29534

Realita všedních dní aneb život na toxickém mediálním tripu

15. 12. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Scéna první: Oslava otevření vesnické hospody na východě ČR. Společenství reprezentující běžnou dospělou populaci dané oblasti. Zábava v plném proudu, nějaké to jídlo, pití a kecy. Kdosi vytáhne nálepky s logem iniciativy Islám v ČR nechceme a rozdává. Přítomní si lepí nálepky na ramena. Z hospodské oslavy se najednou stane setkání členů NSDAP, případně jiné libovolné kriminální organizace. Aniž by si to přítomní "Češi" a "křesťané" uvědomovali. Většina z nich jedná pod vlivem masivní manipulace médií a skupinové příslušnosti, která vyvolává pocit normality. Nenormální by bylo odmítnout. Když to udělám, budou mě považovat za divného nebo divnou. Potřeba pocitu začlenění je mnohem silnější bez jakékoliv skrupule. Zvlášť když informační zdroje a autority vyvolávají dojem, že to je v pořádku.

Válečné útrapy v Jemenu usmrcují 144 dětí denně

Tichá smrt v Jemenu

15. 12. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Svět lačně upírá zraky k východnímu Aleppu, kde se očekává jeho brzký pád do rukou syrské armády a jejích spojenců a kde pod těžkou palbou a v obklíčení nepředstavitelným způsobem strádají tisíce civilistů. V úterý dohodnutý dočasný mír nevěstil dlouhodobý klid zbraní, což známe z minulosti, kdy intenzivní boje střídalo jepičí příměří. V tutéž dobu zveřejnil Dětský fond OSN (UNICEF) zprávu o děsivé statistice týkající se dětí žijících v Jemenu. Válečný konflikt v Jemenu není pro západní sdělovací prostředky patrně tak atraktivní jako dění v syrském válečném kotli, možná proto, že agonie pomalé a kruté smrti hladem není jaksepatří fotogenická.

Rozhovor Britských listů 87:

Snažím se rozvracet nespravedlivý sociální pořádek

9. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta



Bohumil Kartous hovoří v tomto rozhovoru Britských listů s Ondřejem Liškou, bývalým předsedou Strany zelených a ministrem školství, který "zmizel z české politiky" a v současnosti pracuje mimo ČR pro mezinárodní organizaci Ashoka, prosazující sociální inovace. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 9. prosince 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Mezitím v Absurdistánu 12:

Výročí stanného práva, zákaz protivládních demonstrací a policisté stříhající konfetti

15. 12. 2016 / Tomasz Oryński

čas čtení 9 minut

Minulý týden proběhl v Polsku ve znamení výročí. Taky vlastně měsíčních výročí, neboť to bylo osmdesáté měsíční výročí letecké havárie ve Smolensku.

Nejdůležitějším výročím je 13. prosinec. Před pětatřiceti lety zavedl v Polsku generál Jaruzelski stanné právo. V ranních hodinách toho dne bylo mnoho opozičních aktivistů zatčeno, anebo se museli skrýt. Tento den stále ještě rozčiluje Jarosława Kaczyńského, většinou navzdory tomu, že (jak tvrdí), i když předpověděl, že se to stane, v den zavedení stanného práva nebyl považován za dostatečně důležitého, takže nebyl zatčen a spal ve své pohodlné posteli až do poledne.

Írán oslavuje vítězství v Aleppu: jeho jednotky posílily Asada

15. 12. 2016

čas čtení 2 minuty

Írán a syrská vláda nechtějí přijmout kompromis ani na bojišti ani u vyjednávacího stolu a domnívají se, že totální nadvláda jim poskyne výhodnější pozici po válce. Naproti tomu Rusko chce přejít od vraždící supervelmoci k roli mírového vyjednavače. Tento konflikt je první vážnou neshodou mezi Teheránem a Moskvou, jejíž tvrdá intervence zachránila Asada, ale drasticky omezila suverenitu Sýrie.

Předácí íránského státu zdůraznují, že to byl Írán, který zvítězil v Aleppu. Hlavní vojenský poradce ajatolláha Ali Chameneiho se vychloubal, že bez podpory v Teheránu by prezident Asad nebyl schopen Aleppa dobýt. "Írán je součástí koalice se Sýrií, Ruskem a libanonskou organizací Hezbollah," řekl Seyed Yahya Rahim Safavi. "Toto vítězství dokázalo, jak jsme silní. Nový americký prezident si bude muset na moc Íránu dávat pozor."

Aleppo: Morální bankrot Západu

15. 12. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut


Občas se někteří autoři pokoušejí tvrdit, že porážka může mít i pozitivní důsledky. Rozbíjí prý skleněnou vitrínu, v níž poražená strana vystavila na odiv veškeré posvátné sebeobelhávání, a nutí ji čelit skutečnosti.

Pokud je tohle jediný myslitelný přínos prohry, Západ v Sýrii skončil na štítě dočista marně.

Svíčka pro Aleppo

15. 12. 2016 / Kateřina Duchoňová

čas čtení 2 minuty

Evakuace civilistů ze syrského Aleppa byla zastavena a ve městě nadále umírají lidé v podstatě v přímém přenosu za dohledu celého světa.I přes nezájem valné části české veřejnosti a médií spolek lidí Češi pro Aleppo pořádá od října 2016 protestní akce za zastavení útoků na civilní obyvatelstvo a umožnění humanitární pomoci.

Již dvě se uskutečnily před budovou ruského velvyslanectví v Praze a třetí shromáždění proběhlo toto pondělí 12.prosince v centru Prahy na Jungmannově náměstí, poté následoval pochod s transparenty upozorňujícími na utrpení lidí v Aleppu centrem města k soše sv.Václava, kde byly položeny k pomníku svíčky za oběti konfliktu.Shromáždění se účastnily i syrští občané žijící v České republice, kteří žijí ve strachu o své příbuzné.

Syrský velvyslanec byl přistižen, že použil falešnou fotografii "hodných" Asadových vojáků

15. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta

Bashar Jaafari, syrský velvyslanec u OSN, použil fotografii, která měla dokumentovat, jak "hodní" Asadovi vojáci pomáhají civilistům v Aleppu. Fotografie ale byla z irácké Falludži.

Lidi, my prosíme o milosrdenství...

14. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

"Lidi, my prosíme o milosrdenství... Polovina mé rodiny byla usmrcena leží pod troskami domu. Cítíme jejich mrtvoly, ale všem je to jedno."

Dnes byl den, kdy ranění měli odjet z této nemocnice. Namísto toho se nemocnice plní novými raněnými poté, co se úterní příměří rozložilo.

