Rozhovor Britských listů 365. Koronavirus: Vás léčit nebudeme, protože tu máme potřebnější

18. 2. 2021

čas čtení 1 minuta



Česká republika se opět dostala do palcových titulků mezinárodního tisku. V ČR je s vážným covidem hospitalizován rekordní počet lidí, píše list Guardian. Situace se skutečně drasticky zhoršuje. Nemocnice jsou přehlceny a lékaři rozhodují, kdo smí dál žít a kdo musí zemřít. Přitom mnoho lidí nebere covid-19 vážně. Nedodržují karanténní opatření "na protest proti Babišovi". Jenže Babiš pandemii nevlastní. Dodržujte karanténní opatření, nechcete-li zemřít. Rozhovor Jana Čulíka s Bohumilem Kartousem v nyní už opravdu kritické situaci v ČR se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 19. února 2021. 



ČR: Země je v modu ohrožení národní bezpečnosti

18. 2. 2021

čas čtení 10 minut

Upozorňovali jsme na to dlouho, nižší jednotky měsíců, vyšší jednotky týdnů.
🎦 JIPky jsou plné, (bez ohledu na statistiky MZ, které vyhazují lidi z C-19 po 20 dnech papírově mimo systém, ačkoli jsou třeba i na umělé ventilaci, právě kvůli Covidu), sester je málo (jednak je část nemocných a taky každá nemůže převzít starost o kriticky nemocné pacienty) a je málo i lůžek, pokud zavádíte infekční režim, snižuje se kvůli bariéře počet lůžek.
🎦 Vývoj můžeme jenom predikovat, ale vzhledem k úprku vlády od zodpovědnosti za situaci nás opravdu může čekat ''Bergamo''.
🎦 Viníky jsou tři věci. Mutace, vláda neschopna ničeho, dokonce ani provádět očkování výrazně umenšenými dodávkami vakcín a lidi, kteří si řekli ''máme toho dost'' a kteří zároveň (bez toho by to tak nebylo) jsou přesvědčeni, že oni sami buď Covid nechytnou a nebo budou mít lehký průběh.

 16659

Průběžné zpravodajství:

Guardian: V ČR je s vážným covidem hospitalizován rekordní počet lidí

18. 2. 2021

čas čtení 4 minuty

V České republice je s vážným covidem hospitalizován rekordní počet lidí. Ve čtvrtek jich bylo 1227 a kapacita České republiky pečovat o tolik vážných případů slábne. Ve čtvrtek ráno měla ČR 14 procent volné kapacity na JIPkách, včetně 154 lůžek pro pacienty s covidem. ČR má za posledních čtrnáct dní nejvyšší počet nákaz per capita v Evropě kromě Portugalska. Milan Kubek, předseda České lékařské komory, ostře kritizoval vládní plány rozvolnit některá koronavirová opatření. ZDE
 


Celkem se v ČR dosud uskutečnilo jen  500 643 očkování. Ve středu 17. 2. bylo očkováno   14 712  osob.  Oběma dávkami bylo dosud proočkováno jen 189 776 osob.  V úterý   bylo dokončeno očkování  u 6818 osob.  Drtivou většinou používá ČR vakcínu mRNA firem Pfizer/BioNTech. (Paradox: Češi pro přežití závisejí na vynálezu tureckých imigrantů.)  Aby bylo proočkováno 60 procent obyvatelstva ČR do léta, muselo by ČR očkovat  půl milionu lidí týdně. (Kvůli vyšší infekčnosti nových koronavirových kmenů bude ve skutečnosti  třeba naočkovat nejméně 70 % populace - pozn. KD.) Pro srovnání: V Británii bylo už očkováno první vakcínou 15,6 milionů lidí, to je 23,9 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno 41,4 milionů lidí, to je  12,5 procent obyvatelstva), z nich 15,7 milionů oběma dávkami.

Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 123 252 osob. Ve středu 17. 2. bylo v ČR zaznamenáno 10 813 nových denních nákaz.  (Tvrzení MZ ČR o "vyléčených" je zavádějící, protože neznámý počet lidí, 10-20 procent, trpí dlouhým covidem, to MZ ČR vůbec neregistruje.) Zemřelo 18 739 lidí, to je denní nárůst o 143 mrtvých.   V nemocnicích je 6 195 lidí.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Jak je na tom dnes ČR v mezinárodním srovnání? Počet nových nákaz:


Počet úmrtí:

- V důsledku zbytečného informačního zmatku ohledně vakcíny Oxfordské univerzity a firmy AstraZeneca vznikl proti ní odpor a Německu, Rakousku, Itálii, ve Švédsku, v Bulharsku i v  České republice. Francouzský ministr zdravotnictví se touto vakcínou nechal očkovat v televizi, aby posílil důvěru obyvatelstva v ní.

- Británie nakazí v řízeném prostředí 90 dobrovolníků ve věku 18-30 let koronavirem. Cílem studie je zjistit, jak organismus reaguje na virus, jak se virus šíří a kolik viru je zapotřebí na to, aby člověka nakazil. Vybraní jedinci budou nakaženi koronavirem jeho nasprejováním do nosu a budou po 17 dní v izolaci. ZDE

- Nejchudší oblasti v Británii byly nejvážněji postiženy pandemií. Velká část lidí v těchto oblastech s pozitivním testem na koronavirus nedostala vládní finanční podporu. Britská vláda prý uvažuje, že každému, kdo byl testován pozitivně na koronavirus, vyplatí bez ohledu na jejich osobní situaci 500 liber (15 000 Kč). I v ČR se lidé vyhýbají testování, protože nechtějí jít bez peněz do izolace. ZDE  

30372

Chceme spáchat kolektivní harakiri?

