Jak se z levičáka stane rasista a národovec?

23. 7. 2021

čas čtení 4 minuty
 

Pozoruhodná analýza myšlenkového vývoje zřejmě mnoha lidí v České republice, zveřejněná na Twitteru. Důležitými faktory jsou pocit ohrožení a nedůvěra k Západu. K tomu pak přistupuje brutální emocionální manipulace českých komerčních médií.

Velkou otázkou je, jak tento začarovaný kruh lží a strachu prorazit a jak se k těmto lidem dostat? Máte, psychologové a antropologové, nějaká možná řešení?

Pokud se totiž o to nikdo nebude systematicky pokoušet, s Českou republikou to dopadne špatně.

K tomu ještě poznámka. Čtenářovi rodiče mají samozřejmě pravdu, že státy po světě prosazují výlučně jen své vlastní sobecké zájmy. V Čechách vládla a vládne dlouho mezi mnohými nerealistická představa, že USA jsou jaksi "silou dobra". Je to stejně sobecká velmoc jako všechny ostatní.

Pokud nadnárodní společnosti "odklánějí" z ČR své zisky, může za to čistě a výlučně česká vláda, která mohla dávno a lehce zavést zákon požadující místní zdanění těchto firem.

V nynější situaci obhájí práva českých občanů daleko efektivněji Evropská unie než Babiš, Zeman, Ovčáček a vlastně jacíkoliv čeští politici. (JČ)

K tomu:


 
jaká je vaše levičák origin story?

 
Výchova v rodině dvou voličů ČSSD, táta četl Britské listy.

Začal jsem taky a to mě hodně formovalo. Odpor vůči všudypřítomnému intelektuálně slabému antikomunismu-antilevičáctví, stupidnímu prosazování US základny v Brdech (hodně pod dojmem lží kolem WMD v Iráku a mučení vězňů na Guantánamu a v Abú Ghraibu). V levičáctví mě později utvrdily "výkony" pravicových vlád v letech 2006-2013 nebo třeba Tři sociální světy od Jana Kellnera. Postupně jsem si internalizoval hodnoty lidských práv / osvícenství, chcete-li. A doteď pořád narážím na to,že "fakta straní levici".  Zas a znova vidím,že solidarita a větší přerozdělování fungují pro společnost lépe než sobectví a kumulace kapitálu.

Ale taky jsem byl vždycky chudší než moji bohatší a hloupější spolužáci, takže je to všechno určitě jen závist a nenávist.

Doplněk: Táta přestal číst Britské listy během "Uprchlické krize", protože se zastávaly uprchlíků. Stal se pravidelným čtenářem Parláčů a různého jiného dezinfa/blogů. S mámou jsou teď zřejmě voliči váhající mezi SPD a rasističtější častí ČSSD.
Ale aspoň se nechali hned očkovat  

Jan Čulík: Je to zajímavé. Kde se u levičáků vzala ta nenávist vůči lidem odjinud. Byli vždycky národovečtí? Vždyť je to nesmysl. Vysvětlete to někdo, prosím.

Máma byla vždycky protiromská rasistka. Jinak, pokud se tomu dá říkat "národovectví", vždycky spočívalo hlavně v pocitu ohrožení, než v pocitu nadřazenosti. Je to asi na delší povídání. Myslím, že původně to byla hlavně nedůvěra k Západu - "USA jsou imperialisté, Němci... nás chtěli obsadit/vyhladit, Francie a Británie nás v Mnichovu zradily, po '89 západní společnosti koupily české továrny a pak je zavřely, aby pomohly 'vlastním domácím' továrnám, EU nás víc okrádá (skrz vývoz soukromých zisků za hranice), než nám dává".

No a až později, pod vlivem senzacechtivých/bad news médií (Prima, Blesk, dezinfo) se k tomu přidalo přesvědčení, že Afričané, Arabové, muslimové, Indové (což jsou "vlastně Cikáni, žejo") jsou jen nepracující líná násilnická "verbež", která chce jen zneužívat sociální stát a žít z práce... poctivých Evropanů (a třeba Vietnamců). Muslimové nás teda navíc chtějí i ovládnout/zničit náš způsob života kvůli svojí ideologii. No a EU-Západ nás (i svoje jiné občany) teď chce zničit kvótami na uprchlíky apod.

Lidská práva jsou jen záminkou/nástrojem pro zvýhodňování Nečechů/Neevropanů/Nebílých (podle kontextu), zcela podle marxistické poučky, že právo je jen nástrojem těch, kdo vládnou. Takže ideálem je pro rodiče nejspíš před světem uzavřený, etnicky homogenní sociální stát (pro Čechy). Když odhlédnete od vnější reality a přijmete virtuální "realitu" bulváru a dezinfa, tak to smysl nakonec dává.

Vůbec nepomohlo, že jsme s přítelkyní bez potíží jezdili na prodloužené víkendy na ten "rozpadající se Západ, kde se už kvůli migrantům nedá žít," a ukazovali fotky pěkných, čistých, fungujících měst.

1
Vytisknout
15685

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2021