Oxfam: Miliardáři "měli úžasnou pandemii", zatímco nerovnost zabíjela miliony lidí

18. 1. 2022

čas čtení 2 minuty

Nejnovější zpráva organizace Oxfam International o globální nerovnosti uvádí, že zatímco deset nejbohatších lidí na světě od roku 2020, kdy udeřil covid-19, svůj společný majetek více než zdvojnásobilo, souvisejícím důsledkem tohoto miliardářského vzestupu byla pro zbytek světa smrtelnější a dlouhodobější pandemie, při níž klesly příjmy 99 procent lidstva: více než 160 milionů lidí se ocitlo v chudobě a miliardám nejchudších byl odepřen přístup k život zachraňujícím vakcínám, píše ne webu commondreams.org Jon Queally.

Nová zpráva s názvem Nerovnost zabíjí uvádí, že intenzivní globální nerovnost "přispívá ke smrti nejméně 21 000 lidí denně" - přibližně jednoho člověka každé čtyři sekundy - i přesto, že ultramiliardáři jako Elon Musk, Jeff Bezos, Mark Zuckerbeg, Warren Buffett a hrstka dalších s každou další hodinou bohatnou a bohatnou.

Oxfam na základě údajů časopisu Forbes zjistil, že od doby, kdy pandemie před téměř dvěma lety propukla, se majetek deseti nejbohatších lidí na světě zvýšil z odhadovaných 700 miliard dolarů na 1,5 bilionu dolarů, tedy o více než 1,2 miliardy dolarů denně.

"Kdyby těchto deset mužů zítra přišlo o 99,999 procenta svého majetku, stále by byli bohatší než 99 procent všech lidí na této planetě," uvedla výkonná ředitelka Oxfam International Gabriela Bucher. "Nyní mají šestkrát větší bohatství než nejchudší 3,1 miliardy lidí."

Organizace tvrdí, že nehorázné bohatství těchto miliardářů není jen neškodnou nerovností. Ekonomický systém, který umožňuje hrstce jednotlivců hromadit tak obrovské majetky, zatímco miliardy lidí hladoví a během pandemie nemají řádnou lékařskou péči, je podle Oxfamu otevřeným aktem násilí zaměřeným na obrovské skupiny lidí.

"Pandemie se stala smrtelnější, déle trvající a více poškozující živobytí kvůli nerovnosti," uvádí Oxfam ve své zprávě. "Nerovnost v příjmech je silnějším ukazatelem toho, zda zemřete na covid-19 nebo v důsledku vysokého věku. Miliony lidí by dnes ještě žily, kdyby měly vakcínu - ale tito lidé jsou mrtví, zatímco velké farmaceutické korporace nadále drží monopolní kontrolu nad těmito technologiemi. Tento očkovací apartheid bere životy a zvyšuje nerovnosti na celém světě."

Podle organizace Oxfam by stačilo, kdyby jen deset největších miliardářů zaplatilo 99% daň ze svých neočekávaných zisků vytvořených během pandemie, aby bylo možné financovat "vakcíny pro každého člověka na světě, všeobecnou zdravotní péči a sociální ochranu".

 

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

 

2
Vytisknout
9690

Diskuse

Obsah vydání | 20. 1. 2022