18. 2. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Koronavirová pandemie trvá už celý rok a všichni jsme už frustrovaní z neustálého utahování šroubů a jejich následného povolování, zvláště pak, když jsou denní přírůstky nakažených akcelerovány virovými mutacemi. Je přitom příznačné, že se v České republice za celou dobu nezastavily fabriky a průmyslové provozy, kde se nákaza šíří i kvůli nátlaku zaměstnavatelů na infikované zaměstnance. Je zcela jasné, jaké jsou priority korporátního kapitalismu. A tuzemská politická scéna – nerozlišuji mezi vládou a opozicí – si toho je dobře vědoma a podle toho také jedná. Odborné hlasy jsou překřikovány těmi, na koho dopadla tvrdě restriktivní opatření, jakož i těmi, kteří sají konspirační bludy jako mateřské mléko. A přestože se nacházíme v jednom z nejhorších momentů celé epidemie, hodláme poslat děti do škol a znovu otevřít obchody.

30711

Virus je neústavní

18. 2. 2021 / David Marenčák

čas čtení 7 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

„Je neuvěřitelné, kolik duševně vyšinutých lidí pobíhá bez dozoru na světě.“ (Knotek, Kulový Blesk, 1978)

Epistemická krize, jak o ní často mluví J. Kulveit, nepřišla až s koronavirem. Byla tu dlouho před ním. Nadměrná komplexita společnosti biologického živočišného druhu, jehož mozek byl po statisíce let přizpůsoben a schopen zvládat skupiny o maximálně stovkách lidí, se najednou musí vypořádat s kognitivní zátěží natolik obsáhlou, že žádný jednotlivec není schopen ji pojmout beze zbytku. Čím dál častěji není dané individuum schopno zcela pobrat ani svůj specializovaný podobor.

Rozhovor Britských listů 364. Necháme Česko zbankrotovat výstavbou nových Dukovan?

17. 2. 2021

čas čtení 1 minuta



Jan Haverkamp, odborník organizace Greenpeace na jadernou problematiku, upozorňuje, že bezpečnostní opatření vyžadovaná mezinárodně i Evropskou unií pro výstavbu nových jaderných reaktorů jsou nyní tak rozsáhlá a nákladná, že si je nemohou žádné firmy ani státy dovolit a podniky, které se ještě dnes na Západě snaží postavit novou jadernou elektrárnu, z těchto důvodů krachují. Česká republika si proto v žádném případě nebude moci dovolit vybudovat Dukovany 5 a všechny řeči o tom jsou nesmysl. Přitom je už dnes výroba obnovitelné energie levnější než uhlíkové zdroje. Česká vláda musí vypracovat strategii pro přechod na obnovitelnou energii. Ta je realistická, neexistuje žádná jiná cesta. Jan Čulík hovoří s Janem Haverkampem v tomto Rozhovoru Britských listů, který se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 17. února 2021.


 16608

Strana PiS teď jde po nezávislých médiích opravdu tvrdě

18. 2. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Tohle se už delší dobu nestalo. Avšak navrátilo se to naprosto dramaticky, s nárazem.  Doslova. Vládní vozidlo VIP, které podle svědků jelo Varšavou vysoko nad povolenou rychlost, narazilo do malé škodovky.  Její  řidič skončil v bezvědomí a byl převezen do nemocnice a jeho auto je nyní s největší pravděpodobností dobré pouze pro vrakoviště ... V nemocnici skončili také dva cestující vládního vozu - žádný z nich nebyl VIP.

30714

Nejhorší dopady má COVID-19 v kombinaci s lhostejností a nedůvěrou

18. 2. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty


Je stále smutnější sledovat, jak je česká společnost paralyzována vlastní bezmocností. Na jedné straně diletantství a lhostejnost těch, kdo mají společnost provést krizí. Na straně druhé nedůvěra společnosti v ty, kdo řídí, jež znemožňuje spoléhat na solidaritu a ochotu omezit sebe ve prospěch ostatních. Tento vnitřní lockdown činí z koronaviru mnohem nebezpečnější a smrtelnější chorobu, s mnohem většími kolaterálními škodami. Statisíce lidí přicházejí o existenční zajištění zbytečně, statisíce dětí žijících v problematických rodinných podmínkách přežívají bez potřebného přístupu ke vzdělání, narůstá frustrace a psychická zátěž přerůstá v palčivé problémy. A to proto, že dílem nedůvěrou, dílem neschopností v krizovém řízení se nedaří zmírňovat nárůst infekce a nedaří se zajistit rychlou vakcinaci. Současně přetrvává vysoká míra úmrtnosti a nemocnicím hrozí kolaps. Lhostejnost vlády k životům těch, kdo jsou existenčně postiženi, se transformuje v lhostejnost vůči smrti i lhostejnost vůči těm, kdo se snaží pomáhat nejohroženějším. A dna jsme pravděpodobně ještě nedosáhli.

29864

Češi si neumějí vládnout!

18. 2. 2021 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Měl jsem fakt skvělého dědu. Narodil se „za rakouskouherska“ a zemřel pár let po sametovce. Takovej můj dobrej anděl. Člověk s tím slavným selským rozumem, tesař, chovatel, pojízdný prodavač, tajný matematik, garant a duše rodinného sídla. Ostatně pocházel z Knyku (!). Měl spoustu krátkých a výstižných rčení a slovních hříček na různé důležité životní situace. Dost si jich pamatuju dodnes, třeba „cukr je jed“, nebo „když tě práce nebaví, tak ji dneska nech, nebude to za nic stát“. Nebo, ač nechodil do kostela, „každý, když je nejhůř, volá pánaboha.“ A nebo – a tím mě dostal snad nejvíc – když jsem nedokázal ve svahu vyšalovat základy skleníku do vinglu a do vodováhy, tak přišel s provázkem a pár kolíkama, chvilku běhal, tahal provázek (myslím, že mu tou dobou bylo asi 86), zatloukal kolíky a když to bylo asi za 20 minut hotový a já seděl vyvalenej na trávníku a ptal jsem se jak je to možný, pravil s veselýma očkama: „Neznáš Pythagorovu větu?“ No a jednou tenhle člověk pravil: „Češi si neumějí vládnout“. Od člověka, který, pokud dobře počítám, zažil asi 5 a půl různých režimů to je tvrzení nad kterým musíte přemýšlet.

