Jan Egeland: Jsme v Izraeli pět minut od totální, krvavé a nezvratitelné války

12. 5. 2021

čas čtení 5 minut


Jeden můj kolega musel utéci se svou těhotnou manželkou a dítětem, protože byt v domě vedle byl včera večer zasažen izraelskou raketou. My máme v Gaze více než stovku pracovníků. Utíkají nyní, aby si zachránili holé životy.



Jan Egeland, generální tajemník Norské rady pro uprchlíky. Byl jedním z hlavních vyjednavačů mezi Izraelci a Palestinci v Oslo před třiceti lety:

Eskalující násilí mezi Palestinci a Izraelci, k němuž dochází teď, znamená, že jsme pět minut před vznikem absolutní, děsivé, krvavé a nevratné války. Jinak se na to nedá dívat. Opakované letecké údery nyní proti Gaze, rakety odpalované proti civilním oblastem v Izraeli, a násilí proti demonstrantům, diskriminace proti právům Palestinců na bydlení ve východním Jeruzalémě, to je jediný circulus viciosus, začarovaný kruh, který vede k něčemu, co bude nezvratitelné. A izraelské politické vedení a vedení Hamasu a Džihádu musejí pochopit, že si nyní zahrávají s životy svých dětí na obou stranách.

 17121

Bolsonarova genocida brazilských Indiánů běží na plné obrátky

12. 5. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut

 

Tuto fotografii bylo třeba propašovat. Byla pořízena 17. dubna, ale fotograf uvedl, že se nyní skrývá, aby se nestal obětí násilných stoupenců genocidní vlády křesťanského fundamentalistického autokratického prezidenta Jaira Bolsonara, který trestá každého, kdo se odváží pokusit se bránit domorodé Indiány v Brazílii nebo zachování amazonského deštného pralesa. Této dívce je 8 let a váží 12 kilogramů.

Rozhovor Britských listů 388. Pro pravičáky hlasují ti nejchudší

11. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta



O roli populismu v britské i české politice po nedávných britských volbách a o možné nezávislosti Skotska mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Albín Sybera s dlouholetým obyvatelem Británie a Skotska, šéfredaktorem Britských listů Janem Čulíkem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 12. května 2021.

Třicet lidí zahynulo a Netanyahu chce zintenzivnit bombardování Gazy

12. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Po úterku zuřivých vzájemných útoků zemřelo 28 Palestinců a 2 izraelské ženy


;

Benjamin Netanyahu se zapřísáhl, že zintenzivní vojenské údery proti Gaze po úterku zuřivých konfrontací, při nichž zahynulo 30 lidí, poté, co izraelská letadla bombardovala Gazu a palestinští extremisté odpalovali rakety do Izraele.

Na palestinské starně zemřelo 28 osob, včetně 10 dětí. V Izraeli zahynuly dvě ženy.

Eskalace na Blízkém Východě – o čem se nepíše a nemluví

12. 5. 2021 / Jan Darmovzal

čas čtení 8 minut

 

Aktuální dění v Izraeli je velmi znepokojivé a nemůže potěšit snad vůbec nikoho tedy kromě mainstreamových médií, která tradičně odvádí skvělou práci v prezentování celého děje tak, aby byl neobjektivní, zaujatý a pro nynější konzumní společnost „stravitelný“. Hlavní zpravodaj ČT na Blízkém Východě David Borek se zápalem popisuje, jak mu nad hlavou lítají rakety Kassám, jak po celou dobu cesty z Aškelonu do Tel Avivu musí být opatrný a co každou chvíli vyhledávat přírodní úkryty, aby se jeho konvoj vyhnul ostřelování těch krvežíznivých teroristů z Hamásu a Palestinského Islámského Džihádu (PIJ) a jak vlastně na centrální Izrael „prší“ rakety, které se zde více než 7 let neukázaly.


