Rasismus v městské dopravě v Olomouci

28. 11. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Chtěl bych se se čtenáři Britských listů podělit o zkušenost z dnešní cesty autobusem. Do autobusu linky 22 v Olomouci v 10:28 na Náměstí hrdinů nastoupila romská žena se třemi dětmi. Přišla k řidiči a dala mu dvousetkorunovou bankovku s tím, že si chce koupit jízdenku. Řidič neměl na rozměnění a začal ženu hlasitě obviňovat z toho, že na zastávce čekala déle a měla dost času si rozměnit (není pravda, sám jsem čekal na zastávce 10 minut a neviděl jsem ji, musela přijít na poslední chvíli). Kromě toho ji obvinil také z toho, že na zastávce přece má automat na jízdenky (zase nesmysl... automat bankovky nebere). Žena se naštvala a začala si na řidiče hlasitě stěžovat. Ten ji vyzval k tomu, ať si vystoupí, nicméně ona se nedala a chtěla, ať na ni zavolá policii.

Jeden pán, sedící na prvním sedadle u řidiče, nakonec ženě rozměnil (já jsem měl v peněžence pouze tisíc korun a stravenku) dvoustovku na dvě stovky. Ale ani to řidiče neuspokojilo, neměl na rozměnění. Celý konflikt trval tak dlouho, že kdyby na začátku řidič laskavě požádal ženu, aby si skočila rozměnit naproti do trafiky, mohli jsme vyjet ze zastávky mnohem dříve, než se ve skutečnosti stalo. Když řidič nedokázal ani ze stokoruny (cena jízdenky v Olomouci koupené v autobuse je kolem 20 korun, tedy stokoruna je adekvátní bankovka pro tuto platbu) vrátit peníze, pán, který ženě rozměnil peníze, na ni začal křičet, ať si vystoupí. Jako by to byla její chyba. My všichni ostatní jsme tupě seděli a mlčeli.

Žena samozřejmě odmítla vystoupit. Nakonec jí nějaká paní rozměnila a komentovala to slovy na celý autobus, že to dělá proto, abychom už mohli jet. Jako by se omlouvala, že rozměňuje romské ženě, která se odmítla přizpůsobit řidiči a byla na něj ostrá. Přiznám se, že i pro mne je představa, že mi řidič neprodá jízdenku kvůli vyšší bankovce v situaci, kdy zrovna potřebuji někam jet, traumatizující a je to hlavní důvod, proč se snažím mít u sebe vždy nějaké jízdenky navíc. Dnes jsem zrovna měl jenom tu jednu z automatu.

0
Vytisknout
12588

Diskuse

Obsah vydání | 30. 11. 2012