam bude. Nic jiného se z výsledků jihočeských krajských voleb interpretovat nedá. Přes výraznou mediální pozornost, která byla věnována demonstrujícím a hladovějícím studentům, jsem nezaznamenal žádnou skutečnost, která by paní Baborovou nějak předem diskvalifikovala z nominace na post krajské radní. Tedy kromě té, že určité příliš radikální skupince se nezamlouvala stranická její příslušnost. A propos - že bych nějak přehlédl proces, kterým byla KSČM postavena mimo zákon a tedy se nesměla řádné politické soutěže zúčastňovat?

0
Vytisknout
8288

Diskuse

Obsah vydání | 14. 2. 2013