Řecko: Před klíčovým hlasováním probíhá generální stávka, Samarasovi jde o vše

6. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Statisíce Řeků dnes zahájily ochromující osmačtyřicetihodinovou stávku, kterou protestují proti novému kolu ořezávání mezd a penzí. O těchto návrzích má vláda jednat od středy. Hlasování bude zatím největší zkouškou premiéra Antonise Samarase, který, pokud by neuspěl, neobdrží zahraniční finanční pomoc, ale současně nepřesvědčil nejmenšího koaličního partnera k veřejné podpoře škrtů.

Stávku vyhlásily dvě největší řecké odborové svazy zastupující polovinu zaměstnanců. Zastavila veřejnou dopravu a vedla k uzavření škol, bank a lokálních úřadů státní správy.

Jedná se o třetí velký protest proti škrtům během dvou měsíců. Podle protestujících politici a bohatí neplatí daně, takže ty leží na bedrech lidí s příjmy kolem 300 - 500 euro měsíčně. Plánovaná reforma pracovního zákonodárství má opět usnadnit propouštění a umožnit vyplácení nižších mezd. Důchody byly od počátku škrtů sníženy již pětkrát a ztratily tak pětinu hodnoty.

Škrty uvrhují obyvatelstvo do bídy, ekonomiku do recese a státní rozpočet se namísto splácení dluhů kvůli poklesu příjmů dál propadá.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6749

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2012