Ano, i tak lze shrnout tradiční popis reálií za uplynulý den, který je ovšem neúplný a z nějakého nepochopitelného důvodu začíná uprostřed, protože se vlastně hodí říct jenom část toho co se opravdu děje a tu druhou část (mnohem důležitější) v tichosti zamést pod koberec a vůbec se o ní nezmiňovat.

Proto se pokusím vzít věci objektivně a v takové souslednosti jak se opravdu staly, aby si i neinformovaný čtenář mohl udělat vlastní názor na aktuální situaci a nemusel být závislý na mainstreamových médiích, které ve velké míře prezentují institucionální a korporátní zájmy ve společnosti, nikoliv pravdu, objektivitu a nezávislost.

 16637

Průběžné zpravodajství:

Nerozvolňujte karanténu, hrozí indická varianta, varují britští experti. V ČR zemřelo na covid dalších 38 osob

12. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

 

V úterý 11.5. ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 1673 denních nákaz, to je nárůst od předchozího dne o 141 nákaz   V ČR do 11.5.  zemřelo  29 787 lidí, to je nárůst o  38 mrtvých.  V nemocnicích je 1796 osob.Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 648 667 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. I Českou republiku vážně ohrožuje cestování do zahraničí.

Průměrný počet nákaz za posledních 7 dní je v ČR 88 na 100 000 obyvatel, za posledních 14 dní 211 na 100 000 (v Británii je to nyní 21,3 nákaz na 100 000).

V úterý 11. 5. bylo v ČR očkováno 77 615 osob, ukončeno bylo očkování u jen 8368 osob. První dávkou bylo dosud očkováno 2 738 433 lidí, druhou dávkou 1 058 360 osob.


- Vysoce nakažlivá indická varianta B.1.617.2 je nyní v severozápadní Anglii druhá nejběžnější varianta koronaviru. Britští experti varují, že to zpochybňuje plán britské vlády na rozvolnění karantény, k němuž by mělo dojít 17.5. Není jasné, do jaké míry se varianta B.1.617.2 dokáže vyhnout vakcínám. 7. května bylo v Británii 1393 nákaz indické varianty B.1.617.2.

- Američanům jsou nabízeny cesty taxíkem zadarmo na očkování.

30650

Čas na nové ministry: ANO, už zase

12. 5. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Relativně nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger utajil příjmy ve výši desítek milionů za "kosmetické služby", které takto ze zákona vykázat nesmí. Kromě toho si ještě nechal pro sebe rozsáhlé vlastnictví nemovitostí. - A relativně čerstvý ministr zahraničí Jakub Kulhánek zase pověřil velvyslance Pivoňku účastí na putinské demonstraci síly na Rudém náměstí. - Suma sumárum, nejvyšší čas personální obsazení obou ministerstev znova obměnit.

 17121

Bolsonaro's native Indian genocide is at full speed

12. 5. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty

 

This photo had to be smuggled out. It was taken on 17th  April, 2021, but the photographer said he is now in hiding to avoid being targeted by the violent fans of the genocidal government of Christian fundamentalist autocratic president Jair Bolsonaro, who has been punishing anyone who dares to try to defend the native Indians of Brazil or the Amazonian rainforest's preservation. She is 8 years old and weighs 12 kilos.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

30689

Koronavirus: Nová vakcína blokuje COVID-19, jeho varianty i další koronaviry

12. 5. 2021

čas čtení 1 minuta


Potenciální vakcína vyvinutá výzkumníky Duke Human Vaccine Institute se ukázala efektivní při ochraně opic a myší před řadou koronavirových infekcí - včetně viru SARS-CoV-2 a originálního SARS-CoV-1 a spřízněných netopýřích koronavirů, které by potenciálně mohly způsobit další pandemie. Informuje o tom článek v časopise Nature.

