I vy, čeští občané, nesete přímou vinu za vraždění dětí v Sýrii

18. 8. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Vraždění dětí, lékařů a civilistů ze vzduchu je válečný zločin. Všichni máme povinnost jednat.



Reakce některých českých občanů na drastické záběry raněných a zabíjených dětí v Sýrii, kde Asadovo a Putinovo letectvo systematicky bombarduje nemocnice, zabíjí lékaře a vybíjí leteckými údery a barelovými bombami, shazovanými z vrtulníků, civilní obyvatelstvo, naprosto otřesná: pokrčení ramen, vždyť se ti "extremisté" vždycky navzájem vraždí, holt ti "arabáši" to mají v krvi. Co my s tím. Někteří se dokonce ozvali, že zveřejňované záběry nechtějí vidět, protože je to "emocionální manipulace". Jaká emocionální manipulace, ti lidé jsou skutečně zabíjeni!

Omezenost těchto českých občanů je ohromující. V této situaci nejde o žádné boje mezi údajnými znepřátelenými "extremistickými" skupinami. Jde o systematické vybíjení civilního obyvatelstva letecky ZE VZDUCHU, Asadovým letectvem a letectvem Ruské federace.

Okamžitým řešením by bylo vyhlášení bezletové zóny nad Sýrií, kterou by Západ měl z humanitárních důvodů tvrdě vynucovat. Nemusí do Sýrie posílat pozemní vojáky, bezletovou zónu lze kontrolovat letecky.

To, že Západ v této věci nehnul ani prstem, je naprosto ostudné.

Stejně ostudné je, že neudělala nic ani Česká republika. Co brání české zahraniční politice, aby se v rámci Evropské unie ČR postavila do čela iniciativy, vyžadující z humanitárních důvodů okamžité vytvoření bezletové zóny nad Sýrií?

Kde je Zaorálek? Proč nic nedělá?

Kde jsou čeští občané, kteří vyžadují, aby česká vláda takovou iniciativu bezodkladně zahájila?

Česká republika jen do Sýrie prodává zbraně...

OSN: Do obklíčených oblastí v Sýrii se už měsíc nedostal jediný humanitární konvoj

18. 8. 2016

čas čtení 2 minuty



Steffan de Mistura: V Sýrii se jen bojuje, ofenzívně a protiofenzívně. Rakety, barelové bomby, rakety, hellfireová děla, napalm, chlór, ostřelovači, letecké údery, sebevražední atentátníci. Ani jediný konvoj za celý měsíc se nedostal do žádných z obklíčených oblastí, které potřebují humanitární pomoc. Ani jediný konvoj

Pořad The World at One, čtvrtek, BBC Radio Four: Pětiletý Omran Daqneesh nevypadá jako dítě, které by mělo štěstí v syrské válce. Má ale štěstí, protože ho vyhrabali živého z trosek jeho domova v Aleppu poté, co byl dům zničen leteckým úderem. Fotografie tohoto chlapce se virálně rozšířila během několika málo hodin na sociálních sítích. Záběry pocházejí od proopoziční organizace, takže BBC nebyla schopna je ověřit. Avšak reakce veřejnosti a hněv, který fotografie vyvolala, je připomenutím, že zlidštit hrůzy války dokáže, i když jen krátce, otřást nezájmem veřejnosti o ně.

V Ženevě ve čtvrtek v poledne hovořil mimořádný vyslanec OSN pro Sýrii Steffan de Mistura. Mistura se rozhodl suspendovat veškerou humanitární pomoc pro Sýrii. Humanitární úřady OSN totiž v Sýrii vůbec nemohou pracovat.

Pracovníci humanitárních organizací OSN dobře vědí, že takových dětí jako Omran Daqneesh jsou v Sýrii desetitisíce. Statisíce lidí žijí v obklíčení. Někteří z nich trpí hladomorem. 2 miliony lidí v Aleppu jsou denně podrobovány bombardování, utrpení, jako ten chlapec na tom obrázku.

OSN žádá o přístup do Aleppa už dlouhé týdny. Znovu a znovu apeluje na bojující strany, aby do města vpustily humanitární konvoje. Žádná reakce. Steffan de Mistura je zkušený diplomat, známý svou uměřeností. Dnes ale uměřený nebyl. Nemohl už zakrýt svůj hněv ohledně toho, co se děje v Sýrii:

Steffan de Mistura: V Sýrii se jen bojuje, ofenzívně a protiofenzívně. Rakety, barelové bomby, rakety, hellfireová děla, napalm, chlór, ostřelovači, letecké údery, sebevražední atentátníci. Ani jediný konvoj za celý měsíc se nedostal do žádných z obklíčených oblastí, které potřebují humanitární pomoc. Ani jediný konvoj.

OSN požaduje osmačtyřicetihodinovou pauzu v bojích. Ideálně osmačtyřicetihodinové příměří každý týden. Miliony lidí potřebují potraviny, vodu a lékařskou pomoc. De Mistura očekává, že se o to zasadí Rusko a Spojené státy.

Zdroj v angličtině (audio, od minuty 21): ZDE

Odpovědnost českých politiků, veřejných autorit a celebrit

Kterak české elity pustily idiocii z řetězu

18. 8. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Tož, Evropo, dýchej. Je třeba si zvyknout na trochu jiné složení atmosféry s vysokou koncentrací kulturního metanu... 

