Wikileaks: Spojené státy odmítly "byrokratické" obavy britského ministerstva zahraničí, že by zatčené osoby v Libanonu mohly být mučeny

3. 12. 2010

Americký charges d'affaires v Londýně Richard LeBaron poslal depeši do Washingtonu, že britské obavy z porušování lidských práv nesmějí ohrožovat protiteroristické operace. Britské požadavky "jsou břemenem a nejsou realistické". LeBaron doporučil kontakty na nejvyšší úrovni, aby Amerika Brity zkrotila.

Američtí diplomaté odmítli britské protesty týkající se tajných letů CIA z britské základny na Kypru. Britská vláda se obávala, že by se spojením s těmito lety mohla Británie stát nevědomě vinna podílem na mučení. Rozhněvalo ji, že Američané dopravují své vězně přes britskou základnu do cizích zemí za jejími zády.

Využívání britské letecké základny Akroiri na Kypru americkými špionážními letadly U2, která zjišťovala postavení Hezbollah v Libanonu, vyvolalo zuřivou korespondenci mezi britskými činiteli a americkým velvyslanectvím v Londýně. Tehdejší britský ministr zahraničí David Miliband se vyjádřil, že "politikové musejí ty vojáky zkrotit".

Britská vláda r. 2008 požadovala plné informace o všech tajných operacích, uprostřed rostoucího znepokojení britské veřejnosti z tajných letů CIA, jimiž výzvědná organizace převážela do Libanonu své vězně.

Avšak Spojené státy odmítly britské znepokojení ohledně mučení. 18. dubna 2008 požadovala Británie, aby americké velvyslanectví poskytlo plné informace o všech letech, aby britská vláda mohla rozhodnout, jestli "se jejich prostřednictvím dostává Británie do rizika, že se podílí na protizákonných činech. Pro britskou vládu je toto velmi důležité."

Americká diplomatka Maura Connelly poslala depeši: "Chápeme, že tato dodatečná preventivní opatření vznikají z toho, že v únoru vyšlo najevo, že americká vláda dopravovala své vězně přes britskou vojenskou základu Diego Garcia bez britského svolení a britská vláda požaduje, aby nebyla takovým způsobem ignorována v budoucnosti."

Connellyová si v depeši do Washingtonu v té souvislosti dále stěžuje na "zbytečné množství byrokracie".

Britské ministerstvo zahraničí si však nedalo říci a opakovaně požadovalo informace o letech CIA, v nichž se převáží vězni. Činitel britského ministerstva zahraničí John Hillman ve své depeši zdůraznil, že "i vlastní zpráva amerického ministerstva zahraničí z Libanonu obsahuje varování, že libanonská armáda své vězně mučí a bezdůvodně vězní."

V tomto momentě poslal americký charges d'affaires v Londýně Richard LeBaron depeši do Washingtonu, že britské obavy z porušování lidských práv nesmějí ohrožovat protiteroristické operace. Britské požadavky "jsou břemenem a nejsou realistické". LeBaron doporučil kontakty na nejvyšší úrovni, aby Amerika Brity zkrotila.

Na Británii se v té věci obrátil vysoký činitel Bushovy vlády John Rood a Mariot Leslie, ředitelka direktorátu pro obrany a výzvědné služby na britském ministerstvu zahraničí, se ho pokusila uklidnit. Litovala, že došlo k zbytečně iritovaným výměnám depeší, ale zdůraznila, že Američané přece jen budou muset v budoucnu předem žádat Brity o povolení pro všechny lety, převážející americké vězně. V depeši z amerického velvyslanectví se praví: "Leslieová sdělila velmi otevřeně, že britská vláda nesouhlasí s různými věcmi, které dělá americká vláda (převoz vězňů k výslechům do třetích zemí)."

Britští činitelé si loajálně nechali tyto své námitky pro sebe, přestože na ně opakovaně útočila britská média, že spolupracují s Američany při převážení islámských vězňů do míst, kde mohou být mučeni.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 3.12. 2010