Wikileaks: Assangův právník odmítl v britské televizi švédský zatykač jako "politický trik"

5. 12. 2010

Mark Stephens, právník Juliana Assange konstatoval v neděli v britské televizi, že Assange bude energicky bojovat proti pokusům o své vydání do Švédska, protože by to mohlo znamenat, že by byl předán do USA, kde ho politikové chtějí popravit. Republikánská politička Sarah Palinová Assangeho charakterizovala jako "protiamerického operativce, který má na rukou krev" a požadovala, aby byl na něho uspořádán hon jako na Usámu bin Ladina a jiný čelný Republikán Mike Huckabee se vyjádřil, že "cokoliv jiného než poprava by byl příliš mírný trest".

Švédští prokurátoři poslali londýnské Metropolitní policii mezinárodní zatykač na Assangeho. Požadují, aby byl vydán k výslechu v souvislosti s obviněním - které Asssange energicky popírá - ze znásilnění, sexuálního obtěžování a protizákonného nátlaku.

Základem obvinění má být stížnost dvou žen ve Švédsku, že během konsensuálního sexuálního aktu s nimi Assange údajně nepoužil kondomu.

Avšak právník Stephens konstatoval, že v září sdělil švédský generální prokurátor Assangemu, že obvinění proti němu jsou bezpředmětná. Vyšetřování však bylo posléze obnoveno na nátlak jednoho švédského politika.

Švédští prokurátoři však vědí, kde Assange je. Stephens požadoval, aby mu zatelefonovali a případ s ním projednali.

V neděli dopoledne v pořadu Andrew Marr Show na BBC 1 Stephens konstatoval: "Je to docela bizarní, protože hlavní švédský prokurátor celé vyšetřování v září zrušil. Uvedl, že proti němu nejsou žádné důkazy, a pak, o tři týdny později, na zásah jednoho politika, nová prokurátorka, a to ne ve Stockholmu, kde Julian a ty ženy byli, ale v Goteborgu, zahájila nové vyšetřování, které vedlo k vydání toho mezinárodního zatykače. Zdá se, že je to politický trik.

Snažím se, a jeho švédský právník se snaží, spojit se s touto prokurátorkou už od srpna. Normálně se snaží s obviněným spojit prokurátor, ne, jako v tomto případě, kdy je tomu obráceně.

V tomto konkrétním případě se pokusil Julian Assange ospravedlnit, pokusil se setkat s prokurátorkou a očistit své dobré jméno. Jeho jméno bylo neuvěřitelným způsobem neférově pošpiněno.

Je zajímavé, že lidé tak vysoko v americké politice, jako je Sarah Palinová, požadují, aby na Assangeho uspořádala americká armáda hon jako na Taliban a aby ho usmrtila.

Tento muž je novinář. Dostal, aniž by se o tom snažil, elektronickou hnědou obálku, jaké dostávají novináři každý den v roce. Tento novinář ji zveřejnil a oni ho nyní kriminalizují, kriminalizují novinářskou činnost.

Policie ví, kde je, švédská prokurátorka ví, kde je a může mu kdykoliv zatelefonovat. Assange nebyl z ničeho obviněn. Chtějí ho jen vyslechnout, tak proč neprovést ten výslech konsensuálně, namísto tohoto monstrprocesu?

Znepokojuje mě politická motivace. Vím velmi dobře, že Švédsko bylo jednou z těch patolízalských zemí, které poskytlo své zdroje a svou infrastrukturu CIA pro letecké převážení vězňů."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 3.12. 2010