 16447

Nový nástroj umožňuje rapidní analýzu koronavirových sekvencí a sledování variant

12. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

Pandemie vyvolala průzkum genomu virů v bezprecedentním rozsahu. Vědci po celém světě využívají genového sekvenování ke sledování nových mutací viru SARS-CoV-2. Rychlá akumulace sekvencí genomu představuje nové příležitosti pro sledování globální i lokální dynamiky přenosu, nicméně analýza takového množství dat je náročná, konstatují autoři článku v časopise Nature Genetics.

Mezitím v Absurdistánu 175:

Boje o náměstí

11. 5. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut


Kromě lovců jsou v tomto seriálu často zmiňovány polské Státní lesy. Tato zvláštní organizace je obvyklou kombinací státní instituce pověřené správou veřejného majetku (tj. lesů) jménem občanů zároveň a soukromou firmou, která vydělává peníze exploatací svého majetku. A pokud tomu nevěříte, stačí se podívat na to, co se děje v údolí Kladska, kde Státní lesy odepřely Polské společnosti pro turistiku (PTTK) právo přesměrovat dvě značené stezky poblíž horské ubytovny Jagodna, pokud si PTTK od nich ten les nepronajme.

Rozhovor Britských listů 387. Afroameričané české společnosti jsou Romové

7. 5. 2021

čas čtení 1 minuta



Novinářka Apolena Rychlíková byla nominována na European Press Prize, za článek, který organizátorům této ceny poslal server Alarm. Rychlíková v něm poukazuje na pokrytectví záporného postoje mnoha Čechů vůči hnutí Black Lives Matter s tím, že Afroameričany v ČR jsou Romové, kteří tam žijí v otřesně utlačitelských podmínkách. V souvislosti s nominací Apoleny Rychlíkové na tuto cenu s ní hovoří Jan Čulík o nejrůznějších aspektech novinářské práce v dnešní České republice. Hovoříme všichni v podstatě jen k už přesvědčeným? A nejsou na české politické, hospodářské a sociální scéně daleko důležitější věci než žabomyší válka ohledně Jana Hamáčka? A selhala v tomto případě jako obvykle nejen celá česká státní infrastruktura, ale i novinářská obec? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 7. května 2021.



29719

Násilnosti na Chrámové hoře ve světle etnické čistky ve východním Jeruzalémě

Represe a násilí v okupované Palestině skončí teprve tehdy, až budeme věci nazývat pravým jménem

11. 5. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Foto: Daniel Veselý

České, potažmo zahraniční sdělovací prostředky dlouhá léta rámcovaly dění v Izraeli/Palestině jako tzv. izraelsko-palestinský konflikt – jako kdyby šlo o svár rovnocenných stran, kde jedna nemá co vyčítat druhé. Tento zavádějící narativ se podle mého skromného odhadu časem nenávratně opustí; vždyť totéž požaduje i přední lidskoprávní organizace Human Rights Watch, jež Izrael nedávno obvinila z praktikování apartheidu. Koneckonců dlouhodobou smířlivost médií vůči pachateli bezpráví sídlícímu v Tel Avivu lze vnímat jako jeden z hlavních pilířů beztrestnosti pachatelů a diskriminace obětí.

30726

Bez komentáře

12. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta


Zpráva pro naše spojence: Převzali nás ve volbách v roce 2013. Náš prezident je ruským aktivem přímo řízeným z Moskvy. Podívejte se, co se stalo s Amerikou o tři roky později. Neopouštějte nás. Mohlo se to stát i vám. Komukoliv, napsala Alexandra Alvarová.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Práva Palestinců...

12. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta

Ti kdo popírají, že Bašár Asad na své lidi útočil plynem nebo bombardoval města až do bezvědomí barelovými bombami, opravdu nemají místo mezi těmi, kdo odsuzují Izrael. Palestinci si zaslouží lepší spojence, napsala Raša al-Akídí. 

 16637

Průběžné zpravodajství:

Světová zdravotnická organizace: Indická varianta ohrožuje svět. V ČR zemřelo na covid dalších 38 osob

11. 5. 2021

čas čtení 3 minuty

 

V pondělí 10.5. ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 1532 denních nákaz.   V ČR do 10.5.  zemřelo  29 749 lidí, to je nárůst o  38 mrtvých.  V nemocnicích je 1884 osob, to je nárůst o 65 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 646 981 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. I Českou republiku vážně ohrožuje cestování do zahraničí.

