Začala ostrá fáze kybernetické války USA versus Wikileaks

3. 12. 2010 / Štěpán Kotrba

Ohrožení zájmů USA vedlo k masivním DDoS útokům na server, ke zrušení hostingu serveru společností Amazon, ke zrušení domény wikileaks.org. V současné době je z Česka nepřístupná švýcarská doména wikileaks.ch. Obtížně přístupná je i IP adresa http://213.251.145.96/, na které by se měl mirror serveru NYNÍ nacházet. Nicméně bez problémů funguje komunikační kanál na facebooku. Seznam mirrorů WikiLeaks je na švýcarské doméně wikileaks.info [IP 62.2.16.94].

Je vidět, že v tuto chvíli probíhá ostrá válka mezi americkými vládními specialisty a světovým hackerským hnutím, které se ujalo procesu postupného zveřejnění americké diplomatické pošty. USA se zjevně snaží potlačit svobodu tisku - to je více než jasné. Škody na pověsti "kolébky demokracie" se tak po vládních lžích o válce v Iráku a Afgánistánu stávají nevratné. SPOJENÝM STÁTŮM NEBUDE UŽ NIKDY NIKDO VĚŘIT. A je jedno, zda první dodatek Ústavy porušuje ve státním zájmu Bush nebo Obama. USA jsou dnes zemí, která nemá právo kohokoliv školit a peskovat za porušování lidských práv. Právo celého světa vědět se snaží USA potlačit. To je horší, než kdyby zase začali zabíjet černochy...

Podmínky boje v kyberprostoru jsou ovšem naprosto odlišné od boje kdesi v poušti nebo v horách. Opravdoví geekové si své nikým neomezované svobody na internetu váží víc, než toho, kdo sedí zrovna v Bílém domě. Kdo si vsadí v této válce na USA?

Na guerillovou kyberválku proti PirateBay už před časem odpověděli hackeři operací Odplata - Operation Payback. Cílem útoků jsou americké organizace typu MPAA, Warner Brothers, Hustler, Sony BMG Music Entertainment či RIAA. Aktuálním cílem je IFPI.

Až tato válka hackerů s vládami skončí, skončí i (ne)jedna světová velmoc. Skončí i iluze toho, že velmoci mohou jako dříve vládnout silou nerespektující práva. Že síla zbraní zastraší protivníky. "Ich bin ein Berliner", prohlásil 26.června 1963 prezident USA John F. Kennedy v Západním Berlíně. Zdůraznil tak podporu Spojených států amerických "západnímu" Německu 22 měsíců po vzniku sověty podporovaného "východního" Německa, které postavilo Berlínskou zeď jako bariéru proti pohybu mezi Východem a Západem. Dnes je třeba říct něco podobného, jako tehdy: Dnes, ve světě svobody, ti nejhrdější se budou chlubit slovy "I am a Wikileaks". Všichni svobodní muži, kdekoli mohou a budou žít, nejsou dnes už občany Berlína, ale svobodného kybernetického světa, který spojuje všechny lidi dobré vůle v celosvětové město, v celosvětový stát. A ten stát se právě teď jmenuje Wikileaks. A proto, jako svobodný člověk, jsem hrdý na slova "Jsem občanem státu Wikileaks".

Svět se mění před našima očima. Dívejme se.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 3.12. 2010