Pokusy opustit poslední enklávu, kterou ovládají vzbouřenci, selhaly. Civilisté, lékaři a aktivisté byli odvezeni na frontu. Pak ale byli posláni zpět sem do této nemocnice.

"Co se vám dnes stalo?"

"Spadla na nás celá budova. Šest lidí z mé rodiny zemřelo. A ostatní jsou ranění. Nemáme nikoho, než Boha, který se o nás stará. Žádný dům, žádné peníze, nic."

"Kam vás včera odvezli?"

"Odvezli nás na západní venkov. Tam nás měli ošetřit. Nikdo se tady nestará o naše děti. Pak nás odvezli zpátky a cestou zpátky začalo bombardování nemocnice. Pak nevím, co se stalo.

Lidi, Boží milosrdenství existuje, potřebujeme vaše milosrdenství. Pro Pána Boha!"

Nové příměří v Aleppu prý umožní civilistům odejít, říkají vzbouřenci

15. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Příměří má být zahájeno půl hodiny před půlnocí místního času. Civilisté a ranění občané mají být odvážení z města ve čtvrtek od 6 hodin ráno.

Ve východním Aleppu zůstávají v pasti desetitisíce civilistů bez vody, potravin a léků a jsou terčem dělostřeleckého bombardování a leteckých úděrů poté, co íránské bojůvky porušily předtím dohodnuté příměří vyjednané Ruskem a Tureckem a zabránili civilistům a vzbouřeneckým bojovníkům opustit město.

Lékaři a další civilisté znovu zoufale prosí mezinárodní společenství, aby zastavilo zabíjení a dovolilo jim opustit město.

"Vždycky si budeme pamatovat a nikdy nezapomeneme, jak zločinci světa donutili lidi z Aleppa, aby zvolili mezi dvěma alternativami, buď kolektivní smrt anebo kolektivní vyhnání, a zvolili jsme menší z obou zločinů," konstatoval jeden aktivista.

Vzbouřenečtí činitelé a zdroj seznámený s vyjednáváním potvrdili, že původní dohoda z úterý byla porušena neústupností Íránu a vojenskými akcemi jeho bojůvek v Aleppu, některé z nichž hromadně popravovaly civilisty.

Co se děje v Aleppu?

15. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Kanadská nezávislá novinářka a aktivistka Eva Barlettová, která žila několik let v pásmu Gaza a opakovaně navštívila Sýrii (podle jejích tvrzení přímo Aleppo) otevřeně zpochybňuje zprávy, které přinášejí západní média o situaci ve východní části města, kterou doposud drží opozice. Podle jejího tvrzení nemají západní média žádný důvěryhodný zdroj přímo na místě, o nějž by se mohli opřít. Barlettová odmítá kredibilitu organizací Bílé helmy či Syrská observatoř pro lidská práva, které podle jejích slov na místě nepůsobí. K samotnému bombardování a útokům na civilisty se Barlettová během diskuse na půdě OSN (Reuters) nevyjadřuje, nicméně podle jejích tvrzení podporuje drtivá většina obyvatel Aleppa Bašára al-Asada. Barlettová obviňuje západní média, že jejich zpravodajství o situaci v Aleppu je vedeno jejich zadanou agendou. Tvrzení Barlettové jsou v rozporu s tím, co říká šéf Human Rights Watch Kenneth Roth v debatě s americkým rusistou Stephenem Cohenem, jenž publikoval server Democracy Now. Kenneth Roth uvádí, že HRW mají tým lidí v libanonském Bejrútu, který navštěvuje Sýrii a je ve styku s lidmi z Aleppa. Roth popírá tvrzení, že by organizace HRW spoléhala na neověřené zprávy nebo propagandu islamistů. Informace, které HRW publikuje, jsou podle jejího šéfa ověřené. HRW opakovaně a dlouhodobě poukazuje na útoky syrského a ruského letectva na území Aleppa.

Dezinformační válka o Aleppo: Existuje Bana al-Abed?

15. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Zatímco v Aleppu trvá skutečná válka, v digitálním prostoru západního světa se vede boj o to, kdo vlastně popisuje situaci v Aleppu pravdivě. Jedním z příkladů je twitterový účet sedmileté dívky Bany al-Abed, která je přezdívána Annou Frankovou syrské občanské války. Prostřednictvím tohoto účtu se do světa dostávají zprávy o životě ve válečné zóně největšího syrského města. Deník Washington Post publikoval článek o snaze webového serveru Bellingcat ověřit, zda se jedná o skutečnou osobu, nebo o součást propagandy. Serveru se podařilo zmapovat místo života sedmileté dívky, vysvětlit, jak je možné, že postuje v angličtině (matka je učitelka angličtiny a posty píše pravděpodobně ona) a dokázat, že díky solárním panelům je možné i při přerušení dodávek energie využívat digitálních technologií. Ukázalo se také, že účet se stal terčem masivních útoků proruských trollů se snahou o diskreditaci.

České deníky většinou ignorují situaci v Aleppu

15. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta

Na pokrytectví a cynismus většiny českých deníků upozorňuje na Facebooku Stanislav Biler. Zatímco zahraniční servery a deníky řadí na první místo zoufalou situaci civilistů v Aleppu, české noviny se zabývají lokálními banalitami.

Vzniká přízračná éra

JDE DO TUHÉHO. Nastávají těžké časy. Podpořte finančně nezávislou novinářskou práci Britských listů

9. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

V době, kdy se rozmlžila hranice mezi fakty a konspiračními teoriemi a lidé šílí, je nezávislé a věcné novinářské práce v českém prostředí zapotřebí víc, než kdy předtím. Vítězství Donalda Trumpa může tvrdě destabilizovat Evropu. Možný rozklad NATO může ohrozit bezpečnost České republiky. Jako v Americe a v jiných zemích, i v ČR se lidé stále častěji stávají obětí vyložených nesmyslů, šířených manipulátory a populisty. Nastává velmi nebezpečná doba.

Britské listy budou i nadále přinášet kritické analýzy, založené na věcných faktech. Jejich role je v nové přízračné éře ještě důležitější než za posledních dvacet let jejich existence.

Pokud vám záleží na věcném hlasu, přinášejícím do českého prostředí neúplatné, ověřené informace, přispějte finančně na naši nezastupitelnou práci. Děkujeme.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jak se správně hádat na internetu o Trumpovi, klimatu a Sýrii

15. 12. 2016 / Kryštof Kozák

čas čtení 71 minut

Hádat se správně na internetu není snadné. Pokud se ale chceme někam posunout, zřejmě se to budeme muset naučit. Pokud totiž ztratíme jako jedinci i jako společnost schopnost nechat se přesvědčit dobrým argumentem, tak dobré argumenty nikdy nemohou zvítězit. Budeme pak žít ve světě obratných a ještě obratnějších manipulací, které budou doplňovány kakofonií výkřiků na jejich podporu či obranu.

