Wikileaks: Britská vláda tajně umožnila Američanům dál skladovat v Británii kazetové bomby

2. 12. 2010

Podle amerických diplomatických depeší prozrazených serverem Wikileaks bývalý labouristický britský ministr zahraničí David Miliband schválil pro Američany tajnou výjimku ze zákona zakazujícího kazetové bomby.

Na rozdíl od Británie odmítly Spojené státy podepsat mezinárodní úmluvu, která zakazuje užívání kazetových bomb. Kazetové bomby zůstávají v krajině dlouho po konfliktu a způsobují obrovská zranění civilistům.

Americká armáda tvrdí, že jsou kazetové bomby "legitimní zbraní" a chtěla jich dále používat na svých britských základnách, navzdory jejich britskému oficiálnímu zákazu.

Na nátlak bývalého labouristického premiéra Gordona Browna britská vláda r. 2008 podepsala úmluvu o zákazu kazetových bomb. Britští vládní činitelé pak učinili výjimku, která dovolila Američanům dále skladovat kazetové bomby na svých britských základnách. Parlamentu britská vláda lživě oznámila, že americké kazetové bomby budou z Británie odstraněny do roku 2013.

Prozrazené americké diplomatické depeše také dokazují, že Američané reagovali nepřátelsky na mezinárodní projekt, který začalo realizovat Norsko, jehož cílem bylo kazetové bomby celosvětově zakázat. Američané konstatovali, že se jim tato iniciativa nelíbí, odmítli ji jako "nepraktickou a nekonstruktivní" a nutili státy, aby smlouvu o zákazu kazetových bomb nepodepisovaly.

Afghánistán, kde zahynulo mnoho civilistů, neočekávaně dohodu o zákazu kazetových bomb v roce 2008 také podepsal, bez předchozí konzultace s americkou vládou, přestože prezident Karzáí předtím Američany ujišťoval o opaku.

Washington se pak snažil přesvědčovat vládu v Kábulu, že Američané mají právo dál na afghánském území kazetových bomb používat, i když afghánský režim sám to dělat nesmí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 2.12. 2010