Britští studenti plánují čtvrtou demonstraci proti univerzitnímu školnému a škrtům

2. 12. 2010

Britský Národní svaz studentstva oznámil, že uspořádá další masové studentské protesty v předvečer klíčového parlamentního hlasování o drastickém zvýšení univerzitního školného.

Svaz studentstva apeloval na studenty, aby začali protestovat 8. prosince. V den hlasování budou studenti lobbovat proti zvýšení školného poslance v parlamentu.

Pokud bude zákon o zvýšení školného na 9000 liber ročně schválen, Národní svaz studentstva plánuje vigilii s 9000 svíčkami.

Předseda Národního svazu studentstva Aaron Porter uvedl: "Poslanci si mohou být jisti, že ve veřejnosti existuje široký odpor proti těmto plánům i proti důsledkům toho, pokud budou rychlostně prosazeny v parlamentu.

Už potřetí v jediném měsíci demonstrovaly tisíce studentů proti útokům vlády na vysokoškolské vzdělání. Navzdory tomu, že liberálnědemokratický náměstek ministerského předsedy Nick Clegg tyto protesty bagatelizuje a tvrdí, že demonstranti jsou neinformovaní, studenti jsou inteligentní lidi, kteří se umějí vyjádřit a politikové je neposlouchají. Studenti chtějí jinou politiku."

Studentský svaz bude při organizaci protestů spolupracovat s odborovým svazem univerzitních učitelů.

Stínový labouristický ministr pro podnikání John Denham uvedl že labouristická strana zorganizuje po dobu týdne před parlamentním hlasováním o zvýšení školného intenzivní kampaň. Téma univerzitního školného vyvolalo velké rozpory v Liberálnědemokratické straně, která je součástí britské vládní koalice.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 2.12. 2010