Fotbalové mistrovství v Kataru! A kdy v Monaku?

3. 12. 2010 / Miloslav Štěrba

Prezident FIFA Sepp Blatter oznámil včera v Curychu, že pořadatelem MS ve fotbalu v roce 2022 bude Katar. Země, která má jen o něco víc obyvatel než žije v Praze (1,5 mil.) Tamní fotbalový šéf Hamad bin Chalifa Sáni prohlásil, že " budeme hrdi na Střední Východ". V Kataru postaví nové stadiony, s klimatizací, neboť v době pořádání MS budou zemi zahřívat 50 stup. vedra. Země, která je v žebříčku FIFA až na 113. místě, a to i díky nákupům hráčů ze zemí, kde je fotbal populárním sportem.

Volbou Kataru za pořadatele MS nejpopulárnějšího sportu na světě nám mocní tohoto světa ukázali, zač je toho loket. V moři se postaví umělý ostrov, v poušti vyrostou nové stadiony. Ale samozřejmě i hotely, restaurace, metro atd., vše absolutně jen pro jednu akci. Nicméně pro realizaci tohoto nesmyslu se spotřebují finanční prostředky, které vlastní naftoví šejci a bez skrupulí jsou ochotni je utratit. Proč však za asistence FIFA?

Je to podivný svět, kde na jedné straně celé státy upadají do bankrotů, milióny lidí jsou nešťastní v důsledku přírodních katastrof, a mezi ně počítám i moderní války, jiné státy decimují nemoci (AIDS), a přitom se doslova připravuje další vysávání bohatství lidstva. Na druhé straně je to i vizitkou celé západní civilizace, ke které dnes patříme. Včetně naší zkušenosti s katarským princem.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 3.12. 2010