Evropo dýchej, Evropo braň se, atd. atd. Pár jako vystřižený z obrázků typické české ulice cestuje pražskou hromadnou dopravou s výrazem nepřetržité bdělosti. Mohou být přece kdekoliv. Exaltovaná "průměrná" česká občanka pěje o tom, kterak se musí Evropa bránit "průseru", který je personifikován pečlivě vybranými záběry černochů a Arabů při násilnostech, případně v situacích symbolizujících onen strach, který se autoři snažili tak sugestivně otisknout do obrazového sdělení, s prostřihy na zpěvačku - autorku, jejíž pohyb hovoří o tom, jak hluboce autentické a procítěné její autorství je. Kdo neviděl, doporučuju. Dokonalý příklad toho, kam může vést demagogie cementovaná z kruhů, v nichž se rodí veřejné mínění. 

Rozhovor Britských listů 70:

"Češi jsou kulturně nadřazeni nad hloupými Američany"

12. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

S Josefem Švédou, analytikem českých kulturních mýtů, hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík o rozdílech v životě a práci západních a českých univerzit a o jeho nové knize o tom, jak si Češi od devatenáctého století až do současnosti představovali a představují Spojené státy. Knihu Josefa Švédy, o níž je řeč, Země zaslíbená, země zlořečená, najdete na serveru Kosmas.cz ZDE. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 12 srpna 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Povodeň zničila dům křesťana, který tvrdil, že povodně jsou Božím trestem za homosexualitu

18. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Předseda kontroverzní křesťanské organizace Family Research Council Tony Perkins hovořil v rozhlase o tom, že mu díám zaplavila obrovská povodeň a s rodinou museli uprchnout na kánoi.

V roce 2012 někteří muslimští a křesťanští kazatelé, včetně Perkinse, argumentovali, že superbouře Sandy, která zničila části USA, Haiti a Kuby, byla božím trestem.

V dubnu letošního roku jmenoval prezidentský kandidát Ted Cruze Tonyho Perkinse poradcem pro náboženskou svobodu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Chlapec v sanitce: šokující záběry syrského dítěte, vytaženého z trosek

18. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Chlapec, pokrytý od hlavy k patě prachem, byl ve středu zraněn ve vzbouřenecké čtvrti města Aleppo

Fotografie zkrvaveného chlapce v šoku, sedícího v sanitce poté, co přežil letecký úder v Aleppu, zdůraznila zoufalství syrské občanské války. Dítě je pětiletý Omran Daqneesh. Je natolik dezorientovaný, že si ani nevšiml otevřené rány na čele. Byl odvezen do nemocnice M10 a později propuštěn. Fotografie je záběr z filmu, natočeného střediskem Aleppo Media Centre.

Záchranáři a novináři dorazili do čtvrti Qaterji ve středu krátce po leteckém úderu a začali vytahovat oběti z trosek. Mahmoud Raslan, fotograf, který záběry natočil, řekl, že prošel kolem tří mrtvých těl, než našli chlapce.

Omar byl zachráněn s třemi sourozenci, ve věku jednoho, šesti a jedenácti let, a s otcem i matkou. Nikdo z nich nebyl vážněji zraněn, ale jejich činžák se krátce po zachránění rodiny zcela rozpadl.

Lékař v nemocnici M10 uvedl, že při leteckém úderu zahynulo osm lidí, včetně pěti dětí.

Ruské vraždění v Aleppu pokračuje

18. 8. 2016

čas čtení 3 minuty

Už druhý den použivají ruské stihačky íránské letecké základny k provádění leteckých úderů v Sýrii. I když Rusko tvrdí, že údajně bombarduje Islámský stát, na Západě roste znepokojení, že Moskva bojuje čistě za záchranu Asadova režimu. Tento režim uskutečnil za posledních 24 hodin 200 leteckých úderů proti obklíčenému městu Aleppo, kde je v pasti více než čtvrt milionu lidí. Tito lidé mají jen obtížný přístup k potravinám, vodě a k lékařské péči. Dnes přinášíme další reportáž z obleženého Aleppa s varováním, že od samého začátku obsahuje znepokojující záběry.

Pohotovost v nemocnici Al Kuds v Aleppu je ohniskem obrovské lidské výdrže. Včera večer měli mnoho práce. Dr. Hamza nařizuje zdravotní sestře, aby obvázala jednoho pacienta, aby on sám mohl pracovat na jiném.



V pondělí uskutečnily ruské a syrské jednotky více než 200 leteckých úderů proti Aleppu. Byl to nejhorší den za celý měsíc.

Mimo jiné vybombardovali trh. Účelem je učinit život zdejších lidí tak nesnesitelný, že civilisté budou donuceni odejít. Nefunguje to. Více než čtvrt milionu lidí stále ještě přežívá v tomto pekle.

Tento chléb drží obchodník. Je to všechno, co zbylo z jeho obchodu.



Muž: "Bombardují lidi, kteří prodávají chleba a fazole. Ať se Bůh pomstí těm, kteří tohle dělají. Všude kolem jsou tu roztrhaná lidská těla."

V pondělí zemřelo šedesát lidí. Dvouletá Isil mezi nimi nebyla. Do nemocnice ji přinesl její strýc.



Jeho oči jsou unavené trvalým traumatem. Oči Isil jsou doširoka rozšířené šokem a nemožností pochopit, co se děje.



