WikiLeaks: Katar podle amerických diplomatů zneužívá televize al Džazíra k prosazování vlastní zahraniční politiky

5. 12. 2010

Katar zneužívá arabské televizní stanice al Džazíra k vydírání při zahraničněpolitickém vyjednávání. Zahraničněpolitické vysílání al Džazíry je přizpůsobováno zahraničním požadavkům podle potřeb katarské vlády. Katar nabízí, že al Džazíra přestane zahraniční politiky kritizovat, pokud splní požadavky katarské vlády. Tvrdí to americké diplomatické depeše, prozrazené na serveru WikiLeaks.

Podle amerických diplomatických zdrojů je prý televize al Džazíra natolik kontrolována katarskou vládou, že se obsah vysílání této stanice "stal součástí našich bilaterálních rozhovorů - stejně, jako se to stalo, s pozitivním výsledkem, v případě Kataru a Saúdské Arábie, Jordánska, Sýrie a dalších zemí".

Letos v únoru informovalo americké velvyslanectví, že "vztahy mezi Katarem a Saúdskou Arábií se zlepšují poté, co Katar zmírnil kritiku saúdské královské rodiny v televizi Al Džazíra." V červnu 2009 konstatovalo americké velvyslanectví, že se televize al Džazíra stala "pro její politické šéfy užitečným nástrojem".

Katarský premiér šejk Hamad bin Jassim al-Thani nabídl Egyptu, že Al Džazíra nebude rok vysílat do Egypta, pokud se Egypt zaslouží o trvalé narovnání pro Palestince. Depeše z amerického velvyslanectví v Doze z listopadu 2009 tvrdí, že Al Džazíra od vzniku Obamovy vlády informuje o Spojených státech pozitivněji, a to v důsledku rozvíjejících se americko-katarských politických vztahů.

V roce 2001 emír Hamad bin Khalifa al-Thani odmítl americkou žádost, aby al Džazíra nedávala tak velký prostor Usámu bin Ladinovi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 3.12. 2010