Průměrný počet nákaz za posledních 7 dní je v ČR 95 na 100 000 obyvatel, za posledních 14 dní 226 na 100 000 (v Británii je to nyní 21,1 nákaz na 100 000).

V podnělí 10. 5. bylo v ČR očkováno 73 998 osob, ukončeno bylo očkování u jen 6857 osob. První dávkou bylo dosud očkováno 2 665 792 lidí, druhou dávkou 1 048 939 osob.

- Indická varianta koronaviru je zřejmě nakažlivější, varuje Světová zdravotnická organizace.

- Firma Pfizer schválila vakcínu pro dvanáctileté až patnáctileté Ameriřčany v krizových případech.

- V Indii se u pacientů nakažených covidem objevuje vzácná černá houba v mozku jménem mucormykóza. Indické ministerstvo zdravotnictví už zaznamenalo 300 případů. Je to velmi vážné onemocnění, má vysokou úmrtnost a je proti ní zapotřebí chirurgického zákroku a množství léků, konstatoval expert Světové zdravotnické organizce profesor Peter Collignon. Covid vytváří podmínky pro nákazu touto houbou především u diabetiků. Přiznaky jsou zčervenání obličeje kolem nosu a očí, horečka, bolest hlavy, vykašlávání krve, černá hmota tekoucí z nosi, bolest na jedné straně hlavy, černé zbarvení nosu, bolest zubů, zhoršení zraku.  ZDE 

30655

Sputnik, jedem!

11. 5. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 15 minut


Kreml. jaro 2020

Chlapci-bohatýři budeme opět a zas první, zvolal ze svého bunkru Bunkr Putinič. Vyslal tedy bohatýry-hackery, aby bohatýrům-vědcům trochu pomohli. Taková mírná pomoc se vždy hodí. Není nad čestný souboj. Porazili jsme kdysi naše nacistické přátele, tak porazíme i naše čínské komunistické učně. Vymyslíme (zkopírujeme, nakoukneme na) vakcínu na virus z netopýra. Budeme vyvážet vakcínu ve velkém. Do každé rodiny, šarže z naší ruské Rodiny. Poslal tedy Bunkr Putinič na jaře loňského roku jednotku fajnych kozích medvědů do datové ciziny, aby jako kdysi Petr Veliký zjistili, jak se vědcům v cizině daří a jestli nepotřebují s výzkumem vakcín pomoci. Každá pomoc se přeci hodí. Bratrskou ruku soudruhům imperialistickým vědcům tajně nabídli i kluci z Pandí tlapky.

Vědci zanechali své rozpracované projekty na teleportaci, telepatii či teleputinizaci a okamžitě vrhli všechny síly na výzkum vakcín. Kdo nebude plnit zadání, tak alou budovat BAM, když se Bunkr rozhodl napodobit Stalina. 

 17095

Jako Hamáček na báni

11. 5. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Mně je ČSSD s nástupem pánů Haška a Urbana stále méně sympatická, ale o ČSSD psát už ani nechci, to je marnost. Chci psát o případu Hamáček tak, jak by mi to mohlo dávat smysl. Považuji za jisté, že pan ministr vnitra v době, kdy už věděl o zapojení GRU do výbuchů ve Vrběticích, chtěl jet do Moskvy. S největší pravděpodobností to nebyl krycí manévr, jak to pan ministr po veřejném vypuknutí aféry interpretoval.

