Wikileaks odhalily ve Španělsku vážný korupční skandál

Americké velvyslanectví v Madridu hrubě ovlivňovalo celé španělské soudnictví

5. 12. 2010

Ve Španělsku vyvolaly informace, obsažené v amerických diplomatických depeších, zveřejněných na Wikileaks velký skandál. Dominují zpravodajství už tři dny. V čele zpravodajství stojí autoritativní list El País, a jeho celostátní konkurence, deník Público.

Pozornost médií se soustřeďuje na tři věci, všechno to jsou případy, jimiž se má zabývat španělský soud pro národní bezpečnost, Audiencia Nacional:

  • vyšetřování smrti španělského kameramana José Cuosa, kterého usmrtil americký tank, když omylem začal střílet na bagdádský Hotel Palestina,
  • vyšetřování mučení španělských občanů, zadržovaných v Guantánamo
  • vyšetřování užívání španělských základen a letišť pro americkou dopravu vězňů do třetích zemí, včetně letu, který odvezl r. 2003 Khaleda El-Masriho do Bagdádu a pak do Afghánistánu.

Americké depeše, zveřejněné na Wikileaks, odhalují rozsáhlé, intenzivně koordinované úsilí amerického ministerstva zahraničí vytvořit překážky při trestním vyšetřování těchto činů.

Vysocí američtí činitelé, jako bývalý předseda Republikánské strany Mel Martinez, senátor Judd Gregg a ministryně domácí bezpečnosti Janet Napolitano byli součástí tohoto úsilí. Varovali španělské politiky, že trestní vyšetřování by bylo "špatně pochopeno" a poškodilo by španělsko-americké styky.

Američtí diplomaté také vyhledávali a přímo komunikovali se soudci a prokurátory a snažili se, aby byly tyto případy předány do rukou soudců, které si vyberou oni. Z amerických diplomatických depeší také vyplývá neuvěřitelná shoda mezi americkým velvyslanectvím v Madridu a španělskými prokurátory, kteří opakovaně plnili příkazy amerického velvyslanectví.

Takto o tom píše El País:

Během několika posledních let využívalo americké velvyslanectví v Madridu obrovských zdrojů v pozoruhodném úsilí zabránit či ukončit připravované trestní stíhání ve Španělsku, které se týkalo amerických politických a vojenských činitelů, podezřívaných z mučení v Guantánamu, z porušování zákonů války v Iráku či z únosů v souvislosti s mimořádnými leteckými převozy vězňů organizovanými CIA. Americká diplomatická legace zdokumentovala tuto aktivitu v mnoha ze svých tisíců tajných dokumentů, jak těch, které byly oficiálně utajené, i těch, označených jako důvěrné, k nimž má El País přístup. Osobně řídil toto úsilí, zaměřené na španělskou vládu a na španělské soudní úřady, americký velvyslanec v Madridu v letech 2005-2009, Eduardo Aguirre, jmenovaný Bushovou vládou. Z tajných depeší vyplývá, že v této věci počítal s plnou podporu mocných osobností ve Španělsku, kterou také získal. Významnými mezi těmito osobami byli španělský generální prokurátor Cándido Conde-Pumpido a několik prokurátorů pracujících pro Audiencia Nacional, zejména hlavní prokurátor Javier Zaragoza.

Z tajných amerických depeší vyplývá, že americké velvyslanectví dostávalo podrobné informace o připravovaných případech, informace, které nebyly veřejně přístupné a které byly k dispozici jen prokurátorům a soudcům, kteří se těmito případy zabývali. Americké velvyslanectví vedlo podrobné diskue se španělskými úřady o konkrétních soudcích, kteří tyto případy zpracovávali a nejméně v jednom případě docílilo toho, že případ byl přesunut k soudci, považovanému za přátelštějšího vůči USA. Šlo o případ, v němž byli potenciálně obžalovanými americký generální prokurátor Alberto Gonzales, bývalý šéf štábu amerického viceprezidenta David Addington, John Yoo, Jay Baybee, Douglas Feith a William J. Haynes. Španělští prokurátoři jednali přesně tak, jak to předpověděly tajné americké diplomatické depeše.

Z amerických depeší také vyplývá americké znepokojení, že španělští a němečtí prokurátoři - kteří zkoumali případ únosu a mučení Khaleda El-Masriho - budou navzájem sdílet své informace a zahájí trestní stíhání. K této spolupráci skutečně došlo (obdobně jako spolu v několika dalších případech, týkajících se leteckého převozu vězňů, zorganizovaného CIA, spolupracovali španělští, němečtí a italští prokurátoři) a americké znepokojení, že americké úsilí tyto případy zastavit bude neúspěšné, se potvrdilo. Jakmile Amerika vyvinula politický tlak na Německo, aby zrušil vydané zatykače, okamžitě je znova vydali španělští soudci, kteří byli více chráněni před politickou manipulací

Diplomaté běžně sledují právní případy, které se týkají národních zájmů jejich země, a posílají o nich informace. Z tajných amerických diplomatických depeší odeslaných z amerického velvyslanectví v Madridu vyplývá, že tamější americké velvyslanectví hrubě porušilo svůj mandát a podařilo se mu řídit průběh trestního vyšetřování, výběr soudců a chování prokurátorů. Zveřejnění těchto dokumentů vyvolává hluboké znepokojení o nezávislosti soudců ve Španělsku a o tom, že cizí mocnost hrubě zmanipulovala celé tamější soudnictví.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 3.12. 2010