Reportéři bez hranic hájí Wikileaks

5. 12. 2010

ŠOK│ Organizace odsuzuje blokování, kybernetické útoky a politický tlak, zaměřený na cablegate.wikileaks.org, internetové stránky věnované americkým diplomatickým kabelogramům. Organizace pozorně sleduje také některé z extrémních připomínek amerických orgánů, týkající se WikiLeaks a jejího zakladatele Juliana Assangeho. To je poprvé, co jsme viděli pokus na úrovni mezinárodního společenství cenzurovat webové stránky věnované zásadě transparentnosti. Jsme šokováni z toho, že země jako Francie a Spojené státy náhle své politiky v oblasti svobody slova daly do souladu s Čínou, uvádí se v prohlášení mezinárodní novinářské organizace "Reporters sans frontières".

Upozorňujeme, že ve Francii a Spojených státech je na soudu, a ne na politicích rozhodnout, zda by měly být uzavřeny ty které internetové stránky.

Mezitím, dva republikánští senátoři John Ensign a Scott Brown a nezávislý Lieberman, navrhli zákon, podle kterého by bylo nezákonné zveřejnit jména amerických vojáků a informátorů zpravodajských agentur. To by mohlo usnadnit budoucí stíhání WikiLeaks a jejího zakladatele. Ale trestní vyšetřování již probíhá, a mnoho amerických politiků volá hlučně po zatčení Assangeho.

Reportéři bez hranic odsuzují toto odhodlání uštvat Assangeho a opakují své přesvědčení, že WikiLeaks má právo na základě Prvního dodatku ústavy Spojených států, aby zveřejnilo tyto doklady a dokonce plní užitečnou roli tím, že jsou k dispozici novinářům a širší veřejnosti.

Zdůrazňujeme, že jakékoli omezení volného pohybu šířit tyto dokumenty bude mít vliv na celý tisk, který má obdržet podrobné pokrytí informace poskytnuté WikiLeaks, a s pěti předními mezinárodními novinami aktivně spolupracujeme na jejich přípravě pro publikaci.

Reportéři bez hranic by také rádi zdůraznili, že vždy bránili svobodu internetu a zásadu "čisté neutrality", podle které poskytovatelé internetových služeb a hostingu by neměli hrát žádnou roli při výběru obsahu, který je umístěn on-line.

PODROBNOSTI: RSF: Wikileaks pronásledován? ZDE

Švýcarský hosting Switch říká, že není důvod, proč by měly stránky WikiLeaks být donuceny opustit internet, přes francouzské a americké požadavky.

podrobnosti Guardian ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 3.12. 2010