Orbanizace Slovinska

11. 5. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 9 minut


V roce 2003 jsem byl pozván do jedné kanceláře bez identifikace u dveří. Byla umístěna v zelené budově v Bozděchově 7, hned u stanice metra Anděl. Mladý zrzavý muž stylu playboye mě pozval do své velké kanceláře. Popadl ze svého  stolu  s počítačem hromadu časopisů a náhle je přede mnou vyložill přes dlouhý konferenční stůl. „Vlastním všechny tyhle časopisy. Jsou to sračky.  Dokážeš je zachránit?“

Zmateně jsem si povšiml, že ty časopisy jsou mimo jiné tradiční a známé tituly Mateřídouška, Ohníček, Věda a technika a mládeži, Ikarie, Maminka. Těchto 11 časopisů patřilo společnosti Mladá fronta, a.s. Tím mužem byl Frantíšek Savov, neprohlášený vlastník těchto titulů a stejnojmenného vydavatelství knih. Brzy se také ukázalo, že vlastní Europrint, tiskárnu umístěnou ve stejné budově, která sloužila jako skutečné sídlo této slavné značky, o které si většina lidí neuvědomovala, že není spojena s novinami Mf Dnes. Ten deník  byly v roce 1990 zprivatizován v kontroverzní transakci, kterou mnozí považují za první čin „tunelování“, kteréžto slovo je českým příspěvkem ke slovníku korupce.

Zabraňte Izraeli v hraní s ohněm ukončením jeho beztrestnosti

11. 5. 2021

čas čtení 3 minuty

Prohlášení Hassana Albalawiho, palestinského diplomata v Bruselu.



Již několik týdnů izraelská okupační armáda, osadníci, fašistické a rasistické gangy izraelských rasistů zintenzivňují útoky proti palestinskému obyvatelstvu okupovaného Jeruzaléma: uvalili zákaz přístupu do starého města Jeruzaléma a na svatá místa v tomto měsíci ramadánu, odehrávají se provokace a neustálé útoky ze strany osadníků, dochází k výzvám k vraždění ... Desítky palestinských obyvatel čtvrti Sheikh Jarrah jsou zároveň ohroženy bezprostředním vystěhováním ze svých domovů, několik rodin ve čtvrti Silwan vidělo zničení svých domovů, zatímco palestinské rodiny v Jeruzalémě čelí stovkám dalších hrozeb ničení svých domovů.

Už několik dní je přítomna okupační armáda na esplanádě mešity, když se tam shromáždily desítky tisíc věřících, což způsobilo paniku. Palestinský červený půlměsíc hlásí stovky poranění hlavy v důsledku střelby pogumovanými kovovými kulkami.

 
 

 

 16637

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: 47 milionů žen se v důsledku pandemie propadne do extremní chudoby. V ČR zemřelo dalších 44 osob, v Británii jedna

10. 5. 2021

čas čtení 3 minuty

V neděli 9.5. ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 381 denních nákaz (o víkendech registrace nefunguje, zdravotníci jedou na chatu).   V ČR do 9.5.  zemřelo  29 711 lidí, to je nárůst o 44 mrtvých.  V nemocnicích je 1819 osobPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 645 448 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. I Českou republiku vážně ohrožuje cestování do zahraničí.

Průměrný počet nákaz za posledních 7 dní je v ČR 101 na 100 000 obyvatel, za posledních 14 dní 235 na 100 000 (v Británii je to nyní 21,1 nákaz na 100 000).

V neděli 9. 5. bylo v ČR očkováno jen 24 819 osob, ukončeno bylo očkování u jen 1140  osob. První dávkou bylo dosud očkováno 2 596 197 lidí, druhou dávkou 1 043 386 osob. 


 16510

Johnson zavádí nutnost prokázat se při volbách průkazem totožnosti s fotografií

10. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

V Británii a ve Spojených státech neexistují občanky. (V Česku jejich povinné nošení zavedl Hitler.) Dosud se dlouhá desetiletí hlasovalo ve volbách prostě tak, že jste přišli a řekli své jméno a adresu. Boris Johnson zavádí od nynějška nutnost, aby se voliči při volbách do Dolní sněmovny identifikovali nějakým průkazem s fotografií. Podle zkušeností z USA kritikové upozorňují, že to povede k vyloučení části voličů z voleb, především těch, kteří nehlasují pro konzervativce.