30715

Pevná vazba mezi prokremelskou propagandou a lokálním dezinformačním zdrojem

Jak AC24.cz přebírá obsah ze Sputniku

18. 2. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Čeští elfové v průběhu monitoringu dezinformačního webu AC24.cz a české mutace ruského státního propagandistického webu SputnikNews v roce 2020 identifikovali, že nezanedbatelná část článků, které se na AC24.cz objevuje, je přebírána přímo z této propagandistické stránky. 

 16451

Facebook zablokoval četné stránky v Austrálii

18. 2. 2021

čas čtení 3 minuty

 

V 5.30 ráno australského východního pobřežního času, po dlouhých měsících vyhrožování a po neúspěšných pokusech lobbovat australskou vládu ohledně navrhovaného nového mediálního zákona zakázal Facebook v Austrálii sdílení zpravodajství na svých  stránkách.

Byly zrušeny facebookové stránky všech australských médií. Australané, kteří se pokusili sdílet na svých osobních stránkách, odkazy na články z australského tisku, dostali automatické hlášky, že je to nefunkční.

Nový australský mediální zákon, který donutí Facebook a Google, aby si vyjednali dohody s australskými vydavateli, v jejichž rámci bude Facebook muset platit za odkazy na jejich články, prošel prvním jednáním v parlamentu. Google reagoval vyjednáním údajné dohody v hodnotě 30 milionů dolarů s největší místní australskou mediální společností. Facebook stránky médií v Austrálii zrušil.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 16447

Průběžné zpravodajství:

V Indii došlo k radikálnímu poklesu nákaz. Nikdo neví proč

17. 2. 2021

čas čtení 4 minuty

MZ ČR šíří o počtu mrtvých dezinformace. Česká média informují, že denní počet mrtvých v ČR je kolem osmdesáti. Není to pravda. Uniká jim, že je nutno srovnávat celkový počet mrtvých, který MZ ČR zveřejňuje každý den, s celkovým počtem mrtvých z předchozího dne. MZ ČR totiž nemá v daný den kompletní informace o počtu mrtvých, takže zveřejněný počet denního nárůstu mrtvých je výrazně podceněn. MZ ČR pak dodává další mrtvé do předchozích dní, avšak média už to nezaznamenávají. V úterý byl celkový denní nárůst počtu mrtvých 180, česká média informovala o 80. Ve středu je denní nárůst počtu mrtvých 166, nikoliv 77.

Míra očkování trochu stoupá, avšak stále je to naprosto nedostatečné.  Celkem se v ČR dosud uskutečnilo jen  482 833 očkování. V úterý 16.2. bylo očkováno   15 019   osob.  Oběma dávkami bylo dosud proočkováno jen 181 908 osob. V úterý   bylo dokončeno očkování  u 7754 osob.  Drtivou většinou používá ČR vakcínu mRNA firem Pfizer/BioNTech. (Paradox: Češi pro přežití závisejí na vynálezu tureckých imigrantů.)  Aby bylo proočkováno 60 procent obyvatelstva ČR do léta, muselo by ČR očkovat  půl milionu lidí týdně. Pro srovnání: V Británii bylo už očkováno první vakcínou 15,6 milionů lidí, to je 23,6 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno 39,9 milionů lidí, to je  12 procent obyvatelstva), z nich 15,2 milionů oběma dávkami.


Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 112 322 osob. V úterý 16.2.  bylo v ČR zaznamenáno 12 486 nových denních nákaz.  (Tvrzení MZČR o "vyléčených" je zavádějící, protože neznámý počet lidí, 10-20 procent, trpí dlouhým covidem, to MZČR vůbec neregistruje.) Zemřelo 18 596 lidí, to je denní nárůst o 166 mrtvých.   V nemocnicích je 6171 lidí, to je nárůst o 181 osob.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

- Nárůst denních infekcí v Indii poklesl od podzimu ze 100 000 denně na méně než 10 000 denně - v zemi, která má 1,4 miliardy obyvatel. K poklesu došlo přesto, že Indové nedodržují rozestupy, nenosí roušky a masové očkování se tam nekoná. Ještě v listopadu bylo 90 procent lůžek v Dillí plných covidových pacientů na ventilátorech. Nyní jsou tam lůžka zaplněna jen z 16 procent. Nikdo neví proč. Že by to bylo snad proto, že Indové jsou především mladí a že mají vysokou imunitu, protože jsou trvale vystavováni množství nejrůznějších chorob? ZDE https://www.channel4.com/news/scientists-baffled-as-indias-covid-cases-tumble

- Australské úřady nejsou schopny vysvětlit vznik nové znepokojující varianty koronaviru, kterou v Austrálii zjistili genomickým sekvenováním britští vědci.

- Počet nových nákaz covidu-19 celosvětově minulý týden klesl o 16 procent na 2,7 milionu, informuje Světová zdravotnická organizace. Nárůst počtu nových úmrtí také poklesl o 10 procent na 81 000.