V rámci koncepční snahy ukrást Miloši Zemanovi a Donaldu Trumpovi alespoň část jeho chytřejších a vzdělanějších voličů jsem si řekl, že budu poctivě reagovat na ty nejlepší příspěvky v diskusi a pokusím se přesvědčit alespoň jednoho člověka racionálními argumenty.

Nepochopení postoje bílé pracující třídy a dopad na volby v USA

15. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Bílá pracující třída v USA nejsou chudí lidé, kteří žijí  za minimální mzdu, případně jsou nezaměstnaní, a mají nárok sociální podporu. Bílá pracující třída v USA je současná střední třída. Lidé se středoškolským vzděláním, kteří si přejí v prvé řadě stabilní práci a dostatečné materiální zajištění, na jaké dosahovali jejich stejně vzdělaní rodiče. V této rozhodující voličské skupině má v současné době největší vliv frustrace mužů ze ztráty svého statusu a z přehlíživosti elit. Odpor vůči expertům byl mezi touto třídou patrný vždy, lékaři - šarlatáni, právníci - podvodníci, učitelé  - neužiteční povýšenci, ale až do té doby, kdy tito pracující získali status střední třídy, pro ně byla přirozenou volbou Demokratická strana. To se změnilo. Jenže i republikánský establishment ztratil u této rozhodující části elektorátu důvěru. A pak přišel Donald Trump. V některých z tzv. swing states (Ohio, Pennsylvanie, Michigan) tato část americké společnosti trpí důsledky přesunu výroby a práce do jiných zemí. Demokrati to ignorovali. Místo toho slyšeli muži z ameriské střední třídy od elit, že mají přistoupit na povolání v segmentu tzv. pink-collar zaměstnání, povolání tradičně zastávaných ženami. Reakce? Zlost a Trump, který ukazuje, že vrátí bílého muže ze střední třídy do pozice, která mu chybí. Na text profesorky práva Joan C. Williams publikovaný v Harvard Business Review upozornil ředitel Glopolisu Petr Lebeda.

Pozvánka platformy Jsme to my

Připomenutí Mezinárodního dne migrantů

15. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Dovolujeme si Vás prosím informovat o akcích k Mezinárodnímu dni migrantů, který letos připadá na tuto neděli (18.prosince).

V pátek 16.12 Vás srdečně zveme na kulturní večer, který u této příležitosti pořádá platforma {jsme to my} ve spolupráci s Mezinárodní organizací pro migraci a Informační kanceláří OSN v Praze.

Kdy: 16.12. od 18:30

Kde: Kino64 U Hradeb, Mostecká 22, Praha 1

Během večera promítneme animovaný film oceněný Oscarem The Lost Thing, pozveme k diskuzi migranty, představíme dokumentární spoty, které vznikly v rámci kamapně Jsme to my a k tanci i ku poslechu zahrají kapela Shum Davar a DJ Shalina (ČOKO VOKO). Na akci bude také možné v rámci dobročinné tiché aukce zakoupit autorské plakáty malířky Lény Brauner.

Během celého víkendu také probíhá Global Migration Film Festival, který pořádá Mezinárodní organizace pro migraci a který skrze zpřístupnění filmů online i promítání v různých světových metropolích přiblíží tématiku migrace.

Program a akce na Facebooku.

Bodláky Václava Duška

Časy se mění, minulost umírá

15. 12. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

V páchnoucích skladech odpočívají vzácné dary prezidentům minulosti, pokud nebyly zcizeny chmatáky postradajícími křesťanskou čest. Prý samá veteš – a kdysi s láskou všemohoucím otrapům krojované selky přidržovaly chléb se solí před nosy, vítaly chlapáky, srdečné rodáky, pod dary se slouhové a tajní prohýbali – dávno před obdarováním prošátraly prsty vyškolených ochránců všechny koutky darů, aby tam nepřítel neumístil, byť jen prskavku k obveselení škodolibého lidu. V naší sladké domovině rádi slavíme, tančíme, zpíváme, vlajky na stožáry letí, na náměstích není k hnutí, dětské soubory sklízejí bouřlivý potlesk, místní radniční pěchota v čele s pukající starostenskou hlavou tleská a vlichocuje se pozornosti prezidentského boha.

Zachraňte nás!!

14. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta

Zoufalí občané ve zbývajících částech Aleppa, dosud ovládaných vzbouřenci, reagují s rostoucí hrůzou a úzkostí na to, že ve středu bylo znovu zahájeno bombardování a letecké údery. Dělostřelecké granáty dopadají do ulice, odkud měli být evakuováni civilisté.

"Zachraňte nás, lidi. Zachraňte nás, lidi, světe, kdokoliv, kdo má aspoň trochu lidskosti," řekl jeden lékař v nahrávce z obklíčené čtvrti. "Zoufale vás prosíme, prosíme vás, mrtví a ranění jsou v ulicích a domovy lidí na ně padají. Zachraňte nás. Zachraňte nás."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Neexistuje opravdu žádná poprava dítěte, která by se vám dostala pod kůži?

13. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta

Samantha Power, americká velvyslankyně u OSN: Asadovu režimu, Rusku a Íránu: Vaše jednotky a ozbrojenci, kteří bojují na vaší straně, páchají tyto zločiny, vaše barelové bomby a dělostřelecké granáty a letecké údery umožnily bojůvkám v Aleppu obklíčit desetitisíce civilistů ve vší stále víc se stahující oprátce. Je to vaše oprátka.

Tři členské země OSN přispívají k oprátce kolem civilistů.

Měli byste pociťovat hanbu.

Namísto toho, jak se zdá, vám to dodává odvahy. Plánujete svůj nový útok.

Vy jste opravdu neschopní pociťovat hanbu?

Opravdu není nic, nad čím byste pociťovali hanbu?

Neexistuje žádný barbarský čin proti civilistům, žádná poprava dítěte, která by se vám dostala pod kůži? Která by vás přece jen trochu vyvedla z míry?

Není nic, o čem nebudete lhát nebo nebudete to ospravedlňovat?

