Spojené státy otevřely novou frontu proti Wikileaks

Americká firma zrušila jejich internetovou adresu

3. 12. 2010

Serveru WikiLeaks.org byla zrušena DNS služba u americké společnosti EveryDNS.net. V důsledku tohoto kroku přestala fungovat webová adresa www.wikileaks.org. EveryDNS se k odpojení WikiLeaks podle BBC prý rozhodla proto, že stránky Wikileaks byly v posledních dnech cílem masivních hackerských útoků, což údajně ohrožovalo celou infrastrukturu firmy.

Wikileaks jsou v současnosti přístupné z této IP adresy: http://213.251.145.96/ Jak známo, každá internetová adresa má svůj číselný ekvivalent, tak v případě Wikileaks nyní funguje jen ten číselný ekvivalent.

Od pátku od rána byl server wikileaks přístupný pouze prostřednictvím DNS adresy, tedy číselného kódu. Později se server objevil na švýcarské doméně, WikiLeaks.ch. Tam ale v současnosti není přístupný.

Julian Assange uvedl v pátek ráno, že to, co se stalo je příkladem "privatizace státní cenzury" v USA a je to "vážný problém".

"Tyto útoky naši misi nepřekazí, ale měly by vyvolat poplach o stavu zákonnosti v USA," varoval.

V pátek ráno se také objevila nová německá doména wikileaks http://wikileaks.dd19.de, sever je údajně v Kalifornii. Lidé také vytvářejí další alternativní domény Robin Fenwick, britský ředitel internetových služeb, vytvořil v pátek ráno "humornou" doménu wikileeks.org.uk (leeks znamená "pórek"), která odkazuje na číselnou DNS adresu serveru.

Americké internetové firmy se octly pod intenzivním politickým tlakem, aby přestaly wikileaks podporovat. Firma Amazon.com vydala prohlášení, že pod politickám tlakem není, ale že Wikileaks nedodržely podmínky užívání jejich služeb, protože nemají právo k distribuci 250 000 amerických diplomatických depeší, které zveřejnily. Jak však komentátoři zdůraznili, Amazon si v popírání amerického politického nátlaku nyní protiřečí, protože v minulosti služba nic nenamítala proti zveřejnění amerických válečných depeší z Afghánistánu a z Iráku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 3.12. 2010