Lockdown v Británii bude pokračovat, dokud počet denních nákaz neklesne pod 1000

17. 2. 2021

čas čtení < 1 minuta

Lockdown v Británii bude pokračovat, dokud nákaza nepoklesne pod 1000 nových infekcí denně, píše dokonce i fašistoidní hlásná trouba Borise Johnsona, špinavá žumpa vlastněná v zahraničí žijícími oligarchy Barclayovými Daily Telegraph. V Česku je šestkrát méně obyvatel, tatáž podmínka by znamenala, že stav nouze by měl trvat, dokud nepoklesne nárůst denních infekcí v zemi pod 167.  V úterý byl však v ČR registrován denní nárůst nákaz  o 12 486! A kriminální šílenec Havlíček chce v ČR karanténu rozvolňovat a otevírat obchody...

Kdy budou čeští politikové, kteří zavinili smrt svých 18 400 spoluobčanů, pohnáni za to k trestní odpovědnosti? (JČ)

 16521

Řešení je na dosah

17. 2. 2021 / Jan Sláma

čas čtení 4 minuty


Vymírání pokračuje. Dnes opět 180 lidí zemřelo na Covid nebo s Covidem. I když se o tom vedou spory, co na tom záleží. Lidé prokazatelně umírají víc.

Celé jedno okresní město je pryč a půjde li to takhle dál, vymře třeba i to krajské. Vypadá to jako žně. Už je „sklizeno“ tolik a tolik. Sekáč Covid se činí a naši vůdcové hovoří a hovoří. Poslouchal jsem poctivě promluvy našich poslanců, řešících stav nouze. Pokud se to dalo vydržet. Člověk si budoval názor. Samozřejmě, oni jsou ti zákonodárci, nejsou organizátory obrany, ale dokážou tu obranu obratně narušovat, ne li skoro likvidovat. Možná nevědomky. Divák žasne jaké lidi si do sněmovny zvolil.

 16637

Pandemie blbosti v Česku: Píší už pragováci?

17. 2. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Foto: Pixabay.

Proč advokátní komora ostře odsoudila vyhlášení nouzového stavu usnesením vlády? Stručná odpověď zní: Protože usnesení vlády v ČR nezakládá právní závaznost čehokoliv, i kdyby mělo jít jen o předpis ohledně distribuce toaletního papíru na úřadu vlády. Podrobnější odpověď by pak zněla: Protože se Babišova vláda pokouší zavést ústavní zvyklost, která pohřbívá právní stát a demokracii.

 16518

Etnicita a sociální deprivace jsou pro úmrtí na covid-19 rizikovými faktory

17. 2. 2021

čas čtení 2 minuty

Stará se někdo v Česku o Romy a zjistil někdo, kolik Romů na covid umírá ve srovnání s bělošskou populací? Je náhoda, že nejpostiženější koronavirem jsou chudé regiony Mostecko a Karlovarsko?

Z modelování Oxfordské univerzity bylo zjištěno, že sociální deprivace a příslušnost k etnickým menšinám jsou vážnými rizikovými faktory  pro smrt na covid-19. Proto nyní britská vláda rozešle dopisy  2 milionům britských občanů, aby se izolovali doma a 800 000 občanů z těchto skupin bude nyní přednostně očkováno.

Nástroj analýzy rizik covidu-19, vypracovaný Oxfordskou univerzitou, bere v úvahu celou řadu zdravotních potíží a okolností, které zvyšují pravděpodobnost úmrtí, od obezity před vážné psychické problémy a bezdomovectví.

 16638

Nadační fond nezávislé žurnalistiky:

Výzkum: Češi a zpravodajství

17. 2. 2021

čas čtení < 1 minuta

Lidí, kteří nesledují téměř vůbec žádné zprávy, přibývá. Vyplývá to z výsledků výzkumu “Češi a zpravodajství 2” zabývající se mediálním chováním populace ve věku 15 až 79 let. Pro NFNZ jej uskutečnila agentura Median. Zatímco před čtyřmi lety tvořila skupina nekonzumentů zpravodajství 31 %, dnes už je to 37 %.

Kompletní analýza ZDE

 16578

Opravdová úcta k ústavě

16. 2. 2021 / Richard F. Vlasák

čas čtení 3 minuty

 

Pravice, někteří komentáři a advokáti se bouří proti vyhlášení současného nouzového stavu – je prý neústavní. Volání po ústavní žalobě neprospívá ani atmosféře ve společnosti, ani k všeobecnému respektu vůči prvnímu zákonu republiky.

Už od dob novozákonních rozlišujeme ducha a literu textu – někdy se dostanou do rozporu, pokud intepret – vykladač vychýlí váhu na jednu nebo druhou stranu: dochází buď k svévoli nebo k hnidopišství. Jenže ústava není svatý text, naopak jen posvátné držení ve vitríně přímo provokuje, aby někdo hodil kamenem a ústavu otevřel, četl, přemýšlel o ní a ano, ji miloval jako smlouvu mezi lidmi navzájem (podstata demokracie), aby se stávala posvátným náznakem spravedlivějšího světa, v němž nevítězí síla nebo vychytralost. A právě naolejovanými bicepsy a kulišáckým pomrkáváním mi argumenty advokátů, politických komentátorů nebo dopis předsedy horní parlamentní komory zavání.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

 16521

Češi se zřejmě dostali do nejvážnější krize za celou dobu své moderní existence

16. 2. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 9 minut

 
Nacisté usmrtili za druhé světové války zhruba 122 000 Čechů. Dnešní čeští politikové od loňského podzimu zatím "jenom" 18 000. Jenže problém je, že pandemii zdaleka není konec. Umírání se zjevně bude násobit, Neexistují efektivní pandemická opatření, 40 procent Čechů podle Prymuly ochranná karanténní opatření nedodržuje, průmyslové provozy, kde v halách vedle sebe pracují stovky dělníků, často bez roušek, pracují naplno, "vláda jejich provoz omezovat nebude", nárůst nákaz a nárůst úmrtí osciluje mezi prvním a druhým nejhorším globálně, na celém světě, podstatná část občanstva vůbec nevěří, že pandemie existuje, očkování, jediná možná a rychlá záchrana, je neefektivní, politikové se hašteří, protože jejich stranickopolitický zájem je pro ně daleko důležitější než životy lidí - je jim jedno, že lidi umírají a zdravotníci jsou na kolenou. Šílenci podávají žaloby, požadující zrušení nouzového stavu a otevření sjezdovek a obchodů.

