Wikileaks: Jemenský prezident nabídl Američanům "volnou ruku" k útokům na al Kajdu na jemenském území

4. 12. 2010

Jemenský prezident tajně nabídl americkým jednotkám neomezený přístup na své území, aby tam mohly jednostranně útočít na teroristické cíle al Kajdy. Vyplývá to z amerických diplomatických depeší, zveřejněných serverem WikiLeaks.

Prezident Ali Abdullah Saleh řekl v září 2009 Obamovu zástupci poradce pro národní bezpečnost Johnu Brennanovi "Poskytl jsem vám ohledně terorismu otevřené dveře, takže já za to nenesu žádnou odpovědnost." Ve skutečnosti však Jemen omezil přístup amerických jednotek, aby nenahrával Salehovým domácím kritikům.

Z amerických diplomatických depeší poprvé vychází najevo, jak obrovské bylo americké vojenská angažmá v tomto nejchudším arabském státě, který se stal útočištěm pro al Kajdu na Arabském poloostrově (Aqapu).

Salehova vláda veřejně tvrdí, že protiteroristické operace provádí sama jemenská armáda, z tajných diplomatických depeší však vyplývá, že prezident Saleh uzavřel dohodu s Američany, kteří na cíle na Arabském poloostrově útočí střelami s plochou dráhou letu. První z těchto útoků, k němuž došlo v prosinci 2009 a při němž zahynula řada civilistů, prezident Saleh prezentoval jako práci jemenské armády za pomoci americké rozvědky, v skutečnosti šlo však o americké vojenské údery.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 3.12. 2010