Pláče jen, když jí zdravotnici čistí rány.



Podařilo se jí uniknout bez vážných zranění. Jedna z jejích bílých ponožek však zčervenala její vlastní krví.



Její oblíbené třpytivé botičky však válku přežily. Zatím.

Dr. Hamza vypadá vyčerpaně. Pracuje v této nemocnici už téměř čtyři roky a pořád se situace zhoršuje.

Dr. Hamza: "Bombardují civilisty a používají kazetové bomby. A bombardují i jedinou silnici do města, která je plná vyhořelých automobilů, aby sem nemohli být pacienti dopraveni. To je humanitární situace, v níž tu žijeme."



"Sundejte mě z té postele," říká chlapec. Chce už jít. Ale kam? Nikde v Aleppu není bezpečno.

Později doma je Isil umytá a zpátky u tatínka. Vysvětluje, jaké měla obrovské štěstí. Zvedne kus něčeho, co vypadá jako kazetová bomba. Odhozená hračka.

Nad oblaky, nad Sýrií, je to dokonalý svět. Vytvořilo ho ruské ministerstvo obrany.



Ruský bombardér Tupolev shazuje bomby. Už druhý den nyní startují ruská letadla z íránské základny v Hamadanu. Je to daleko blíže než základny u Kaspického moře. Signalizuje to novou etapu ruského angažmá. Rusové tvrdí, že bombardují teroristické cíle. Avšak hranice mezi ruskými jednotkami a Asadovou armádou jsou nyní nejasné. Isil mezi nimi rozdíl nepozná a ani to nepozná svět.

Moderátor ve studiu: Letecké údery proti Aleppu se zintenzivňují a  v Británii stojí v čele vlády, zatímco je premiérka na dovolené, ministr zahraničí Boris Johnson. Zeptali jsme se, zda Británie nyní mění svůj postoj vůči Sýrii, zejména ve světle zpráv, že Boris Johnson chce normalizovat styky Británie s Ruskem. Tak jsme britského ministra zahraničí požádali o rozhovor, anebo alespoň libovolného náměstka z britského ministerstva zahraničí, aby nám vysvětlili nynější postoj Británie vůči válce v Sýrii. Nikdo nebyl k dispozici.

Protest proti zločinům Ruské federace v Sýrii

18. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

tímto protestuji proti tomu, čeho se Vaše země dopouští v Sýrii, zejména vojenským útokům proti civilnímu obyvatelstvu

a používání zakázaných zbraňových systémů, píše Jaroslav Lainz v dopise adresovaném řadě českých sdělovacích prostředků, které ovšem o ruském vraždění v Sýrii neinformují.

Jde o neodpustitelné válečné zločiny proti civilním obyvatelům, které, jak doufám, nebudou zapomenuty a budou potrestány. Tato zvěrstva Vaši zemi k ničemu dobrému neposunou.

Přeji Vaší zemi, která tolik vytrpěla v dobách 2. světové války, takovou vládu, která se bez páchání otřesných zvěrstev obejde.

Sýrii sužuje násilí ze všech možných stran aneb O další fázi války

18. 8. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut



Ummah Welfare Trust via Compfight cc.

Snad nikdo soudný, kdo západní propagandu oportunisticky nevyměnil za propagandu ruskou, nezpochybňuje, že syrský prezident Bašár Asad za asistence svých spojenců páchá otřesné válečné zločiny, ačkoliv pokušení věřit opaku nejeden z nás podlehl. Tyto zločiny však detailně dokumentují i progresivní zdroje sympatizující s levicovými myšlenkami ZDE. Bylo by ale velice krátkozraké vinit za veškerou destrukci v Levantě jednu stranu konfliktu, neboť podobné závěry by mohly být i politicky zneužity.

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Gramofonové závody Loděnice znovu v Guardianu

18. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Do západního tisku se znovu dostaly informace o Gramofonových závodech Loděnice, v okrese Praha-Západ jako o světově nejúspěšnějším výrobci LP desek, majícím prospěch z obnoveného zájmu o gramofonové desky z PVC. Článek je v angličtině ZDE

Reakce "pražské kavárny" na všeobecně vzkvétající xenofobii v české společnosti

Fuck off?

18. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Vulgární, radikální odpověď na stále se vzmáhající rasismus, xenofobii a další projevy totalitního myšlení a nenávisti v české společnosti, kterou reprezentují politováníhodné popkulturní a politické akty. Je to další indicie o tom, že česká společnost je vnitřně hluboce rozložená.

Reakce někdejšího otevřeného skinheada a rasisty, dnes popkulturní celebrity s kryptorasistickými projevy Daniela Landy. Tragikomické je, že jeho poukaz na boj proti nenávisti nenávistí je veskrze pravdivý.

Při čtení těchto sdělení je markantní potřeba vlastní exhibice. Pokud už lze hledat nějaké normativní pozadí, pak je velmi povrchní, odpovídající obecnému diskursu. Právě na této úrovni pochopení a interpretace se ale veřejný diskurs tvoří. Je velmi důležité uvědomit si, že se každý z protagonistů opírá o jistotu loajality určitého okruhu příznivců a nic neriskuje. Moc prostoru pro optimismus nezbývá...