 16518

Průběžné zpravodajství:

Česko otevře školy 1. března navzdory vysoké míře nákazy v zemi

16. 2. 2021

čas čtení 6 minut

- Česká republika otevře školy od 1. března, navzdory vysoké míře nákazy v zemi, upozorňuje Guardian.

- Blázen, kriminálně ohrožující životy lidí. Česko je na tom nejhůře, či téměř nejhůře, ze všech zemí světa. Proto Havlíček otevírá obchody:


 Celkem se v ČR dosud uskutečnilo jen  466 578 očkování. V pondělí 15.2.  bylo očkováno   14 168   osob.  Oběma dávkami bylo dosud proočkováno jen 173 269 osob.  V neděli   bylo dokončeno očkování  u 8613 osob.  Drtivou většinou používá ČR vakcínu mRNA firem Pfizer/BioNTech. (Paradox: Češi pro přežití závisejí na vynálezu tureckých imigrantů.) V důsledku takto pomalého očkování a obrovského rozšíření nákazy v ČR hrozí vznik variant koronaviru, proti nimž budou vakcíny neúčinné. Absolutně naléhavou nutností je snížit počet nákaz v zemi na minimum a očkovat statisíce denně. Pokud bude ČR očkovat jen cca 10 000 lidí denně, očkování potrvá do léta roku 2024! Aby bylo proočkováno 60 procent obyvatelstva ČR do léta, muselo by ČR očkovat  půl milionu lidí týdně. Pro srovnání: V Británii bylo už očkováno první vakcínou 15,3 milionů lidí, to je 23 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno 38,8 milionů lidí, to je  11,7 procent obyvatelstva), z nich 14,3 milionů oběma dávkami.

Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 099 654 osob. V pondělí 15.2  bylo v ČR zaznamenáno 8745 nových denních nákaz.  (Tvrzení MZČR o "vyléčených" je zavádějící, protože neznámý počet lidí, 10-20 procent, trpí dlouhým covidem, to MZČR vůbec neregistruje.) Zemřelo 18 430 lidí, to je denní nárůst o 180 mrtvých.   V nemocnicích je 5990 lidí.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Česko stále patří k nejpostiženějším zemím světa. Proto se budou otevírat obchody:

- Od 24. ledna 2021 poklesl v Británii počet úmrtí na koronavirus mezi lidmi staršími 80 let o 62 procent. V té době měla třetina lidí z této věkové skupiny určité množství imunity proti koronaviru, obdržela první vakcínu o čtrnáct dní předtím. V mladších věkových skupinách klesá také počet mrtvých, ale méně. V kategorii lidí ve věku 65-79 let poklesl počet mrtvých o 51 procent. Podle statistika profesora Davida Spiegelhaltera z University of Cambridge nelze pokles úmrtí přičítat pouze lockdownu, ale zcela určitě i očkování. ZDE 

- V Británii byla identifikována nová potenciálně nebezpečná varianta koronaviru B1525. Bylo registrováno 32 případů. Další případy byly nalezeny v Dánsku, v USA a v Austrálii. Mělo by být zahájeno testování širokého obyvatelstva v oblastech, kde se tato mutace vyskytla. Mutace je podobná britské variantě, ale má změnu E484K v bílkovině bodce, která se vyskytuje i u brazilské a jihoafrické varianty a zřejmě umožňuje viru více neutralizovat protilátky lidského organismu . Původně byla tato varianta nalezena v prosinci 2020.  ZDE  

- Řecko postihla sněhová kalamita, což zastavilo tamější očkování proti koronaviru. Jeden muž na Krétě  zemřel. V Aténách byla na mnoha místech přerušena dodávka elektrického proudu, úřady apelují na občany, aby zůstali doma, než kalamita pomine. Sílí hlasy, požadující přestěhování uprchlíků žijících ve stanech v táboře Elaionas v centru Atén. Sníh má trvat do středy. Ministr pro migraci Notis Mitarachis uvedl v pondělí, že 100 000 uprchlíků v Řecku bude očkováno proti koronaviru. Zatím řecká vláda očkuje obyvatele pečovatelských domovů, staré lidi a lidi se zdravotními problémy.

 16648

Proč je všude tolik mrazů a sněhu? Teplý vzduch nad severním pólem vytlačil mrazivý vzduch směrem na jih

17. 2. 2021

čas čtení 1 minuta

Judah Cohen, ředitel sezónní meteorologie v americké organizaci Atmospheric and Environmental Research upozorňuje, na základě svého výzkumu a výzkumu svých kolegů, že k zmrazení jihu USA a velké části Evropy došlo nyní proto, že se Arktida otepluje dvakrát tak rychleji než ostatní svět. ZDE 


Evropa i Spojené státy - a dokonce jižní státy USA, jako Texas, kde nebývá sníh skoro nikdy, zažily nebo zažívají v těchto dnech extremně mrazivé a sněhové počasí.

V Texasu několik lidí zemřelo, stát trpí výpadky elektrické energie a zvlášť trpí staří lidé a bezdomovci. Texas zaznamenal teplotu -17 stupňů Celsia:

Rozhovor Britských listů 363. Československo bylo před válkou rozumná, Rakousko fašistická země

12. 2. 2021

čas čtení 1 minuta



Interwar Czechoslovakia was a reasonable country, Austria was fascist
(This interview is in English with Czech subtitles)
(For English, scroll below)

Julia Maria Secklehner je kunsthistorička, autorka pozoruhodné doktorské dizertace, v níž analyzuje satirické časopisy, které vycházely v Rakousku a v Československu v meziválečném období. Z práce vyplývá, jak pozoruhodně málo víme v České republice o moderní historii našeho jižního souseda. O tom hovoří s dr. Secklehnerovou Jan Čulík.  Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 12. února 2021.