Příměří v Aleppu skončilo: Vypukly prudké boje

14. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta

Evakuace civilist byla zastavena. Obě strany se vzájemně obviňují z porušení příměří. V Aleppu zůstávají desetitisíce civilistů

Putinovské paradigma v americké politice

14. 12. 2016

čas čtení 11 minut

Během posledních několika dní v USA explodovala obava z možnosti určité skryté aliance mezi Donaldem Trumpem a Vladimírem Putinem. Nově zvolený americký prezident, jak se zdá, se lísá k ruskému vůdci. Trump si zvolil členy své vlády s nezvyklými vazbami na Rusko: generálplukovníka Mikea Flynna jako poradce pro národní bezpečnost, který se s Putinem setkal a účastnil se placených akcí pro Kremlem financovanou televizní stanici, a generálního ředitele Exxon Mobilu Rexe Tillersona jako ministra zahraničí, který v Rusku uzavřel obchody za miliardy dolarů a dostal od Putina řád. A pak přichází odhalení, od CIA, že je možné, že Rusko aktivně zasáhlo do amerických voleb, aby byl zvolen Trump, píše Masha Gessen v časopise New York Review of Books.

Nejdůležitější vazbou mezi oběma muži je jejich společný přístup k vedení státu. Během své předvolební kampaně Donald Trump opakovaně opakoval obdiv vůči způsobu, jímž Putin vládne. "Ten člověk svou zemi velmi silně ovládá," řekl Trump. "Je vůdcem daleko delší dobu, než je náš prezident vůdcem." To objasnilo mnohé ohledně toho, jak si Trump představuje prezidentský úřad - je zjevně přesvědčen, že efektivita se měří tím, do jaké míry politik "ovládá" svou zemi.

OSN: Naprostý rozklad lidskosti: Asadovy jednotky vraždí v Aleppu civilisty

13. 12. 2016

čas čtení 2 minuty

Jednotky podporující režim prezidenta Asada vstupují do domovů civilistů ve východním Aleppu a na místě je vraždí, konstatuje OSN.

Rupert Colville, mluvčí OSN pro lidská práva, uvedl, že 82 civilistů bylo vyvražděno ve čtyřech různých čtvrtích Aleppa. Charakterizoval to jako "naprostý rozklad lidskosti".

Za poslední dny přicházejí neověřené zprávy o mimosoudním vraždění, které provádějí jednotky loajální prezidentu Asadovi. Dochází také k masovému zatýkání. Na jedné fotografii, kterou rozšířil Asadův poslanec, stojí desítky syrských mužů a chlapců ve vězeňském táboře před Asadovými vojáky.

Syrská Observatoř pro lidská práva konstauje, že v ulicích leží mrtvoly a obyvatelstvo je příliš zděšeno bombardováním na to, aby je pohřbilo. Ve městě dochází k masakrování lidí.

Červený kříž naléhavě žádá, aby byli civilisté ve východním Aleppu ochráněni, "než bude pozdě". Nabízí, že je ochoten pomoci při evakuaci ohrožených osob.

Musíme jednat nyní, zdůraznil Pawel Krzysiek, šéf komunikací Mezinárodního výboru Červeného kříže, který je v Aleppu. Musíme odpolitizovat proces ochrany civilistů. To je naše role jako neutrálního prostředníka a jsme připraveni. Ale dochází nám také čas a musíme jednat, než bude příliš pozdě, abychom zachránili ty životy civilistů, které je ještě možné zachránit.

Desítky tisíc civilistů zůstává stále ve zmenšující se oblasti opozičního území ve východním Aleppu. Posílají zoufalé žádosti o pomoc a apely na mezinárodní společenství, aby je zachránilo. Předpovídají, že buď zemřou v pokračujícím intenzivním bombardování, anebo budou mučeni a usmrceni, pokud se vzdají.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Lékaři v Aleppu se obávají, že budou mučeni a vražděni za to, že zachraňovali životy

13. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta

Charitativní organizace varují, že lékaři a zdravotníci, kteří zůstali v opozičních oblastech, budou potrestáni Asadovým režimem jako "stoupenci opozice".

Lékaři a zdravotníci, kteří pracovali v nemocnicích ve východním Aleppu, které se pravidelně stávaly terčem ruského leteckého bombardování, se nyní obávají, že budou mučeni a usmrceni, že zachraňovali životy. "Od samého začátku této krize se útoky zaměřují na lékaře za to, že dělají svou povinnost. Ti, kteří zůstali v Aleppu v opozičních oblastech, jsou ve vážném nebezpečí od Asadova režimu," varoval dr. Zaher Sahloul, syrsko-americký lékař, který pracoval v Aleppu a je bývalým předsedou Syrsko-americké lékařské společnosti. Někteří lékaři už zmizeli.

Jak je možné, že Rusové neblokují odchod bojovníků, ale lékařů ano?

13. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Emily Thornberry, stínová labouristická ministryně zahraničí: Mnoho z nás vidělo nesmírně dojemné filmy ze série Uvnitř Aleppa (Inside Aleppo), které vysílá Channel Four. Tyto reportáže natáčí mladá matka, ne kameramanka, ne novinářka. Je to mladá maminka, je jí pětadvacet let. Je to občanka z Aleppa. A jejím manželem je lékař a jeho profesionální povinnosti ho udržely ve městě, i poté, co všichni ostatní civilisté, nebo mnozí civilisté uprchli. Je obtížné si představit hrůzu, jakou musejí pociťovat. Protože jsme četli jejich vzkazy pro nás. Musíme dát jasně najevo Rusku a Íránu, že těmto civilistům musí být dán volný průchod z města, anebo musejí být ochráněni, pokud v něm zůstanou.

Celá řada zdrojů - novináři, OSN a Červený kříž - mi sdělila, že v současnosti existuje budova, někteří ji možná nazvou poslední zbývající nemocnicí, někteří lidé řeknou, že je to prostě budova, do které se lidé v posledních dnech přesunuli, kde jsou stovky dětí, stovky raněných, 110 zdravotníků a jsou v této provizorní budově a jsou tam v pasti.

A konalo se vyjednávání s Rusy a se syrskou vládou a Rusové řekli, že zatímco bojovníci a jejich rodiny budou mít dovoleno odejít, takzvaní civilisté a aktivisté smět odejít nebudou. "Aktivisty" nazývají Rusové ty zdravotníky.

Pročpak ale by zdravotnický personál nesměl opustit město? Podle Rusů musejí ve městě zůstat, zjevně čelit bombardování a zjevně je velká pravděpodobnost, že budou zmasakrováni režimem, anebo nejméně zatčeni.

Jak je možné, že muži se zbraněmi mohou odejít, ale muži se stetoskopy ne?