Olympijská hysterie dokazuje, že se z Británie stal sovětský stát

18. 8. 2016

čas čtení 4 minuty

Vysmívali jsme se komunistům, že používali sportu jako náhražky za hospodářský úspěch. Nyní, kdy britský stát vrhá obrovské množství peněz na výcvik sportovců a atleti jsou prohlašováni za "hrdiny", Británie Sovětský svaz napodobuje,

Tu a tam se s potěšením dívám v televizi na olympijské hry, píše komentátor Simon Jenkins. Většinou jsou to dlouhé hodiny nabubřelých zaměstnanců BBC, kteří se interviewují navzájem, a mezitím je vždycky pár sekund většinou nepochopitelné hysterie. Moderátorka Clare Balding (plat: 500 000 liber ročně, pozn. red. BL) trvale vyřvává: "Panebože, myslím, že naše vynikající britská barva schne rychleji než ruská a kolumbijská barva, ale musíme počkat na rozhodnutí porotců."

Pak, v úterý večer, televize BBC zešílela. Ve 22 hodin odmítla vysílat hlavní televizní zprávy. Namísto toho jsme museli čekat půl druhé hodiny na tři minuty chaosu, kdy britští cyklisté zase šlapali rychle. Museli jsme se dívat, jak BBC vysílá záběry svých vlastních komentátorů, jak v euforii řvou. To už nebyli novináři, ale státní roztleskávači.

Merkelová: Uprchlíci nepřinesli do Německa terorismus. Islám, který respektuje ústavu, patří do Německa

18. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Angela Merkelová zdůraznila ve středu, že uprchlíci do Německa nepřinesli terorismus a že islám do Německa patří, pokud je praktikován tak, že to respektuje ústavu. V Německu ale nemá místo islám, který by porušoval ústavu anebo upíral rovná práva ženám.

"Fenomén islamistického terorismu, Islámského státu, není fenomén, který by k nám přišel spolu s uprchlíky," řekla Merkelová na předvolebním shromáždění v Mecklenbursku, v městě Neustrelitz 100 km severně od Berlína. Dodala, že naopak mnoho lidí odcestovalo z Německa do Sýrie ve snaze získat u islamistických extremistů výcvik. V červnu uvedl německý ministr vnitra Thomas de Maizière, že do Sýrie a do Iráku odešlo z Německa 800 osob. "To nás znepokojuje už několik let," řekla Merkelová.

Po nedávných útocích v Německu popularita Merkelové poklesla a podle nedávného průzkumu veřejného mínění nyní nesouhlasí s její prouprchlickou politikou 52 procent Němců.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Návrat církví ke kořenům komunitního života

Dobrý způsob, jak získat církevní restituce zpět

18. 8. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Na Žižkově vznikl a stále se rozvíjí velmi zajímavý projekt. Jmenuje se Žižkostel, sídlí v kostele Československé církve husitské a odehrává se v něm neuvěřitelně pestrá paleta akcí pro veřejnost, od meditací, přes jógu k zahradničení, vaření nebo výuce jazyků. Sídlí tam volnočasový klub pro děti, je možné využívat sportovišť a chodit na tréninky, ve sklepech mají vyrůst hudební zkušebny. Vznikne multifunkční sál pro přednášky, besedy, tanec, drama. Geniální. 

Průmysl 4.0 jako naděje, ale i jako hrozba

18. 8. 2016 / Ivo Barteček

čas čtení 7 minut

Pro Západ se tak může stát Průmysl 4.0 nadějí na lepší budoucnost. Na budoucnost, která může být naplněná větší svobodou a volností, menším pracovním vytížením a vyšším komfortem. Ale pro zbytek světa se může Průmysl 4.0 stát noční můrou. Západ se v tomto ohledu chce zachovat macešsky. Průmysl, který dělá v poslední dekádě z asijských ekonomik prosperující tygry, z tamního regionu zmizí a zbude po něm jen prázdná bublina.

Bodláky Václava Duška

Dobrodružné podnikání v oceánu možností

18. 8. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Mnoho perníkových chaloupek roztroušeno po divukrásné zemi podřipské. Perníčky peče Johana Tausch ve spojení s Aloysusem Zorcem, Bredou Marič, Pepicou Mihailovičem; peče, peče, perníček, Pepíček i Mařenka a s nimi také Ly a Pan, ve škole měli z chemie za pět, ale vyvařili miliony do chvíle, když přešla průtrž mračen, a každý z nás byl zatčen. Podnikatelé v růžovém průmyslu přibývají. A přisyp bílého prášku trošku, oh, blaho nesmírné, hošku. Za volantem bez drogy, jezdí jenom mátohy. Zabiješ? No a? Lidí jak psů a psů, jak lidiček. Kolem silnic samý dojemný pomníček.

Casina Donalda Trumpa dlužila New Jersey 30 milionů dolarů, zaplatila zlomek

18. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

V čase, kdy se přítel Donalda Trumpa Chris Christie stal guvernérem New Jersey, se snažili státní auditoři a právníci už několik let vymoci na řetězci casin, založených Donaldem Trumpem, miliony dolarů na daních. Celkem šlo o 30 milionů dolarů včetně úroků, dlouho po splatnosti. Stát New Jersey se snažil velmi urputně dosáhnout splacení prostřednictvím dvou konkursních řízení a dokonce obvinil Trumpovu firmu z falšování dokladů o tom, kolik bylo na daních zaplaceno. V roce, kdy se stal republikán Chris Christie guvernérem, se přístup k vyjednávání změnil. Stát nabídl dohodu o vypořádání a v prosinci 2011, po šesti letech soudního řízení, přistoupil na splacení pouhých 5 milionů dolarů, což činí zhruba 17 centů z každého dolaru dluhu. Informaci přinesl deník NY Times.

