Je za Wikileaks Mossad? "Zprávy jsou proizraelské"

5. 12. 2010

Eric Salerno, Il Messaggero, Řím 3. 12.2010 │KLO│ Kdo hraje hru Wikileaks? Doposud se na síti objevilo něco více jak šest set z 251 287 amerických ukradených diplomatických depeší, ale už se objevují tací, co hovoří o spiknutí.

Jsou naznačovány dvě linie spiknutí: Julian Assange a jeho spolupracovníci chtějí zbohatnout anebo pracují ve prospěch politiky nějaké vlády. Weby překypují teoriemi komplotu. V hledáčku jsou téměř stále Spojené státy a Izrael. A také tentokrát jsou tyto dvě země mezi obviněnými.

V rozhovoru pro americký časopis Time, zakladatel Wilkileaks vyjádřil pochvalu Netanayhuovi, který řekl, že je přesvědčen, že odhalení pomohou hledání míru na Středním východě. „Izraelský premiér tvrdí, že vůdci musí mluvit na veřejnosti, stejně jako mluví v soukromí“.

Doposud zveřejněné tajné dokumenty hovoří zcela bezpečně ve prospěch Tel Avivu. Jak když američtí diplomaté hovoří, že mnozí arabští vůdcové jsou znepokojeni politikou Teheránu, tak když vysvětlují, že bez ohledu na formální nepřátelství mezi Araby a Izraelem existují optimální vztahy mezi mnohými státy zálivu a „nepřítelem“.

Wikileaks vznikl v prosinci 2006 a tvrdí, že „byl založen čínskými disidenty, novináři a experty na informatiku ze Spojených států, Tchajvanu, Evropy, Austrálie a Jižní Afriky“. A také i když dnes někdo vyjadřuje podezření, že Číňané hrají určitou roli ve sběru a šíření dokumentů, mnozí Číňané, blízcí režimu jsou přesvědčení že Assange a jeho spolupracovníci jsou nějakým způsobem napojeni na Mossad, zpravodajskou službu Tel Avivu.

Na jedné britské internetové stránce někdo nalezl „intrikánskou“ jednu větu z článku izraelského novináře Bossi Melmana, zveřejněného v deníku The Independent. Melman dává dohromady tři události „zjevně mezi sebou nesouvisející“. První, zveřejnění dokumentů, z nichž mnohé se týkají znepokojení světa z iránského jaderného programu; druhá, tajemná vražda nejvýznamnějšího iránského jaderného vědce a zranění dalšího v Teheránu; a konečně jmenování Tamira Prada novým šéfem Mossadu. „Ale mezi nimi existuje vazba. Jsou částí nekonečného úsilí izraelských zpravodajských služeb, společně s jejich protějšky na Západě, včetně britské MI 6 a americké CIA, sabotovat, zpožďovat a pokud je to možné zabránit tomu, aby Irán dosáhl svého cíle, získat svou první jadernou pumu“. Melman nechtěl více objasnit své myšlenky.

Obvinění Mossadu, po vyjádření téhož Ahmanidežádem, cože se ostatně očekávalo, přišla včera i z Turecka, dávného strategického spojence Izraele, který se nyní nachází otevřeně na opačné pozici, než je politika Netanayhua. Husein Celik, dvojka ve straně premiéra Erdogana naznačil, že „Izrael je spokojený“ pro to co bylo zveřejněno. „Ještě předtím, než byly dokumenty rozšířeny, už říkali, že „Izrael nebude mít problémy““. Doposud zveřejněné dokumenty jsou choulostivé pro Erdogana.

Až potud, hodnocení těch, kteří hledají politické motivace pro „komplot“. Pro ostatní je skutečným cílem Assange a jeho spolupracovníků podpořit velký byznys high-tech, nosný sektor izraelské ekonomiky. Okamžitě po zveřejnění informace o „úniku“, americká vláda a vlády dalších zemí začali hledat systémy elektronické obrany, aby si zajistili bezpečnost pro jejich internetové stránky. „Je to tak trochu, jako s bezpečnostními opatřeními na letištích, přístavech a veřejných budovách po poplachu s nebezpečím terorismu“ , vysvětluje jeden expert z tohoto sektoru, když připomněl, že i v této oblasti jsou izraelské firmy nejlépe hodnoceny.

Il Messaggero, Eric Salerno: Il Mossad accusato di complotto: „Le notizie di Wikileaks avvantaggiano Israele“ ZDE


 Eric Salerno je autorem knihy Mossad base Italia. Le azioni, gli intrighi, le verità nascoste (Mossad - základna Itálie. Akce, intriky, skrývané pravdy). Vydalo Il Saggiatore, 2010

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 3.12. 2010