Odradí to od hlasování ve volbách ty občany, kteří hlasování nemají v úmyslu plánovat složitě předem.

 16478

Koronavirus: Očkování v USA výrazně snižuje počet nákaz i úmrtí

10. 5. 2021

čas čtení 2 minuty


Spojené státy se blíží bodu obratu, vzhledem k tomu, že očkování proti covidu výrazně snižuje míru infekcí a počet hospitalizací. Blíží se proto možnost rozvolnit postupně karanténní opatření, tvrdily v neděli v USA hlavní osobnosti aktivní v boji proti pandemii.

58 procent Američanů bylo očkováno alespoň jednou vakcínou a asi 113 milionů Američanů bylo už očkováno oběma vakcínami. USA zřejmě úspěšně splní plán Joea Bidena proočkovat alespoň jednou vakcínou do amerického státního svátku dne 4. července nejméně 70 procent Američanů.

Proč má konflikt s Kremlem třídní rozměr

10. 5. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 6 minut


Události okolo informací o zapojení agentů GRU do exploze muničního skladu ve Vrběticích jsou vyobrazovány především v politické a národnostní rovině. Méně čteme o mocenských mechanismech, které drží Putinův režim u moci a možná ještě méně o povaze mocenských mechanismů v České republice, které z této země činí snadný terč oligarchické sítě, která si podmanila současný ruský stát.

Rozhovor Britských listů 386. Přijďte žít a pracovat na Jesenicko

5. 5. 2021

čas čtení 1 minuta



Není jediná možná existence v České republice jenom v Praze, Kamil Kavka, tvůrce platformy PositivJE, se vrátil po téměř patnácti letech života v Praze do Jesenicka a není sám. Jeho platforma chce připravovat lidi z regionů, aby se po zkušenostech v centru vrátili do míst svého původu v regionech. Vždyť nám koronavirová krize ukázala, že není nutné pracovat jen ve velkém městě. Mimochodem to povede i k poklesu cen nemovitostí ve velkoměstech a k nárůstu cen nemovitostí na venkově. S Kamilem Kavkou mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 5. května 2021.



 

Brazilské město použité jako laboratorní krysa pro testy vakcíny SinoVac zaznamenalo pokles úmrtnosti a návrat života k normálu

10. 5. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

Foto: Serrana

Město se 45 000 obyvateli, zvané Serrana, asi 500 km od Rio de Janeiro, bylo za poslední tři měsíce využíváno jako laboratoř pro jedinečný experiment: mezi únorem a dubnem tam očkovali  téměř všechny dospělé osoby  vakcínou SinoVac proti Covidu-19 v rámci experimentu s názvem Projekt S. Peking poskytl vakcíny pro tuto studii zadarmo. Vzhledem k tomu, že pandemie byla v Číně převážně zvládnuta, hledala čínská diktátorská vláda místo, kde by mohla otestovat své vakcíny, a Brazílie byla pro to se svou chaotickou situací ideální.

Rozhovor Britských listů 385. Nikdo dnes neví, co je pokrok

30. 4. 2021

čas čtení 1 minuta



Při příležitosti Svátku práce hovoří Bohumil Kartous s bývalým předsedou vlády České republiky Vladimírem Špidlou o tom, zda může přežít sociální demokracie v Česku a v Evropě obecně. Vladimír Špidla přináší v tomto rozhovoru celou řadu brilantních postřehů o krizi politické reprezentace, o tom, co znamenal pojem pokroku v minulosti a co může znamenat dnes a v budoucnosti a zda vůbec budeme řešit nadcházející epochální proměnu ekonomiky, k níž dojde v důsledku robotizace - Česko tohle zatím zdá se vůbec neřeší a zabývá se na vnitropolitické scéně v podstatě jen pitomostmi. Tento opravdu podnětný Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 30. dubna 2021.