Podrorbnosti v angličtině ZDE

Rusko a Asad provedli za posledních čtyřiadvacet hodin 200 náletů na Aleppo

17. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Zabili 19 lidí. Vypadá to takhle:

První informací o nejnovější barelové bombě je vlna prachu, kterou lékaři vidí z okna provizorní nemocnice. Je 29. července, ale mohl by to být jakýkoliv jiný den. A lékaři v této malé nemocnici v městě Aleppo nyní čekají na příchod raněných.

"Pojďte, chlapi!"

"Už přicházejí ranění."

Jen nejvážněji zraněné osoby dostanou luxus nosítek.

"Udělejte pro něho cestu! Panebože!"

Pak přichází Mawan. Je mu devět měsíců. Byl příliš blízko barelové bombě, kterou shodila Asadova armáda. Pro lékaře je největším problémem šrapnel, který se mu zasekl do lebky.

Mawan neměl štěstí, protože mu nebylo dobře, a jeho strýc ho vezl do nemocnice, když spadla bomba. Ale měl štěstí, protože přežil. Jeho strýce, Samira, bomba zabila. A další tři lidi.

Babička: "Kde je Samir?"

Přichází Mawanova babička. Hledá jeho strýce, svého syna. Ještě neví, že je mrtvý. Ptá se, kde je, oni jí to neříkají. Je to ukázka chaosu, který vzniká v důsledku zoufalství.



Mawan na nemocničním lůžku nyní sedí. Ještě se třese v důsledku šoku. Lékaři se ho snaží uklidnit.

"Nic vážnějšího mu vlastně není."



Pak najednou zhasne světlo. Výpadek proudu. Jeden z lékařů použije světlo svého mobilního telefonu. Mawana to na chvíli zaujme.

Pak přijde jeho maminka. Ale je také v šoku.



Mawan se začíná uklidňovat.

Jedno rodinné drama. Jeviště je Aleppo. V současnosti nejhorší město na světě. Osoby se mění. Příběh ne.



Kurdská utopie, čili O vylepšování demokracie

17. 8. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 10 minut


Poslední větší evropský konflikt, který lze považovat za skončený, představovala válka v Jugoslávii v 90. letech minulého století. V této válce se v různých fázích přímo nebo nepřímo angažovalo čtrnáct různých aktérů (Srbové, Bosenští Srbové, chorvatští Srbové, Chorvati, bosenští Chorvati, bosenští muslimové, kosovští Albánci; mezinárodní islamističtí bojovníci, Egypt, Německo, Spojené státy, soukromá společnost MPRI, Albánie a NATO). Ve srovnání s probíhajícím konfliktem v Sýrii, kde jen hlavních opozičních politických formací je 34, se jednalo o válku mimořádně uspořádanou a přehlednou.

Proč dál vyzbrojují Spojené státy armádu Saúdské Arábie, která v Jemenu vraždí civílisty?

17. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Má Putin "rozporné pocity" vůči Západu?

17. 8. 2016

čas čtení 4 minuty

Potenciální vazby Donalda Trumpa na Rusko se staly jedním z hlavních témat americké prezidentské kampaně. Snaží se Putin dostat Trumpa do Bílého domu? Analytikové situace v Kremlu se domnívají, že situace je nuancovanější. "Myslím si, že Putin má rozporné pocity ohledně Trumpa. Samozřejmě, že říká o Rusku příjemné věci. Ale Hillary je předpověditelnější. S Trumpem, kdo ví, co by se stalo?"

Potenciální atraktivitou Donalda Trumpa je to, že odmítá "politickou korektnost" a porušuje všechna pravidla. Putin je přesvědčen, že všichni světoví politikové jsou cynici a jen skrývají svůj cynismus do vznešené rétoriky o demokracii a lidských právech. Alespoň Trump to nedělá.

Putinův postoj vůči Trumpovi je spojen s jeho postojem vůči moci Spojených států všeobecně a s jeho osobní antipatií pro Hillary Clintonovou.

Požádá Nigel Farage o německé občanství?

17. 8. 2016

čas čtení 2 minuty


Zprávy, podle nichž byl bývalý předseda britské euroskeptické strany UKIP Nigel Farage viděn ve frontě na německém velvyslanectví v Londýně vyvolaly zájem médií. Americký portál BuzzFeed tvrdí, že se Farage zavěsil telefon, když byl dotázán, zda bude žádat o německé občanství.

Zoufalství v Teheránu

17. 8. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta


Článek 146 ústavy Islámské republiky Írán výslovně zakazuje jakoukoliv přítomnost cizích vojsk na íránském území, a to i za účelem mírových operací. Přesto od včerejška ze základny Hamadán působí ruské bombardéry Tu-22M podnikající nálety na Sýrii.

