Rusko vrací úder?

3. 12. 2010

Možná v reakci na americké diplomatické depeše, které charakterizovaly Rusko jako zločinecký a zkorumpovaný stát, charakterizuje - značně informovaný - dnešní komentář moskevského deníku Pravda zase Spojené státy jako stát založený na korupci a kriminalitě.

David R. Hoffman, právní editor ruského deníku Pravda, ostře kritizuje americký právní systém jako lživý a zkorumpovaný. Udělá podle Hoffmana cokoliv, aby ochránil osoby, které umožňují, aby tato lživost a zkorumpovanost fungovala. Americký právní systém se podle Hoffmana vzdal své úlohy vyvažovat dvě další větve americké vlády a byl proměněn v nástroj, kterého zneužívají bohatí, korporace a lidé s politickým vlivem na obranu své zločinnosti.

Hoffman uvádí řadu příkladů, kde Obamův režim odmítl trestně stíhat osoby, které zneužívaly americké soudnictví. Například bývalého generálního prokurátora Johna Ashcrofta za zneužívání svědeckého statutu, jeho nástupce Alberta Gonzalese za to, že z politických důvodů vyhodil devět federálních prokurátorů, či Johna Yoo a Jaye Bybeeho, kteří vypracovali nechvalně známá memoranda, umožňující mučení zatčených osob, či bývalého pracovníka CIA José Rodrigueze, který zničil videonahrávky, na nichž údajně agenti CIA mučili vězně.

Z dokumentů prozrazených Wikileaks nyní vyplývá, že nejenže Obamova vláda odmítla tyto lidi stíhat, ale vyvinula nátlak na vlády Německa a Španělska, aby nestíhali mučitele či válečné zločince z doby Bushovy vlády.

A vzhledem ktomu, že zakladatel Wikileaks Julian Assange čelí nyní trestnímu stíhání ve Švédsku, je zjevné, že Amerika má i švédskou vládu a Interpol v kapse.

Američtí pravičáci jako Joe Liberman požadují, aby byl na Assangeho uspořádán hon a někteří dokonce chtějí, aby byl usmrcen.

Avšak americkým pravičákům nevadilo, když pravicový komentátor Robert Novak prozradil, že Valerie Plamová je agentem CIA, poté, co její manžel Joseph Wilson odhalil v komentáři v New York Times motivaci americké vlády pro vedení války v Iráku. Prozrazení Plamové (prozradit, že je někdo agentem CIA, je v USA trestný čin) sloužilo americkému vojensko-politickému komplexu.

Problémem americké vlády je to, že je nyní příliš lehké označit dokumenty, které obsahují informace o vládní korupci, za "tajné".

Užívejte si dokumenty Wikileaks, dokud jsou k dispozici. Brzo z internetu zmizí, míní autor. A pro zločince ve vládě a pro ty, kteří je ochraňují, to bude brzo zase business as usual, končí autor.

Zdroj v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 3.12. 2010