Vzkaz od muže, který čeká v Aleppu na smrt: Alespoň ale víme, že my jsme byli svobodní lidé

13. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Sorry. Ono se to vypíná. Chci říct toto: Už nevěřte v OSN. Už nevěřte v mezinárodní společenství. Nemyslete si, že nejsou spokojeni s tím, co se tady děje. Jsou spokojeni, že jsou tady lidi zabíjeni. Že čelíme nejobtížnějšímu, nejvážnějšímu, nejhroznějšímu masakru v moderní historii. Rusko nechce, abychom odsud vyvázli živí. Chce, abychom zemřeli. Asad totéž. Včera se v druhé části Aleppa velmi oslavovalo. Oslavovali na našich mrtvolách. Je to OK. To je život. Alespoň ale víme, že my jsme byli svobodní lidé. Chtěli jsme svobodu. Nechtěli jsme nic jiného než svobodu. Víte, zdá se, že tento svět nemá rád svobodu. Už nevěřte, že jste ve svých zemích svobodní lidé. Ne. Tento svět nechce svobodu. Nemá rád svobodu. Možná, když chcete svobodu, to znamená, že umíte myslet. Doufám, že se něco dá udělat a přežijeme a budeme moci mluvit. Spolu, znovu. Když říkáte, že když něco nemůžete udělat, nikdo nemůže dělat nic, není možné vyjít na ulici. Nemůžete zastavit toto šílenství. To je to nejmenší, co můžete udělat. Jestliže vaše vlády nereagují na to, co chcete, doufám, že v budoucnosti budete vy vládou. A že nebudete mít žádné styky s Ruskem a s Asadem. Doufám, že na nás nezapomenete. Nevím. Děkuji. Nashledanou.

O strategii politické demobilizace

14. 12. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut


Jediné místo v Evropě s výjimkou Skandinávie (a to ještě ne celé...), kde je demokracie zatím relativně intaktní, představuje Německo. A zde kancléřka Merkelová dlouhodobě uplatňuje strategii politické demobilizace.

Destigmatizace duševně nemocných

14. 12. 2016 / Kateřina Duchoňová

čas čtení 8 minut

O lidech s duševní poruchou se v našich mediích většinou mluví s negativní konotací, a to zvláště v souvislosti s násilnou trestnou činností, o lidech, kteří i přes těžký duševní hendikep žijí běžným životem, mají rodiny, chodí do zaměstnání nebo pomáhají ostatním už povědomí chybí.

Adventní úvaha o svobodě vůle

14. 12. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Mezi moje nejméně oblíbená filozofická témata patří svobodná vůle. Existují argumenty, podle nichž člověk svobodnou vůli mít nemůže. Jsou to argumenty zejména „vědecké“, tedy vycházejí z obrazu světa, podle kterého stejně dobře platí, že matka a její dítě jsou shluky atomů a jejich emocionální vazba je nervový děj. Americký filozof Wilfrid Sellars ve své slavné úvaze Philosophy and the Scientific Image of Man podle mne právem tvrdí, že to je obraz světa pravdivější, než ten běžný, ale že podle něho nelze žít.

Teploty v Arktidě dosahují tisíciletého rekordu

14. 12. 2016

čas čtení 1 minuta


Teploty v Arktidě rostou tak rychle, že vědci přestávají rozumět tomu, co se děje. Části regionu jsou až o celých 11 stupňů teplejší než koncem 20. století a oblast prochází "extrémně rekordními teplotními anomáliemi", informoval americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA).

Evropané obrovsky nadhodnocují procento muslimů žijících v jejich zemích

14. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Veřejnost v evropských státech včetně Francie, Belgie, Německa a Británie drsně nadhodnocuje procento muslimského obyvatelstva ve svých zemích i rychlost, jímž toto procento údajně roste.

Francouzi si myslí, že 31 procent obyvatel Francie jsou muslimové - ve skutečnosti je to 7,5 procenta. Francouzi si také myslí, že v roce 2020 bude tvořit 40 procent obyvatelstva Francie muslimské obyvatelstvo. Ve skutečnosti to bude 8,3 procent.

Italové, Němci i Belgičané odhadovali, že v jejich zemích je více než 20 procent obyvatelstva muslimského náboženství, přestože skutečná procento jsou 3,7 procent muslimů v Itálii a 7 procent v Belgii. Všechny tři země drsně přehnaly odhad, kolik procent muslimů bude žít v jejich zemích v roce 2020.

Britové si myslí, že v Británii dnes žije 15 procent muslimů, ve skutečnosti je jich tam 5 procent. Očekávají, že v roce 2020 bude v Británii žít 22 procent muslimů, ve skutečnosti jich bude 6 procent.

Američané si myslí, že 17 procent obyvatel USA jsou muslimové, ve skutečnosti je to jen 1 procent. Australané si myslí, že v Austrálii žije 12,5 procent muslimů, ve skutečnosti jich tam žijí 2,4 procenta. Australané se domnívají, že v roce 2020 bude v Austrálii žít 21 procent muslimů, ve skutečnosti jich tam budou tři procenta.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Je to oficiální: Brazílie je banánovou republikou

Nejvyšší soud se rozhodl ignorovat ústavu, aby vyhověl prezidentovi

13. 12. 2016 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty


Renan Calheiros

Minulé pondělí rozhodl brazilský Nejvyšší soud, že předseda Senátu Renan Calheiros už nemůže zastávat svou funkci, protože je oficiálně stíhán za to, že zfalšoval dokumenty, které měly zakrýt skutečnost, že odkláněl peníze ze Senátu na podporu své nemanželské dcery. Toto je pouze jediná z 12 soudních procedur a vyšetřování, která jsou proti němu v současnosti vedena. Tuto středu však nátlak prezidenta Michela Temera, uplatněný v kuloárech, změnil všechno. Brazílie se opravdu rozhodla stát se otevřeně banánovou republikou.

Asad usmrtil dalších 100 civilistů chlórem

14. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta

Organizace pro zákaz chemických zbraní je vážně znepokojena, že Asadův režim usmrtil chlórem 93 osob a 300 lidí zranil při leteckých úderech proti pěti vesnicím ve vzdálenosti asi 200 kilometrů od Palmyry, kterou nedávno znovu ovládl Islámský stát. Většina mrtvých byly rodiny.

Absolutní zhnusenost nad sebou samým: "Ten, kdo neutváří děj událostí, bude sám utvářen"

13. 12. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

V úterý odpoledne vyjádřili nad katastrofou a vražděním v Aleppu bezmocné zděšení jak francouzský prezident Hollande, tak německá kancléřka Merkelová. Západní politikové se zapřísahají, že poženou ruské, íránské a syrské vrahy a kriminálníky, kteří masakrují civilisty v Sýrii, k trestní odpovědnosti. Uvidíme, zda se k tomu Západ vzchopí.