Německá policie zatkla muže, který poskytl střelci z Mnichova pistoli Glock

17. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Německá policie zatkla ozbrojeného jednatřicetiletého muže, který se jí vychloubal během tajné operace, že opatřil pistoli Glock 17 atentátníku z Mnichova, který 22. července usmrtil devět lidí. Muž byl zatčen v Marburgu, asi 100 km severně od Frankfurtu. Policisté ho kontaktovali na temném internetu a předstírali, že jsou zájemci o koupi automatické zbraně a další pistole Glock 17 za 8000 euro. Mužovo tvrzení potvrdily důkazy, které získala mnichovská prokuratura a bavorská státní policie.

Muž byl identifikován během vyšetřování prodeje ilegálního zbraní, nesouvisejícího s mnichovským útokem, dvaašedesátiletému účetnímu ze severního Porýní-Vestfálska a sedmnáctiletému studentovi z Hessenska.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Proč Slovensko odmítá migraci

16. 8. 2016

čas čtení 3 minuty

"Naší největší obavou v EU je, že přijdeme o svou národní totožnost"

L’uboš Blaha si říká "marxistický filozof". Je vlivnou osobností v slovenské sociálnědemokratické straně SMER a v pracovně má bysty Che Guevary, Fidela Castra, Hugo Cháveze a Karla Marxe. Avšak když jde o evropskou uprchlickou krizi, Blaha neprojevuje mezinárodní solidaritu svých idolů. "Pokud by se mělo Slovensko podílet na břemenu rozdělování uprchlíků, tak ať převezme Evropská unie část půl milionu našich Romů," navrhuje.

Na Slovensku jeho názory nejsou neobvyklé. Málokterá členská země EU je tak ostře proti kontinentálnímu přístupu k migrační krizi než Slovensko. Poněkud nevhodné půlroční rotační předsednictví Slovenska v Evropské unii probíhá v období silného nacionalismu a zvýšené xenofobie, píše na serveru Politico David Lerner.

Sýrie a Rusko používají v rozporu s mezinárodním právem v civilních oblastech zápalných bomb

16. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Společná syrsko-ruská vojenská operace používá v civilních oblastech zápalných bomb. To je porušením mezinárodního práva. Civilisté jsou jimi popáleni a bomby vyvolávají požáry. Za posledních šest týdnů bylo zápalných bomb použito nejméně osmnáctkrát, mimo jiné při útocích na vzbouřenecké oblasti v městech Aleppo a Idlib dne 7. srpna 2016.

Newyorská policie obžalovala muže, který zastřelil dva muslimy

16. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Newyorská policie zatkla a obžalovala Oscara Morela, pětatřicetiletého Hispánce z Brooklynu, ze dvou vražd a z dvojího nezákonného vlastnictví trestné zbraně. Muž byl také obžalován, že svým automobilem narazil do cyklisty ve čtvrti Queens asi deset minut a pět kilometrů po spáchání vražd a z útoku na policistu.

Policie v pondělí uvedla, že muž měl "silný osobní zájem" na zavraždění duchovního Maulama Akonjeeho, 55 a Thary Uddina.

Morel byl zatčen pozdě v neděli večer poté, co policisté nalezli černý automobil GMC Trailblazer, který odpovídal popisu svědků, kteří uvedli, že jím muž odjel ze scény vraždy. Když se detektivové k vozidlu přiblížili, Morel do jejich vozidel najel ve snaze uniknout.

V pondělí uspořádali muslimové v newyorské čtvrti Queens modlitby a vzpomínku za zemřelé. Několik politiků vyjádřilo svou soustrast, včetně Hillary Clintonové, která napsala na Twitteru: "Nesmyslné vraždy duchovního Maulama Akonjeeho a Thary Uddina jsou nesmírně smutné. Takovéto odporné činy nemají v Americe místo."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Turecko zaútočilo na Švédsko, které je obvinilo, že legalizovalo sex s dětmi

16. 8. 2016

čas čtení 2 minuty

Turecký ústavní soud v červenci zrušil zákon, kriminalizující sex s dětmi mladšími patnácti let

Turecko si povolalo na kobereček švédského velvyslance poté, co Stockholm obvinil Ankaru, že legalizovala sex s dětmi. Spor je jedním z několika konfliktů mezi Tureckem a členskými zeměmi EU po nedávném pokusu o puč v Turecku.

Švédská ministryně zahraničí Margot Wallströmová napsala na Twitteru, že "Turecké rozhodnutí povolit sex s dětmi mladšími 15 let musí být zrušeno":

"Je skandální, že ministr zahraničí zveřejní něco takového na základě falešné zprávy, řekl v televizi turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu. "Je to pomluva a lež."

Nemluvně

16. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Rosil. Věk: 23 dní. Žije v tranzitním táboře v Kelebije s maminkou a dvouletým bratrem v blátě, v prachu, v horku. Nelidskost.

Goebbelsova stopětiletá sekretářka: Nikdo mi to dnes nevěří, ale nevěděla jsem nic

16. 8. 2016

čas čtení 2 minuty



Brunhilde Pomsel (105) byla hlavní sekretářkou nacistického propagandisty Josepha Goebbelse. V Mnichově má právě premiéru dokumentární film, sestřihaný z třiceti hodin rozhovorů s ní. Pomselová přiznává, že pracovala v ústředí nacistické propagandistické mašinérie. K jejím úkolům patřilo falšovat statistiky o padlých německých vojácích a naopak přehánět statistiky znásilněných německých žen ruskými vojáky. Poněkud bizarně to charakterizuje jako "prostě obyčejnou práci". "Nedělala jsem nic jiného, než že jsem v Goebbelsově kanceláři psala na stroji."