 17095

ČSSD: Poslední záchranný člun z Titaniku

10. 5. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Foto: TMBK.

Seznamu Zprávy Hrad potvrdil, že s Janem Hamáčkem konzultoval přípravy cesty do Moskvy, která podle vicepremiéra a ministra vnitra měla být jen "zastíracím manévrem". A současně další tři svědci - zatím anonymní, ale ochotní vypovídat při vyšetřování - potvrzují, že se Hamáček chtěl pokusit v Moskvě urovnat kauzu Vrbětice. Nejpravděpodobněji odložením případu na státním zastupitelství.

 17118

V anglických volbách zvítězili v mnoha městech labourističtí primátoři. Konzervativci změní volební systém, aby se to už nestalo

10. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Johnsonova konzervativní vláda se rozhodla změnit volební systém, aby do funkcí primátorů byli častěji voleni konzervativci a ne labouristé, poté, co ve volbách minulý čtvrtek bylo v Angli do primátorských funkcí v 11 z 13 anglických měst zvoleni labourističtí kandidáti.

Johnsonova kontroverzní ministryně vnitra Priti Patel už zveřejnila plán při všech příštích volbách primátorů anglických měst zrušit nynější suplementární volební systém . v němž voliči na volebním lístu vybírají dva možné kandidáty pro první a pro druhou pozici - a nahradit jej většinovým systémem, jaký se používá pro volby do Dolní sněmovny.

To by mohlo umožnit konzervativním kandidátům zvítězit ve volbách primátorů i v takových městech, jako je Londýn. Labouristická strana bude proti změně volebního systému, ale konzervativci mají v Dolní sněmovně velkou většinu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Rozhovor Britských listů 384. Proč byl skandál Vrbětice odhalen až teď

27. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta



Je skandál Vrbětice pouze dalším důkazem neefektivity a neschopnosti českých vládních struktur? Jan Čulík o tom hovoří s politologem Jiřím Pehem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 28. dubna 2021.



Stovky Palestinců včetně jednoročního dítěte byly zraněny v Izraeli

10. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

  

Izraelský Nejvyšší soud odložil vysoce kontroverzní rozhodnutí, zda smějí být Palestinci násilím vyhnáni ze svých domovů, aby se na těchto místech mohli usadit Izraelci poté, co ve vážných nepokojích v Jeruzalémě byly zraněny v konfrontaci s policií stovky Palestinců

V sobotu bylo zraněno více než 120 lidí, včetně jednoročního dítěte. 14 osob bylo odvezeno do nemocnice. Izraelská policie uvedla, že bylo zraněno 17 policistů.

 

Je to škoda!

10. 5. 2021 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty

Evidentně jsem se tady https://www.blisty.cz/art/101868-byla-by-skoda-kdyby-to-nevyslo.html nadchl předčasně. Tuzemská automobilka právě představila svůj nejnovější nejmenší a nejlevnější model. Ten ale podle dostupných údajů i v základní konfiguraci stojí nekřesťanské peníze.

Nevím, jak přesně to má ve svých vůdčích hlavách srovnán nadnárodní koncern, i když samozřejmě tuším, ale prostá logika by napovídala, že když občany v Česku rozdělíme od nejchudších po nejbohatší, a připustíme, že nikdo z nich není tak méněcený, aby měl nárok pouze na auta ojetá (již použitá někým jiným), měli by ti nejchudší přijatelným způsobem dosáhnout právě na takové vozy jako je třeba nejlevnější model od Škodovky - Fabia. Tedy, když Škoda nevyrábí žádný jiný lidovější model v duchu názvu svého mateřského koncernu „AUTO PRO LID“.

 16622

Hospodaření OSBL za březen 2021

20. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

V březnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 62 546, 49 výdaje byly  89 931,50 Kč. Britské listy také obdržely náhradu soudních výloh ve výši 17 600 Kč. Zůstatek ke konci února byl 78 735,24 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci březnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
22586