Britská Dolní sněmovna v úterý odpoledne uspořádala ke katastrofě v Sýrii debatu. Poslanci všech politických stran v ní vyjádřili všeobecnou zhnusenost nad sebou samými, nad britským parlamentem i nad Západem, že ve věci Sýrie nehnul prstem.

Podle reportéra televize Channel 4 News přišla nejdůležitější myšlenka z nepravděpodobných míst: od bývalého britského konzervativního ministra financí George Osborna. Ten, možná až přehnaně optimisticky, konstatoval:

"Aspoň si konečně Západ uvědomil, že tohle je konec a takhle nemůžeme pokračovat. Musíme se vzepnout k akci. Konečně jsme si uvědomili, že ten, kdo neutváří děj událostí, bude sám utvářen."

OSN: Aleppo: provládní jednotky vstupují do civilních příbytků a zabíjejí tam osoby, které v nich najdou, včetně žen a dětí

13. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Rupert Colville, mluvčí OSN: "Civilisté zaplatili běhom tohoto konfliktu brutální cenu, a jsme naplněni nejhlubšími obavami pro ty, kdož zůstávají v tomto posledním děsivém koutu východního Aleppa, ovládaného opozicí. I když se některým údajně včera podařilo uniknout, někteří byli údajně chyceni a na místě usmrceni. Jiní byli zatčeni.

Předpokládá se, že ve čtvrtích, které byly donedávna pod kontrolou opozice jsou ještě tisíce civilistů, včetně aktivistů a členů civilní obrany, jimž hrozí riziko vážného porušování lidských práv, včetně věznění, mučení a zabíjení. Dostáváme zprávy, že mnoho civilistů bylo zatčeno provládními jednotkami.

Byli jsme také informováni, že provládní jednotky vstupují do civilních příbytků a zabíjejí tam osoby, které v nich najdou, včetně žen a dětí. Z mnohonásobných zdrojů přišly informace, že včera byly na náměstí Al-Ahra a ve čtvrti Al-Kalasa a také v Bustan al-Qasru zastřeleny desítky civilistů vládními jednotkami a jejich spojenci. Včera večer jsme obdrželi další hluboce znepokojující zprávy, že v ulicích leží četné mrtvoly, ale obyvatelé se k nim v důsledku intenzivního bombardování nemohou dostat a proto, že se obávají, že by byli okamžitě zastřeleni. Do včerejšího večera jsme obdrželi zprávy, že provládní jednotky usmrtily nejméně 82 civilistů, včetně 11 žen a 13 dětí, a to ve čtyřech různých čtvrtích.

Je krátkozraké a alibistické vinit z výsledku amerických prezidentských voleb Moskvu

12. 12. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

List Washington Post ohromil svět zprávou, podle níž se ruská vláda snažila o to, aby se do Bílého domu dostal Donald Trump. Vlivný deník ale vychází z tajného posudku CIA, nikoliv z veřejně dostupných a ověřitelných informací, a proto lze na toto odhalení nahlížet se značnou skepsí. Ačkoli není zcela vyloučeno, že se Kremlem instruovaní hackeři pokusili zvrátit výsledek amerických voleb, novináři pracující pro prestižní periodika by měli operovat s relevantními fakty. Navíc je značně krátkozraké a alibistické vinit z volebního triumfu Donalda Trumpa Moskvu, když existuje řada objektivních důvodů, proč neuspěla Hillary Clintonová.           

Nepravděpodobná mise: "Honorární konzulka" Doněcké lidové republiky v Ostravě

12. 12. 2016

čas čtení 6 minut

Slovanské hodnoty jsou opakem amerických hodnot. "Existuje mnoho nevládních organizací, financovaných americkou vládou, které dětem vnucují představu, že je výborné být homosexuálem," zdůrazňuje Nela Lisková.

Ukrajinští separatisté nemohou mít diplomatické styky s Českou republikou - přesto však tam jsou "zastoupeni".

Nela Lisková je v Ostravě samozvanou "honorární konzulkou" Doněcké lidové republiky, vzbouřeneckého regionu na východní Ukrajině. Skupina, kterou zastupuje, je obviňována z mučení, sexuálního násilí a poprav bez soudu, které OSN označuje za zločiny proti lidskosti, píše Amy Mackinnon.

Úřad Liskové je registrován čistě jako soukromé sdružení a nemá diplomatický status. Ministerstvo zahraničí ČR neuznává Doněckou lidovou republiku jako stát a distancovalo se od tohoto úřadu. Mluvčí ministerstva jej srovnal s "klubem zahrádkářů".

Ve válce, kdy jsou informace mocnou zbraní, má ostravský úřad "honorární konzulky" vysoce symbolický význam. Samozvané ministerstvo zahraničí tohoto vzbouřeneckého regionu přivítalo úřad Liskové jako "první oficiálně registrovaný zastupitelský úřad republiky v Evropské unii".

Vytvořme společné vlastnictví

14. 12. 2016

čas čtení 5 minut

Pankaj Mishra ve své knize Age of Anger (Éra hněvu) vysvětluje současnou krizi jako projev dlouhého rozvratu, který trhá naši společnost na kusy už 200 let, nebo i déle. Naše vydesinfikovaná historie Evropy i Ameriky nám umožňuje zapomenout, že blázinec a masakrování, občanské i mezinárodní války, kolonialismus a zabíjení v zahraničí, rasismus a genocidu, byly v této éře normou, nikoliv výjimkami, píše George Monbiot.

Nyní čelí celý svět těmže ničivým silám, protože průmyslový kapitalismus je nyní zglobalizován. Likviduje staré formy autority a přislibuje všeobecnou svobodu, nezávislost a prosperitu. Tyto sliby kolidují s obrovskou nerovností moci, statusu a vlastnictví majetku. Důsledkem je globální rozšíření nemocí z devatenáctého století: ponižování, závisti a pocitu bezmocnosti. Frustrovaná očekávání, hněv a odpor nad sebou samotným vedly k podpoře hnutí, jako je Isis, sílící hinduistický nacionalismus a ohromující demagogie v Británii, v USA, ve Francii a v Maďarsku.

Trh samotný nemůže splnit naše potřeby, ani stát. V dominujících ideologiích však něco chybí - je to společný majetek.

Dvaceti ruským regionům hrozí bankrot

14. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta


Ostrá rozpočtová krize sestupuje z federální úrovně na ruské regiony. Vláda plánuje na příští tři roky takřka sedminásobně snížit objem rozpočtových úvěrů pro regiony. To v blízké době dostane na pokraj bankrotu kolem 20 subjektů Ruské federace, tvrdí ratingová agentura S&P Global Ratings.