Julia Maria Secklehner is an art historian and the author of a remarkable doctoral dissertation in which she analyses satirical magazines which came out in Austria and in Czechoslovakia in the interwar period. It follows from this thesis how little we know about the 20th century history of Austria. Did you know that married women were banned from working there? Jan Čulík talks to Dr. Secklehner in this Britské listy Interview, which is broadcast by the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Friday 12th February 2021.




29869

"Evropa věří ruským nástěnkám"

17. 2. 2021

čas čtení 1 minuta

Evropané a lidé na Západě obecně dělají velkou chybu, když akceptují označení, která Moskva přiděluje ruským institucím. Například když hovoří o ruských médiích, mají sklon vidět v nich žurnalismus a jeho krizi, nikoliv továrny na propagandu sloužící státním korporacím nebo zvláštním službám, upozorňuje Kirill Martinov.

Rozhovor Britských listů 362. Očkování: Premiér řekl, že se musíme registrovat, ale není kde

9. 2. 2021

čas čtení 1 minuta



Pandemie jako by zůrazňovala rozklad českého státu. Zatímco v ČR umírá na jednoho obyvatele globálně skoro nejvyšší počet lidí, politikové chtějí posilovat šíření nákazy otevřením škol. Piráti a ANO podporují zachování dětských exekucí. Někteří poslanci chtěji kriminalizovat sociální podporu. Pražští hygienici nezavádějí ve třídách karanténu, když covidem onemocní učitel a ministerstvo zdravotnictví ani IKEM nereagují na opakovaný dotaz našeho dnešního hosta, Petra Harašíma z Orlové, který měl několikanásobnou transplantaci, má ochromený imunitní systém a bez očkování je v ohrožení života. Co s tím? Rozhovor Jana Čulíka s Petrem Harašímem se vysílá v Regionální televizi, Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 10. února 2021.

 16447

Proč se právě teď objevují nové varianty koronaviru?

17. 2. 2021

čas čtení 3 minuty

Existuje několik důvodů, proč se více jak rok po začátku pandemie objevily nové mutace viru. Jedním z nich je exponenciální nárůst počtu případů v globálním měřítku. Každý případ onemocnění poskytuje viru šanci zmutovat, takže pokud je nakaženo více lidí, roste i pravděpodobnost výskytu nových mutací.

Koronavirus v USA: Nemocnice stále šetří respirátory

17. 2. 2021

čas čtení 2 minuty

Sklad Mikea Bowena nedaleko základny Fort Worth v Texasu je plný respirátorů třídy N95 (obdoba evropské třídy FFP2 - pozn. BL). Jeho společnost Prestige Ameritech může vyskladnit milión kusů každé čtyři dny, ale nemá objednávky ani zdaleka tak velké. Takže nedávno dostala souhlas k exportu, informují Jason Dearen, Juliet Lindermanová a Martha Mendozová.

 16447

Jak by pandemie mohla skončit - a co způsobí, aby skončila rychle

16. 2. 2021

čas čtení 6 minut


Pandemie jsou z definice globální. Jen zákaz cestování a rovný přístup k vakcínám pro všechny země ukončí tuto krizi


Většina lidí už přizpůsobila svá očekávání, že celé jaro budou ještě v karanténě - avšak většina tiše doufá, že v létě a na podzim 2021 se život v Británii bude moci vrátit víceméně k normálu. Je to příliš optimistické? Co můžeme udělat pro to, abychom se vyhnuli zpětnému propadnutí do cyklu opakovaných lockdownů? Krátce řečeno: Jak tato pandemie skončí a jak ji můžeme ukončit rychleji? ptá se profesorka veřejného zdraví na Edinburské univerzitě Devi Sridhar.

 16540

Hejtmanistán: O politických nákladech spoléhání na extremisty

16. 2. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Foto: Wikimedia Commons. Licence Attribution-ShareAlike 4.0 International.

Od pondělka vláda v ČR vyhlásila nový nouzový stav. Učinila tak formálně na žádost hejtmanů, kteří k požadavku mají jistě dobré důvody, nicméně nulovou pravomoc. Proto také v souvislosti s posledními událostmi byly již v pondělí podány dvě žaloby. Jedna žádá pražský Městský soud o zrušení nezákonně vyhlášeného nouzového stavu, druhá vůči členům vlády vznáší podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby.

Proč je třeba více studovat společenské vědy

16. 2. 2021 / Martin Horut

čas čtení 3 minuty


Navzdory populárním názorům populistických politiků by bylo záhodno, aby se daleko více - ne méně - lidí věnovalo studiu společenských věd. Václav Klaus mladší je ztělesněním rozšířené tendence odmítnout "nekonečné žvanění" společenských vědců. Sám na svém facebookovém profilu s oblibou řeší politická dilemata naší doby pomocí komiksu. Zdá se, že tradice staletého vědeckého zkoumání lidské společnosti (sine ira et studio, bez hněvu a stranictví), je k ničemu, a k diskuzi o politických otázkách nám stačí selský rozum, jako by snad teorie ve vyzdvihovaných přírodních vědách byly objevem sedláka, který večer u piva praštil do stolu.