Podnět policii ČR o motocyklu v ježnickém lese

16. 8. 2016 / Boris Cvek

čas čtení < 1 minuta



Aa základě své dlouhodobé spolupráce s Policií ČR a vedením města Krnova v boji proti nezákonnému ježdění motoristů v krnovských lesích posílám fotografii motocyklu (včetně státní poznávací značky), který jsem 15.8.2016, cca v 16:30 vyfotil v lese na Ježníku kousek za točnou. Řidič sestoupil a vyhrožoval mi fyzickým násilím, kterého se ale naštěstí nedopustil.

Zde jsou odkazy na medializaci mého úsilí v minulosti (od té doby se mi podařilo snížit nezákonný motoristický provoz v ježnickém lese tak o 90%):

http://bruntalsky.denik.cz/zpravy_region/boj-s-vandalskymi-motoristy-na-jezniku-pokracuje.html

http://www.denik.cz/regiony/boj-s-motorkari-v-lesich-zesilil20100820.html

Děkuji a jsem s pozdravem

Boris Cvek

"Promiň mi to, má dcero. Musím zůstat." Univerzitní učitel z Aleppa

16. 8. 2016

čas čtení 3 minuty

Abdulkafi Alhamdo: My a ostatní akademičtí učitelé jsme se rozhodli, že tady zůstaneme a budeme učit lidi, kteří nemají šanci studovat jinde. Všechny ty lidi, kteří zůstali tady. Proto tady dál budu učit na univerzitě ty studenty, kteří potřebují, aby je někdo učil.

Moderátorka: Jak nebezpečné je cestovat každý den na univerzitu?

Abdulkafi Alhamdo: Když jdu na univerzitu, moje manželka se bojí, než se dostanu zase zpět domů. A samozřejmě, když se dostanu na univerzitu, zase se já bojím o svou manželku a o svou šestiměsíční dceru.

Moderátorka: Jak se k vám dostávají studenti?

Saúdská Arábie bombardovala nemocnici v Jemenu

16. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Usmrtila nejméně šest osob a třináct zranila

Jemenská televize ukázala zkázu. Podle mezinárodního práva je zakázáno útočit na nemocnice. Avšak v Jemenu a v Sýrii jsou bombardovány pořád. Svědek v této nemocnici uvedl, že bylo nemožné evakuovat raněné, protože se obávali dalšího útoku od bombardovacích letadel, zjevně ze Saúdské Arábie, která kroužila nad hlavou.

V sobotu zasáhl podobný nálet školu. Usmrceno bylo nejméně deset dětí a jednadvacet jich bylo zraněno. Všechny děti byly mladší patnácti let.

Nejde jen o to, že takové útoky jsou kruté, ale také to vytváří nepřátelé z lidí, kteří by se jinak nepřidali na ani jednu válčící stranu.

Otec: "Tohle je zločin. Můj syn je mrtvý. Je nyní u Pánaboha. Teď pojedeme na frontu a pomstíme se za syna."

Jak děsivá je rychlá cesta do nemocnice, aniž by ranění věděli, jestli tam nebudou znovu bombardováni. Škola, zasažená v sobotu, i nemocnice, zasažená v pondělí, jsou podporovány organizací Lékaři bez hranic. Pro charitativní organizace je stále obtížnější poskytovat za takových podmínek pomoc.

Jamie McGoldrick, humanitární koordinátor OSN: Bohužel to není poprvé, co se civilní obyvatelstvo stalo terčem útoku. Tyto instituce jsou výslovně chráněny podle mezinárodního humanitárního práva.

Bojovníci, loajální svržené jemenské vládě, bojují na zemi. Podporují je saúdské letecké údery. Bojují proti vzbouřencům známým jako Hutsi. Dva a půl milionu Jemenců bylo vyhnáno ze svých domovů. Mnozí žijí v uprchlických táborech.

Odborníci na migraci naléhají na australskou vládu, aby zrušila koncentrační tábory pro uprchlíky

16. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Odborníci na migraci, včetně bývalých vysokých činitelů australského ministerstva pro migraci, naléhají na australskou vládu, aby uzavřela své koncentrační tábory pro uprchlíky provozované na ostrovech mimo Austrálii, poté, co zveřejněním dokumentace o poměrech v táboře na ostrově Nauru vyšly najevo otřesné skutečnosti.

Z více než 2000 prozrazených dokumentů vyplývá, že v táboře na ostrově Nauru dochází k systematickému fyzickému i psychickému týrání zadržovaných osob.

Migrační odborníci, včetně vedoucích představitelů církví, akademiků a bývalých šéfů australského ministerstva pro imigraci argumentují, že koncentrační tábory nijak příchozí uprchlíky neodstraší a jen páchají vážné fyzické i psychické škody lidem, kteří nespáchali žádné trestné činy a z nichž má drtivá většina právo podle zákona na ochranu a přístřeší.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Za vzestupem radikálního islamismu stojí západní politika

15. 8. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut



Photo Credit: torbakhopper via Compfight cc

Mnohokrát se v našich končinách setkáváme s názorem, že teroristické útoky páchané muslimy vycházejí ze samotného islámu. Nechceme přijímat uprchlíky a bráníme se migraci, neboť my zde v Evropě prý máme čisté svědomí: Nikomu jsme nic neudělali, nepodíleli jsme se na rozvratu blízkovýchodních států, za vše mohou Spojené státy, a tudíž jsme z obliga. Nepříliš zevrubný historický exkurz ale ukazuje, že jde o účelovou lež, jež má obhájit maně tutlaný rasismus těch, z nichž se jako mávnutím kouzelného proutku stali neústupní obránci „západních hodnot“.