Merkelová chce prodloužit sankce proti Rusku

14. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta


Kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande v úterý prohlásili, že preferují prodloužení sankcí proti Rusku uvalených kvůli ukrajinskému konfliktu. Jednali o tématu před bruselským summitem, který bude věnovat této otázce.

Tisíce lidí protestovaly v Polsku proti pravicové vládě

14. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Vedení Výboru na obranu demokracie varuje, že antiliberální agenda vládnoucí strany Právo a spravedlnost ohrožuje demokratické svobody, které země získala po konci komunistické éry

Tisíce lidí se účastnily protivládních demonstrací v řadě polských měst při příležitosti pětatřicátého výročí uvalení mimořádného stavu na Polsko poté, co začátkem osmdesátých let nezávislý odborový svaz Solidarita téměř úspěšně vytrhl zemi z komunistického bloku.

Londýnská vláda chce snížit počet mezinárodních studentů v Británii téměř o polovinu

12. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Londýnská vláda uvažuje o snížení počtu mezinárodních studentů studujících v Británii z nynějších 300 000 ročně na 170 000 ročně. Vedení britských univerzit to považuje za šílené. Zahraniční studenti přinášejí britské ekonomice více než 10,7 miliard liber ročně, ovšem londýnská vláda trvá na tom, že zahraniční studenty zahrnuje do počtu imigrantů přijíždějících do Británie, přestože po ukončení studia odjíždějí, a chce "snížit počet imigrantů na desetitisíce ročně".

Jeden rektor jedné britské univerzity charakterizoval tyto snahy jako "šílené. Politice je dáván přednost před ekonomikou." Univerzity se ale bojí protestovat nahlas, aby se na ně ministerstvo vnitra nezaměřilo.

Britské ministerstvo vnitra provádí pohovory se zahraničními studenty, kteří chtějí studovat v Británii, a často jim nyní odmítá udělit studijní vízum na základě pochybných závěrů. Jednomu studentu například bylo odmítnuto vízum, protože neznal přesně otevírací dobu univerzitní knihovny. Jiný proto, že neznal jméno rektora univerzity. Někteří studenti byli dotazováni na "věci, na něž bychom se nikdy neptali našich studentů, například co budou dělat, až jim bude třicet, a kolik v té době budou vydělávat," stěžují si univerzity.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jak Rusko vítězí

14. 12. 2016

čas čtení 5 minut


Na Vladimiru Putinovi není nic magického, píše David French na pravicovém americkém serveru National Review. Pokud rozumíte historii, rozumíte jeho strategii. Ukázalo se, že v zahraniční politice neexistuje "pokrok", dějiny nemají stranu nebo předem danou trajektorii a klasická velmocenská politika může být velmi, velmi efektivní, když oponent předstírá, že tato hra už neexistuje.

Pokud se vám líbil rok 2016, rok 2017 se vám bude líbit ještě víc

13. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta

The Economist: Hrozba jaderné války v roce 2017 není tak malá, aby mohla být vyloučena:

Zpráva lidí z Aleppa světu: SBOHEM

13. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta

- Civilisté seřazováni v ulicích a popravováni. Asadova vojska ovládla město

- Zděšené rodiny se loučí na sociálních sítích. Příměří umožňuje začátek masového exodu

- Británie a Západ obviněny z nečinnosti

Syrští vzbouřenci: V Aleppu bylo dosaženo dohody o příměří

13. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta

Syrští vzbouřenci uvádějí, že bylo dosaženo dohody s Ruskem o příměří pro Aleppo k evakuaci civilistů i vzbouřenců ze zbývajících čtvrtí. OSama Aby Zayd, právní poradce pro střechovou organizaci vzbouřeneckých frakcí zvaných jako Svobodná syrská armáda informuje, že příměří vešlo v platnost v úterý večer. První evakuace se mají konat později v úterý. Syrská ani ruská vláda se k těmto zprávám nevyjádřila, informuje AP.

Aleppo: Proč nás zabíjejí, když přicházíme do vládních oblastí?

13. 12. 2016

čas čtení 2 minuty

Aktivisté v Aleppu posílají na Twitteru svá poslední, děsivá rozloučení, Téměř jistě budou uvězněni, mučeni a usmrceni, jakmile budou zajati:

V roce 2012 Asadův režim učinil trestným činem práci lékařů a mediální práci ve vzbouřeneckých oblastech. Nemají naději: Poslední zpráva. Díky za všechno. Sdíleli jsme mnoho společných chvil. Poslední zprávy na twitteru byly od jednoho emocionálního otce. Sbohem, #Aleppo: Rozumím tomu. Nemohu se prostě vzdát a stát se zajatcem. Mluvím otevřeně a to je zločin. Mohl bych žádat o smrt, ale nedostat ji. Teď ještě mohu psát na Twiteru, ale to nemusí trvat věčně. Prosím, zachraňte život mé dcery a ostatních. Tohle je prosba od otce.
Waad al-Kateab, kameramanka: Je to tu teď velmi špatná situace. Mnoho rodin je teď na ulici. Kolem nemocnice se těžce ostřeluje. Jsou to dělostřelecké granáty a letadla létají a útočí. Takže nevím, jestli je to v pořádku.

V posledních dnech jsme dostávali zprávy o dohodě mezi syrskou vládou a vzbouřenci, mezi Spojenými státy a Ruskem, ale žádné ty zprávy nepřicházely odsud. Takže nevíme, co se teď děje.

Víme ale přesně, že režim je nám příliš blízko a doje k velkému masakru, pokud ovládnou naši čtvrť. Spousta raněných lidí se stala v posledních dnech terčem útoků, když se dali dohromady, že společně odejdou do vládou ovládaných oblastí.

Vidím spoustu dětí, spoustu žen, tak strašně se bály. Strašně je to překvapilo, protože říkali, "Vždyť jdeme do vládních oblastí, proč nás zabíjejí?"

Nechci odejít z města. Je to moje Aleppo, moje krásné město.

Možná je je to jen nějaká víra v našich srdcích, abychom byli silní. Možná tahle katastrofa skončí a budeme v pořádku.

Děsivá reportáž: Jak to právě vypadá v Aleppu: Rodiny prchají s bílými vlajkami

13. 12. 2016

čas čtení 2 minuty

Reportáž z 12. 12. je ZDE:

Moderátor: V několika posledních minutách uvedla syrská armáda, že dokončuje dobytí východního Aleppa. Dnes se situace pro zbývající civilisty stává stále zoufalejší. Aktivisté hovoří o děsivých scénách, kdy jsou rodiny, snažící se uprchnout blokovány armádou. Probíhá intenzivní dělostřelecké a letecké bombardování. Mezinárodní vyjednávání s cílem umožnit lidem z města bezpečný odchod selhala. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl v pondělí večer, že rozhovory s USA dospěly do slepé uličky. Za poslední měsíc se ofenzíva režimu zintenzivnila. Nyní ovládá asi 98 procent území, které dříve ovládali vzbouřenci. Náš hlavní korespondent Alex Thomson připravil tuto reportáž.