29886

Americký odklon od demokracie na pozadí globální de-demokratizace

16. 2. 2021

čas čtení 4 minuty

Dvacáté století bylo podle některých pozorovatelů nerovnoměrným, ale stabilním pochodem směrem k demokracii. Ti, kteří studují přechod autoritářských vlád k demokracii, definovali úspěšný přechod coby dvě volební klání jdoucí po sobě, kdy se všechny strany shodují na pravidlech hry, přičemž poražení uznají svou prohru. To se mi jeví jako opravdu důležitá věc, píše Juan Cole.

Rozhovor Britských listů 360. S kamerou proti úzkostným stavům

5. 2. 2021

čas čtení < 1 minuta



Ve spolupráci s arteterapeutkami z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích bude spolupracovnice Britských listů a doktorandka Aberystwythské univerzity ve Walesu Dominika Švecová zahajovat v nadcházejících týdnech v Praze filmově-videoterapeutická sezení s klienty, trpícími úzkostnými stavy, kteří budou pod jejich vedením pro terapeutické účely natáčet vlastní krátké filmy. Jan Čulík s Dominikou Švecovou hovoří o tomto projektu. Přihlašte se! Tento Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 5.února 2021.


Rozhovor Britských listů 361: Vyřeší konečně ve středu poslanci šokující problém exekucí?

6. 2. 2021

čas čtení 1 minuta



Ve středu 10. února 2021 bude Poslanecká sněmovna ČR projednávat novelu insolvenčního zákona a novelu exekučního řádu. Podaří se konečně odstranit parazitický systém exekucí, jaký nemá ve světě obdoby? Je to nepravděpodobné, protože skupina asi dvaceti velkých soukromých exekutorů má na českou politiku obrovský lobbistický vliv, přestože 4 a půl milionu exekucí, mnohé z nich z doby před mnoha lety, kdy bylo možno z malého dluhu vytvořit obrovský a odebrat lidem třeba i střechu nad hlavou, vážně ochromuje rozvoj českého hospodářství - lidé postižení exekucemi jsou totiž často zcela mimo ekonomický systém země, pracují a jsou odměňováni načerno. V tomto Rozhovoru Britských listů hovoří o tomto děsivém problému Bohumil Kartous s odborníkem na problematiku oddlužení a exekucí Danielem Hůlem z organizace Člověk v tísni. Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od neděle 7.února 2021.


Pozor na bruslení na zamrzlých rybnících - led není pevný všude!

16. 2. 2021

čas čtení 1 minuta

Toto video zhlédlo šest a půl milionu lidí:


 

Holanďané měli v neděli šanci poprvé po třech letech si zabruslit na kanálech ve svých městech, poté, co teplota klesla na -5 stupňů Celsia.


Jenže na tvrdém ledu se bruslilo dost špatně, někteří bruslaři padali a skončili se zraněním v nemocnici. Jinde v Evropě činitelé žádali lidi, aby nebrusilili na zamrzlých jezerech. V Berlíně o víkendu naléhala policie ve vrtulnících na bruslaře, aby opustili jezera.

V severní Anglii se snažili bruslaři na tamějších jezerech napodobovat kreace z televizního pořadu Dancing on Ice, Tančení na ledě, policie je varovala, že led je tenký a kromě toho jsou jezera v pustině a případná pomoc je daleko. V neděli byli zachráněny dvě dívky, které propadly ledem na řece v Nottinghamshiru.


Rozhovor Britských listů 358. Koronavirus: Chování ministra zdravotnictví je skandál

28. 1. 2021

čas čtení < 1 minuta



Vzhledem k stále katastrofální pandemické situaci v České republice hovoříme znovu s imunologem Václavem Hořejším o minimálním očkování, o nefunkčnosti českých státních struktur a o hrozbě nových kmenů koronaviru, které se mohou vymknout vakcínám a být daleko vražednější než ty nynější, pokud se pandemie nezvládne. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 29. ledna 2021.

 16521

Průběžné zpravodajství:

Británie uvalila na všechny příchozí do země ode dneška tvrdou karanténu. Navzdory horší nákaze, ČR má k cestování liberální přístup

15. 2. 2021

čas čtení 6 minut

- Kdokoliv přijíždějící do Anglie z 33 "vysoce rizikových" zemí bude dopravován britskou vládou do státem vybraných karanténních hotelů, kde pod dohledem bezpečnostních pracovníků budou muset setrvat v karanténě po dobu 10 dní.  Za tento pobyt musejí předem zaplatit britské vládě 1750 liber (cca 52 000 Kč), jinak nedostanou povolení k cestě do Británie. Účelem opatření je zabránit rozšíření nových nebezpečných kmenů koronaviru v Británii. Skotsko zavedlo toto opatření pro přílety ze všech zemí světa.

Navzdory daleko horší míře nákazy má ČR k cestování liberální přístup. Je možné, že ČR neřeší míru nákazy v neevropských zemích? Seznam neevropských zemí a jejich hodnocení z hlediska nákazy jsme na stránkách MZV ČR ani MZ ČR nenalezli:


ČR je co do počtu úmrtí globálně nejhorší:


ČR je co do míry nákaz globálně druhá nejhorší - po Černé hoře (vynecháme-li Andorru, kde skoro nikdo nežije):

 
Zatímco v Británii se denně očkuje půl milionu osob, v České republice 2122! Nekompetence vládních úřadů je  v tom neuvěřitelná.    Celkem se v ČR dosud uskutečnilo jen  450 780 očkování. V neděli 14. 2. bylo očkováno   2122   osob.  Oběma dávkami bylo dosud proočkováno jen 163 749 osob.  V neděli   bylo dokončeno očkování  u 1259 (!!) osob.  Drtivou většinou používá ČR vakcínu mRNA firem Pfizer/BioNTech. (Paradox: Češi pro přežití závisejí na vynálezu tureckých imigrantů.) V důsledku takto pomalého očkování a obrovského rozšíření nákazy v ČR hrozí vznik variant koronaviru, proti nimž budou vakcíny neúčinné. Absolutně naléhavou nutností je snížit počet nákaz v zemi na minimum a očkovat statisíce denně. Pokud bude ČR očkovat jen cca 10 000 lidí denně, očkování potrvá do léta roku 2024! Aby bylo proočkováno 60 procent obyvatelstva ČR do léta, muselo by ČR očkovat  půl milionu lidí týdně. Pro srovnání: V Británii bylo už očkováno první vakcínou 15 milionů lidí, to je 22,7 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno 38,6 milionů lidí, to je  11,7 procent obyvatelstva), z nich 14,3 milionů oběma dávkami.

Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 090 860 osob. V neděli 14. 2. bylo v ČR zaznamenáno 2832 nových denních nákaz. (Pandemie-nepandemie, o víkendu se v ČR netestuje a neočkuje.)  (Tvrzení MZČR o "vyléčených" je zavádějící, protože neznámý počet lidí, 10-20 procent, trpí dlouhým covidem, to MZČR vůbec neregistruje.) Zemřelo 18 250 lidí, to je denní nárůst o 192 mrtvých.   V nemocnicích je 5553 lidí.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

- První dávka vakcíny prý poskytuje po třech týdnech ochranu až v 67 procentech případů. Uvedl to profesor Tim Spector z King's College v Londýně, který provozuje mobilní aplikaci ZOE sledující rozšíření koronaviru po Británii. Používají ji 4 miliony uživatelů. Spector tvrdí, že na základě informací od 50 000 uživatelů této aplikace zjistil, že první dávka vakcíny od Pfizeru či od firmy Astra Zeneca poskytuje po čtrnácti dnech ochranu v 46 procentech případů, po třech až šesti týdnech prý poskytuje ochranu až v 67 procentech případů. Těchto 50 000 lidí jsou prý zdravotníci, kteří jsou silně vystaveni koronavirové nákaze. - Stále ovšem neexistují žádná data ohledně toho, zda imunita vyvolaná první vakcínou firmy Pfizer trvá celých 12 týdnů - Británie chce očkovat své občany druhou vakcínou jako jediná země na světě až po 12 týdnech.  ZDE  

29544

Proč je osvobození Donalda Trumpa skutečným nebezpečím pro americkou demokracii

15. 2. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Vysílá to jasný a znepokojující signál: Příští volby lze anulovat silou

Málokdy se koná proces na místě trestného činu. Málokdy jsou také v procesu porotci zároveň svědky a dokonce oběti souzeného trestného činu. Přesto však američtí senátoři Donalda Trumpa neodsoudili. Trump tak může znovu kandidovat na prezidenta v roce 2024 a být dominantní přítomností v Republikánské straně až do té doby, píše Jonathan Freedland.

Rozhovor Britských listů 359. Zdravotní sestra: Jak může někdo zlehčovat tu hrůzu v nemocnicích?

2. 2. 2021

čas čtení 1 minuta



"Nikdy nepochopím, že lidi jdou na demonstrace bez roušek, že říkají, že tady ta hrůza v nemocnicích, že neexistuje, že covid neexistuje. Ta nemoc je těžká, existuje, může postihnout každého a je zákeřná. To, že jste mladý sportovec, neznamená, že to přežijete. Ta nemoc si prostě vybírá podle nějakého klíče, který my neznáme. Může to postihnout každého. Úplně každého. Mně strašně vadí a ubližuje, že to utrpení těch lidí někdo zlehčuje."

Jan Čulík hovoří s Martinou Hvozdenskou, zdravotní sestrou z Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, o jejích zkušenostech s covidem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 3.února 2021.

K tomu:



 16470

V pohádkové zemi brexitu obchoduje Británie se světem. Je to fantasmagorie

15. 2. 2021

čas čtení 5 minut



V době falešných konspiračních teorií je jediným skutečným spiknutím spiknutí mlčení, píše Nick Cohen. Nikdo by neměl mít možnost popírat, že je Británie uprostřed hospodářské a politické krize způsobené brexitem. Jenže britská vláda o tom nechce mluvit. Opozice se neodváží se o tom ani zmínit. Pravicový tisk o tom nepíše. A rozhlasoví a televizní novináři se bojí, že budou obviněni ze zaujatosti, když to přiznají. Nečelíme realitě, žijeme v imaginární Británii, v zemi předstírání, kde politikové hrají role jako před kamerou ve filmovém ateliéru.

NYT: 53 tun hnijícího vepřového a další brexitérské noční můry

15. 2. 2021

čas čtení 8 minut

 

Británie se v důsledku brexitu octla ve velmi vážné hospodářské situaci. Většina britských médií o tom nepíše. V neděli dopoledne britský ministr zahraničí (českého původu) Dominic Raab v televizním rozhovoru odmítl zoufalství britských podnikatelů s tím, že "to bude trvat 10 let, než se projeví výhody brexitu".

(Všimněte si obscénních, šovinistických anglických vlajek, které brexitéři při rozhovorech v televizi nyní strkají všude. Kdosi napsal, že je to výrazem jejich nejistoty):


Takže se zcela otevřeně o katastrofě, kam se dostala Británie, odváží psát jen zahraniční tisk, New York Times:

Poté, co se stal v po Novém roce brexit realitou, podnikatel Tony Hall najednou čelil nutnosti vymanit 53 tun hnijícího vepřového z administrativního očistce v jednom přístavu v Holandsku.

 16622

Hospodaření OSBL za leden 2021

13. 2. 2021

čas čtení 1 minuta

V lednu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 57 121.39 Kč výdaje byly  61 731.50  Kč. Zůstatek ke konci ledna byl 86 808.55 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci lednu 2020. Bohužel (trochu předvídáme) v únoru 2021 zatím počet příspěvků docela výrazně poklesl. Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

23821