Bolševické manýry českých podniků i českých zákonodárců

9. 12. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Reakce na článek anonymního právníka "Případ Česká pojišťovna: Vinu nese zákonodárce"

Je to pořád totéž, a je mi neuvěřitelné, jak obtížné je to pro našeho anonymního právního poradce tuto věc pochopit:

Ve slušných zemích právo a zákony stojí na straně občana a hájí ho před státem a před soukromými firmami. Není normální, když je to - tak jako v Česku - naopak - a je to neobhajitelné.

Nemůže se stát, aby byl vytvořen takový právní paskvil, jaký popisuje anonymní právník, aniž by nebyl okamžitě opraven.

Např. v Británii je nemožné, aby vás firma dokázala zotročit smlouvou, kterou nechcete. Existují rozsáhlé právní záruky - například, i když nějakou smlouvu výslovně podepíšete, máte cca měsíc na rozmyšlenou a během tohoto měsíce máte právo smlouvu bez jakýchkoliv penále vypovědět. Je to obrana před predátorskými obchodními praktikami.

Samozřejmě vás všude varují, abyste nezpřístupňovali PIN svých debetních či kreditních karet. Pokud však k něčemu takovému dojde, britské banky vám OKAMŽITĚ peníze vrátí, zadarmo zablokují ukradenou kartu a okamžitě vám ZADARMO vydají kartu novou. Britské banky dokonce pravidelně kontrolují, zda se na vašem účtu neobjevily netypické transakce, například ze zahraničí, a pokud k tomu dojde, telefonují vám osobně, aby se přesvědčily, že ta transakce je skutečně autentická a vaše. Pokud by tomu tak nebylo, okamžitě zadarmo zahájí razantní nápravné kroky.

Velké soukromé podnikatelské firmy s dobrou pověstí vědí, že pokusy chovat se vůči zákazníkovi neseriozně a vyhledávat kličky v zákoně tak, aby ho dostaly, budou kontraproduktivní, protože povedou ke ztrátě zákazníků.

Opakuji: Ve slušných zemích není zákon nastaven tak, aby mohli mocní a bohatí parazitovat na přehlednutích obyčejných občanů. Bolševický argument: "Na to jste si měl dávat pozor" se nepřipouští. Jedná se ve většině případů podle přirozené spravedlnosti a slušnosti.

0
Vytisknout
9818

Diskuse

Obsah vydání | 10. 12. 2012