Proč jsou nesmysly vydávané v českých médiích tak efektivní: Manipulují lidi iracionálním strachem

15. 8. 2016

čas čtení 4 minuty



Scott Adams

Velmi zajímavě hovořil v pořadu The World this Weekend rozhlasu BBC Scott Adams, tvůrce mezinárodně známého komiksu Dilbert. Upozornil, že v současnosti existuje už velmi rozvinutá věda o přesvědčování lidí a ta učí, že nejefektivně lidi přesvědčíte, když je zahltíte iracionálním strachem. Scott Adams o tom hovořil v souvislosti s americkou prezidentskou kampaní, avšak jeho myšlenky jsou nesmírně relevantní i pro českou politickou scénu. Chcete-li přesvědčovat, je zbytečné předkládat lidem fakta a racionální argumenty. Jsou pro ně nudné, protože jim nerozumějí. Chcete-li přesvědčovat, musíte v nich vyvolávat nesmyslný, iracionální strach. To dělají velmi úspěšně Miloš Zeman a zejména Parlamentní listy. (V ČR se při vyvolávání strachu ještě také velmi efektivně a velmi úspěšně využívá hluboce zakořeněného rasismu a xenofobie v české společnosti. Že je to všechno nesmysl, to nevadí.) Scott Adams:

K odchodu Británie z EU zřejmě nedojde až do roku 2019 - Británie na to nemá experty

15. 8. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

"Nevědí ani, na co se mají ptát a o čem vyjednávat"

Británie zřejmě oddálí aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy o odchodu z Evropské unie až na druhou polovinu roku 2017, protože britská vláda naprosto není připravena na vyjednávání o brexitu a nemá na to ani experty. Britská vláda netuší ani, na co se má evropských partnerů ptát a o čem vyjednávat. Bude muset najmout 1200 právních odborníků na přípravu brexitu. Míra naivity stoupenců brexitu se projevila v minulých dnech například tvrzením jednoho z nových tří ministrů pro brexit, Davida Davise, že Británie bude moci vyjednat jednotlivé obchodní smlouvy s jednotlivými členskými zeměmi EU. Jiný z trojice nově jmenovaných výtečníků ministry, korupcí proslulý Liam Fox, zase tvrdil, že před vyjednáním nových smluv bude moci Británie obchodovat s členskými zeměmi EU na základě podmínek Světové obchodní organizace. Netušil, že by to znamenalo tarify 10 až 20 procent. Kromě toho netušil ani, že Británie není členem Světové obchodní organizace a musela by nejprve vyjednat svůj vstup do ní.

Turecko: Dejte nám bezvízový styk s EU, nebo vám pošleme uprchlíky

15. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Pokud Evropská unie neumožní do října tureckým občanům bezvízové cestování na své území, dohoda EU-Turecko o bránění uprchlíků v cestě do Evropy bude zrušena, řekl turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu v německém bulvárním deníku Bild.

"Nechci hovořit o nejhorším možném scénáři, rozhovory s EU pokračují, ale je jasné, že buď budeme plnit všechny smlouvy, anebo všechny plnit přestaneme."

Evropská unie protestuje proti nedemokratickému tureckému "protiteroristickému" zákonu a proti drsnému potlačování velké části obyvatelstva po nedávném pokusu o puč.

Turecko chce zavést trest smrti, prý si to "přejí velké počty obyvatelstva". To by znamenalo, že by veškeré vyjednávání o možném členství Turecka v EU rázem skončilo.

Cavusoglu popřel, že se Turecko chystá odejít z NATO. "Je ale jasné, že musíme spolupracovat i s jinými partnery při koupi a prodeji zbrojních systémů, protože některé členské země NATO nám nechtějí povolit například prodávat systémy protiletecké obrany anebo vyměňovat si s námi informace."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Dětští uprchlíci v Calais jsou dál bez pomoci v důsledku ostudných odkladů britského ministerstva vnitra

15. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Stovky dětských uprchlíků dále zůstávají bez pomoci v táborech v Calais, v důsledku odkladů britského ministerstva vnitra, navzdory tomu, že mají právní nárok na to být sjednoceny se svými příbuznými žijícími v Británii, napsala labouristická poslankyně Yvette Cooper nové konzervativní ministryni vnitra Amber Rudd.

Pouhých 40 uprchlických dětí dostalo zatím povolení přijet do Británie k svým příbuzným podle dublinského předpisu EU, přestože charitativní organizace identifikovaly více než 200 dětí čekajících v táborech.

Britské ministerstvo vnitra dostalo minulý měsíc informace o 110 dětech, které jsou stále ještě v Calais, které mají podle dublinského předpisu právo na vstup do Británie. Britské ministerstvo vnitra nehnulo prstem.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2016

1. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

V červenci 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 48 938.41 Kč.   

Zůstatek byl koncem července  2016 94 660.91 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
19579