Alex Thomson: Už to celé v podstatě skončilo. Skupiny, rodiny, přátelé utíkají s provizorními bílými vlajkami z východního Aleppa do vládních oblastí.

"Oheň ničí budovy. Po leteckém úderu je zničeno všechno.

Z předměstí střílí syrská armáda do města dělostřelecké granáty 24 hodin denně. Blíže centru dobývají vojáci město ulici po ulici.

Tisíce civilistů nyní přechází do vládních oblastí. Někteří hovořili s ruskou televizí. Vyjadřovali hněv nad vzbouřenci na východě. Obviňování vzbouřenců může být autentické. Také vám to může zachránit život.

Když v předchozích etapách války padla města jako Homs či Daraja do rukou vlády, byly k dispozici koridory pro odchod civilistů i bojovníků. Prostřednictvím OSN a Červeného půlměsíce. Je varovné, že nic takového neexistuje v Aleppu.

OSN uvádí, že v Aleppu je 40 lékařů, 70 dalších zdravotníků, 300 raněných a 500 dětí, které potřebují bezodkladně evakuovat. Avšak OSN, USA, EU i Británie jsou bezmocné. Hlavní roli hraje Asad a Rusko.

Mezinárodní organizace jsou znepokojeny osudem stovek lidí, zejména mužů ve věku, kdy mohou bojovat, kteří jsou nyní v rukou vládních jednotek.

Čínský státní tisk o Trumpovi: Pýcha předchází pád

13. 12. 2016

čas čtení 2 minuty

Čínský státní bulvární deník The Global Times zuřivě zaútočil na nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa a varoval ho, že "pýcha předchází pád". List píše: "Vypočítavý byznysmen si možná myslí, že Trump provedl chytrý manévr tím, že chytil osud Číny za krk. Avšak pravdou je, že tento nezkušený nový prezident pravděpodobně vůbec netuší, o čem mluví. Přehnal schopnost Spojených států dominovat světu a nechápe omezení americké moci v současné éře." Deník žádá čínskou vládu, aby reagovala "překvapivými kroky".

Akcie americké zbrojovky se po Trumpově tweetu propadly

13. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Donald Trump napadl výrobce amerických vojenských letadel Lockheed Martin za "neuvěřitelně vysoké ceny". V důsledku toho se propadly akcie firmy z $259.53 na $246 dolarů. Výroba americké stihačky firmy Lockheed-Martin značky F-35 je nejdražším vojenským výrobním programem v historii a během Trumpovy vlády se měla zčtyřnásobit. Každá stihačka stojí 100 milionů dolarů. Lockheed-Martin vyrábí stihačku v mezinárodním konsorciu, jehož akcionáři tvoří složitou geopolitickou síť. Proto jsou stihačky tak drahé.

Rusové záměrně blokují evakuaci lékařů z východního Aleppa

13. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

O půlnoci z pondělí na úterý zůstávalo ve východním Aleppu 110 zdravotníků. Asadův režim vydal zákon, podle něhož je zdravotnická pomoc pro civilisty ve vzbouřeneckých oblastech "terorismem".

Celá řada různých zdrojů poskytuje důkazy novinářům z Channel 4 News, že Rusko realizuje úmyslnou strategii s cílem zablokovat evakuaci zdravotníků z východního Aleppa, odkud přicházejí zprávy o hromadných popravách civilistů ve zničených ulicích.

Zdroje, přítomné při jednání, které se konalo v pondělí večer, mezi vzbouřenci na jedné straně a Asadovým režimem a Rusy na straně druhé, uvádějí, že Rusové zablokovali veškeré pokusy dovolit evakuaci aktivistů a civilistů.

Dochází k tomu po mnoha měsících opakovaného bombardování nemocnic ve východním Aleppu, jehož cílem bylo záměrně zlikvidovat cennou zdravotnickou infrastrukturu v této části města.

Zdroje uvádějí, že v pondělí večer zůstávalo ve východním Aleppu asi 110 zdravotníků, kteří se starají o nejméně 300 kriticky zraněných pacientů, a nejméně 500 dětí a desítky rodin, které se tam snaží nalézt útočiště.

V úterý ráno je komunikace s východním Aleppem jen obtížně navazovatelná. Neexistuje možnost situaci ověřit na místě. OSN a nezávislí humanitární pracovníci nemají do východního Aleppa přístup.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Toto je poslední zoufalý apel světu. Zachraňte Aleppo!

13. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Obyvatelé východního Aleppa posílají zoufalé prosby, v nichž zapřísahají mezinárodní společenství, aby zachránilo civilisty v obklíčených čtvrtích tohoto syrského města, zatímco jednotky loajální vůči Bašaru Asadovi dobývají posledních vzbouřeneckých oblastí.

Generální tajemník OSN Pan Ki-moon vyjádřil "silné znepokojení" nad nepotvrzenými zprávami zvěrstev proti velkému počtu civilistů, včetně žen a dětí. Pan Ki-moon v prohlášení zdůraznil povinnost všech stran "chránit civilisty a dodržovat mezinárodní humanitární a lidskoprávní zákony. To je zejména odpovědností syrské vlády a jejích spojenců".

Jan Egeland, humanitární poradce OSN pro Sýrii, zdůraznil, že syrská a ruská vláda musejí být pohnány k odpovědnosti za zvěrstva, která páchají jednotky loajální vůči Asadovi:

"Vlády Sýrie a Ruska nesou odpovědnost za všechna zvěrstva, která nyní páchají vítězné jednotky v Aleppu!"

Podrobnosti v angličtině ZDE

Proč Trumpovo prezidentství vyvolává strach

13. 12. 2016

čas čtení 3 minuty

To, že CIA zjistila, že Rusko Vladimíra Putina aktivně intervenovalo v našich volbách na pomoc Donaldu Trumpovi, vysvětluje, proč mnozí z nás nejsme prostě jen zklamáni či nešťastní, že Trump vyhrál. Jsme vážně znepokojeni. A Trumpova kavalírská reakce na tyto obavy je jen prohlubuje, píše komentátor E.J. Dionne.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za říjen 2016

31. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

V říjnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 26 557,93 Kč.   Výdaje na provoz Britských listů byly 48 802 Kč. Příjem z reklamy byl 9160 Kč.

Zůstatek byl koncem října  2016 79 981,02 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
20333